Halálbüntetés

Melitta témája a 'Kritikus szemmel' fórumban , 2004 Április 17.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Megerőszakolt és meggyilkolt egy 7 éves kislányt – most kivégezték

  Csaknem tíz év után hajtottak végre ismét halálos ítéletet Tennessee államban, az Egyesült Államokban helyi idő szerint csütörtök este.

  Az 59 éves Billy Ray Iricket egy hétéves knoxville-i kislány 1985-ös megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítélték halálra. Az ítéletet méreginjekcióval hajtották végre a nashville-i állami börtönben. Irick halasztási kérelmét Tennessee és az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága is elutasította.

  Legutóbb 2009-ben hajtottak végre kivégzést Tennessee államban.
   
 2. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Gyógyszerkeverékkel ölték meg, 23 perc után állt be a halál az elítéltnél
  A méregkeverékbe fentanilt, kábító hatású fájdalomcsillapítót is kevertek.

  [​IMG]


  Képünk illusztráció.

  Nebraskában 21 év óta először hajtottak végre halálos ítéletet kedden. A 60 éves Carey Dean Moore-t gyilkosságért ítélték el: 1979-ben két taxisofőrt ölt meg. A halálos ítéletet méreginjekcióval hajtották végre, és először fordult elő, hogy a méregkeverékbe fentanilt, kábító hatású fájdalomcsillapítót is kevertek.

  A fentanil az Egyesült Államokban a leggyakrabban használt drog, opiáttartalmú kábítószer. A kivégzés előtt két gyógyszergyártó vállalat is pert indított a büntetés-végrehajtási intézmény ellen, mert nem akart hozzájárulni az általa forgalmazott szerek felhasználásához. Márpedig több szövetségi államban azért nem tudnak végrehajtani halálos ítéleteket méreginjekciókkal, mert jogszerűen nem lehet beszerezni az ehhez szükséges szereket. Moore azonban arra kérte ügyvédjeit: járjanak el annak érdekében, hogy végrehajtsák rajta az ítéletet.

  Az Omaha World-Herald című helyi lap információi szerint a kivégzéskor egy eddig nem alkalmazott gyógyszerkeveréket használtak: ebben az erősen kábító hatású fentanilt, a szívműködést leállító kálium-kloridot, a nyugtató hatású diazepámot és az izombénító pankuróniumot elegyítették. A The Washington Post tudósítása szerint az elítéltnél 23 perc után állt be a halál.

  A múlt héten két német gyógyszergyártó, a Sandoz és a Fresenius Kabi is bíróságon próbálta megakadályozni, hogy általuk gyártott szereket használjanak halálos ítéletek végrehajtásánál - írja az MTI. Egy nebraskai szövetségi bíró azonban elutasította a perkérelmet és a főállamügyész hivatala közölte:

  Nebraska népe nagy többséggel úgy döntött, hogy érvényben tartja a halálbüntetést a Moore által elkövetett bűnökre.
  Az Egyesült Államok e középnyugati tagállamában három évvel ezelőtt megszüntették a halálbüntetést, de a rá következő esztendőben a választók 60 százalékának támogatásával ismét bevezették. Az Omaha World-Herald szerint Nebraskában jelenleg 11 elítélt várja a halálsoron a kivégzését.
   
  yeti108 kedveli ezt.
 3. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kivégezték a kilenc embert megölő késelőt

  Kivégezték csütörtökön azt a férfit, aki Kínában, egy középiskolánál halálra késelt kilenc diákot és megsebesített tizenegyet.


  A 28 éves Csao Cevejt júliusban ítélték halálra emberölés miatt. Vallomása szerint

  korábban az iskola tanulója volt, osztálytársai bántalmazták, ezért meggyűlölte a diákokat.

  A férfi áprilisban támadt az éppen hazafelé tartó középiskolásokra,

  hét lányt és két fiút ölt meg. A 19 diák életkora 12 és 18 év között van, többségük lány.

  Kínában az iskolák többször váltak már véres támadások helyszínévé. 2016-ban egy férfi késsel támadt rá diákokra, és miután tízet megsebesített, végzett magával. 2014-ben három tanulót és egy tanárt szurkált össze egy férfi egy oktatási intézményben, amelybe nem akarták felvenni lányát. Egy évvel korábban egy sanghaji iskola előtt egy férfi 13 emberrel – köztük hat gyerekkel – végzett.

  [​IMG]

  Az erőszakos bűncselekmények mindazonáltal ritkaságszámba mennek Kínában a szigorú fegyverszabályozás és a nagyvárosok biztonsági intézkedéseinek köszönhetően.
   
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost Tennessee-ben

  helyi idő szerint csütörtökön este, az Egyesült Államok egyik déli tagállamában villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost.

  A 63 éves elítélt, Edmund Zagorski ügyvédjei útján maga kérte, hogy méreginjekció helyett villamosszékbe ültessék.

  Zagorskit 1984-ben ítélték halálra, mert két embert lelőtt, majd elvágta a nyakukat is egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményben. Harmincnégy évet töltött a siralomházban, és az idén októberben kellett volna kivégezni méreginjekcióval. Az utolsó pillanatban azonban kérelmezte, hogy villamosszékben hajtsák végre az ítéletet.

  Méreginjekcióval az élet utolsó 10-18 perce abszolút horror

  - írták ügyvédjei a kérvényben, akik szerint az áramütéstől az elítélt elviselhetetlen fájdalmat érez, de csak 15-30 másodpercig.

  Tennessee állam hatóságai lehetővé teszik, hogy azok az elítéltek, akikre még 1999 előtt szabtak ki halálbüntetést, választhassanak a kivégzés két módja között. Bill Haslam, Tennessee kormányzója beleegyezett Zagorski kérésébe, és októberben felhatalmazta a börtönparancsnokságot, hogy készítse elő a villamosszéket, amelyet 2007-ben alkalmaztak utoljára.

