Gyurcsány: A 2018-as választás nem lesz szabad

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

Melitta - 2017 Október 31, 19:00
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kőbányán jelentette be a DK elnöke, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

  Beszédét azzal kezdte, hogy elmondta, szerinte a 2018-as választás nem lesz szabad és tisztességes. „Sőt, a legkevésbé lesz szabad és tisztességes, ha az előzőekkel hasonlítjuk össze.” Éppen ezért sokan vannak szerinte azok, akik azt mondják, nem szabad részt venni a választáson, mert a részvétellel legitimálják a rendszert.

  Új köztársaság

  A DK hallotta ezeket a véleményeket, megtárgyalták, de „nem teszik le a fegyvert”, ahogy a pártelnök mondta. Úgy fogalmazott, ugyan a Fidesznek lejt a pálya, de ők készek a versenyre. A céljuk a választáson az, hogy Orbán rendszerét kisebbségbe szorítsák, és a DK részt vegyen egy újonnan felálló kormánynak. „Az a cél, hogy létrehozzuk a negyedik Magyar Köztársaságot” – mondta.

  A mostani kormányt a dölyf uralkodásának és keleti despotizmusként írta le, majd rátért arra, hogy mi az apropója a keddi beszédének, amikor a magyarságról beszélt. Megírtuk korábban, hogy a Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtésbe kezd, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

  „Nem magyarként akarnak bennünket látni, hanem a hatalom szolgálójaként (…) ebből, köszönjük szépen, de nem kérünk.” Kibeszéletlen ügyként írta le a trianoni problémát, amivel csak egymás felé fordítják az embereket. Szerinte a trianoni problémát nem úgy kellett volna megoldani, hogy állampolgárságot adnak a határon túliaknak, vitázni kellett volna, Gyurcsány úgy gondolja, az állampolgárság mellé adott szavazati joggal saját hatalmát akarja bebetonozni Orbán.

  Sydney, Caracas, Székelyudvarhely

  Úgy véli, a magyarság többsége mára megbarátkozott a kettős állampolgársággal, de ő és Molnár Csaba, a párt alelnöke például nemmel szavaztak erre a parlamentben. A DK nem változtat az álláspontján, de nem akarnak gyűlöletet kelteni a határon innen és túl élők között, a magyar kormányoknak szerinte is kötelessége, hogy segítse azokat, akik nem az anyaországban élnek.

  Azonban szerinte ne szóljanak bele „Sydneyből, Caracasból vagy épp Székelyudvarhelyről”, hogy milyen legyen a nyugdíjrendszer, az oktatás vagy az egészségügy. Azok vegyenek részt ebben, akik „viselik a terheit”, tehát itthon fizetnek adót.

  Az állampolgárságot azonban nem vennék vissza, jelentette ki. „Állampolgárságot diktatúrák vesznek el.” 2014-ben szerinte azért lett a Fidesznek kétharmada, mert a határon túli mandátum az övék lett, a határon túli szavazatok 95 százalékát a Fidesz kapta. „Vajon nem ez állítja-e szemben a magyart a magyarral inkább?”

  Szerinte a választások előtt öt hónappal nem fognak változtatni a szabályokon, tudatában van Gyurcsány annak, hogy jövő tavaszig nem lesz változás, de szerinte hallatni kell a hangjukat, azért gyűjtik majd az aláírásokat, hogy lássák, mennyien értenek velük egyet.

  Csak a DK nem fél

  Szerinte nem igazságos az a rendszer, hogy két Londonban dolgozó magyarnak, ha az egyikük romániai magyar, sokkal könnyebben szavazhat a magyar választásokon, mint az, akinek Magyarországon van a bejelentett lakcíme. „A Fidesz úgy számol, hogy a határon túli magyarok szavazata hoz, a külföldön dolgozó magyarok szavazata pedig visz.”

  Csodálkozik azon, hogy a baloldali ellenzék pártjai közül csak a DK szólal fel ebben a témában, szerinte a többi párt fél attól, hogy a Fidesz megbélyegzi őket.

  Egy idős nő azzal szakította félbe a pártelnököt, hogy megvádolták, miután eljött erre a fórumra, biztos a DK elnöke fizette a buszútját. „Miért nem válaszolta azt, hogy Horn Gyulától kapott bérlettel utazik?” – válaszolta Gyurcsány.

  Rövid intermezzo után folytatta a pártelnök, beszélt oktatásról, egészségügyről, úgy látja, ha változást akarnak, le kell váltaniuk Orbánt, a határon túliak szavazata nélkül. Üzent azonban nekik, azt mondta, „értsék meg, ez a mi életünk. Mi döntünk. De ettől még a barátaink.” Előadását azzal zárta, ma még a DK nem tud egyedül győzni a választásokon, keresik az együttműködést azokkal, akik szakpolitikai szinten nem értenek együtt, de osztoznak az európai Magyarország víziójában.

  Szerinte a megoldás az lenne, ha újra egymásra találnánk, „az országban is, meg ezen az oldalon is.”

  Végül egy nő közbekiabált, hogy „imádlak”, néhány mondattal később pedig befejezte a DK elnöke és felcsendült a Himnusz.

  Gyurcsány beszédét itt lehet visszahallgatni.

