Halálbüntetés

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Megerőszakolt és meggyilkolt egy 7 éves kislányt – most kivégezték

Csaknem tíz év után hajtottak végre ismét halálos ítéletet Tennessee államban, az Egyesült Államokban helyi idő szerint csütörtök este.

Az 59 éves Billy Ray Iricket egy hétéves knoxville-i kislány 1985-ös megerőszakolásáért és meggyilkolásáért ítélték halálra. Az ítéletet méreginjekcióval hajtották végre a nashville-i állami börtönben. Irick halasztási kérelmét Tennessee és az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága is elutasította.

Legutóbb 2009-ben hajtottak végre kivégzést Tennessee államban.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Gyógyszerkeverékkel ölték meg, 23 perc után állt be a halál az elítéltnél
A méregkeverékbe fentanilt, kábító hatású fájdalomcsillapítót is kevertek.




Képünk illusztráció.

Nebraskában 21 év óta először hajtottak végre halálos ítéletet kedden. A 60 éves Carey Dean Moore-t gyilkosságért ítélték el: 1979-ben két taxisofőrt ölt meg. A halálos ítéletet méreginjekcióval hajtották végre, és először fordult elő, hogy a méregkeverékbe fentanilt, kábító hatású fájdalomcsillapítót is kevertek.

A fentanil az Egyesült Államokban a leggyakrabban használt drog, opiáttartalmú kábítószer. A kivégzés előtt két gyógyszergyártó vállalat is pert indított a büntetés-végrehajtási intézmény ellen, mert nem akart hozzájárulni az általa forgalmazott szerek felhasználásához. Márpedig több szövetségi államban azért nem tudnak végrehajtani halálos ítéleteket méreginjekciókkal, mert jogszerűen nem lehet beszerezni az ehhez szükséges szereket. Moore azonban arra kérte ügyvédjeit: járjanak el annak érdekében, hogy végrehajtsák rajta az ítéletet.

Az Omaha World-Herald című helyi lap információi szerint a kivégzéskor egy eddig nem alkalmazott gyógyszerkeveréket használtak: ebben az erősen kábító hatású fentanilt, a szívműködést leállító kálium-kloridot, a nyugtató hatású diazepámot és az izombénító pankuróniumot elegyítették. A The Washington Post tudósítása szerint az elítéltnél 23 perc után állt be a halál.

A múlt héten két német gyógyszergyártó, a Sandoz és a Fresenius Kabi is bíróságon próbálta megakadályozni, hogy általuk gyártott szereket használjanak halálos ítéletek végrehajtásánál - írja az MTI. Egy nebraskai szövetségi bíró azonban elutasította a perkérelmet és a főállamügyész hivatala közölte:

Nebraska népe nagy többséggel úgy döntött, hogy érvényben tartja a halálbüntetést a Moore által elkövetett bűnökre.
Az Egyesült Államok e középnyugati tagállamában három évvel ezelőtt megszüntették a halálbüntetést, de a rá következő esztendőben a választók 60 százalékának támogatásával ismét bevezették. Az Omaha World-Herald szerint Nebraskában jelenleg 11 elítélt várja a halálsoron a kivégzését.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kivégezték a kilenc embert megölő késelőt

Kivégezték csütörtökön azt a férfit, aki Kínában, egy középiskolánál halálra késelt kilenc diákot és megsebesített tizenegyet.


A 28 éves Csao Cevejt júliusban ítélték halálra emberölés miatt. Vallomása szerint

korábban az iskola tanulója volt, osztálytársai bántalmazták, ezért meggyűlölte a diákokat.

A férfi áprilisban támadt az éppen hazafelé tartó középiskolásokra,

hét lányt és két fiút ölt meg. A 19 diák életkora 12 és 18 év között van, többségük lány.

Kínában az iskolák többször váltak már véres támadások helyszínévé. 2016-ban egy férfi késsel támadt rá diákokra, és miután tízet megsebesített, végzett magával. 2014-ben három tanulót és egy tanárt szurkált össze egy férfi egy oktatási intézményben, amelybe nem akarták felvenni lányát. Egy évvel korábban egy sanghaji iskola előtt egy férfi 13 emberrel – köztük hat gyerekkel – végzett.

china-2306580_1920.png


Az erőszakos bűncselekmények mindazonáltal ritkaságszámba mennek Kínában a szigorú fegyverszabályozás és a nagyvárosok biztonsági intézkedéseinek köszönhetően.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost Tennessee-ben

helyi idő szerint csütörtökön este, az Egyesült Államok egyik déli tagállamában villamosszékben végeztek ki egy kétszeres gyilkost.

