Happy Halloween!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

Melitta - 2017 Október 31, 18:46
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A világ számos országában meghonosodott az angolszász eredetű ünnep, a Halloween.

  Az elnevezés az angol All Hallows' Eve kifejezés rövidülése, magyarul mindenszentek előestéjét jelenti, és valószínűleg kelta eredetű. A keltáknál ekkor, az őszi napéjegyenlőség és a téli napforduló között félidőben ünnepelték az újévet.

  Kezdődött az év "sötétebb" fele, amikor egyszerre hódoltak a Napisten és a Holtak Ura előtt. A kelta papok, a druidák hite szerint az év legmágikusabb napján a halottak lelke szabadon járhat az élők között, és hogy e kósza lelkek ne az élők testét foglalják el, a házakban ilyenkor kioltották a tüzet, és hátborzongató ruhákban próbálták elijeszteni a holtakat. Áldozatokat is bemutattak, hogy kiengeszteljék a nyugtalan lelkeket.

  Az ünnep a kereszténység felvétele után átalakult, mindenszentekhez és halottak napjához kapcsolódott. A középkori hiedelmek szerint a mindenszenteket megelőző nap végezték üzelmeiket a boszorkányok és varázslók, mert ilyenkor a szellemi és a fizikai világ érintésnyire kerül egymástól. A 8. századtól terjedt el az a hiedelem, hogy a torz vonásokkal "ékesített" lámpások megvédik az utazókat a rossz szellemektől.


  A halloween a 19. század közepétől honosodott meg Amerikában, amikor a nagy írországi éhínség elől százezrek vándoroltak ki a Zöld Szigetről az óceánon túlra, akik magukkal vitték szokásaikat, legendáikat is.

  A mindenszenteket megelőző nap mára elvesztette eredeti jelentését, de a kereskedők számára igencsak jelentős maradt. Az üzletek kirakatait az ünnep jelképei díszítik. Több országban a televíziók a kóbor lelkek éjszakáján horrorfilm-maratont sugároznak. A halloween ma főként a gyerekek képzeletét ragadja meg. Különféle jelmezeket öltenek, lámpásokat készítenek a kivájt tökökből, és házról házra vándorolva "rémisztő" fenyegetésekkel édességeket és gyümölcsöt úgymond "zsarolnak" ki. A felnőttek számára is rendeznek jelmezes partikat, tartanak felvonulásokat, a mulatság pedig éjszakai bárokban folytatódik egészen hajnalig.

  Napjainkban Magyarországon is egyre népszerűbbek a ház elé vagy ablakokba kitett töklámpások. Újabban halloween-programokat és partikat szerveznek. Néhány kísérteties hangulatú helyen boszorkányok szolgálják fel az italokat. A szellemek éjszakáján a borzongás szerelmesei a legkülönfélébb maszkokat öltik magukra, a gyerekeknek futó- és jelmezversenyt rendeznek.

  Az ünnep alkalmából a Fővárosi Állatkert is készül halloween-programokkal a gyermekek számára.

  „Nemcsak a kedvezmények, hanem a programok miatt is érdemes eljönni. Kedden Halloween Családi Játszóház lesz a Varázshegy, azaz a Nagyszikla belsejében, ahol családi tökfaragás, arcfestés, kézműves foglalkozás és sokféle izgalmas ügyességi játék várja a családokat” - mondta Hanga Zoltán, a Fővárosi Állatkert szóvivője.

  Néhány településen töklámpás-szépségversenyt szerveznek, a Hősök terén idén is volt október utolsó szombatján Töklámpás Fesztivál, amely jótékonysági esemény is egyben. A budapesti gyermekvasúton október utolsó hétvégéjén és tegnap Halloween Expressz indult a jelmezbe bújt gyerekek számára.

  halloween.jpg
   
  demonn kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Október 31.

  1. setni
   setni
   De, végül átalakult ha idősebb lettél akkor maradtak a rokonok.....és a sonka és a kocsonya.
  2. pitti
   pitti
   A gyerekek imadjak. Lehet beoltozni a fantaziajuknak megfeleloen es meg edesseget is kapnak. Hetekig izgalomban keszulodnek ra. Nem mindegy, hogy hol kezdodott?
   Melitta kedveli ezt.
  3. cdurmol
   cdurmol
   De. Mindegy. El is fogadom, hogy a világban különböző módon ünneplik meg az ünnepeket. Csak ezzel az amerikai halloweennel az a bajom, hogy teljesen ellentétes a felénk szokásos ünnepléssel. Mi emlékezünk, elmélyedünk, magunkba szállunk. Nem állítom, hogy csak így lehet. De mi így szoktuk. Miért kellene átváltanunk azért, mert a világban máshol, másképp szokták?
  4. pitti
   pitti
   Nem kell atvallani. Itt se mindenki csinalja. Akinek jol esik az csinalja, akinek nem az nem csinalja. Ez nem egy allami unnep, hanem egy szokas. Egyebkent nem amerikai eredetu, az amik es a canadaiak is csak atvettek. Ha jol emlexem Kelta eredetu. A halottak tiszteleterol szol. Ha jol emlexem ti November elsejen unneplitek ugyanezt "halottak napja". Itt inkabb jokedvvel emlekeznek a halottakra ahelyett, hogy sirankoznanak.
   Utoljára módosítva: 2017 November 2
   cdurmol, Melitta és Beka Holt kedveli ezt.
  5. cdurmol
   cdurmol
   November 1. Mindenszentek napja. A katolikus egyház azokról emlékezik meg, akik a mennybe jutottak, de a naptárban nem emlékezünk meg róluk, nem jutott hely a számukra. November 2. Halottak napja. Ekkor emlékeznek meg az élők a saját halottaikról.
   pitti kedveli ezt.
  6. dor2000
   dor2000
   ladybug7spots írta:
   Mo, amelyik csak majmolni képes
   .
   :dr_24::cool::dr_31:

   Kedves ötcsillagos Rima! Bár nem tudod, de most éppen TE is ezt tetted! Gratulálok!
   Utoljára módosítva: 2017 November 5
  7. Jégvirág_85
   Jégvirág_85
   Felesleges külföldi hagyományokat átvennünk. Nálunk úgysincs akkora háttere, jelentősége mint mondjuk az USA-ban. Sőt mi több fura lenne ha a lépcsőházban lakó gyerekek bekopognának egy kis csokiért.
  8. B.kárpáti
   B.kárpáti
   Már nálunk is kezd divatba jönni.

   A Karácsonyról olvastam meglepő dolgot. Nálunk az terjed, hogy a kereszteket azért feszegetik le mindenhonnan, még a temetők bejárata felettieket is, mert sérti a muszlimok érzékenységét. Viszont egy muszlim tudós ezt mondja:
   pitti kedveli ezt.

Megosztás