Gyurcsány: A 2018-as választás nem lesz szabad

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

Melitta - 2017 Október 31, 19:00
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kőbányán jelentette be a DK elnöke, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

  Beszédét azzal kezdte, hogy elmondta, szerinte a 2018-as választás nem lesz szabad és tisztességes. „Sőt, a legkevésbé lesz szabad és tisztességes, ha az előzőekkel hasonlítjuk össze.” Éppen ezért sokan vannak szerinte azok, akik azt mondják, nem szabad részt venni a választáson, mert a részvétellel legitimálják a rendszert.

  Új köztársaság

  A DK hallotta ezeket a véleményeket, megtárgyalták, de „nem teszik le a fegyvert”, ahogy a pártelnök mondta. Úgy fogalmazott, ugyan a Fidesznek lejt a pálya, de ők készek a versenyre. A céljuk a választáson az, hogy Orbán rendszerét kisebbségbe szorítsák, és a DK részt vegyen egy újonnan felálló kormánynak. „Az a cél, hogy létrehozzuk a negyedik Magyar Köztársaságot” – mondta.

  A mostani kormányt a dölyf uralkodásának és keleti despotizmusként írta le, majd rátért arra, hogy mi az apropója a keddi beszédének, amikor a magyarságról beszélt. Megírtuk korábban, hogy a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

  „Nem magyarként akarnak bennünket látni, hanem a hatalom szolgálójaként (…) ebből, köszönjük szépen, de nem kérünk.” Kibeszéletlen ügyként írta le a trianoni problémát, amivel csak egymás felé fordítják az embereket. Szerinte a trianoni problémát nem úgy kellett volna megoldani, hogy állampolgárságot adnak a határon túliaknak, vitázni kellett volna, Gyurcsány úgy gondolja, az állampolgárság mellé adott szavazati joggal saját hatalmát akarja bebetonozni Orbán.

  Sydney, Caracas, Székelyudvarhely

  Úgy véli, a magyarság többsége mára megbarátkozott a kettős állampolgársággal, de ő és Molnár Csaba, a párt alelnöke például nemmel szavaztak erre a parlamentben. A DK nem változtat az álláspontján, de nem akarnak gyűlöletet kelteni a határon innen és túl élők között, a magyar kormányoknak szerinte is kötelessége, hogy segítse azokat, akik nem az anyaországban élnek.

  Azonban szerinte ne szóljanak bele „Sydneyből, Caracasból vagy épp Székelyudvarhelyről”, hogy milyen legyen a nyugdíjrendszer, az oktatás vagy az egészségügy. Azok vegyenek részt ebben, akik „viselik a terheit”, tehát itthon fizetnek adót.

  Az állampolgárságot azonban nem vennék vissza, jelentette ki. „Állampolgárságot diktatúrák vesznek el.” 2014-ben szerinte azért lett a Fidesznek kétharmada, mert a határon túli mandátum az övék lett, a határon túli szavazatok 95 százalékát a Fidesz kapta. „Vajon nem ez állítja-e szemben a magyart a magyarral inkább?”

  Szerinte a választások előtt öt hónappal nem fognak változtatni a szabályokon, tudatában van Gyurcsány annak, hogy jövő tavaszig nem lesz változás, de szerinte hallatni kell a hangjukat, azért gyűjtik majd az aláírásokat, hogy lássák, mennyien értenek velük egyet.

  Csak a DK nem fél

  Szerinte nem igazságos az a rendszer, hogy két Londonban dolgozó magyarnak, ha az egyikük romániai magyar, sokkal könnyebben szavazhat a magyar választásokon, mint az, akinek Magyarországon van a bejelentett lakcíme. „A Fidesz úgy számol, hogy a határon túli magyarok szavazata hoz, a külföldön dolgozó magyarok szavazata pedig visz.”

  Csodálkozik azon, hogy a baloldali ellenzék pártjai közül csak a DK szólal fel ebben a témában, szerinte a többi párt fél attól, hogy a Fidesz megbélyegzi őket.

  Egy idős nő azzal szakította félbe a pártelnököt, hogy megvádolták, miután eljött erre a fórumra, biztos a DK elnöke fizette a buszútját. „Miért nem válaszolta azt, hogy Horn Gyulától kapott bérlettel utazik?” – válaszolta Gyurcsány.