A 63 éves elítélt, Edmund Zagorski ügyvédjei útján maga kérte, hogy méreginjekció helyett villamosszékbe ültessék.

Zagorskit 1984-ben ítélték halálra, mert két embert lelőtt, majd elvágta a nyakukat is egy kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményben. Harmincnégy évet töltött a siralomházban, és az idén októberben kellett volna kivégezni méreginjekcióval. Az utolsó pillanatban azonban kérelmezte, hogy villamosszékben hajtsák végre az ítéletet.

Méreginjekcióval az élet utolsó 10-18 perce abszolút horror

- írták ügyvédjei a kérvényben, akik szerint az áramütéstől az elítélt elviselhetetlen fájdalmat érez, de csak 15-30 másodpercig.

Tennessee állam hatóságai lehetővé teszik, hogy azok az elítéltek, akikre még 1999 előtt szabtak ki halálbüntetést, választhassanak a kivégzés két módja között. Bill Haslam, Tennessee kormányzója beleegyezett Zagorski kérésébe, és októberben felhatalmazta a börtönparancsnokságot, hogy készítse elő a villamosszéket, amelyet 2007-ben alkalmaztak utoljára.

Tennessee egyike annak a kilenc amerikai tagállamnak, ahol változatlanul hajtanak végre kivégzést villamosszékkel. 2000 óta azonban az egész országban végrehajtott mintegy 900 kivégzés közül csak 14 alkalommal vették igénybe ezt a módszert.

Egy, még 2015-ben készült felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka úgy ítélte meg, hogy ez a kivégzési módszer "kegyetlen és szokatlan". Az Egyesült Államokban a halálbüntetéseket leggyakrabban méreginjekcióval hajtják végre.
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Én lesz@rom, hogy mennyire fáj neki a kivégzés...ő se adott a gyilkosság előtt érzéstelenítőt....Amúgy a méreginjekció miért fáj??? Még fentanilt is kapnak...Vagy vissza a guillotinhoz....???
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
28 évig ült börtönben ártatlanul
https://dex.hu/x.php?id=index_kulfo...hanks_hu&utm_content=link&utm_campaign=donate
Hétfőn kiszabadult a börtönből Chester Hollman, a 48 éves philadelphiai férfi, akit 28 éve gyilkosság miatt életfogytig tartó börtönre ítéltek - írja a CNN. Most azért helyezték szabadlábra, mert az ügyészek bizonyítékot találtak arra, hogy a férfi "valószínűleg ártatlan", és más emberekre terelődött a gyanú.

28658379_540fa5dcdacd008ec9bcd569b3c02d68_wm.jpg

Chester Hollman
Fotó: CBS Philly / youtube
Hollmant azzal gyanúsították, hogy 1991-ben kirabolta, és megölte Tae Jung Hót. Az áldozat cserediákként tartózkodott az Egyesült Államokban, és egy barátjával tartott hazafelé, amikor megtámadták őket. A tettes egy fehér Chevrolet Blazer terepjáróval menekült el. Hollmant öt perccel azután kapták el, hogy a gyilkosságról bejelentést tett valaki a rendőrségen. Egy bérelt kocsit vezetett, ami ugyanolyan volt, mint amibe a gyilkos beült, és a rendszámának az első három betűje is megegyezett.

Az ügyészek viszont nemrég valósnak tűnő bizonyítékokat találtak, amik három másik lehetséges elkövetőhöz vezették őket, közülük az egyik évek óta vezette a terepjárót, amit a tetthelyen láttak.

Az is kiderült, hogy egy névtelen telefonáló már 24 órával a gyilkosság után elárulta a rendőrségnek annak az embernek a nevét, aki a Chevrolet-t vezette, de ezt a fülest a rendőrök nem közölték az ügyvédekkel.

Az ügyészcsoportot vezető Patricia Cummings azt mondta a riportereknek hétfőn, hogy "eléggé világos", hogy Hollman valószínűleg sosem követte el, amivel gyanúsították.


"Még nem fogtam fel teljesen, ma reggel tudtam meg, hogy ez történik. Még sokkos állapotban vagyok, és el sem hiszem az egészet" - nyilatkozta a CNN-nek. "Én egész eddig tudtam, hogy ártatlanul ülök börtönben, és végig próbáltam meggyőzni mindenkit az ártatlanságomról, sziszifuszi feladat volt" - vélte az ember, aki legértékesebb éveit töltötte börtönben "valószínűleg" ártatlanul.

