Hangyafarmok, hangyatartás (úgy értem, otthon, a szobában)

advocatus_diaboli témája a 'Állatok' fórumban , 2016 Május 4.

 1. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Na sziasztok, ezt se hittem hogy megtörténik velem... Sosem akartam semmi állatot tartani a lakásomban, teljesen ellenzem az ilyesmit. A kutyákat pláne. A macskákat szeretem, imádom, de őket se a lakásban.

  Na de az imént megláttam egy hangyafarm képét... És azonnal beleszerettem! Tudjátok, az USA-ban élek, ami jó, és megéri, meg minden, de picit azért magányos vagyok, a rovarokat viszont mindig szerettem nézegetni már gyermekkoromban is. A róluk szóló filmeket is. Na de eddig meg se fordult a fejemben hogy ilyen is létezhet hogy hangyák a szobában... még a kertben csak-csak, de nincs kertem... És a szobám is picike. De ezek a hangyafarmok is kicsik, olyan tizenvalahány centisek csak, ami tök jó nekem, mert tudok a számára biztosítani akár úgy nagyjából 1 m × 0.5 m helyet is. Szóval, akár még bővülhet is majd később a kezdőkészlet.

  Úgy döntöttem hát, belevágok! Meg is csekkoltam az ebay-en a lehetőségeket, ezt néztem ki:
  http://www.ebay.com/itm/Latest-3D-A...e-Watch-Live-Ants-Toy-Gift-Kid-/262069408913?

  Nem világos azonban előttem, az eladó küld-e hozzá élő hangyákokat is, megkérdeztem tőle, most várom a választ.

  Na most e topikot amiatt nyitottam, hátha van errefelé valaki más olyan hölgy vagy úr is, akinek ez már a hobbyja vagy tervezi ő maga is hogy ilyesmibe vág bele, s kicserélhessük a tapasztalatainkat. Pláne abban szeretném ha valaki tanácsot adna, amennyiben nem kapok a farmba azonnal élő hangyákat a csomagban (azzal együtt), akkor milyen fajtát vegyek majd bele, meg ilyesmi. meg hogy mit szeretnek, stb. Tudom, utánaolvashatok a kérdésnek, nyilván fogok is, de hangulatosabb, ha kötetlenül is dumálhatok olyasvalakikkel, akiket szintén érdekel e téma, barátságosabb, na, és azt is bevallom, jól megaszondván a Zőszinteséget, hogy elegem van már a sok politikai témájú veszekedésből ami a főoldalra kitett cikkek kommentjeiben történik, úgysincs semmi értelme a dolognak, senkit se tudok meggyőzni a nézeteimről, de engem se tud meggyőzni más, szóval felesleges, na, és én nem veszekedni szeretek amúgyse. Sokkal jobb lehet azonban a hangulat, ha az ember a hobbyjáról fórumozik.

  Tehát akinek van már tapasztalata vagy ha nincs is de hirtelen kedvet kapott rá, jöjjön! Várok mindenkit aki „hangyás” lett! (de tessék észben tartani, még egy hangyám sincs, csak megrendelem őket a napokban! S még az is időbe telhet amíg a kis kínaiak elpostázzák a készletet!)
   
 2. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Hm, van egy kis probléma. Utánanézve a dolgoknak, élő hangyákat még csak kaphatok itt könnyen, de KIRÁLYNŐ NÉLKÜL. Az USA törvényei sajnos tiltják a hangyakirálynők államok közti utaztatását... Ugye mert nem óhajtanak holmi új hangyakolóniákat itt-ott... Márpedig nekem elvem hogy valamit vagy teljesértékűen csinálok, vagy sehogy. Arról nem is beszélve, hogy a királynő a leglátványosabb...

