Ha emlékszel ezekre, akkor már "öreg" vagy...

Antikbakfis

Állandó Tag
Állandó Tag
Természetesen, mint sokmindenki másnak, nekem is van a témáról véleményem, de jobbnak látom, nem olajat önteni a tűzre. Azt hiszem ez a téma már eleget - sőt túl sokat is - burjánzott ezeken az oldalakon. Érdemes lenne itt és most pontot tenni a végére, a további elmélkedés maradjon kinek-kinek gondolati - esetleg privi - szintjén.
Mielőtt még hozzámvágnád a papucsod, kedves mylady 52, azért azt megjegyzem: helytelen másokat rendreutasítani, hogy eltérnek az alaptémától, azaz a nosztalgiázástól, amikor úgy veszem/vesszük észre, csak vissza-visszakanyarodsz, és kínosan ügyelsz rá, hogy az utolsó szó a Tiéd legyen...
 

memi59

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos bépének valahol igaza van... de elnézést kérni???
Az azért túlzás!
Minden bizonnyal, akik ma Kanadában vagy Amerikában élnek, és 30 év alatti magyarok, azok a legkevésbé tehetnek arról, hogy a szüleik gyáván megfutamodtak a magyarországi problémák elől... Tudom, hogy ezek a magyak kislányok és kisfiúk előbb-utóbb! KERESNI fogják a gyökereiket!
MI szívesen látjuk őket a szüleik szülőhazájában.
Lecsóval, rántotthússal, szalonnás tojásrántottával, fokhagymás uborkasalátával és szeretettel...

A magam részéről mérhetetlenül tisztelem azokat a 30 év alatti magyar származásúakat, akik beszélnek és írnak magyarul.

Csak a szüleiket ítélem el...
Szarban hagyták a hazájukat! Bármit is mondanak utólag erről!
Az idő nem szépíti meg az emlékeket. Nekik sem!
Reméljük, mi itthon maradodtak, hogy van még lelkiismeretük...
Hogy lehet ilyesmit leirni?Kit tisztelsz te mylady52?Esetleg sajat magadat,mert sajnos mirolunk lemondtattok.Te pedig ne oktass ki senkit hogy ki miert ment el.Mindenkinek meg volt az oka es jol tettek.Legalabb nem a hazugsagban elnek.Te pedig erezd jol magad ott ahol vagy.
 
Ú

útkereső

Vendég
Olyan jó kis nosztalgiázós topik volt ez eddig.
Miért kell belerondítani politikával, meg egyébb tisztátalan dolgokkal.
Van ezen a fórumon az ilyen megnyilvánulásokra is hely.
Folytassátok az eszmecserét inkább azokon a helyeken, ott akad vitapartner is mindíg. :rolleyes:
.
 

Spanky

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello Mylady!

Idézet:
Nem csodálkozom azon ma sem, hogy menekülni akartak az elől a rendszer elől a felnőttek...
Miyen könnyű lehetett akkoriban lelépni... és milyen nehéz volt itthon maradni!
Ki a Hazáját és a fajtáját, barátait a bajban elhagyja, jó ember nem lehet!!!...
------------------------
Senkit sem kényszerített semmi arra, hogy elhagyja a szülőhazáját...Egyesek azt hitték, hogy nekik menniük kell!!! Akik maradtak Magyarországon, azok egyáltalán nem jártak rosszul.

Az idézeteid kicsit ellentmondanak egymásnak. Most akkor baj volt, Magyaroszágon ahogy az első három mondatodban írod, vagy csak hitték, hogy baj volt, ahogy az utolsó mondatodban irod.

Mivel három az egyhez, vegyük azt, hogy baj volt.

Nos ha baj volt, nem az égből kapott baj volt az. A bajokat valakik csinálták. Méghozzá azok közül akik itthon voltak.

Az itthon maradottak között nemcsak azok voltak akik megszenvedték, hanem azok, akik miatt mások megszenvedték. Az itthon maradottak között voltak ávósok, III/III-asok, szomszédaikat besúgók. Tehát előfordulhat, hogy valaki azért ment ki, hogy ne kelljen az ÁVO-val együtt dolgoznia, ügynöknek lennie, vagy a szomszédjárol ne kelljen jelentést készítenie. És akkor már kérdéses, hogy az szereti-e jobban a hazáját aki aktivan kiszolgálta azt a rendszert amiról te is azt írod, hogy nem csodálkozol hogy menekülni akartak előle vagy az szereti-e jobban, aki kiment ugyan, de kívülről hozzájárult pl a rendszer által tiltott rádiódadókon keresztüli tudósításaival, hogy a rendszer fellazuljon és békés rendszerváltás lehesen.

