Happy Hanuka!

A hanuka a zsidóság büszke örömünnepe. A hanuka a zsidóság büszke örömünnepe, amelyen a jeruzsálemi templom visszafoglalására és megtisztítására emlékeznek – mondta el Frölich Róbert országos főrabbi a vasárnap este kezdődő nyolcnapos ünnepről az MTI-nek.

A templomot a pogány használat után a zsidótörvények értelmében meg kellett tisztítani, újra fel kellett avatni. Innen az ünnep neve, a hanuka, ami felavatást jelent. A megtisztítási rituálé során meg kellett gyújtani a menórát, az örökégő hétkarú lámpást, de csak egy korsónyi érintetlenül lepecsételt olajat találtak. Ekkor történt a csoda: az egy napra elegendő olaj nyolc napig égett, egészen addig, amíg el nem készült az új olaj.

"Ezért tart nyolc napig a hanuka, és ezért gyújtunk lángokat, hiszen a láng, a fény által lett nyilvánvalóvá a csoda" – fogalmazott Frölich Róbert.

Az ünnep első estéjén egy, majd minden este eggyel több lángot gyújtanak meg a kifejezetten erre az ünnepre készített és csak ilyenkor használt hanuka-menórán, hanúkián. A hanúkia a hétágú menórával szemben kilenckarú. Nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyácskának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó "szolgagyertyának". A hanuka lángjait ugyanis nem szabad hasznosítani, nem lehet velük hőt, fényt, tüzet adni, ezért van szükség a kilencedik gyertyára, amellyel meggyújtják az összes többit.

Ez az ünnep "a hősi múltat idézi föl". Az eltelt 2000 évben a zsidók nem harcosként, kardforgatóként voltak ismertek. "Átalakultunk a könyv népévé, de valahányszor meggyújtottuk a hanukalángokat, mindig ott volt bennünk a büszkeség, amiért őseink ki tudtak állni és győzni is tudtak a hitükért, a szabadságukért” – tette hozzá Frölich Róbert.

Az ünnephez kapcsolódó szokásokról az országos főrabbi elmondta: ilyenkor fánkot esznek, mert ez az étel bő olajban sül, és így emlékeztet az olajmécses csodájára.

Klasszikus hanukai játék a trenderli. A négyoldalú pörgettyű minden oldalán egy héber betű van. A négy betű a "Nagy csoda történt ott" héber mondat négy szavának akrosztichonja. Hozzátette: innen lehet tudni, hogy egy trenderli Izraelben vagy a diaszpórában készült-e, hiszen az izraeli trenderliken a "Nagy csoda történt itt" mondat akrosztichonja olvasható.


hanuka.jpg

 
-
Nállunk péntekenként sok cég, nem beszélve a hivatalokrol, hamarabb hagyja abba a munkát, jön a hétvége. Hazafelé menet gyakran elcsipem a Schalom nevü zsido kulturával foglalkozo müsort az autorádioban.
-
Szivesen hallgatom mert sok érdekes dolgott lehet megtudni belölle. Nem ritka, hogy a moderatoron enyhe magyar akcentus is érzödik. A müsor azzal zárodik, hogy a müsorvezetö felolvassa melyik német városban hány ora, hány perckor kell meggyujtani a gyertyát. Ilyenkor mindig mosolyognom kell mert a Petöfi rádiobol jol ismert déli vizállásjelentés jut az eszembe. :)
-
Idén a Chanukkah a Mikulással, december 6, kezdödik és 14.-éig tart.
-
lustige_chanukah_chanukka_lites_geschenke_postkarte-r4f8ba3c78a214e26b410570242e7aa58_vgbaq_8byvr_324.jpg

-
Engem az ünnep kevésbé a spirituális, inkább a rationális tartalmával örvendeztet meg, nemsokára rövidebbek lesznek az éjszakák. :)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .
Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,512,207
Tagok
597,467
Legújabb tagunk
Luca Andrea
Oldal tetejére