Ha a világ tetejéről jössz, hozz szemetet is

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 16.

Melitta - 2017 Szeptember 16, 20:47
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A serpákkal karöltve kezdték meg a takarítást a Csomolungmán. A terv szerint több száz kiló szemetet gyűjtenek majd össze a hegyen.

  Korábban is szerveztek már szemétszedő akciókat a Mount Everesten, összesen 16 tonna szemetet gyűjtöttek össze. De arról nincs pontos információ, hogy pontosan mennyi hulladék lehet még továbbra is a hegyen. A fotók azonban lesújtó képet mutatnak.

  A nepáli kormány és a Mount Everest expedíciók szervezőinek összefogásával most újra eltűnhet a szemét egy része a világ legmagasabb hegyéről. Szerdán 10 vászonzsákot küldtek fel a Mount Everest kettes táborába, amely alatt 2014-ben egy lavina több hegymászót és serpát is elsodort, majd a következő évben egy földrengést követő lavinában 19-en vesztették életüket. Egy-egy zsákba körülbelül 80 kiló szemetet tudnak majd összeszedni és amint a zsákok megtelnek, egy helikopter gyűjti össze őket és szállítja le a hegyről.

  Most a tavaszi szezonban több száz hegymászó – köztük a magyar Everest expedíció tagjai, Klein Dávid és Suhajda Szilárd is – várható a Mount Everesthez. Őket idén is arra szólították fel, hogy amikor lefelé jönnek, szedjék össze az útjukba akadó szemetet, a serpákat pedig külön jutalmazzák majd: kilónként 2 dollárt fizetnek a szervezők, ha szeméttel térnek vissza a hegyről.

  hegy.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 16.

  1. setni
   setni
   Szép sport.....utánuk a vízözön..
  2. gumelig
  3. Beka Holt
   Beka Holt
   Inkább a szemétözön!
   Szégyen a hegymászókra, hogy eszükbe sem jut magukkal hozni a szemetüket, úgy kell felszólítani őket rá!
  4. analema
   analema
   Az Everest megmászása ma már csak pénz kérdése, meg hogy akard, ha már van pénzed. Majdnem olyan, mint befizetni egy tetszőleges trópusi útra, legfeljebb az ár kicsit húzósabb. Ez pedig magával hozza azt, hogy a vendégközönség jó részét csak egyetlen dolog érdekli: megkapja a pénzéért a szórakozást. Fizetett serpák cipelik a csomagokat, fent főznek és gondoskodnak róluk az alaptáborban és természetesen oxigénpalack gondoskodik a jólétükről, melyet szintén cipelnek utánuk. Bármikor el tudnak indulni, ha jó az időjárás és oxigén birtokában nincs olyan szint, ahol ne tudnának pihenni. Ezért is jutottunk oda, hogy a palack nélküli mászás lett az egyetlen kunszt. Igaz még így is sokan ottmaradnak, de ez minden veszélyes sportban ott van. Legalább jobban megdobban a delikvens szíve, amikor Tahitin majd egy koktél mellett meséli, hogy megvolt az Everest is.

   No az ő nyomaikat láthatjuk itt. Egy érzékletes kép arról milyen is egy nap, amikor kicsit nagy a dugó, mert egy nap alatt 234 ember járja meg a csúcsot.
   hillary-step4.jpg
   gumelig, setni, CasaLoma és 1 másik tag kedveli ezt.
  5. cdurmol
   cdurmol
   Ide se megyek! A 6-os villamos csúcsban, kicsit visszatartom a levegőt és megtévesztésig ugyanaz az élmény.
   gumelig, setni, CasaLoma és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. CasaLoma
   CasaLoma
   Talán McDonalds nyílt a csúcson, oda igyekszik ekkora a tömeg? :D
   cdurmol, setni, analema és 1 másik tag kedveli ezt.
  7. gumelig
   gumelig
   A hegyek nem hagyják magukat.

   zz.png
  8. Beka Holt
   Beka Holt
   Magas-Tátra
   A Nagy-Tarpataki-völgyben már jártam, fantasztikus élmény volt nyáron a hóban gyalogolni. Túravezetővel voltunk, és ott bizony senki még egy csokipapírt sem dobhatott el! Rögtön rászólt a vezető, hogy ha mi a szemétmentes természetben túrázunk az utánunk jövők is megérdemlik.
   mechi, pitti, cdurmol és 1 másik tag kedveli ezt.

Megosztás