Happy Halloween!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

Melitta - 2017 Október 31, 18:46
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A világ számos országában meghonosodott az angolszász eredetű ünnep, a Halloween.

  Az elnevezés az angol All Hallows' Eve kifejezés rövidülése, magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, és valószínűleg kelta eredetű. A keltáknál ekkor, az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló között félidőben ünnepelték az újévet.

  Kezdődött az év "sötétebb" fele, amikor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. A kelta papok, a druidák hite szerint az év legmágikusabb napján a halottak lelke szabadon járhat az élők között, és hogy e kósza lelkek ne az élők testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban próbálták elijeszteni a holtakat. Áldozatokat is bemutattak, hogy kiengeszteljék a nyugtalan lelkeket.

  Az ünnep a kereszténység felvétele után átalakult, mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódott. A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelőző nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, mert ilyenkor a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal "ékesített" lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.


  A halloween a 19. század közepétől honosodott meg Amerikában, amikor a nagy írországi éhínség elől százezrek vándoroltak ki a Zöld Szigetről az óceánon túlra, akik magukkal vitték szokásaikat, legendáikat is.

  A mindenszenteket megelőző nap mára elvesztette eredeti jelentését, de a kereskedők számára igencsak jelentős maradt. Az üzletek kirakatait az ünnep jelképei díszítik. Több országban a televíziók a kóbor lelkek éjszakáján horrorfilm-maratont sugároznak. A halloween ma főként a gyerekek képzeletét ragadja meg. Különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből, és házról házra vándorolva "rémisztő" fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt úgymond "zsarolnak" ki. A felnőttek számára is rendeznek jelmezes partikat, tartanak felvonulásokat, a mulatság pedig éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.

  Napjainkban Magyarországon is egyre népszerűbbek a ház elé vagy ablakokba kitett töklámpások. Újabban halloween-programokat és partikat szerveznek. Néhány kísérteties hangulatú helyen boszorkányok szolgálják fel az italokat. A szellemek éjszakáján a borzongás szerelmesei a legkülönfélébb maszkokat öltik magukra, a gyerekeknek futó- és jelmezversenyt rendeznek.

  Az ünnep alkalmából a Fővárosi Állatkert is készül halloween-programokkal a gyermekek számára.

  „Nemcsak a kedvezmények, hanem a programok miatt is érdemes eljönni. Kedden Halloween Családi Játszóház lesz a Varázshegy, azaz a Nagyszikla belsejében, ahol családi tökfaragás, arcfestés, kézműves foglalkozás és sokféle izgalmas ügyességi játék várja a családokat” - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője.

  Néhány településen töklámpás-szépségversenyt szerveznek, a Hősök terén idén is volt október utolsó szombatján Töklámpás Fesztivál, amely jótékonysági esemény is egyben. A budapesti gyermekvasúton október utolsó hétvégéjén és tegnap Halloween Expressz indult a jelmezbe bújt gyerekek számára.

  halloween.jpg
   
  demonn kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

  1. setni
   setni
   .....van olyan ünnep...
   a hosszú hétvége amikor lehet menni velneszezni....:dr_31:
  2. setni
   setni
   Vannak ünnepeink melyikekre gondolsz?
   Busójárás?
   Húsvéti locsolás?
  3. Bündi2
   Bündi2
   pl igen
   ha akarunk egy nagy orszagos unepet akkor van mibol valogatni pl a busojaras is ilyen
   de nem arul pl a tesco buso alarcot mer azt nem lehet behozni kinabol mint a muanyag tokoket
   namármost kedveli ezt.
  4. Bündi2
   Bündi2
   a szocilizmusba is megvoltak a magyar unnepek pl volt halottak napja meg karacsony
   te is eltel itt tudod hogy volt pl mikulal meg meg szentistvan is csak akkor atkereszteltek
   meg volt husvet is

   de nem voltak amerikai unepek akkor itt

   ez szep dolog de pl az europaba elo muszlimok se tartjak meg a karacsont meg a husvetot pedig azok is milyen szep unnepek
   ez akkor nem jo
   az pedig jo ahogy te megtartod pl a halaadast kanadaba mer az meg egy ottani unnep es csatlakozol a tobbseghez ami ott jo buli lehet
   setni és namármost kedveli ezt.
  5. Bündi2
   Bündi2
   es szerinted a mai amerikai unnepek kozul mejiket ismerte pl kolombusz nem tudom
   szerintem egyiket se

   es akkor mar volt itthon busojaras meg husveti locsolas
   setni és namármost kedveli ezt.
  6. Bündi2
   Bündi2
   gondolkodtam ezen es szerintem nincs igazad

   ezel azt mondod hogy ezek fejlet nyugati unepek amik nem jutotak be ide es hogy volt aprilis 4-e

   igen volt meg volt november7 is de ezeket rank eroszakoltak es el is tuntek mindjart amikor elmentek az oroszok

   es nem azer volt aprilis 4 meg november 7 hogy a viragarusok meg a boltok eladjanak kis muanyag aurora cirkalokat sok penzert

