Háromezer forintos bírságot kapott, mert ivott két korty vizet a villamoson

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Április 28.

Melitta - 2016 Április 28, 03:24
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Háromezer forintra büntette a debreceni villamoson érvényes jeggyel utazó, ám két korty ásványvizet elfogyasztó újságírót a helyi közlekedési vállalat (DKV) ellenőre tegnap. Az újságíró panaszt tett, mondván, a villamoson csak a szeszes ital fogyasztását és evést tiltó táblát látott, szerinte a büntetés példátlanul szigorú és igazságtalan.

  Facebook-bejegyzésben számolt be a vele történt tanulságos esetről Cserháti Zoltán, a Nemzeti Sport Online munkatársa, aki Debrecenbe utazott egy sajtótájékoztatóra, amire igyekezve felszállt egy villamosra, majd teljesen oktondi módon vizet ivott a DKV járművén 3000 forintért .

  A megbírságolt újságíró így emlékezett vissza a történtekre:

  „Életemben másodszor jártam tegnap (április 26-án) Debrecenben. Taxizhattam volna a cég számlájára, mégis a villamost választottam, hangyafarknyival talán többet ismerek meg a városból meg még spórolok is. Nagyállomás, jön az 1-es vili, látom, második ajtón ott a tilos („csak leszállás!") jel, felszállok inkább az elsőn, ki tudja, mit itt a szokás. Lyukasztok, helyet foglalok, érdeklődve bámulok ki, mire emlékszem saccra húsz évvel ezelőttről (kábé semmi), indulás, 13 óra 1 perc. Első megálló, megjelenik az ellenőr. Toppanás eléd, karszalag fel, jegyeket, bérleteket! Nyújtom a jegyemet, vizslatja mindkét oldalt.

  – Ez rendben van – mondja, majd alig hallhatóan folytatja. – De nem tudom elengedni.
  – Mit? – kérdezek vissza teljesen értetlenül.
  – Az italt.
  – Ezt? – kérdezek vissza, s akkor veszem észre, hogy kezemben a félliteres vizes palackom, amiből előtte ittam két kortyot. (Esküszöm nem volt több, nem mintha jelentősége lenne.)
  – Tilos enni, inni!
  – Jó, rendben, elrakom.
  – Nem tudom elengedni. Videó van róla.
  – Ez most komoly? – kérdezek megint vissza.
  – Helyszíni befizetéssel háromezer forint lesz.

  Részemről teljes lefagyás. Jegyem még mindig a kezében. Én meg még mindig nem hiszem el, nézek körbe, tényleg van-e kamera, látja-e ezt a jelenetet más, de alig lézeng valaki. Még mindig gondolkodok, mire újra mondja, hogy háromezer forint lesz. Tart a lefagyás, odaadom. Visszaadja a jegyem meg egy pótjegyet.
  – Ez egy pótjegy – tiltakozom, miután elképesztő lassan ocsúdva alkalmazom első általánosos alapjaimat.
  – Ilyenkor ez jár.
  Még mindig kába vagyok, kérdezném a nevét, valami azonosítóját, de megáll a villamos, és leszáll.

  Ez az a pont, amikor elönt a méreg, a düh, és az igazságtalanságtól tombol bennem az adrenalin. Felállok, odamegyek az utazási szabályzathoz. Tilos enni, tilos fagyizni, szeszes italt fogyasztani, tilos hangosan zenét hallgatni. Ital sehol, ezekért járó büntetési tételek sehol. Odamegyek a villamosvezetőhöz, kérdem, normális, hogy megbüntettek, mert ittam a vizemből két kortyot. Hát ő megérti, de mit csináljon, úgy tűnik, az nem mérlegelt. Megkérdezem, hol van a legközelebbi ügyfélszolgálat, ahol panaszt tehetek. Itt rögtön szálljak le, két sarok. Kérdezek még egy járatszámot is. 311.

  Minden debreceni készséges és hitetlen. Tíz perc a MalomPark, és ott állok az ügyfélszolgálatos előtt. Elmesélem a dolgot. A válasz: hát nem tudnak mindent kipiktogramozni. Mondom, elhiszem, de szerinte normális ez? Jó ez Debrecennek? Győrben nyáron vizespalackokkal várják az embert az állomáson, a DKV meg megbüntet két kortyért? Hát ők a DKV Debreceni Közlekedési Zrt., az ellenőrök alvállalkozásban vannak. Tehetek hivatalos panaszt, kivizsgálják. Van értelme? – kérdem. Nem tudja, kivizsgálják, s közben húzza a száját.”
  viz1.jpg
   
  vica52 és Doki 01 kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 Április 28.