  Rövid intermezzo után folytatta a pártelnök, beszélt oktatásról, egészségügyről, úgy látja, ha változást akarnak, le kell váltaniuk Orbánt, a határon túliak szavazata nélkül. Üzent azonban nekik, azt mondta, „értsék meg, ez a mi életünk. Mi döntünk. De ettől még a barátaink.” Előadását azzal zárta, ma még a DK nem tud egyedül győzni a választásokon, keresik az együttműködést azokkal, akik szakpolitikai szinten nem értenek együtt, de osztoznak az európai Magyarország víziójában.

  Szerinte a megoldás az lenne, ha újra egymásra találnánk, „az országban is, meg ezen az oldalon is.”

  Végül egy nő közbekiabált, hogy „imádlak”, néhány mondattal később pedig befejezte a DK elnöke és felcsendült a Himnusz.

  Gyurcsány beszédét itt lehet visszahallgatni.

  HVG

  gyurcsany.jpg


  *
   
  Georgina Bojana és Beka Holt kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

  1. Melitta
   Melitta
   Nem lehet senkit megkulonboztetni se ado se mas miatt. A torveny minden magyar allampolgarokra kell hogy vonatkozon,megkulonboztetes nelkul.
   Aki Mo szuletett az automatikusan magyar allampolgar.
   Az biztos a hataron kivul elok az elcsatolt teruleteken eloknek az allampolgarsag erzelmi kerdes es ertheto is, hogy ragaszkodnanak a mar megszerzett jogukhoz a magyar allampolgarsaghoz. NEm is akarja senki ezt elvenni toluk.
   A szavazati jog az mas kerdes mert millios nagysagrendu a letszamuk es az bizony felborithatoja a valasztas kimenetelet, ugy hogy semmilyen kovetkezmenyeit nem fogjak elvezni.
   Jogosnak talalom , hogy felhaboritja az otthoniakat , hogy ne dontsek el az o eletuket azok akik nem jarulnak hozza az orszag fentartasahoz, nem tesznek semmit csak voksolnak de azt se tudjak kire mire ,mi lesz a kovetkezmenye.
   Az itteni ujsagba megjelenik egy tablazat abban az indulo partok jelenlegi allasa, es ennyi. A magyar ujsagok nincs 1000 peldanyszama, igy informacio nagyon keves az is mind Fideszes vagy szelsojobbos.

   PL Orban ki akarja vezetni az orszagot az Eubol, futtyent egyet es megszavazzak a kintiek nagyresze anelkul,hogy tudna reszleteibe mi is jo Mo nak. Hiaba all ugy a helyzet, hogy a otthoniak tobbsege maradna az Euba.
   varázsdoboz és ladybug7spots kedveli ezt.
  2. Bündi2
   Bündi2
   tehat pl egy zoldsegesnek legyen haromszor anyi szavazata mint egy kezdo mernoknek
  3. Bündi2
   Bündi2
   az alampolgarsaggal kotelesegek is jarnak nemcsak jogok
   aki meg nem csinalja a koteleseget annak ne jarjon a jog se
   setni kedveli ezt.
  4. Bündi2
   Bündi2
   ertem amit mondsz
   akkor legyen ugy hogy aki befizet legalab egy megalapitot minimum adot annak legyen egy szavazati joga aki meg nem fizet be anyit annak meg ne legyen

   szep dolog hogy azt mondod hogy aki onhiban kivul nem fizet adot annak is legyen szavazata
   de akkor aki onhiban kivul nem fizet adot mert pl munkanelkuli az pont olyan ember mint a masik tehat neki is lehessen sajat mercedese meg villaja amit az allam ad ingyen mert o is pont ugyanojan ember mint aki miliomos es hat akor neki mer nem jar a mercedes meg a villa
   ennek igy nincs ertelme az emberek nem egyformak mer nem azonos helyzetbe van mindenki
  5. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ez cseppet se biztos. Eleve, egy zöldségesnek cseppet se biztos hogy van akár érettségije is, nem beszélve a diplomáról! Pláne, ha a mérnöknek olyan diplomája van ami releváns a szavazás kérdésében. Azt is könnyen el tudom képzelni - egy normális társadalomban... - hogy a kezdő mérnök igenis visz haza annyi fizetést mint a zöldséges, és ezokból körülbelül ugyanannyit adózik is!