Az ügyvédje azt nyilatkozta, örül, hogy végre sikerült bebizonyítani ügyfele ártatlanságát, és felháborítónak tartja, hogy az igazságszolgáltatási rendszer gyakran nem vizsgál meg kétes ügyekben újabb bizonyítékokat, amik szerint ártatlanul ülhet valaki. "Csak azt sajnálom, hogy az ügyfelem édesanyja nem érhette meg, hogy kiderült, fia ártatlan" - mondta Alan Tauber.

A büntetés visszavonása július 30-án emelkedhet jogerőre.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Kivégeztek egy feleséggyilkost Texasban

John Gardner fejbe lőtte a feleségét, miután a nő a korábbi, sorozatos bántalmazások elől menekülni akart agresszív férjétől.

Megtörtént az első idei kivégzés az Egyesült Államokban. Texasban helyi idő szerint szerda délután a 64 éves John Gardnernek méreginjekciót adtak be a huntsville-i börtön kivégző kamrájában. A férfinél helyi idő szerint 18.36 órakor állapították meg a halál beálltát - írja az MTI.

„Remélem békére, örömre és lezárásra lelnek. Bármire, ami ahhoz kell, hogy megbocsássanak nekem. Bocsánatot kérek. Tudom, hogy nem tudnak megbocsátani, de talán egy nap menni fog”

- mondta a halálra ítélt rab az utolsó szó jogán.

John Gardnert a felesége meggyilkolása miatt ítélték halálra, akivel 1999-ben házasodtak össze. Az ügyészek szerint a Tammy nevű nő nem sokkal az egybekelésük után bántalmazás jeleit mutatta, depressziós lett. Barátaik szerint

volt, hogy véraláfutásos volt a szeme, mert a férje egy könyvespolcba verte a fejét, máskor pedig kalapáccsal esett neki a nejének. Tammy rendszeresen panaszkodott arra, hogy attól tart, nem kerül ki élve a kapcsolatból.

A nő 2004 végén beadta a válókeresetet, majd 2005 januárjában megkérte egy munkatársát, hogy segítsen neki eltűnni, hogy senki se bukkanhasson a nyomára.

Férje azonban aznap este felkutatta és fejbe lőtte. Tammy két nappal később halt meg a kórházban. John egy napra rá feladta magát a rendőrségen.
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós

„Ártatlan vagyok!” – mondta a gyászoló apa a kivégzése előtt, de akkor sem hittek neki: Cameron Todd Willingham tragédiája​



00182726.jpeg


Ma 17 éve, hogy Texas államban méreginjekcióval kivégeztek egy fiatal férfit – mint utóbb kiderült, ártatlanul. A vád ellene az volt, hogy rágyújtotta a házat a három kicsi gyerekére. A kivégzés előtt 13 évig raboskodott, és végig állította: nem gyilkos. Nem hittek neki. De évekkel az ítélet végrehajtása után kiderült, igazat mondott. Ellentétben a koronatanúval, a főügyésszel és a kormányzóval, akik konkrétan hazudtak. Egy elképesztő ügy, amely fontos hivatkozási alap lett a halálbüntetést ellenzők érvrendszerében, ám ez Cameron Todd Willinghamet nem támasztja fel.

Talán minden másként alakul, ha Cameron Todd Willingham kicsit menőbb fazon.
De nem volt menő, egy átlagos kisember volt, akin könnyedén átgázolt a hatalom. Nem bírt befolyásos barátokkal, nem voltak gazdag támogatói, totálkáros autókat szedett szét munkaidőben, és egy lepukkant házban lakott Texasban a családjával. A híre sem volt makulátlan, ha rosszfiúnak nem is, de balhés srácnak tartották a környéken, a feleségével is sokat veszekedtek. Ilyen előélettel máris könnyebben rásüthető volt a bélyeg, hogy gyerekeket ölt, könnyebb volt gyilkos narrációba burkolni a nyilvánosság előtt.

A tragédia 1991 karácsonyán történt, pontosabban december 23-án. Az anya nem volt otthon, épp vásárolni ment, amikor kigyulladt a házuk. A három kislány, a kétéves Amber Louise, és az egyéves ikrek: Karmon Diane és Kameron Marie bennégtek, az apa súlyosan megsérült, de még kijutott élve.
Letartóztatták, és megvádolták, hogy a tüzet maga okozta, mert korábban bántalmazta az egyik gyereket, és ennek nyomait akarta eltüntetni. Hiába vallott az anya, Stacy is a férje mellett, hiába állította, hogy sosem verték a kislányokat, és mielőtt elment otthonról, nem veszekedtek, béke volt odahaza, Willinghamet 35 évesen kivégezték.

