Hárommillió euróból népszerűsíthetik a magyar bort külföldön

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
magyar borok.jpg

Összesen 3 millió euró áll rendelkezésre 2013 és 2016 között a magyar borok promóciójára Japán, az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és Kanada piacán. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter erre vonatkozó rendelete a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A rendelet szerint támogatást az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy földrajzi jelzéssel rendelkező, illetve borszőlő fajtájának jelzésével ellátott borászati termékek ezen öt országban történő megismertetését és promócióját célzó programhoz lehet igényelni.


A program időtartama nem lehet több három évnél, és egy-egy programhoz legalább 25 ezer, legfeljebb pedig 250 ezer eurós támogatást lehet igényelni – derül ki a rendeletből. A program egyebek között utazási és szállásköltséget, PR-tevékenységeket, médiamegjelenéseket, kiállítási részvételt vagy reklámkiadványok elkészítését támogathatja, mértéke pedig a támogatásra jogosult nettó költségeinek 50 százaléka lehet.


A támogatásra a szőlő- és borágazatban működő szakmaközi szervezet, a programjavaslat benyújtásának időpontjáig termékleírást már benyújtott hegyközségi szervezet, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa vagy legalább öt hegyközségi tag által létrehozott társadalmi szervezet, egyesület vagy gazdasági társaság pályázhat.


A támogatás a 2013/2014-es borpiaci évben, a 2014/2015-ös borpiaci évben és a 2015-2016-osban egyaránt egymillió euró. A támogatások odaítéléséről a vidékfejlesztési miniszter dönt.
 

jasszemúj

Állandó Tag
Állandó Tag
Végre van olyan bortermelőnk aki tud, mert a borkészítésének a folyamtában a seprűn tarja vagy egy évig is a mustot, és ha a bogyókat teljes mértékben bele merítjük a mustba, igen érdekes aromájú és zamatú bort tud bárki készíteni, és ennek a bornak nem kellnek milliók a reklámozásra, mert önmagát adja
 

sikerabc

Állandó Tag
Állandó Tag
Melyik magyar borról van szó?
Amikor beleléptünk az unióba (van aki lemosta a cipőjét), ott kapásból közölték velünk, hogy az összes direkt-termő fajtát ki kell vágni.
Például az Otelló szőlőt is. jJellemző ránk, hogy azonnal voltak "Kertészmérnökök, Szőlőtermesztő Szakemberek", akik állították, hogy ezekből a szőlőkből nem lehet jó bort csinálni.
Érdekes módon az USA-ban most vonták be a rákkutatásba az indián vadszőlőt, mert kiemelkedően magas a rezveratrol tartalma. A borát, és préselés után a cefréjét is használják a kísérleteknél. Az indiánok ezzel a borral gyógyítottak.
(ez az Otelló őse, mert a filoxéra járvány után élelmes kaftános kereskedők ezt hozták be amerikából)

Amit ma termeltetnek annak nagy része német és francia eredetű.

Ami a tokajit illeti, valóban az egyik legfinomabb borfajta ( a "legvadabb kommunista időkben is szállítottak a brit királyi család részére tokaji aszu eszenciát), azonban a "magyar vezetés" nem volt képes megcsinálni a márkavédelmet az unióban, mert egyes uniós köröknek nem ez volt az érdeke.
 
Oldal tetejére