  Most passzban vagyok, mert nem tudom mi legyen. Az kissé meredek, hogy én menjek ki valahova és kezdjek el kibányászni egy bolyt, remélve megtalálom a királynőjét. Vagy próbáljak szerezni ilyet valami egyetemtől ahol hangyákkal foglalkoznak? Vagy találjak valakit aki megszegve a törvényt, küld nekem? (hm, nem szép dolog a törvényszegés, és valahol meg is értem ezt a törvényt, mert van benne ráció. A baj az hogy túl általános, legalább azon hangyakirálynők küldözgetését kéne engedélyezni, amik abban az államban eleve élő fajokba tartoznak).
   
  Beka Holt és Melitta kedveli ezt.
 3. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Hat....szoval en nem szeretem a hangyakat es irtottam mindennel ano ,meg otthon eltem, mert a hazhoz valahogy allandoan keretlen vendegkent erkeztek brancsostol.
  MAr reg kint eltem meg innen is kuldtem haza Anyukamnak hangya irtot hatha a kulfoldi hangyairtohoz nincsenek hozzaszokva es angolosan tavoznak a hazbol es kornyekerol.
  Azok a hangyak szivosak voltak ellenalltak minden irtasnak.

  Hogy te szereted oket , ok. Kivancsi vagyok azert hogy fogod magad erezni a tarsasagukba magad.
  az en velemenyem ilyen ugyben nem mervado mert semmilyen allatot /kutya macska kivetelevel/ nem szeretnek a lakasomba. Biztos ez az utalat onan is van a gyerkekeim mindenfele csuszo maszo bogarat kigyot pokot bekat haza hordtak es nem egyszer kaptam majdnem infaktust a ijedelmembe mikor a fordokadba ulve araszol felem egy kigyo.
  Feltenyernyi nagy poktol is fraszt kaptam mikor feloltottam a furdoszobaba a villanyt es a tukron elkezdett masirozni.
  Mar hivtam volna a bogar irtokat mikor egyik gyerek mondta ne oljem meg oket mert akkor osszeszedik es elviszik a baratjukhoz, es igy derult ki hogy van teknos beka 2 db sima beka 3, 2 pok, siklo meg km 70cm kigyo mondtak nem az de hat nem tudtak meggyozni.....
  A vege az lett vennem kellett 3 uveg akvarium felet ahol biztonsagban vannak es nem koricalnak a lakasba.
  potom $150 dollarert.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 4. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Ha ennyi sokfajta állat volt már odahaza nálatok, hát most mondd, nbem lett volna egyszerűbb, ha te menekülsz be az akváriumba, s hagyod nekik a lakást ha már úgyis ott vannak?

  Na de a viccet félretéve, kiválóan érezném magam a hangyáimmal (miért is ne, gondolom rég rájöttél már hogy amúgyis „hangyás” vagyok, vélhetőleg születésemtől kezdve eleve...), ugyanis még szép hogy nem az ágyamban tartanám őket... gondolom nem kattintottál a fentebb beidézett ebay-es linkre, holott azon az oldalon szemrevételezhetnéd a csinos kis plasztik terráriumot amiben laknának a kicsikék, s ahonnan NEM TUDNAK KIJÖNNI. Az egész nincs 20 cm mindegyik irányba. Nyilván, ha idegen hangya jönne a szobámba „from outdoor”, azonnal előkapnám én is a rovarirtót, ami amúgyis mindig a közelemben van.

  De tudod más a „rokon” bug, és más az ellenség, ami orvul közelít, akit nem hívtam meg...
   
  Melitta és Beka Holt kedveli ezt.
 5. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Végre egy érdekes téma! :)
  Ahogy olvasgatok a neten van ahol azt írják nem kell hozzá királynő.
  Itt sok információt olvashatsz:
  http://hangyasz.blogspot.hu/
   
  Utoljára módosítva: 2016 Május 5
 6. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Ismerem azt a blogspotot... De az nem igaz, hogy „nem kell” hozzá királynő. Olyan értelemben persze nem kell, hogy anélkül is elélnek egy darabig, a csupa dolgozó. Főleg zselés „táptalajon”. Akkor külön etetni se kell őket, mert magát a zselét eszik, amibe járatokat fúrkálnak. Amiket az ebay-en árulnak, főleg épp ilyenek, nem utolssorban amiatt, mert ezt jól meg lehet világítani lámpákkal, s így minden látszik alaposan.

