háztartási tippek ötletek

ibii

Állandó Tag
Állandó Tag
Az eldugult lefolyót (zuhanykabin) mivel lehet kidugítani?
,

Ez attól függ,hogy mennyire nagyon dugult el.
Ha természetbarát módon szeretnéd és nem a hajszálaktól dugult el,akkor ezzel is lehet:
-egy rész mosószódát
-egy rész szódabikarbónát öntsa lefolyóba,egy kicsit hagyd pezsegni,majd
-egy rész citomsavat
-és kb 1dl 20%-os ecet önts a lefolyóba és így is hagyd pezsegni kb.15-20 percet.

Egyben is összekeverheted és úgy öntöd majd bele, ha nem akarsz vacakolni. Én úgy vettem észre,hogy az előbbi módszernek kicsit jobb a hatásfoka.
 

belsone10

Új tag
sziasztok kisfiam a gőzpingvin hosszú részét betömte kb fél tégely csukamáj olajos popsikrémmel (mert piros a popója :-D) mivel lehetne azt felodani belőle hogy a gépet ne kelljen kukába dobni?forró vízbe próbáltam de sikertelenül mosogatógépbe magas hőfokon sok vegyszerrel próbáltam már de semmi :-(akinek van ötlete írja meg.
 

Ica57

Állandó Tag
Állandó Tag
sziasztok kisfiam a gőzpingvin hosszú részét betömte kb fél tégely csukamáj olajos popsikrémmel (mert piros a popója :-D) mivel lehetne azt felodani belőle hogy a gépet ne kelljen kukába dobni?forró vízbe próbáltam de sikertelenül mosogatógépbe magas hőfokon sok vegyszerrel próbáltam már de semmi :-(akinek van ötlete írja meg.
Nem tudom, milyen vegyszerrel próbáltad, de én a konyhai hideg zsíroldót próbálnám töményen beleönteni (CIF, AJAX, vagy a LIDLI.s W5, ezek jó minőségűek, és emberbarátok is).
 
Nem tudom, hogyan tudod ezt megoldani, talán próbáld meg kompresszorral megfújatni. azután szórj bele hintőport, ez valamennyire beszívja a krémet. Újra fújás. Lehet , rossz ötlet, ezért óvatos legyél . Üdv: Ibi
 

hg1dmt.

Kitiltott (BANned)
Próbáld alkohollal (denaturált szesz, mert a tiszta alkohol drága), benzinnel, de semmiképpen ne próbáld olyan tisztítószerrel, ami a műanyagot is oldja (Pld. nitrohigító kiválóan oldja az olajakat, de a műanyagot is)
 
M

magdusis

Vendég
Tudná-e valaki,hogy tapétáról kívülről rákerült penészfoltot vajon mivel,hogyan lehet eltávolítani?

Egyetlenegyszer szárítottunk a fűtőlyuk fölött egy ruhát.Vizesen hozzáért a tapétás falhoz,ettől lett a penész.Ha radírozni próbálom,csak maszatolódik.
 

szizo

Állandó Tag
Állandó Tag
Házi mosogatópor mosogatógépbe

Sziasztok !
Régóta kísérleteztem a házi mosodatóporral,amit mosogatógépbe lehet tenni.
Érdekes módon ez volt a legegyszerűbb,a leginkább természetbarát és a leg-leg olcsóbb.
- 1 rész citromsav por
- 2 rész mosószóda
Fontos, hogy legyen elég só a gép tárolójában és ecet (én 20%-os ecetet használok) az öblítő tárolóban.
Az is nagyon jót tesz a mosogatás hatásfokának,és a gépnek is,ha a váltás előtt elvégzünk egy citromsav poros mosogatást az üres gépben,Nem kell sokat tenni belőle a mosóporos rekeszt feltöltöm vele.
Nagyon szépen mosogat így a gépem :D. Magamtól jöttem rá, :D több, az interneten megtalálható fura alapanyagú,(amelyekkel vigyázni kell, mert valamelyik mérgező)rossz mosogatáshatásfokú kutyulék után . Érdemes próbálkozni,több ezer FT-ot lehet így megspórolni és természetbarát.

Sziasztok!

Én egyszer kipróbáltam egy hasonló keveréket (1 rész szódabikarbóna, 1 rész citromsav) és ettől a poharak foltosak maradtak. Annak ellenére, hogy ecettel öblített a gép. Talán ez a verzió jobb lesz. Esetleg tudok valamit, amitől nem lesznek foltosak a poharak. Én az alkoholra gondoltam. Megfelezném az ecet adagot az öblítőtárolóban.

Előre is köszi, ha van ötletetek.
 

zzsuzsa

Állandó Silver Tag
Állandó Tag
Lefolyó tisztítása!



Sziasztok!
Van erre egy speciális szer ami kis apró szines golyócskákból áll, egy kupaknyit kell a lefolyóba önteni majd rá egy pohár víz és állni hagyni!
Én csak ritkán alkalmazom de hatásos mert feloldja még a szőrt is.
Igaz nem szabad a lefolyó felé hajolni (szúrós szaga van!) amíg hat de tényleg jó! Ha valakit érdekel írjon üzit és megkeresem a nevit, most sajnos nem otthon vagyok így NEM tudom megmondani!
Később azért megkeresem ha hazaérek és beírom ide!
üdv:
Mifelénk Búvár lefolyó tisztítónak hívják.Baráti 300ft körüli áron.
 

Boszylee

Új tag
Sziasztok!