  1. pitti
   pitti
   Hat most dobtam egy ha'tast halasikoly kozepette....:o
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Mégis, mit vártok Hungarisztántól... Gondolom, az ellenőrök teljesítménybérben vannak. Jutalékrendszerben. Emiatt belekötnek az élő fába is. Más nem is várható el végeredményben egy igenis FÉLBARBÁR országban...
   Doki 01 kedveli ezt.
  3. setni
   setni
   Valaki kiképezte erre a munkára nem magától tanulja ezt.
   Persze most majd ő viszi el az egész balhét. Persze ez nem menti fel az ellenőrt, de megmutatja hogy milyen itthon a helyzet az emberek szinte bármit elvállalnak csak munkát találjanak ráadásul olyat amiben úgy tünnek fel hogy szükség van rájuk fontosak...
   Doki 01 kedveli ezt.
  4. editke2004
   editke2004
   Inkább leültem volna a büntetést minthogy kifizessem.
   Apropó :nyelni szabad?
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Az okos turista tanuljon más kárán, Debrecent nagy ívben elkerülni a nyári szezonban! Én ugyan a helyükben a többi évszakban is ezt tenném.
  6. graver
   graver
   Azért az ilyen esetek nem mindennaposak szerencsére. Az eszem-iszom, stb. sokkal jellemzőbb a közlekedési eszközökön - szankciók nélkül. A kedves újságírónak nem kellett volna fizetnie, hanem ragaszkodni az igazához.
   Ezek a félbarbárok ráadásul szanaszét szaladgálnak a világban... ;)
  7. CasaLoma
   CasaLoma
   Így van! Én odacsődítettem volna bevonulásomkor a sajtót, hogy ország-világ értesüljön róla, milyen módon csalogatják oda, és milyen nagy becsben tartják a turistát Debrecenben! :D
  8. graver
   graver
   Én nem bántanám Debrecent egy ember miatt. (Nem vagyok debreceni.)
   A facebookos sztorikat meg erős fenntartással kezelem.
  9. CasaLoma
   CasaLoma
   Sajnos, teljesen mindegy, hogy egy ember miatt, vagy mind a 200ezer lakos miatt, ha az az egy a 200ezret képviseli, akkor igenis el lehet ítélni az egész várost érte.
   Értsd ezt nagyobb volumenben is.
   evelyn13 kedveli ezt.
  10. setni
   setni
   Igen egyetértek veled, hisz z idelátogató legelőször lehet hogy épp a hivatalos személyekkel találkozik elképzelem hogy segítséget akar kérni érdekes válaszokat kaphat....
   GYKEREK és CasaLoma kedveli ezt.
  11. graver
   graver
   Sajnálom, de nem tudok ezzel egyetérteni. Én mindenesetre nem fogom sem Debrecent, sem Budapestet, sem más várost vagy országot megítélni egy jegyellenőr viselkedése alapján.
   A sztorit meg nem látom bizonyítottnak. De ha netán valóban megtörtént, akkor az újságírónak igenis el kellett volna kérnie az ellenőr adatait, és úgy panaszt tenni ellene. Lehet, már nem is dolgozna ott.
   szjulika. és pitti kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Pár évvel ezelőtt Pécsett parkolási bírságot kaptam. Nem blicceltem, vettem jegyet, csak amikor becsaptam az ajtót, nem vettem észre, hogy a huzat a jegyet az ülésre sodorta.
   Amikor visszatértem az autómhoz, a szélvédőn már messziről virított a mikuláscsomag. Mivel a közelben volt az iroda, bementem, hátha elfogadják, hogy volt érvényes jegyem.
   Nem fogadták el. Fényképpel is igazolták, hogy nem volt a jegy a szélvédő mögött, ahol lennie kell, jól látható helyen.

   Másik, szintén Pécs. Évek óta reggelente az automaták elnyelik a parkolási díjat, de jegyet nem adnak ki. A cég szerint a pára miatt beragadnak a jegyek. Az autós ekkor csak egyet tud tenni, telefonál az irodába, és jelenti, hogy éppen melyik automata mennyi pénzét nyelte el, már ha van mobilja. Büntetést ugyan ebben az esetben is kap, ha éppen ellenőr jár arra, de később ezt van lehetősége megpanaszolni, és elengedik a bírságot.
   Ha nincs mobilja, akkor vagy visszaszáll a kocsijába és továbbmegy pár utcával, vagy megkockáztatja a bírságot.