A kinti magyarok akár tudatosan, akár nem, de jelentős módon hozzájárultak a régi rendszer fellazításához. Más szóval részben nekik köszönheted, hogy volt egy rendszerváltás.
A rendszer félt is tőlük, nemhiába, hogy különös figyelemmel tartotta nyílván azokat akiknek külföldi rokonaik voltak.
Megtalálod az idevonatkozó anyagot a belső elháritás jelentéseiben, ha utánanézel az irattárakban a felszabadított irattok között.

Tehát ha senki nem ment volna ki, és nem lett volna akik tudósítanak arról, hogy van egy vasfüggönyön kívüli élet, a rendszer jóval tovább fennmaradt volna és Te, velem együtt, még mindig a régi rendszer alatt élnél. És akkor most lehet, hogy börtönben csücsülnél azért, mert egy nyugati fórumba merted írni érzelemdús leveleidet :)

Üdv

:656:
Tiszta szivbol koszonom Kedves Gnomnome es tobbiek akiknek a mi "gyava diszidens szuleink" tobbet ernek mint egy "pofa szar".
Talan nem is tudjatok mijen jol esik latni, hogy kis O-hazankban a bolcs, megerto es joindulatu emberek vannak tobbsegben. kiss
 

b.p.

Állandó Tag
Állandó Tag
:656:
Tiszta szivbol koszonom Kedves Gnomnome es tobbiek akiknek a mi "gyava diszidens szuleink" tobbet ernek mint egy "pofa szar".
Talan nem is tudjatok mijen jol esik latni, hogy kis O-hazankban a bolcs, megerto es joindulatu emberek vannak tobbsegben. kiss

:) Tudd, kedves Spanky, hogy mindíg is a jóindulatúak voltak/vannak/lesznek többségben, csak a zaj néha elnyomja a hangjukat.

Emlékszem, mert öreg vagyok, hogy micsoda emberi tragédiák történtek abban az időben. A nagyfiú fegyverrel harcolt, mennie kellett. A kicsi megszökött vele együtt. A szülők az aggodalomtól félőrülten mentek utánuk. Kirabolták őket út közben, a rajtuk levő ruha volt mindenük az új életkezdéshez. A fiúkat a világ egyik sarkában fogadták be, de a szülők már nem mehettek oda. Hosszú évekbe telt, mire a család újra egyben volt.
Volt olyan, aki rábeszélte a gyerekét a maradásra. Ő belerokkant, hogy a gyereke eltűnt a rendszer börtöneiben, és csak hosszú évek múlva mondták meg neki, hogy "öngyilkos" lett a cellában.

Szóval az egyszerűsítés csak a matematikában jó.
 

bogaras

Állandó Tag
Állandó Tag
Eddig azt hittem, ez egy jópofa édesbúsanvidámannosztalgiázvavisszaemléezőbarátiankvaterkázó topik . :777:
Kéretik ehhez tartani magunkat. :0:
 

mylady52

Kitiltott (BANned)
Mielőtt még bárki arra gondolna, hogy elszartam ennek a topiknak a „hangulatát” azért nem ártana pár dologgal tisztában lenni. Amikor megemlítettem, hogy személyes tapasztalatok alapján beszélek, akkor korántsem a saját családomra, rokonaimra gondoltam (egy kivételével mind Magyarországon maradtak ’56 után és az az egy is, mint utóbb kiderült Szibériában töltötte azt a 8 évet, amely alatt távol volt) hanem életem egyik legdurvább melléfogására!
Voltam én egy nagyon emberszerető fiatalasszony és a szívem nagyobb volt, mint amekkora bárki képzeletében megfordulhatna. Hagytam magam elcsábítani egy -akkori- kedves barátnőm által és elhittem neki, hogy nincs is szebb dolog a világon, mint az elfekvőben lévő idősebb néniket, bácsikat ápolni és a törődésünkkel, odaadásunkkal naponta örömet szerezni nekik. Igen! Ez nekem való, de jó! Két korosztály állt legközelebb a szívemhez és ezt mindenki tudta, aki ismert: a gyerekek és az öregek. Mióta az eszemet tudom mindig is pátyolgattam mindenkit, aki rászorult (vagy legalább is úgy gondoltam, hogy rászorul)
Az elfekvőben viszont megismertem a poklok poklát.
A néni folyamatosan várta haza az 56-os disszidens fiát. Nem jött és nem is küldött semmilyen életjelt a néni haláláig. A néni úgy halt meg, hogy nem tudta hol a fia? A másik néni három(!!!) gyermekétől várt (volna) segítséget, küldtek is neki levelezőlapot, amit büszkén mutogatott: a nagyfia Amerikából küldözgette, a lánya Nyugat-Németországból a kisebbik fia Kanadából. A képeslapok szövege nagyjából azonos volt: anyukám(mama) jól vagyunk, majd írunk csókol Pista fiad, Margit menyed és a kis unokád innen-onnan.
A néni szemét az elfekvőben fogták le idegenek és a kerületi tanács temette el őt közpénzekből …
Így könnyű boldogulni a gyerekeknek...

