Happy Halloween!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

Melitta - 2017 Október 31, 18:46
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A világ számos országában meghonosodott az angolszász eredetű ünnep, a Halloween.

  Az elnevezés az angol All Hallows' Eve kifejezés rövidülése, magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, és valószínűleg kelta eredetű. A keltáknál ekkor, az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló között félidőben ünnepelték az újévet.

  Kezdődött az év "sötétebb" fele, amikor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. A kelta papok, a druidák hite szerint az év legmágikusabb napján a halottak lelke szabadon járhat az élők között, és hogy e kósza lelkek ne az élők testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban próbálták elijeszteni a holtakat. Áldozatokat is bemutattak, hogy kiengeszteljék a nyugtalan lelkeket.

  Az ünnep a kereszténység felvétele után átalakult, mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódott. A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelőző nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, mert ilyenkor a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal "ékesített" lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.


  A halloween a 19. század közepétől honosodott meg Amerikában, amikor a nagy írországi éhínség elől százezrek vándoroltak ki a Zöld Szigetről az óceánon túlra, akik magukkal vitték szokásaikat, legendáikat is.

  A mindenszenteket megelőző nap mára elvesztette eredeti jelentését, de a kereskedők számára igencsak jelentős maradt. Az üzletek kirakatait az ünnep jelképei díszítik. Több országban a televíziók a kóbor lelkek éjszakáján horrorfilm-maratont sugároznak. A halloween ma főként a gyerekek képzeletét ragadja meg. Különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből, és házról házra vándorolva "rémisztő" fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt úgymond "zsarolnak" ki. A felnőttek számára is rendeznek jelmezes partikat, tartanak felvonulásokat, a mulatság pedig éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.

  Napjainkban Magyarországon is egyre népszerűbbek a ház elé vagy ablakokba kitett töklámpások. Újabban halloween-programokat és partikat szerveznek. Néhány kísérteties hangulatú helyen boszorkányok szolgálják fel az italokat. A szellemek éjszakáján a borzongás szerelmesei a legkülönfélébb maszkokat öltik magukra, a gyerekeknek futó- és jelmezversenyt rendeznek.

  Az ünnep alkalmából a Fővárosi Állatkert is készül halloween-programokkal a gyermekek számára.

  „Nemcsak a kedvezmények, hanem a programok miatt is érdemes eljönni. Kedden Halloween Családi Játszóház lesz a Varázshegy, azaz a Nagyszikla belsejében, ahol családi tökfaragás, arcfestés, kézműves foglalkozás és sokféle izgalmas ügyességi játék várja a családokat” - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője.

  Néhány településen töklámpás-szépségversenyt szerveznek, a Hősök terén idén is volt október utolsó szombatján Töklámpás Fesztivál, amely jótékonysági esemény is egyben. A budapesti gyermekvasúton október utolsó hétvégéjén és tegnap Halloween Expressz indult a jelmezbe bújt gyerekek számára.

  halloween.jpg
   
  demonn kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

  1. Bündi2
   Bündi2
   nekem elegen van abol hogy mindenfele idegen unnepeket hoznak be hogy a nepnek el lehesen adni mindenfele marhasagot

   pl most a haloven dekoraciokat meg tokoket valentin napkor meg egy csomo viragot baromi dragan mer bunko az aki nem vesz ijenkor

   vannak nekunk sajat unnepeink azokkal kellene foglalkozni szerintem
  2. Melitta
   Melitta
   MI lenne ha itelkezes helyet kicsit informalodnal?
   Valentin napra enm szoktak tokoket csinalni.
   Senki nem kotelezett arra hogy unnepeljel.
   Zar be a hazad ajtajat belulrol es senki nem fog zavarni.
   Utoljára módosítva: 2017 Október 31
  3. Bündi2
   Bündi2
   nincs kazam es nem is tudom mi az

   en azt irtam hogy

   he elolvasod akkor latod hogy azt irtam hogy MOST a haloven dekoraciokat meg tokoket valentin napkor MEG egy csomo viragot

   nem azt hogy valentin napkor tokoket vesznek azt csak te olvastad ugy

   persze nincs kotelezes de megy a reklam hogy valentin nap pl es vegyel viragot a parodnak most dragan mer az a jo es ha nem veszel akkor bunko vagy aki nem unepel egy idegen unnepet ami csak a viragosoknak jo es a parod meg elkezdi varni hogy kapjon valamit mer unnep van es mindenki orul annak hogy kap valamit
   ha meg nem kap akkor meg sertodes van