A család azonban ezután sem adta fel a harcot, szerették volna tisztára mosni a férfi nevét. Halála után öt évvel újabb vizsgálat indult, szakértői bizottság vitatta meg a tűz körülményeit, és felderítették, hogy a nyomozás során rengeteg hibát ejtett a hatóság.
A bíróság kimondta Cameron Todd Willingham ártatlanságát.
De hogyan tévedhettek korábban ekkorát?
A tűzvizsgáló úgy vélte az égésnyomok alapján, hogy a tűz gyorsan terjedt, és nagyon magas hőmérsékleten lobogott, mert bizonyára valamilyen égésgyorsító folyadékot használt a vádlott. Igaz, efféle anyagot csak a tornácon találtak, ahol grilleztek korábban, de a rendőrség magyarázata szerint az apa locsolta szét az ajtó előtt, hogy senki se menekülhessen.
Willingham ezzel szemben azt vallotta, hogy a tűz elektromos eredetű volt, a mókusok rághatták meg a vezetékeket.
A kivégzés előtt egy hónappal egy Gerald Hurst nevű kémikus pontról pontra cáfolta a korábbi tűzszakértő állításait, és kijelentette: nincs bizonyíték az égésgyorsító folyadék használatára, ahogy a gyújtogatásra sem. A kegyelmi kérelmet azonban a pozícióját féltő kormányzó elutasította, azon a címen, hogy nála a halálbüntetés elleni propaganda süket fülekre talál.
Hogy meghozták, és 2004-ben végre is hajtották az ítéletet, abban nagy szerepe volt egy cellatársnak, bizonyos Johnny Webbnek. Webb azt állította, Willingham meggyónta neki a gyújtogatást.

A kigyulladt ház 1991. december 31-én - Forrás: Texas State Fire Marshal’s Office
A kigyulladt ház 1991. december 31-én - Forrás: Texas State Fire Marshal’s Office

Újabb szegeket vertek az apa koporsójába az orvosszakértők megállapításai. A koponyát és kígyót ábrázoló tetoválásából például arra a következtetésre jutottak, hogy a férfi veszélyes pszichopata, és a poszterek a falán: egy erőszakot jelképező, koponyára sújtó ököl (Iron Maiden) és egy bukott angyal (Led Zeppelin) mutatta meg, micsoda szörnyeteggel is állnak szemben az állam polgárai.
Cameron Todd Willingham fellebbezések, kegyelmi kérvények tucatjait nyújtotta be, és annak ellenére, hogy sok szakértő támogatta az ő verzióját, 2004. február 17-én méreginjekcióval kivégezték.
Utolsó szavaival is ártatlanságát bizonygatta.

Mivel az ítélet sokakat nem hagyott nyugodni, öt évvel később felülvizsgálták az ügyet
És arra jutottak, hogy Hurstnek volt igaza, a tűzvizsgálat nem volt szakszerű. De ha csak ez lett volna a gond, akkor Willingham talán ma is élne. Kiderült, hogy a főügyész, John H. Jackson vádalkut és gáláns anyagi támogatást ajánlott Webbnek, a cellatársnak, ha tanúskodik a cellatársa ellen (egy levél elő is került öt éve, ami ezt bizonyítja), és azt vallja, hogy a férfi beismerte neki a gyújtogatást. Kapóra jött az ügy a kormányzó Rick Perynek is, hogy saját politikai karrierjét erősítse a szavazóit védő szigorú atyafi képe.
2010. július 23-án egy szakértői csoport leszögezte, hogy a nyomozók tévedtek, a tűzvizsgálók nemkülönben, a bíróság pedig kimondta Cameron Todd Willingham ártatlanságát, valamint azt, hogy Texas állam jogellenesen végezte ki a férfit.
A filmesek jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a Willinghammal szembeni igazságtalanság ne merüljön feledésbe. Két éve mutatták be Amerikában Laura Dern és Jack O'Connell főszereplésével az ügyet feldolgozó Trial by Fire című filmet, de korábban egy dokumentumfilm is készült az esetről (Incendiary: The Willingham Case). Willinghamen ez már sajnos nem segít, de talán, remélhetőleg, jó nagy felkiáltójelek lesznek az utókor számára.
Kurucz Adrienn
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós

Édesanyja sírját látogatta meg először, miután 43 évet töltött börtönben egy gyilkosságért, amit nem is követett el​



Kevin Strickland több mint négy évtized börtönbüntetést töltött le háromszoros gyilkosságért, amelyet ráadásul nem is követett el.
Édesanyja sírját látogatta meg először, miután 43 évet töltött börtönben egy gyilkosságért, amit nem is követett el


A 62 éves Kevin Strickland épp egy szappanoperát nézett a börtönben, amikor egy breaking newsból megtudta, hogy felmentették az 1978. április 25-én történt hármas gyilkossági ügyben. Így tudta meg, hogy november 23-án véget ér számára a jogtalanul letöltött ítélete.