   Mindazonáltal, pusztán elméletileg megközelítve a kérdést, ha a zöldséges tényleg olyan nagyon sokat adózik, s ezáltal jelentős mértékben hozzájárul az Állam boldogulásához, s így az Államon keresztül valamennyire a mérnők jólétéhez is - akkor miért is NE érhetne az ő szavazata is ugyanannyit?! Akár többet is, ha tényleg több adót fizet?

   A mérnöknek továbbá mindigis lesz előnye a zöldségessel szemben amiatt, mert több iskolát végzett, s ez neki plusz szavazatokat jelent. Ezt a zöldséges csak azzal tudja ellensúlyozni ha több adót fizet be, s emiatt szerez extra szavazatokat. Ha ezt képes megtenni, azzal bebizonyítja hogy annak ellenére hogy nincs diplomája, igenis nem egy hülye gyerek, van gógyija, emellett szorgalmas, élelmes, stb, szóval tehetséges és értékes egyede a társadalomnak. Miért lenne ez baj?

   Aki azonban nemcsak nem tanul, de nem is igyekszik a munkában, nem fizet emiatt be sok adót az államkasszába, annak csak alig egy-két szavazata lesz, de ez nagyon jól van így, mert aki nemcsak hülye de lusta is, az ne nagyon pofázzon bele semmibe se.
   namármost kedveli ezt.
  6. Bündi2
   Bündi2
   amirol te beszelsz az az hogy a gazdagok dontsenek midenbe
   ez meg nem jo

   en meg azt mondom hogy azok dontsenek akik teljesitik amit kell es van pl legalabb erettsegijuk tehat tajekozottak valamennyire
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Jaj aranyoskám, pont ez benne a lényeg....;)
  8. Bündi2
   Bündi2
   kinek van igaza nem ertem
  9. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Pont az a lényeg abban, hogy lassan az eszkimók is szavazhatnak hozzánk, hogy ne az itt élők/szenvedők dönthessék el ki uralkodjék fölöttünk.
   setni és advocatus_diaboli kedveli ezt.
  10. Bündi2
   Bündi2
   azer ithon sokkal tobben szavaznak mint kulfoldon szerintem nem a kuldoldiek dontenek ez csak egy gusztus felejuk allitolag

   ha az eskimok is szavaznanak ide akor se valtozna semmi mert kevesen vannak
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Szerintem nem jól ülsz a lovon....mindehhez elegendő lenne egy szakértő, becsületes kormány, a szakértő becsületes stábjával....mert visszautalva a a felhozott ka jónép igen nagy hányada konkrétan leszarja kinek van szobra, vagy lesz-e ilyen-olyan beruházás.
   A gond csak az, hogy van e feltételnek megfelelő maroknyi alkalmas személy.
  12. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ha figyelmesen elolvasod amit a fentebbi postjaimban írtam, akkor ki kell világoljék neked hogy épp arról van szó hogy minden állampolgárnak van alanyi jogon 1 szavazata, szegénynek is és gazdagnak is! Sőt, vélhetőleg több is, ilyen meg olyan szempontok szerint. Az adófizetés után járó szavazatot meg be lehet lőni olyan összeghatárra, hogy aki egy átlagos szakmában átlagos fizuért tisztességesen dolgozik abban az évben, annak kijöjjön az a szavazata a befizetett adó után.

