Ha meg szeretné tartani újévi fogadalmait, szánjon rájuk egy délutánt

Indítsa tudatosan 2018-at! Pálinkás-Panyi Anna pszichológus hat tippje.

Ahhoz, hogy a mámorban fogant újévi fogadalmak ne szálljanak el, mint a győzelmi zászló, és 2017 le nem zárt konfliktusai, problémái ne folyjanak át 2018-ra, érdemes rászánni egy délutánt a mérföldkövek átgondolására, értékelésére. Ez kiváló lehetőség, hogy lezárjunk egy szakaszt az életünkben, számot vessünk veszteségeinkkel és sikereinkkel, majd tiszta lappal, nagy lendülettel forduljunk rá az új esztendőre.

1. Búcsúztassa el az óévet annak minden kudarcával, sikereiből pedig merítsen erőt az újévhez! Először határozza meg legfontosabb életterületeit (például család, párkapcsolat, karrier, egészség, szabadidő, pénzügyek stb.). Majd gondolja végig, hogy az egyes területeken milyen tervekkel állt neki 2017-nek, és ezekben milyen eredményeket ért el. Mely tényezők segítették, hogy sikerre vigye céljait? Mik hátráltatták, bizonytalanították, vagy lehetetlenítették el a megvalósítást?

image.aspx

Csak a legfontosabb célok
© Shutterstock
2. Töltse fel az Ön előtt álló 12 hónapot célokkal, inspirációval, tervekkel, hogy letisztult elképzeléssel fogjon neki az új évnek! Jelölje ki saját maga számára, milyen irányvonalak mentén szeretne haladni 2017-ben a már körülhatárolt életterületein. A jövőjével kapcsolatos céljait kovácsolja megvalósítható tervekké, majd bontsa következetes, apró feladatokra elhatározásait. Vigyázzon, aki sokat markol, keveset fog! A rostán végül a legfontosabb célok maradjanak fenn, ezek kapjanak kitüntetett figyelmet, különben elaprózódik a figyelme és az energiája.

3. Kalkuláljon jól az időfaktorral! A feladataink elvégzésére szánt időt hajlamosak vagyunk alulkalkulálni. Ideális körülményeket feltételezünk, nem számolunk azokkal a lassító, hátráltató, akadályozó tényezőkkel, amelyek előre nem láthatók, vagy csak nem tudatosulnak bennünk. A feszített tempójú terv már az elején csúszásba kerül, ami vagy teljes újragondolást igényel, vagy – ami valószínűbb – egyből dugába dől.

4. Szánjon időt a töltekezésre is! A kitartáshoz energiára van szükségünk. Tudatosan gondolja végig, milyen időtöltést élvez önmagáért, mikor tud kikapcsolódni, feloldódni. Ezek a látszólag haszontalan elfoglaltságok aranyat érnek, mégis könnyen lemondunk róluk időszűkében. Ragaszkodjon ezekhez az alkalmakhoz! Lemerült energiatankkal nem jutunk messzire.


image.aspx

Szavaink nem szállnak el
© Shutterstock
5. Vizsgálja felül elhatározását! Valóban hisz benne, hogy képes elérni a kitűzött célt? Nem csupán délibábot kerget, amelyről titkon meg van győződve, hogy elérhetetlen? Netán külső elvárások nyomába eredne látszólagos saját céljaival? A „bárcsak…” hozzáállás és a másoknak való megfelelés motivációja kevés a fogadalom beváltásához. Konkrétan meg kell tudnia fogalmazni, Önnek személyesen miért fontos a kitűzött cél, miért tartja megvalósíthatónak, és mit vár attól, ha sikerül beteljesítenie.

6. Ne feledkezzen meg legfőbb útitársai megválasztásáról sem! Nézzen vissza, 2017-ben melyek voltak támogató, s melyek inkább hátráltató kapcsolatok az Ön számára. A visszahúzó csápokat fejtse le magáról, a pozitív, támogató, értékes emberi kötelékeit pedig fűzze szorosabbra és becsülje meg 2018-ban is.

Mindezt, legjobb, ha írásban foglalja össze magának. Ehhez nyújt segítséget az ingyenesen letölthető Éviránytű munkafüzet, de használhat egy üres füzetet, amelyben az év során további jegyzetekkel követheti végig tervei alakulását. Leírt gondolatait legkésőbb 2018 végén vegye elő újra, és szembesítse magát egy évvel korábbi önmaga jövőterveivel. A tudat, hogy fogadalmaink nem szállnak el szavak vagy gondolatok formájában, hanem írott betűkként megmaradnak, erősen aláhúzza igyekezetünket az évben.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Szalay Lenke Mogyoró sorozatát szeretném letölteni. Köszi előre is!
Sziasztok! Keresem Debra Lobato Brothers sisters and special needs könyvét, angolul vagy ha valakinek meglenne magyarul még szuperebb lenne:) Online formában érdekelne elsősorban. Köszönöm!
Kicsichi wrote on Ajuda67's profile.
Helló, megint. Keresem J R Ward Örökség sorozatának fordítását. Ha valaki tudja hol találom, légyszi árulja el. Előre is köszönöm.
D
DE. Andi wrote on Melitta's profile.
Kedves Melitta kérem a fiókom törlését. Köszönöm!
benudori wrote on szjucus2's profile.
Szia!
Szeretném elkérni a English Plus 2 Second edition teszteket.
Előre is köszönöm!

Heni

Statisztikák

Témák
36,461
Üzenet
4,400,689
Tagok
591,330
Legújabb tagunk
Barbamama78
Oldal tetejére