Szabadulás után az első útja a temetőbe vezetett az anyja sírjához.
JVC5v4H.jpg

“Tudom, hogy anyám a föld alatt van, de valahogy racionálisan ezt nem lehet felfogni. Soha nem tudtam eddig meglátogatni őt. Újra végiggondoltam azt a pillanatot, amikor azt mondták, hogy bűnös vagyok egy olyan bűncselekményben, amit nem is követtem el” – mondta Strickland.

Egy börtön “védelmező falain” kívül töltött egyetlen éjszaka elég volt Stricklandnek, hogy ráébredjen, sok idő el kell teljen ahhoz, hogy maga mögött tudja hagyni azt az egyetlen életet, amelyet tinédzser kora óta ismer.
“Megszoktam, hogy egy zárt cellában élek, ahol pontosan tudtam mindig, mi fog történni. Itthon, amikor hallom a különböző szokatlan zajokat, a bútorok recsegését, elektromos vezetékeket és bármi mást… fura érzés volt. Kicsit féltem. Azt hittem, valaki betört a lakásba” – mondta.
GqGqdCj.jpg
L.R. Strickland (balra) and Kevin Strickland (jobbra) – Fotó: GoFundME
Kevin Strickland mindössze 19 éves volt, amikor Cynthia Douglas azonosította a hármas gyilkosság helyszínén tartózkodó férfiak egyikeként. Később azonban Douglas visszavonta a beszámolóját, és körülbelül 30 évet töltött azzal, hogy bebizonyítsa, Strickland mégis ártatlan.
1978. április 25-én, a gyilkosság napján Douglas Larry Ingrammal (21), John Walkerrel (20) és Sherrie Blackvel (22) egy kisebb házibuliba ivott és dohányzott, amikor négy férfi bement a házba és lőni kezdett rájuk.

A csoportból három személyt megöltek, Douglas volt az egyetlen túlélő, és azt mondta, hogy szerinte Strickland az egyik elkövető.
Stricklandet később életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték feltételes szabadságra bocsátás nélkül.
JVC5v4H.jpg
Fotó: GoFundME
Douglas azt is elmondta a rendőrségnek, hogy az elkövetők közül ketten, Vincent Bell és Kiln Adkins 1979-ben bevallották, hogy a gyilkosságot elkövető csoport tagjai voltak. És azt is elmondták, Strickland nem tartozott a csoporthoz, és nem vett részt a hármas gyilkosságban. Douglas is visszavonta a feljelentését, és azt mondta, hogy rosszul azonosította őt. Megpróbálta bebizonyítani, hogy Strickland ártatlan volt, azonban 2015-ben elhunyt, és már nem sikerült jóvátennie a bűnét.
Miután Strickland 43 évet töltött rács mögött, James Welsh nyugalmazott missouri bíró hatályon kívül helyezte ítéletét.
“43 éve vagyok börtönben. Igen, ez kemény, nagyon kemény. Fáj, hogy nem tudom visszaszerezni soha azt a 43 évet. Szinte az egész életem a börtön-emlékekből áll. Nem ismerek mást” – mondta Kevin Strickland korábban egy interjúban.
 

khaty21

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen én egyetértek, Ami itt folyik Magyarországon nagyon is ideje lenni rendet tenni. Amennyi gyerekkínzásról és megerőszakolásról olvasni.
Ahány unoka megöli vérszerinti nagy szüleit, szüleit, testvéreit. É elrendelném a HALÁLBÜNTETÉST
 

Ernoe

Állandó Tag
Állandó Tag
Olvasd el az ószövetséget.Gyilkolászásról szól az egész!
Ez igaz.

Az "Isten megteremtette az embert és szabad akaratot adott neki, de ahogy ezek elkezdtek élni vele (Éva almalopás, Káin megöli testvérét...) rögtön vízbefojtott minden úszni nem tudó élőlényt, kivéve egy párat belőlük."

Ismétlem,
- a kivégzés az szerintem nem "büntetés" hanem "bosszúállás"
- Nem beszélve arról, hogy a történelemben a legtöbb embert politikai nézetei, a mássága miatt végeztek ki.
 
Oldal tetejére