  HVG

  gyurcsany.jpg


  *
   
  Georgina Bojana és Beka Holt kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

  1. setni
   setni
   Nos ez egy videó klipp...
   Elég jó.
   Csak magyarország konzervatív lett és ezt már elutasítja.
   közel 30 éve ez még felrázta volna az országot de, most csak ellenszenvessé teszi az előadót....öregszik a társadalom.
  2. Riomare
   Riomare
   Minek szedik a lábukat? Levélben szavazhatnak, nem?
  3. setni
   setni
   a levél nem megy el magától.....:)
  4. Riomare
   Riomare
   Akkor csak a postáig kell menni.
  5. tornando
   tornando
   Rész igazság, de több a védésed mint a válaszod arra hogy Orbán és sleppje a szavazatot kiadta haszonbérletbe ezzel kicsinálta magának hogy "külföldiek" válasszanak Magyarországra vezetést.
   A kettős állampolgárság mellé nem szabad szavazati jogot adni.
   Kicsit nézz bele mikor hozták azt a szavazati jog törvényt.
   Nem a 2/3 os időben?
   Mi szava volt akkor az ellenzéknek?
   Ha már az ellenzéket hibáztatod e torz helyzet létrejöttéért
   setni kedveli ezt.
  6. CasaLoma
   CasaLoma
   Azzal én sem értek egyet, hogy olyanok is szavazhatnak, akik egyetlen forinttal sem járulnak hozzá semmihez, csak haszonélvezői a rendszernek. De, mint korábban erről már szó esett, ilyen szavazókat nem csak a határon túlon kell keresni.
   Melitta és setni kedveli ezt.
  7. tornando
   tornando
   Már megint egy két-kulacsos hozzászólás.
   Kijelenti vagy egyet ért azzal hogy a külföldiek mivel nem ideadóznak laknak satöbbi .Nem kell szavazni ide.
   Ugyanakkor kijelentését tompítja, már már visszavonja példálózásával!!
   Itthoniak közül se érdemli meg mindenki a szavazati jogot.
   Ami igen kétkulacsos mondat Hiszen teljesen mást jelent mint az eredeti.
   Sőt igen jogtalan állapotot idézhetne elő.
   Nem is érdemes arra sodorni a témát.Nem tartozik ide.Teljesen más ügy.
   Hosszú.
  8. dor2000
   dor2000
   Honnan látod? Mi az, hogy innét? Szerintem inkább döntsenek maguk az itt élő emberek arról, hogy mit akarnak, de ne TE döntsd el, hogy mit akarjanak! Talán szólás- és választási szabadság van még Magyarországon, ebben azért ne próbálj kételkedni.
  9. ppix
   ppix
   Szerintem nem kétkulacsos hozzászólásról van szó, hanem egy reális megállapítás, valóban el lehetne gondolkodni azon, hogy kizárólag az adófizetők szavazhassanak.
   Csak akkor felvetődik a kérdés mi legyen például az egyetemistákkal, nyugdíjasokkal sőt talán a befizetett adó arányában változhatna ki hány szavazattal rendelkezik. Én is felháborítónak tartom, hogy egy csöves alkoholista döntsön arról ki kerüljön a parlamentbe.
   Utoljára módosítva: 2017 November 6
   CasaLoma és setni kedveli ezt.
  10. tornando
   tornando
   Mondtam hogy hosszú téma semmi köze ide most
   Letereled máshová ez a szándékod?

   Nyissál topoikot kiknek legyen szavazati joguk a magyarországi lakosok közül.
   Nők szavazati joga stb gyermekek stb nagyfülűek stb
   Itt ennek nincs helye
   A mellébeszélés egyik módja a téma leterelés
   Ezért kétkulacsos mert hamis céllal teszi aki melléterel.
  11. ppix
   ppix
   Téves a nézeted. A lényeg a magyar állampolgár szavazati joga és ezt értelmezzük. A Gyurcsányi álláspont (a szavazati jog megvonása) egy vélemény, a választási kampány egyik vezérfonala, kíváncsian várom melyik párt azonosul vele.
   Utoljára módosítva: 2017 November 6
  12. tornando
   tornando
   Várd kíváncsian addig itt van ez:
   Semmi keresnivalójuk magyarországi belpolitikai ügyeiben,Én szenvedem meg az Ő rossz döntését ha beleszólna hogyan gazdálkodjak itthon
   A szomszéd portán lakik az oda szóljon be a sajátjába.Mi se szólunk bele és nem is akarnánk megmondani hogyan etesse a tyúkokat odahaza.(Még a külpolitikai beleszólásukat is én szenvedném meg.)
   setni kedveli ezt.
  13. ppix
   ppix
   Kőbányán jelentette be a DK elnöke, hogy aláírásgyűjtésbe kezdenek, hogy ne szavazhasson az, aki soha nem élt Magyarországon.

   Tehát ez a egy, a DK által felállított kritérium, ezektől az állampolgároktól kellene szerintük megvonni a szavazati jogot. A DK szerint igenis beleszólhat a politikába aki külföldön él és dolgozik, nem számít hogy fizet adót vagy nem, lényegtelen hogy most hol él. Szóval nem azt mondják, hogy ne szavazhassanak, akik egyetlen forinttal sem járulnak hozzá semmihez.

   Szerintem a kritériumot is jobban meg lehetett volna határozni, például ... soha nem élt a Csonka Magyarország területén, mert sok magyar állampolgár azért Magyarországon született és az elcsatolt területekkel került külföldre.
   Utoljára módosítva: 2017 November 7

Megosztás