Happy Hanuka!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 24.

Melitta - 2016 December 24, 00:54
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ma kezdődik a hanuka, az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amelyen a zsidóság a jeruzsálemi templom újbóli felszentelésére emlékezik. Ebből az alkalomból az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) szervezésében meggyújtják a hanuka első lángját a budapesti Nyugati téren.

  A nyolcnapos rendezvény díszvendégei mások mellett Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete, Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Bagdy Gábor, főpolgármester-helyettes, Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP), Erzsébetváros polgármestere és Karácsony Gergely (Párbeszéd), Zugló polgármestere lesznek - közölte az EMIH.

  Az ünnep első estéjén egy, majd minden este egy-egy újabb lángot gyújtanak meg a kifejezetten erre az ünnepre készített, csak ilyenkor használt menórán, a hanukián. A hanukia a hétágú menórával szemben kilenckarú: nyolc ága van a nyolc napra való egy-egy gyertyának és egy kilencedik az ezeket meggyújtó "szolgagyertyának".

  Az ókori ázsiai Szeleukida Birodalom akkori uralkodója, IV. Antiokhosz Epiphanész időszámítás előtt 168-ban elfoglalta Jeruzsálemet, és megtiltotta a zsidó vallás gyakorlását. A zsidók azonban föllázadtak, és három évvel később Júdás Makkabeus vezetésével visszafoglalták a templomot. Úgy tartják, hogy a zsidó szabadságharcosok a szentély megtisztításakor csupán egy napra elegendő tiszta olajat találtak, amikor szerették volna újból meggyújtani a fényt a menóra mécseseiben. A hanuka annak állít emléket, hogy isteni csoda folytán nyolc napon át égett az egy napra elegendő olaj.

  MIndenkinek kivanunk happy Hanuka unnepet!

  hanuka.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2016 December 24.

  1. Melitta
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Szép történet.

   Boldog hanukát mindenkinek, akit illet!
   Jaszladany, Beka Holt és Melitta kedveli ezt.
  3. Beka Holt
   Beka Holt
   Sógornőm mindig ezzel az imával kezdte a Hanuka ünnepét. . .

   „Matitjáhu hasmóneus főpap és fiai korában, amikor a gonosz görög uralom néped, Izrael ellen támadt, hogy Tórádat elfeledtessék velük, s hogy elszakítsák őket kedvelt törvényeidtől, Te azonban nagy irgalmadban melléjük álltál szükségük idején, megvívtad perüket, igazságosan ítélkeztél és bosszút álltál értük. Az erőseket a gyengék kezébe adtad, sokakat a kevesek, tisztátalanokat a tiszták, gonoszokat az igazak, bűnösöket a Tórával foglalkozók kezébe. Nagy és szent nevet szereztél Magadnak a világban, Izrael népednek pedig mindmáig tartó megváltást. Ezután eljöttek fiaid Szentélyed csarnokába, megtisztították hajlékodat és megszabták a hanuka nyolc napját, hogy hálát adjanak és magasztalják nagy nevedet.”


   Boldog Hanukát!
   Beth-Nahrain és Jaszladany kedveli ezt.
  4. Hellbrenner
   Hellbrenner
   Öööö...
   Kérdezem, miért van kilenc ága némelyik gyertyatartónak?

   Kívülállóként furcsállom csak, de ha valaki elárulná...
  5. Beka Holt
   Beka Holt
   Szia!
   A Menóra hétágú, azt olvastam róla, hogy az égő csipkebokrot szimbolizálja amit Mózes látott.
   A Hanukia kilencágú, a Hanuka ünnepe nyolc napig tart. Minden nap meggyújtanak egy gyertyát a szolga gyertya segítségével. Ezért van kilenc ága.
   Remélem jól tudom, ha mégsem akkor elnézést kérek.
   Jaszladany kedveli ezt.
  6. Melitta
   Melitta
   Tokeletesen jol mondod.
   Beka Holt kedveli ezt.
  7. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   Happy Hanukkah to our Jewish friends. Enjoy the holiday! :)

Megosztás