  Na de mint írtam, ÉN ha csinálok valamit, komolyan akarom csinálni. Tehát királynővel. Hogy szaporodhassanak is meg minden. Nem kell megijedni, mert a hangyák (ellentétben az emberekkel...) kiválóan kordában tudják tartani a szaporodásukat, azaz a szaporodásuk kizárólag 2 tényező függvénye: van-e elegendő hely, és 2. van-e elegendő tápanyag. Amennyiben tehát nem növelem meg a terrárium méretét, nem fognak szaporodni és kész. Viszont ADDIG igenis fognak szaporodni, ameddig be nem töltik a terrárium teljes méretét a nekik megfelelő népsűrűséggel, és épp ezt akarom! Ehhez pedig kell királynő is ugyebár.

  Továbbá, én nem zselén akarom tartani őket, hanem olyan hangyafajt akarok ami megeszik magvakat is meg bogarakat is. Időközben utánanéztem ennek, s úgy tűnik nekem a „Messor structor” fajta felelne meg, az efféle mindenevő, jó nagy is, látványos... Na most van az hogy van ami miatt sajnálhatom hogy hazát cseréltem... ez ugyanis egészen közönséges „magyar hangya”, jóformán mindenütt van Magyarországon. Hát képzeld el, Beka, micsoda pech, átmentem az Óperenciás Tengeren is túlra, s kiderül hogy akármilyen bogaras vénember vagyok is, az én igényeimnek a legjobban az egyik legközönségesebb óhazai hangyafaj felelne meg!

  Gondolom persze akad azért bőven USA-i hangya is ami jó lenne nekem, de még nem néztem utána kellőképp az itteni fajoknak. Na de minek is, ha a szabályozás miatt azok királynőiből se kaphatok... A végén tényleg nem marad más, mint hogy befogjak én magam királynőt, de az elég macerás dolog lesz, mert kezdjük azzal, nem is biztos hogy épp elkapok egy hangyarajzást, s ha mégis, semmi garancia rá hogy felismerem a királynőt. És még akkor se biztos hogy olyan fajta lesz az a hangya ami nekem megfelelne.

  Ki hinné, boldogan megfizetném a profi szolgáltatást hogy küldjék a kicsikémet, magamban már nevet is adtam neki, de hiába, ha errefelé ezt nem szabad...
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 7. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Be kell lássam, van Magyarországnak is előnye! Van amiben jobb mint az USA. Jobbak a hangyái... meg a hangyákra vonatkozó törvényei... Legalábbis SZÁMOMRA jobbak lennének. Na, mondjuk a hangyák kedvéért azért nem fogok visszamenni...
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 8. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Megrendeltem a topiknyitóban leírt ebay-linken található zselés hangyafarmot végülis. Igaz, ebben nincs királynő. Semmi baj. Tartom őket amíg élnek, s ismerkedem így a hangyatartással. Tapasztalatokat szerzek.. A dolgozó hangyák pár hónapig élnek, azaz nagyjából ezen a nyáron s ősszel. Gondolom, addigra kajálják majd meg a zselét is. Utána szépen kitisztítom a lakhelyüket, teszek bele finom homokot meg mindent amit kitalálok, s addig a környéken járva kinézek majd valami egészen picike hangyabolyt. Mikor eljön az idő, igenis KIÁSOM... és kész, pont! Nyilván nem egy többezer lakosú nagy kolóniának esek majd neki. Aztán vagy sikerül meglelnem a királynőt, vagy nem. Ha elegendően sokat kísérletezem, sikerülni fog. Szerencsére, itt közel az erdő is, mező is, nem a Manhattanban lakom... S garantáltan olyan hangyákok lesznek, amik errefelé őshonosak, nem szegek meg semmi törvényt!
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 9. TücsökTímea

  TücsökTímea Állandó Tag

  Kész vagyok, azt hittem vicc :DDDDDD
  Már tudom miket fogok árulni kint :)
  Mi begyepesedett óvilágiak meg ott tartunk, hogy írtuk őket, amikor el is lehetne adni :DDD
  :D
   
 10. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Nézd, ha te lehetsz Tücsök, én miért is ne lehetnék hangyás, hehehe?
   