   Jelzem, ez majd 10 éves gyakorlat! 10 év alatt nem voltak képesek lecserélni azt a pár automatát. Trehányság? Nemtörődömség? Vagy talán szándékosan nem, mert így a bírságokból nagyobb jövedelemre lehet szert tenni, mintha rendesen kiadná a jegyet az automata?
  13. analema
   analema
   Egy budapesti okmányiroda előtt vannak mozgássérült parkolóhelyek. A felfestés rég lekopott az aszfaltról, nagyon nyomokban látható. A közterület felügyelet folyamatosan figyelte a helyet, ha valaki odaállt perceken belül lecsaptak rá. Hosszú évek óta senki sem festette újra a jelzést, csak büntettek.
   A Totalcar újságírói kimentek és szabványos sablonnal újra felfestették a jeleket. A közterület felügyelők akik akkor is ott voltak feljelentették őket...Gondolom a vád valami közterületen elkövetett graffitis garázdálkodás lesz.
  14. analema
   analema
   Elég sokat vezettem mér életemben elég sok országban. Kilométerben valahol az 1 millión innen, az 500 ezren túl vagyok. Egy kezemen meg tudom számolni hányszor volt apróbb konfliktusom a közlekedési rendőrökkel.
   Viszont néhány hete Diósdról mentem Törökbálintra(ez néhány km táv), verőfényes napsütés, igazi tavaszi idő. Motoros rendőr út szélén áll, kiint. Forgalmi, személyi, jogosítvány, lakcímkártya. Tüzetesen nézeget, papírok rendben, öv bekötve, műszaki érvényességét jelző matrica megvan, rendszámmatrica ok, gumik mintázata pipa...majd közölte, hogy lakott területen kívül nem használtam a tompított fényszórót, szóval helyszíni bírság vagy feljelentés opciók vannak. Úgyhogy egy 5000 Ft-os csekkel távoztam. Igen, valóban megvalósítottam a szabálysértést.
   Ami zavar, hogy minden csak egy pénzbehajtó géppé vált, ami elvileg engem kellene védjen. Automata traffipaxok, automatikus csekknyomtatással. Ha fizetni tudsz úgy száguldozol és annyit, amennyit akarsz. És ez a mentalitás szép lassan elszivárog mindenhová.
   Mint ahogy tudjuk megvan annak is az oka, hogy miért nem lehet tömegközlekedésen enni. De itt sem történt más, csak a pénzbehajtó gép működésbe lépett.
  15. analema
   analema
   Sőt! Ebben az országban sokszor sz*pni kötelező.

   >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Ez itt a 18-as karika helye
   Utoljára módosítva: 2016 Április 28
   yamiga, advocatus_diaboli és setni kedveli ezt.
  16. CasaLoma
   CasaLoma
   Milyen igaz! :(
   kágyula és setni kedveli ezt.
  17. gumelig
   gumelig
   Rend a lelke mindennek...:D
   szjulika., CasaLoma és kágyula kedveli ezt.
  18. mcx3
   mcx3
   Alap: az ellenőr kissé "túlmozgásos" lehet, de!!!

   Két megjegyzésem lenne az ügyhöz:
   - Mi történik, ha az adott újságíró éppen "nyeli a vizet", amikor valamilyen váratlan fékezés miatt (jobb esetben) eldobja a flakont, szétfröcskölve a vizet, rosszabb esetben esetleg félrenyelve is belőle, a fulladást kockáztatva? Kifizeti a takarítást, esetleg a többi utasnak is fizet kártérítést, akinek mondjuk az öltönyét leöntötte?
   - Mondja már el valaki, hogy mi a bánatos péklapátért terjedt el az a marhaság, hogy az emberek (nem túristák!!!) akár csak egy olyan rövid utazás közben is, ami a lakástól a munkahelyig tart, és max 3 megálló = 15 perc folyamatosan kortyolgatnak! Bakker, ne már, hogy egy órát nem bír ki valaki ivás nélkül! Jövő héten már pisálni is fognak a villamoson / buszon?
   Jaszladany, Tbirdy és setni kedveli ezt.
  19. mcx3
   mcx3
   Bizonyára emlékszel még, hogy Rudy Giuliani hogyan csinált rendet New Yorkban. Ama bizonyos "zéró toleranciáról" bizonyosan hallottál már.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Zero_tolerance
   Ja, hogy az fasza, a magyar rendőr meg egy rohadék.
   Elkövetted a szabálysértést? El. Jogos volt a büntetés? Jogos. Akkor? Mi a probléma?
   Egészen biztos lehetsz benne, hogy a rendőr már akkor tudta, hogy azért fog megbüntetni, mert nem volt felkapcsolva a tompított. Az egy dolog, hogy ha már kiintett, alaposan leellenőrizte az egyéb dolgokat is.

Megosztás