   Az viszont amit arról írtál hogy állampolgári jogon járjon Mercedes kocsi a munkanélkülinek is mert ő is „ugyanolyan ember”, az már a szememben egyenértékű a trollkodással mert nem hiszem el hogy magad is komolyan gondolod. Az általános egyenlősdi elérhetetlen álomkép, sőt még nem is hatékony. Meg lett próbálva a kommunizmus/szocializmus idejében, tudjuk mi lett az eredménye: ösztönző híján senki nem igyekezett, s a szocialista tábor lemaradt gazdaságilag. Nemhogy Mercédeseket nem tudtak mindenki feneke alá pakolni, de még egy ócska Trabant is elérhetetlen álom volt többnyire. Nem sírom vissza azokat az időket, holott nekem se tetszik hogy nincs floridai villám márványmedencével meg magánrepülőgépem. Be kell azonban látni, hogy ami nem megy az nem megy. Vannak társadalmi törvényszerűségek, amikkel szembe lehet ugyan menni bizonyos fennkölt ideológiák álomképét kergetve, de csak addig működnek ezen álomképek amíg fel nem élik az előző rendszertől elkobzott tartalékokat... És az hamar bekövetkezik! Azután meg jön a szomorú ébredés...

   Amit felvázoltam, szerintem működhet, mert a realitások határán belül van, van ösztönzőerő benne hogy az ember igyekezzék többre vinni, számol az egyéni különbözőségekkel is, azzal is hogy aki valamiben nem tehetséges annak még lehet más irányú tehetsége ami szintén érték, ugyanakkor azonban nyíltan bevallom, eszembe se volt a fenti szisztéma megkonstruálásakor akár a látszatát is megőrizni annak, hogy „minden ember egyenlő”. Ez egy faszság, amiben nem hiszek. Ha viszont nem hiszek benne, miért kéne arra törekednem, hogy a NEM egyenlő embereknek egyenlő jogok dukáljanak, akár a szavazataikat illetően is?!

   Aki lusta, dögöljön meg, hogy nyersen szóljak, s a kapitalizmus legősibb formája épp ezen alapszik!

   Persze ebben az álláspontban van nem kevés kegyetlenség is, s e nyersesség sokat finomodott a kapitalizmus kialakulása óta. Nem vagyok én se híve annak hogy a társadalom széles rétegeit - még ha bunkók és lusták is - szó szerint döglesszük meg! Nyilván lehet nekik adni bizonyos mértékű „alapvető emberi jogokat” meg ilyesmit. Semmi esetre se hiszem azonban, hogy az a helyes ha ugyanannyi joga van egy műveletlen, lusta, részeges trógernak mint egy sokat tanult professzornak, vagy akár egy olyan nőnek aki tanulatlan ugyan, de tisztességgel felnevelt 4 gyermeket, és esetleg megmentett 2 másikat is a vízbefúlástól!

   Aki értékesebb, annak legyen több joga és kész. Értéknek tekinthetjük a befizetett adó mennyiségét, és a tudást, a hősiességet, s talán más egyebeket is. Lehet róla vitatkozni mi legyen értéknek kinevezve s melyik mennyit érjen az elszámolásban, hogyan legyenek súlyozva az erények, de az elven nem hiszem hogy lehetne vitatkozni. Az emberek általános egyenlősége egy lázálom, ami csúfosan és igen látványosan megbukott a szocialista tábor összeomlásával.

   Elismerem, szép eszme volt. Talán magam is sajnálom hogy megbukott. De akkor is tény hogy megbukott, és a realitásokkal szembe kell nézni.
  13. Bündi2
   Bündi2
   en probalom figyelmesen olvasni de osszevissza irogatsz

   pont it irod hogy mindenkinek legyen egy szavazata de ugyanakor egyeseknek meg legyen tob mer o ertekesebb mint a masik

   aztan meg a mercedesnel azt irod hogy a szegenyeknek nem jar ugyanaz mint a gazdagoknak akor nem ertem mi bajod azzal hogy aki nem fizet adot annak ne legyen szavazata ezt mondom en is

   ez megin bonyolut
   mi az atlagos szakma es mi az atlagos fizetes es aki atlag alatt van abba a szakmaba mer pl videken kororvos es nem meno sebesz pesten akkor o ne szavazhasson csak mer atlag alatt van az nem jo

   szerintem aki nem fizeti be az egy db minimalbernek megfelelo adot az ne szavazhasson ennyire egyszerure kell csinalni nem pedig azon vitatkozni hogy a fogorvos vagy az agysebesz vagy a villamosvezeto ertekeseb ember
  14. analema
   analema
   Ó, tudjátok, ha a választás bármin is változtatna, már rég betiltották volna...
  15. Bündi2
   Bündi2
   jaja igaz
  16. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Egyre inkább az a gyanúm hogy szándékosan kötekedel. Teljesen világosan leírtam mire gondolok, el is magyaráztam jó szájbarágósan többször. Ha te ennek ellenére nem érted, ha szerinted „összevissza irogatok”, akkor ez a szememben csak azt bizonyítja hogy azon műveletlen, nehéz felfogású emberek közé tartozol, akiket elveim szerint jóval kevesebb szavazat illetne meg mint az értelmesebb rétegeket!