 11. TücsökTímea

  TücsökTímea Állandó Tag

  Természetesen, elfogadom. Te tudsz hangyászni én pedig muzsikálni 8)
   
 12. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Hát, ha egy fokkal szebb vagy mint a bányarém, s még valóban tudsz muzsikálni is, boldog lennék ha a szobámban ciripelnél, mert a zenét nagyon szeretem. És megnyugtatlak, ha jönnek a hideg téli napok, nem hagynám hogy éhen halj mint a mesében, hanem adnék abból, amit szorgosan összehangyászkodtam. Elvégre, feltételezhető hogy nagyobb kedvvel dolgoztam zeneszóra, s emiatt a plusz gyarapodásom egy része joggal illeti meg a tücsikémet...
   
 13. TücsökTímea

  TücsökTímea Állandó Tag

  Na akkor szebb mesét írunk, mert engem zavart, hogy a hangya kidobta a tücsköt, pedig gyerekként is úgy gondoltam a tücsök értéket hoz létre a muzsikájával, meg örömet, aztán megvígasztaltam magam, a tücsök legalább fél évig boldogan élt :)
  Itt hátul a mezőn már nagyon muzsikálnak esténként. Ha szeretnéd felveszek neked egy kis tücsökzenét a rokonoktól :)
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 14. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Na akkor valamiben hasonlóan gondolkozunk. LaFontaine meg ne nyugodjék békében!

  A tücsköt illetően meg, hát látod, nekem saját hangyák kellenek (állítólag már a postán ücsörögnek Kínában...), így saját tücsök is kéne... Még ha nem is Tímea, hehehe... Van amúgy nekem a gépemen számos „zene” fájl, hogy természet hangjai, stb, szoktam is hallgatni őket.
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 15. TücsökTímea

  TücsökTímea Állandó Tag

  Kínai hangyás leszel? :DDD
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 16. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Nem tudom, milyen hangyákat tesznek bele, milyen a fajtájuk... gondolom gazdaságosan oldják meg: felkapkodják az első pár darabot ami a lakásuk közelében mászkál... „kici, óccó” hangyákok lesznek...
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 17. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  pffffffffffff
  Azt hittem már vannak képek a farmról, erre mesét átírtok :D
  Rendetlenek vagytok :D Tessék már bemutatni a társbérlőket!
   
  TücsökTímea kedveli ezt.
 18. TücsökTímea

  TücsökTímea Állandó Tag

  jaja nekem is ez jutott eszembe jó tesszék óccó :D
  műanyag utánzatokat kapsz majd :DDD
  nemhogy szóltál volna küldtem volna ingyé :D
  hangyákat az óhazából :D

  jaja le Fontaine! :D
   
  Beka Holt kedveli ezt.
 19. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag

  Majd ha megérkeznek. Nehéz lesz nekik az út, attól tartok.
   
 20. advocatus_diaboli

  advocatus_diaboli Állandó Tag


  A mese mai változata amúgy, a la hungarian version:

  —A tücsök egész nap hegedült, s nem dolgozott semmit. Emiatt hajléktalan lett.
  —A hangya gürcölt, dolgozott rogyásig, s felépült a szép házacskája, sok emelettel, s megszülte belé rengeteg porontyát.
  —Eljött a tél. A hangyának nem volt több munkája a mezőn. Nem tudta fizetni a háza részleteit. Kilökték a házából.
  —Jött egy hideg éjszaka, s ekkor mindegyikük megfagyott: a tücsök is, a hangya is.
   

Megosztás