   ezek a mostani uj unepek pedig azer vannak hogy penzt hozanak valakinek es nem eroszakkal hanem agymosasal jonnek be
   setni, namármost és cdurmol kedveli ezt.
  7. cdurmol
   cdurmol
   Ez azért van, mert Kínába nem jutott el a busó álarcokra való igény. A kicsi kínai mindent legyárt és szállít, amit el lehet adni.
   setni kedveli ezt.
  8. cdurmol
   cdurmol
   Egyetértek veled. Az ünnepeknek hagyományuk van, azok nem úgy jönnek, hogy ma kihirdetik, miszerint jövő hónap második szerdáján dallal, virággal és tánccal ünneplünk. Ha az emberek nem érzik magukénak, akkor lehet hirdetni, de senki nem fogja ünnepnek érezni.
   Utoljára módosítva: 2017 November 1
   setni és ladybug7spots kedveli ezt.
  9. cdurmol
   cdurmol
   Ha az amerikaiak névnapot fognak ünnepelni, én is meggondolom, hogy ünnepeljek az amerikai ünnepeken. Addig veszem, hogy mit ünnepelnek, mire emlékeznek, tiszteletben tartom, de tőlem idegenek.
   setni és namármost kedveli ezt.
  10. Bündi2
   Bündi2
   a nevnap egy elmaradot unnep mer nincs amerikaba
   setni és cdurmol kedveli ezt.
  11. cdurmol
   cdurmol
   Viszont nekem ünnep. :D
   setni kedveli ezt.
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Annyira már megismerhettél az évek során, hogy nem vagyok szemellenzős.
   DE....az én ünnepem magyar lévén október 31-én nem a Halloween, hanem a Halottak napja, amit eltérően pl. egyes latin kultúráktól, nem heje-hujával szokás ünnepelni.
   setni és namármost kedveli ezt.
  13. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Szerinted a húsvétnak mi köze van az ősmagyarok sámán-vallásához? Keresztény import, semmi más. Semmivel se jobb mint bármi amit amerikából importálunk ünnepként.
   Melitta kedveli ezt.
  14. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Senki nem is kötelez téged rá hogy hallóvénezzél. Van talán ilyen állampolgári kötelezettség törvénybe iktatva Magyarországon?

   Úgy látom a hallóvén ellen azok ágálnak leginkánbb akik emiatt sértve érzik a kereszténységet valami homályos megfontolásból. Ezek mondják azt is, ez az ünnep csak a pénzköltés miatt jött létre. Ebben biztos van sok igazság is, magam se tagadom, DE ez az érv teljesen igaz a keresztény ünnepek javarészére is már! A karácsony se szól másról már rég, a húsvét meg PLÁNE! Emlékszem gyermekkoromra amikor teljesen ismeretlen házakba is becsöngettek a gyerekek - gyakran én is nem tagadom - és még a haldoklókat is meglocsoltuk ha nőnek nézett ki, kizárólag azért, mert reméltük hogy kapunk majd PÉNZT...

   Idővel nekem is gusztustalannak tűnt már az egész és abbahagytam, annyira bűzlött az anyagiasságtól. Ennél azért még mindig fényévekkel jobb a hallóvén. Legalábbis most még. Lehet hogy 50 év múlva nem így lesz, de MOST még...
  15. Bündi2
   Bündi2
   de miert kelene importalnunk unepeket amikor van nekunk is eleg
   setni kedveli ezt.
  16. Melitta
   Melitta
   KI importalja? Nem kell megtartani ha nem tetszik. Zard magadra az ajtodat ,nem fognak a gyerekek zaklatni.
   Akinek kis gyereke van az orommel unnepli, mert a gyerekek nagyon szeretik. Te egy elmenytol batran megfoszthatod a gyerekedet, de miert is kene kovetni?
   A betlehemezes tetszik? pityokasan fiatal gyerekek nem csokiert cukorert mennek hanem feldeciert.
   advocatus_diaboli kedveli ezt.
  17. kuempepe
   kuempepe
   Ezt azért ne vedd általánosnak. Van, aki majmol, de akad olyan is, aki nagy ívben le....ja ezeket a dolgokat (is).
   ladybug7spots kedveli ezt.
  18. setni
   setni
   ...ez a hellovín azt jelenti hogy vadidegen lakásokba kell becsöngetni és csokit kérni? a karácsony és a húsvét pedig azt hogy ISMERŐSÖKHÖZ és ROKONOKHOZ ment, megy az ember...
   melyik a lényegibb?
   szerintem a család.
  19. setni
   setni
   aha...így születnek de, jó hallówien...alig várom....Ezt a szülők eröltetik.
   Olyan mint a valentin nap ha nem adsz valami ajándékot a kedvesednek AKKOR ...akkor véged van...
  20. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Gyermekkoromban biztos hogy nem csak ismerősökhöz meg rokonokhoz mentek a gyerekek. Tapasztalatból tudom. Végiglocsoltuk az egész falut, vagy legalábbis amennyi belefért úgy nagyjából délután kettőig. Mindegy volt hogy ismerős-e vagy akkor láttuk életünkben először. Sőt, ha azt láttuk egy tök ismeretlen háznál hogy gyanúsan megmozdul a függöny, tehát otthon van valaki, de mégse nyit ajtót hosszas csengetésre se, akkor úgy éett bosszút állva rajta hogy egy darab szigetelőszalaggal leragasztottuk a csengő gombját, hadd szóljon folyamatosan, mi meg elmentünk onnét.

   Az egész a pénzről szólt, semmi másról. Nem arról hogy ki ismerős és ki nem.

Megosztás