Kilenc hónapig bírtam lelki erővel és rá kellett jönnöm, hogy ez nem az én világom!

<O:pFelhúztam a sportcipőmet és ezerrel menekültem ebből a környezetből. Csupa ilyen bácsik és nénik feküdtek (nem túlzok!!!) százszámra különféle „otthonokban” elfekvőkben az ’56-os disszidensek után! Ők, akik felneveltek 1-2-3 gyermeket... így kellett végezniük???<O:p</O:p
MIÉRT?<O:p


Magam sem tudom és nem értem, hogy miként fajult ez a téma MA gyűlölködéssé, de azért azt szeretném megkérdezni a kimenekültektől, hogy tiszta e a lelkiismeretük? Bevallom, az enyém a mai napig sem tiszta. Lehet, hogy az elfekvőben kellett volna maradnom és ott kellene dolgoznom ma is a kivándorolt "fiam-lányom" helyett? Erre NEM voltam hajlandó. Mindenki mossa ki a maga szennyesét és ne hagyja hátra maga mögött a mocskot másokra!
<O:p</O:p


Ennyi! és egy Bambi...
<O:p</O:p
 

pannácska

Állandó Tag
Állandó Tag
Emlékeztek a rolós tolltartóra? Amikor megkaptam az első ilyen "csodát", minden reggel boldogan tettem ki a padomra és azt csodáltam, csodáltattam egész délelőtt.:D
Sajnos nem találtam képet róla a neten, de biztos emlékeztek rá.
Piszok jól mutattak benne a tűhegyesre faragott színes ceruzáim, amiknek a végét egy helyen lefaragta nagyapám és tintával ráírtuk a monogramom.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Bizonyara vannak szomoru esetek.
1956 ban kimenekultek szuleit nem valoszinu hogy apolhattad hisz aki 56-ban kiment az minimum 17 eves vagy idosebb /mas kerdes akit gyerekkent ment a szulokkel egyutt/
HA a 17 eves fiu 56-ban lelepett az most 68 eves vagy idosebb hisz nem a tini korosztaly disszidalt, annak a szulei leglabb 100 vagy annal idosebb.
MA nagyon keves 100 eves van /sajna/
MAga az 56 os korosztaly a ma elo idos emberek akik bizony sok esetben apolasra szorulnak.
A canadaban levo "elfekvokben" is nagyon sok idos 56-os van akinek gyermeke a vilag masik vegen van vagy nincs gyereke, de rokona se aki meglatogatna.

Nem vonom ketsegben a tapasztalatodat de ugy gondolom legalabbis en nem ismerek olyan magyart canadaban aki ne torodne a szuleivel.
Magam is egyszem gyerek vagyok es szamtalanszor 24 ora alatt utaztam haza edesanyam miatt.
Talcan lett kinalva neki hogy jojjon ki, hisz unokai es csaladja kint el de o nem akart eljonni Mo-rol ennel tobbet mit lehet megtenni?
Nem mindenki milliomos es egyaltalan arra nem is gondoltal,hogy esetleg nem all modjaban haza latogatni, es nem csak anyagilag hanem esetleg az 56 -ban kimentek is mar igen idosek es nem egy beteg vagy nem bir mar utazni ilyen tavolsagba.
Nem tul szerencses ugy itelkezni,hogy a masik oldalt nem ismeri az ember.
 

pannácska

Állandó Tag
Állandó Tag
Elsősorban a feleségem kutyája, ő választotta, de ugyanúgy szeretjük, az egész család... mindenki a gazdája. Ha eljön az ideje, le kell vinni sétálni, stb. Nem csak szép kutyus, hanem okos is.:D

Az látszik a kis pofácskáján, meg a szemén. Kit tekint a falkavezérnek, mert általában egy valait kiválaszt a kuty és annak minden szava szent számára!:D
 

mylady52

Kitiltott (BANned)
Nem igazan ertem, hogy az a beiras, ami nyilvanvaloan, melyen serto, felhaborito es erzeketlen, miert nincs kitorolve.

Ennek két oka van:

1. mert demokrácia van a canadahun-on is...
2. mert a topik címe az, hogy: "Ha emlékszel ezekre, akkor már öreg vagy"

Senki sem mondta és írta, hogy csak a szépre szabad emlékezned...

üdv. :)
 
Oldal tetejére