   a halovenel ugyanaz van csak epen akkor tokot kel venni mer az a jo mer ami amarikaba van az mind jo unnep

   a vegen meg mi is fogjuk unepelni a fugetlenseg napjat mer az is amerikai unnep es az jo
   namármost kedveli ezt.
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ebben nem tudok veled egyet érteni.
   Október 31-e Magyarországon a Halottak Napja, a reformegyházak ekkor emlékeznek a halottaikra, ahogyan a katolikusok november 1-jén, Mindenszentekkor....ezzel nem fér össze a jelmezes vigadás.
   Ebben az országban már szinte senki nem tisztel senkit és semmit, legalább a halottaink kapják meg azt, emlékező, szeretetteljes csendben.
   Tartsa mindenki a saját ünnepeit, én úgy gondolom.
   namármost és cdurmol kedveli ezt.
  5. Bündi2
   Bündi2
   igen es lehet azt mondani a gyaszoloknak hogy boldok halotak napjat mer vegre elpusztult a rokon es ez milyen vidam dolog erre kel emlekezni es vigadni minden evbe

   ez olyan mintha valaki azt mondja hogy temetesre megy mer meghalt az apja en meg azt mondanam neki hogy mulass jol
   namármost és ladybug7spots kedveli ezt.
  6. Bündi2
   Bündi2
   mondja a fiam hogy unnepelhetnenk mi is julius 4et mint a fugetlenseg napjat teljesen jogosan mer akkor volt a pozsonyi csata is csak korabban mint az amerikai dolog
  7. gumelig
  8. Bündi2
   Bündi2
  9. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Mégis, mi lenne egy HALOTTNAK a haszna abból, ha NEM vígadnának az emberek ezen a napon?

   Fordítva ülsz a lovon. Az embereket ÉLETÜKBEN kell megbecsülni, nem holtuk után, mert akkor már kurvára mindegy nekik.

   Aki azonban mindenáron holtukban akarja „tisztelni” őket, simán megteheti. Zárkózzon be és kezdjen meditálni a halottairól vagy amit akar. Továbbá, ezt megteheti az év akármelyik másik napján is. Minek ehhez külön állami ünnep neki? Vagy egyházi ünnep?
   Melitta kedveli ezt.
  10. Bündi2
   Bündi2
   nincs igazad

   ugyanigy mondhatod azt is hogy dobjuk a szemetbe a halotakat nem is kell oket eltemetni mert nekik nincs belole hasznuk

   az van hogy itt van egy unnep mar sok ideje ami a halottakrol szol es erre behoznak egy masikat ami meg a jelmezes mokazasrol

   ha nem erted hogy mirol van szo akkor menj el pl mekkaba amikor mennek oda a muzulmanok a kabakohoz és oltozz jelmezbe meg kezd el szilveszteri trombitat fujogatni hogy te most unnepelsz valamit es akkor ok majd szepen elmagyarazzak neked mi a nem jo ebbe
   namármost kedveli ezt.
  11. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Lehet hogy ledöbbensz, de ha a szemétbe nem is dobnám ki a halottakat, de az nem áll távol a gondolkodásomtól, hogy a tetemeket feldolgozzuk valami hasznossá. Például húslisztnek állatok hízlalására vagy akármi. Aki ezen felháborodik annak elárulom, ha eltemetik a halottat akkor is ugyanez a sorsa csak akkor a baktériumok zabálják fel a sertések helyett, s így nem lesz belőle haszna az emberiségnek. Síremlék? Minek? Olcsóbb egy arckép róla a ház egy szobájába, azelőtt akár naponta is leróhatjuk a kegyeletünket, a japánok kb így is tesznek, milyen okosak! S akkor még attól se kell félni hogy a sírhely gazos lesz és megszólnak érte.
  12. Bündi2
   Bündi2
   ezt a nacik mar kiprobaltak szerintem
   volt lampaernyo szappan meg matractoltelek

   nem tetszik amiket irogatsz szerintem nem ide valo ez a dolog
   namármost kedveli ezt.
  13. Melitta
   Melitta
   Oct 31 Halloween
   Nov 1- 2 halotta napja attol fugg ki mennyie vallasos.
   A halottak napjan ne mulassal , de elotte?
  14. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Amit a nácik tettek, messze nem azonos azzal amit én írtam. Tudom hogy ők is csináltak mindenféléket halottakból, a két dolog mégsem ugyanaz. A nagy különbség a két dologban tudod az, hogy ők nem azokat dolgozták fel akik TERMÉSZETES HALÁLLAL múltak ki, hanem azokat akiket DIREKT MEGGYILKOLTAK!

