Házvezetőnő lett egy magyar olimpiai bajnok Kanadában

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
olimpikon.jpg

Házvezetőnőként dolgozik Kanadában az 1992-es olimpiai bajnok női kajak négyes tagja, Czigány Kinga.





Kanadában él és dolgozik Czigány Kinga, aki 1992-ben Kőbán Ritával, Mészáros Erikával és Dónusz Évával nyert olimpiai aranyérmet kajak négyesben – írta a sportolóról készült riportjában a Sport Géza. Férjével, aki a kanadai válogatott edzője volt, és két gyerekével jelenleg egy nyolcezer lakosú kisvárosban élnek a kanadai fővárostól száz kilométerre.


Mindkét gyerekének ő az erőnléti edzője társadalmi munkában, de rajtuk kívül még felkészít egy speciális olimpiára készülő csoportot is, és saját futócsoportjában is szívesen ad tanácsokat. Főállásban egy alapítványnál idősebbek és mozgássérültek életét segíti. "Talán az a leghelyesebb szó, hogy házvezetőnő vagyok. Mosok, főzök, takarítok, elvégzem a háztartási munkákat. És nagyon élvezem" – mondta a sportoló a portálnak.


"Egyetlen olimpiai bajnokra sincs ráírva, hogy ő bizony komoly élsportoló volt, és az is természetes, hogy a névjegykártyámon sincs rajta a múltam egy darabja. És ez így van jól" - mondta Czigány. "Nem kell tudniuk, hogy egy magyar olimpiai bajnok vasalta ki éppen a terítőt. Egy vagyok a munkáját szerető, dolgozni vágyó, pozitív, odafigyelő emberek közül” – tette hozzá.


Olimpiai győzelme után 1993-ban egyéniben már ő képviselte a magyar színeket a vébén, őt választották az év legjobb kajakosának. Világbajnoki aranyat sohasem szerzett, a '96-os olimpia nem sikerült jól neki, 1998-ban visszavonult. A szegedi világbajnokságon még indulni akart, de a gerince már nem engedte – idézte fel a sportoló pályafutását a riport.


Czigány Kinga és férje korábban Budapesten éltek, de három év után elmentek. Szerinte Kanadában más az élsport megítélése, már az is hatalmas tiszteletet vált ki, ha valaki egyáltalán olimpikon. „Amikor megtudják, hogy meg is nyertem, szinte alig hiszik el. A gyerekeim is nagyon büszkék rám, már többször elvitték az érmemet az iskolájukba megmutatni" – mondta Czigány.
 

M. Dénes

Állandó Tag
Állandó Tag
Gratulálok Neki! A riportból Nekem úgytűnik, hogy boldog kint, és ez a legfontosabb! Szereti amit csinál és megis becsülik érte. És ezekután még sokan kérdezik, hogy miért hadják el sokan Magyarországot (és nem csak a fiatalok), hát pont ezért, mert máshol még házvezetőként is boldogabb az ember, mint Magyarországon olimpiai bajnokként.
 

vargabrigi

Állandó Tag
Állandó Tag
engem nagyon elszomorít, h ilyen sokan elhagyják az országot, főleg húszévesek, fiatalok..... de nem ők teetnek róla, így jobb nekik....
 

sebi53

Állandó Tag
Állandó Tag
Magyarországot nem azért hagyta el, mert itt nem boldogult, hanem azért, mert a férje kanadai és közösen így döntöttek.
Magyarországon, mint olimpiai bajnok, biztos vagyok benne, hogy a járandóságát megkapta.
Más emberek, akik a jobb élet reményében elhagyják Magyarországot, látszólag jobban élnek, de a pénz nem minden. Nyugaton többnyire a képzett munkaerőt várják, akiknek itthon sem probléma munkát találni és megélni, és elvégeztetik velük azokat a munkákat, melyeket a nyugatiak semmi pénzért nem vállalnak el, pl. otthoni betegápolást, bentlakással, gyerekekre felügyeletet stb.
 
Oldal tetejére