Olvasgatom a hozzászólásokat, ötleteket. Kivétel nélkül mind nagyon hasznosak. Az ember mindig tanul valamit :D

Most én is szeretném a segítségeket kérni, talán valaki tudna valami okos tanácsot adni.

Pár éve beköltözött valahogyan a házunkba pókszázlábú. Undorító kis lény. Sehogyan sem tudom kitessékelni, már szinte minden helyen elolvastam a vele kapcsolatos információkat és sajnos sehol sem kaptam olyan segítséget, ami sikerrel járt volna. Írták, hogy hasznos és, hogy nem kell kiírtani.. stb. de, amikor éjjel az ember nyakába esik, akkor az már sokkoló. Tudom, hogy pókokkal, legyekkel, hangyákkal táplálkozik, de rendszeresen takaítok, így ilyesmi nincs a lakásban.

Tudna-e segíteni valaki, hogy miképp tudnám ezeket a kéretlen "vendégeket" eltávolítani, elriasztani, hogy nyugodtan alhassunk, hogy ne kelljen attól rettegni, mikor esik ismét egy a nyakunkba.

Előre is köszönök minden segítséget. Ha esetleg nem jó fórumba írtam, akkor elnézést, de úgy láttam, itt szinte minden problémával foglalkoztok.
 

Ibolyalya

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Nálunk elég gyakran penészedik a fürdőszoba csempéje /kicsi, ablaktalan, sokan használjuk/, ezt hypóval szoktam eltávolítani. Szórófejes flakonba töltöm, bespriccelem vele a fúgákat, ill. ahol penészes, hagyom állni, majd lemosom. Teljesen kifehéredik tőle a fal. Szobában is használom a lemosható festéken. Csak utána alaposan ki kell szellőztetni, ecetet pedig nem szabad ez idő alatt használni.

WC lefolyó tisztításához jól bevált az ecetes uborka leve, ami az üvegben marad. Este, ha már nem használják a WC-t, beleöntöm, reggel megsikálom, és kész is.

Duguláshoz nagyon jó ötleteket olvastam, én is ezeket csinálom. Van azonban még egy, amit használok, pár száz forintért kapható. A csőgörény. Ez egy fémspirálból készült fogóval ellátott eszköz, amit be kell vezetni a lefolyóba, és a nyelénél fogva tekerni. Egész mélyen kikotorja a lerakódott zsíros, hajas koszt.
Kezdődő dugulásnál műanyag kis kézipumpát is szoktam használni, illetve szétszedem a lefolyó alját, és kitisztítom.

Mosásnál nekem nem vált be a mosódió, fele mosószerhez adok egy evőkanál mosószódát.

Szódabikarbóna: az étkezési és nem étkezési között annyi a különbség, hogy ez utóbbi a 25 kg-os étkezési szódabikarbóna szétmérésénél szennyeződhet, mert nem élelmiszeripari körülmények között mérik szét.

Fogpor és szódabikarbóna fele-fele arányú keverékével mosok fogat. A tisztító és fehérítő hatásával is meg vagyok elégedve.
 

Ibolyalya

Állandó Tag
Állandó Tag
Eszembe jutott még egy-két dolog.

Üveg vagy műanyag dobozról a címke eltávolítása:
- szárazon simán lehúzható
- vízben áztatva lejön
- a nagyját leszedem vizesen vagy szárazon, a többi pedig olajos vattával lemosható, majd az olaj mosogatószerrel

Régebben a vízforralót ecettel vízkőtelenítettem. Valahol olvastam, hogy vízben oldott citromsavat kell benne melegíteni, annak nem marad meg a szaga. Kipróbáltam, nagyon jó! Ráadásul hosszabb ideig nem vízkövesedik be.

Mosás után a ruhákat minél előbb kiszedem a mosógépből, s kirázva, "hajtogatva" teszem a ruháskosárba. Így akár állhat is egy ideig. Szebben szárad, kevesebbet vagy egyáltalán nem kell vasalni.
 
M

magdusis

Vendég
Ami nekem problémát okoz,hogy vajon mivel lehet eltávolítani egyszerű vastag papír tapétáról olyan penésznek látszó nem fekete,hanem szürkés foltokat,ami azután maradt ott,hogy egy ,csak egy éjszaka a fújólyuk fölé akasztottam száradni egy inget és az a falhoz ért.)Pedig csak fontos lett volna,hogy reggelre megszáradjon.)
Megpróbáltam a szélén radírozni,de az nem jó.Pedig tényleg úgy néz ki,mint a maszatolt rajz-szén a rajzlapon,olyan halványkás szürkés.
A hipó vagy afféle biztos kifakítaná a tapétát ,inkább rá se gondolok.
Akkor mi lenne jó vajon?
 
Ami még fontos:
Minden szezon végén (vedd le újra a deklit, és) tisztítsd ki a beleszáradt fűzúzalékot a szúnyoghálóból, hogy a motor ventilátora át tudja a hűtéshez a levegőt juttatni rajta jövőre is...
Amit elfelejtettem a dologgal kapcsolatban elmondani, az az, hogy ezt csak olyan fűnyíró esetében lehet megtenni, amelyiknek alul van (általában a késtartó műanyag alkatrészen) a ventilátora.
Ügyes kezű barkácsolók a felül ventilátoros hűtésű fűnyíróknál is meg tudják oldani ezt az élettartam növelő védelmet, csak ahhoz kell egy tartókeret a szúnyogháló alá, amely megakadályozza a szúnyogháló ventilátorhoz való közelkerülését.
Kellemes barkácsolást ;)
 
Utoljára módosítva:
Oldal tetejére