   A nácik tettét mindenki jogosan ítéli el, de NEM azért, mert feldolgozták a holtakat, hanem mert holtakat GYÁRTOTTAK, azaz gyilkoltak!

   Az ő bűnük tehát az élő emberek megölése volt, nem az, hogy a megölés után mit csináltak a tetemekkel. Az már marhára mindegy volt. Amennyire tudom, a nürnbergi perben sem a hullákkal „szemben” elkövetett úgymond „kegyeletsértésért” kellett bűnhődniük, hanem az élő emberek ellen elkövetett gyilkosságokért.

   Én magam például kifejezetten örvendenék neki ha tudnám, halálom után feldolgoznak valami hasznossá, mert úgy fognám fel, hogy a halálommal is az ÉLETET szolgálom.
  15. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Engedtessék meg az emlékezés egy ünnepen, Mo-on egy magyar ünnepen.
   Közöm nincs a Remembrence Dayhez, a Hálaadáshoz, a Halloweenhez.
   EZ ITT MAGYARORSZÁG....igaz, egy olyan Mo, amelyik csak majmolni képes ezek szerint és nem tisztességgel megtartartani a saját ünnepeit.
   Részemről ennyi és kész.
   namármost és cdurmol kedveli ezt.
  16. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   És? Ki tiltja meg neked hogy EMLÉKEZZ?! Szerencsére az emlékek a gondolataidban manifesztálódnak, s még Orbánka se volt képes eddig gondolatrendőrséget felállítani, azaz senki se lát be a fejedbe...

   Nota bene, emlékezni lehet akármelyik nap is, nemcsak ezen, de ezen IS! És ingyen! Temetőben vagy otthon vagy a Vígadóban vagy egy templomban vagy amit csak óhajtasz!

   Én se becsülöm sokra ezt a hallóvénes bulit, engem nem érdekel, egyszerűen ez olyasmi amit nem tartok ellenszenvesnek se. Részemről közömbös vagyok iránta és kész ennyi. Az hogy beszivárgott Magyarországra, csak olyasmi hogy változatosabb lett a kultúra vele oszt' jóóóvan.

   Mit gondolsz, a jelenlegi úgymond „magyar” ünnepek közt akad legalább egyetlenegy is, ami ismerős lett volna a honfoglaló magyarságnak?!

   A kultúra változik és kész, ez van.

   Megmondom őszintén, engem a karácsony se tud izgatni. Én tulajdonképpen 2 napot ünneplek igazán minden évben:

   1. A születésnapom.
   2. Amikor az USA-ba érkeztem, ezt afféle második születésnapomnak tartom. ÚJJÁszületésnek...

   A többi nem nagyon izgat.
  17. *Rima
   *Rima
   :dr_24::cool::dr_31:
   ladybug7spots kedveli ezt.
  18. Melitta
   Melitta
   Sajnalom ha az emlekezes unnepen nincs mire emlekezzel, mert jo par ezer canadai es ameriaki aldozta eletet Europaert a II.vh ban.
   Itt megemlekeznek az elesett katonakrol akik a haborukban hunytak el.
   Senkinek nem kotelezo az amerikai unnepeket megtartani.
   De nem lesz bajotok ha eggyel tobb unnepet ultok meg, es ismertek meg mas kulturakat.

   Ny-Europaban ezek az unnepek regen leteznek, csak tik addig szociliaszmust epitettetek aprilis 4 unnepeltetek , nehogy mar a nyugat legyen a hibas, mert nem jutott at a vasfugonyon keresztul az unnepek.

   A hala adas az egyik legnagyob csaladi unnep. Meg a szegenyeknek is adnak egy pulykat fuggetlen atttol milyen vallasu. A betakaritas unnep otthon is ismert. Itt egy egesz orszag unnepli a munkahelyeken , a hajlektalanokat meghivjak vacsorara szallokra es politikusok ,szineszek es rengetegen mennek es szolgaljak fel a szegenyenek az unnepi vacsorat.
   Ugy mellesleg ez egy canadai oldal , es nem csak a magyar unnepekrol emlekezunk meg hanem a canadairol is.

   Tobbszor voltam en is segiteni etelt kiosztani szent este, egyszer az egesz csaladot ravettem menjunk segiteni, utana olyan jo buli volt hogy orakig beszelgettunk a hajlektalanokkal, a fiatalok tancoltak .

   Ez nem majmolas. Mindenkinek nem art ha nyitott szivvel es szemmel jar, mert a bezarkozas a negativ hozzaallas nem tesz jot senkinek.
  19. Melitta

Megosztás