Ha meg szeretné tartani újévi fogadalmait, szánjon rájuk egy délutánt

Indítsa tudatosan 2018-at! Pálinkás-Panyi Anna pszichológus hat tippje.

Ahhoz, hogy a mámorban fogant újévi fogadalmak ne szálljanak el, mint a győzelmi zászló, és 2017 le nem zárt konfliktusai, problémái ne folyjanak át 2018-ra, érdemes rászánni egy délutánt a mérföldkövek átgondolására, értékelésére. Ez kiváló lehetőség, hogy lezárjunk egy szakaszt az életünkben, számot vessünk veszteségeinkkel és sikereinkkel, majd tiszta lappal, nagy lendülettel forduljunk rá az új esztendőre.

1. Búcsúztassa el az óévet annak minden kudarcával, sikereiből pedig merítsen erőt az újévhez! Először határozza meg legfontosabb életterületeit (például család, párkapcsolat, karrier, egészség, szabadidő, pénzügyek stb.). Majd gondolja végig, hogy az egyes területeken milyen tervekkel állt neki 2017-nek, és ezekben milyen eredményeket ért el. Mely tényezők segítették, hogy sikerre vigye céljait? Mik hátráltatták, bizonytalanították, vagy lehetetlenítették el a megvalósítást?

image.aspx

Csak a legfontosabb célok
© Shutterstock
2. Töltse fel az Ön előtt álló 12 hónapot célokkal, inspirációval, tervekkel, hogy letisztult elképzeléssel fogjon neki az új évnek! Jelölje ki saját maga számára, milyen irányvonalak mentén szeretne haladni 2017-ben a már körülhatárolt életterületein. A jövőjével kapcsolatos céljait kovácsolja megvalósítható tervekké, majd bontsa következetes, apró feladatokra elhatározásait. Vigyázzon, aki sokat markol, keveset fog! A rostán végül a legfontosabb célok maradjanak fenn, ezek kapjanak kitüntetett figyelmet, különben elaprózódik a figyelme és az energiája.

3. Kalkuláljon jól az időfaktorral! A feladataink elvégzésére szánt időt hajlamosak vagyunk alulkalkulálni. Ideális körülményeket feltételezünk, nem számolunk azokkal a lassító, hátráltató, akadályozó tényezőkkel, amelyek előre nem láthatók, vagy csak nem tudatosulnak bennünk. A feszített tempójú terv már az elején csúszásba kerül, ami vagy teljes újragondolást igényel, vagy – ami valószínűbb – egyből dugába dől.

4. Szánjon időt a töltekezésre is! A kitartáshoz energiára van szükségünk. Tudatosan gondolja végig, milyen időtöltést élvez önmagáért, mikor tud kikapcsolódni, feloldódni. Ezek a látszólag haszontalan elfoglaltságok aranyat érnek, mégis könnyen lemondunk róluk időszűkében. Ragaszkodjon ezekhez az alkalmakhoz! Lemerült energiatankkal nem jutunk messzire.


image.aspx

Szavaink nem szállnak el
© Shutterstock
5. Vizsgálja felül elhatározását! Valóban hisz benne, hogy képes elérni a kitűzött célt? Nem csupán délibábot kerget, amelyről titkon meg van győződve, hogy elérhetetlen? Netán külső elvárások nyomába eredne látszólagos saját céljaival? A „bárcsak…” hozzáállás és a másoknak való megfelelés motivációja kevés a fogadalom beváltásához. Konkrétan meg kell tudnia fogalmazni, Önnek személyesen miért fontos a kitűzött cél, miért tartja megvalósíthatónak, és mit vár attól, ha sikerül beteljesítenie.

6. Ne feledkezzen meg legfőbb útitársai megválasztásáról sem! Nézzen vissza, 2017-ben melyek voltak támogató, s melyek inkább hátráltató kapcsolatok az Ön számára. A visszahúzó csápokat fejtse le magáról, a pozitív, támogató, értékes emberi kötelékeit pedig fűzze szorosabbra és becsülje meg 2018-ban is.

Mindezt, legjobb, ha írásban foglalja össze magának. Ehhez nyújt segítséget az ingyenesen letölthető Éviránytű munkafüzet, de használhat egy üres füzetet, amelyben az év során további jegyzetekkel követheti végig tervei alakulását. Leírt gondolatait legkésőbb 2018 végén vegye elő újra, és szembesítse magát egy évvel korábbi önmaga jövőterveivel. A tudat, hogy fogadalmaink nem szállnak el szavak vagy gondolatok formájában, hanem írott betűkként megmaradnak, erősen aláhúzza igyekezetünket az évben.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,623
Tagok
615,327
Legújabb tagunk
Tracycer
Oldal tetejére