   Szerintem @setni és @analema olvtársunk világosan megértette mi az elvem. Ha te mégse, akkor „a hiba az ön készülékében van”.

   Az elvem nem bonyolult, könnyedén lehet igennel vagy nemmel válaszolni a lista minden kérdésére, s e pontok érvényessége az egyes egyedekre könnyen ellenőrizhető is a hatóságok által.

   Amit én akarok, sokkal kíméletesebb mint amit te akarsz, mert te egyazegyben megfosztanál széles néprétegeket MINDEN szavazati joguktól, ami nem is vitás hogy azonnali lázadást váltana ki. Az én módszerem sokkal jobb, mert DIFFERENCIÁLTABB, ugyanakkor viszont hagy reményt a kevesebb kvalitással rendelkezők számára is, inspirálóbb, s mégis előremutató!

   Kérhetem hogy a továbbiakban kímélj meg a trollkodásaidtól?
  17. Bündi2
   Bündi2
   a te modszered is lazadashoz vezetne mer te azt mondod hogy egyesek ertekesebbek mint masok

   amit en mondok az is vilagos es egyszerub mint mindenfeleket kitalalni hogy kinek miert jar tobb jog

   pl irtad hogy a mernokonek tobb jarjon mint a jogaszoknak vagy a kozgazdaszoknak de nem tudom miert

   ja tudom te szerintem mernok vagy
  18. Melitta
   Melitta
   Fejezd be ez nem a jobbik oldala.D.Dorahoz menjel . ott talaltak ki ezt az eszement hulyeseget.
   varázsdoboz kedveli ezt.
  19. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Ugye hogy nem figyelsz. A mérnököknek több joguk lenne BIZONYOS kérdésekben, én azt írtam, de MÁS kérdésekben meg a jogászoknak meg egyebeknek lenne több joguk és így tovább! Optimális esetben mindenkinek abban a kérdésben amihez ÉRT! Persze, nem lehet milliónyi kis szakterületet figyelembe venni, de néhányat igen, legalább azt a két nagy csoportot hogy humán és reál, ez közismert.

   Nem tudom, ez a nézetem miért irritál téged. Merem állítani, programozási kérdésekben messze mérvadóbb lenne a véleményem mint a tied, vagy akár egy Kossuth-díjas költőé vagy zeneszerzőé. Ha azonban a szavazás valami olyasmiről szólna aminek mondjuk a középkori madrigálokhoz van köze, el se mennék szavazni mert tudom hogy zenei téren igencsak laikus vagyok, de pláne az ennyire speciális ismereteket követő zenei kérdésekben. és ettől még nem tartanám CSEKÉLYEBBNEK magamat. Azon a területen csekélyebb értékű lennék, igen, de nem általánosságban mint ember, mert vannak olyan területek ahol e csekélységem ellensúlyozva lenne.

   Miért baj ez? Te azt hiszed te mindenhez értesz és mindenhez egyformán jól? Mert ha igen, messze beképzeltebb vagy nálam is, márpedig az nagy baj mert már klinikai eset!
  20. *Rima
   *Rima
   De jó lenne ha igazad lenne de sajna nincs.
   Sajnos mar most szerveződnek a cukorka állampolgárok
   Az összes határontúli román- szerb- horvát - tót - magyar
   szedi a lábat szavazni különben megvonják az apanázst
   Orbán és slepje biztosítottak magukat
   Jövő héten utaztatnak egy nagy román- magyar companiat
   Magyarországra két hét repülő jeggyel szállodával költő pénzzel
   Az annyi amennyi a dolguk visszatérve felszólítani a honfitársakat szavazni

Megosztás