  Tennessee egyike annak a kilenc amerikai tagállamnak, ahol változatlanul hajtanak végre kivégzést villamosszékkel. 2000 óta azonban az egész országban végrehajtott mintegy 900 kivégzés közül csak 14 alkalommal vették igénybe ezt a módszert.

  Egy, még 2015-ben készült felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka úgy ítélte meg, hogy ez a kivégzési módszer "kegyetlen és szokatlan". Az Egyesült Államokban a halálbüntetéseket leggyakrabban méreginjekcióval hajtják végre.
   
 5. yeti108

  yeti108 Állandó Tag

  Én [email protected], hogy mennyire fáj neki a kivégzés...ő se adott a gyilkosság előtt érzéstelenítőt....Amúgy a méreginjekció miért fáj??? Még fentanilt is kapnak...Vagy vissza a guillotinhoz....???
   
 6. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  28 évig ült börtönben ártatlanul

  Hétfőn kiszabadult a börtönből Chester Hollman, a 48 éves philadelphiai férfi, akit 28 éve gyilkosság miatt életfogytig tartó börtönre ítéltek - írja a CNN. Most azért helyezték szabadlábra, mert az ügyészek bizonyítékot találtak arra, hogy a férfi "valószínűleg ártatlan", és más emberekre terelődött a gyanú.

  [​IMG]
  Chester Hollman
  Fotó: CBS Philly / youtube
  Hollmant azzal gyanúsították, hogy 1991-ben kirabolta, és megölte Tae Jung Hót. Az áldozat cserediákként tartózkodott az Egyesült Államokban, és egy barátjával tartott hazafelé, amikor megtámadták őket. A tettes egy fehér Chevrolet Blazer terepjáróval menekült el. Hollmant öt perccel azután kapták el, hogy a gyilkosságról bejelentést tett valaki a rendőrségen. Egy bérelt kocsit vezetett, ami ugyanolyan volt, mint amibe a gyilkos beült, és a rendszámának az első három betűje is megegyezett.

  Az ügyészek viszont nemrég valósnak tűnő bizonyítékokat találtak, amik három másik lehetséges elkövetőhöz vezették őket, közülük az egyik évek óta vezette a terepjárót, amit a tetthelyen láttak.

  Az is kiderült, hogy egy névtelen telefonáló már 24 órával a gyilkosság után elárulta a rendőrségnek annak az embernek a nevét, aki a Chevrolet-t vezette, de ezt a fülest a rendőrök nem közölték az ügyvédekkel.

  Az ügyészcsoportot vezető Patricia Cummings azt mondta a riportereknek hétfőn, hogy "eléggé világos", hogy Hollman valószínűleg sosem követte el, amivel gyanúsították.


  "Még nem fogtam fel teljesen, ma reggel tudtam meg, hogy ez történik. Még sokkos állapotban vagyok, és el sem hiszem az egészet" - nyilatkozta a CNN-nek. "Én egész eddig tudtam, hogy ártatlanul ülök börtönben, és végig próbáltam meggyőzni mindenkit az ártatlanságomról, sziszifuszi feladat volt" - vélte az ember, aki legértékesebb éveit töltötte börtönben "valószínűleg" ártatlanul.

  Az ügyvédje azt nyilatkozta, örül, hogy végre sikerült bebizonyítani ügyfele ártatlanságát, és felháborítónak tartja, hogy az igazságszolgáltatási rendszer gyakran nem vizsgál meg kétes ügyekben újabb bizonyítékokat, amik szerint ártatlanul ülhet valaki. "Csak azt sajnálom, hogy az ügyfelem édesanyja nem érhette meg, hogy kiderült, fia ártatlan" - mondta Alan Tauber.

  A büntetés visszavonása július 30-án emelkedhet jogerőre.
   
 7. tornando

  tornando Őstag Ezüst támogató

 8. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kivégeztek egy feleséggyilkost Texasban

  John Gardner fejbe lőtte a feleségét, miután a nő a korábbi, sorozatos bántalmazások elől menekülni akart agresszív férjétől.

  Megtörtént az első idei kivégzés az Egyesült Államokban. Texasban helyi idő szerint szerda délután a 64 éves John Gardnernek méreginjekciót adtak be a huntsville-i börtön kivégző kamrájában. A férfinél helyi idő szerint 18.36 órakor állapították meg a halál beálltát - írja az MTI.

  „Remélem békére, örömre és lezárásra lelnek. Bármire, ami ahhoz kell, hogy megbocsássanak nekem. Bocsánatot kérek. Tudom, hogy nem tudnak megbocsátani, de talán egy nap menni fog”

  - mondta a halálra ítélt rab az utolsó szó jogán.

  John Gardnert a felesége meggyilkolása miatt ítélték halálra, akivel 1999-ben házasodtak össze. Az ügyészek szerint a Tammy nevű nő nem sokkal az egybekelésük után bántalmazás jeleit mutatta, depressziós lett. Barátaik szerint

  volt, hogy véraláfutásos volt a szeme, mert a férje egy könyvespolcba verte a fejét, máskor pedig kalapáccsal esett neki a nejének. Tammy rendszeresen panaszkodott arra, hogy attól tart, nem kerül ki élve a kapcsolatból.

  A nő 2004 végén beadta a válókeresetet, majd 2005 januárjában megkérte egy munkatársát, hogy segítsen neki eltűnni, hogy senki se bukkanhasson a nyomára.

  Férje azonban aznap este felkutatta és fejbe lőtte. Tammy két nappal később halt meg a kórházban. John egy napra rá feladta magát a rendőrségen.
   

Megosztás