Happy Hanukkah!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 2.

Melitta - 2018 December 2, 07:15
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ritka esemény a világtörténelemben a győztes szabadságharc, különösen ritka a zsidó világtörténelemben. Nem véletlen, hogy a makkabeus hősök emlékünnepe, a hanuka mindmáig az egyik legkedveltebb, legmeghittebb zsidó ünnep világszerte. A tél derekán, amikor az éjszakák a leghosszabbra nyúlnak, apró lángokat gyújtunk, amelyek beragyogják otthonainkat és szíveinket.


  Ünnepeink szinte ősi, bibliai korból erednek, messze idők üzenetét hordozzák. Az eltelt évszázadok, évezredek során persze folyamatosan változtak a szokások, a megőrzött lényeg külső megjelenései. Így a hanukát is a különböző korokban más-más módon ünnepelték meg, és ezek a szokások jól kifejezték a történelmi kényszer és a túlélés, a fennmaradás fantasztikus erejét.

  Már i.e. 163 decemberében, egy évvel Jeruzsálem felszabadítása, a Szentély megtisztítása és újjáavatása után törvénybe hozták az örömünnep megülését. (A megtisztított Jeruzsálemi Templom és oltár másodszori avatásának emlékét őrzi az ünnep neve: hanuka.) A Makkabeusok könyvében olvassuk, hogy kiszlév hónap 25-én kivilágították Jeruzsálem városát, vidám öröm és fény hirdette a szabadságharc győzelmét.

  [​IMG]
  A hős vezér, Júda Makkabi, majd testvérei, Jonatán és Simon még sokáig harcoltak az ország függetlenségéért, ám a hanuka minden évben a szabadságra és a hősi küzdelemre emlékeztetett. A felkelés kezdeményezőjének, a modiini ősz papnak, Matitjáhunak mind az öt fia hősi halált halt a zsidó nép szabadságáért (csatában estek el, vagy orvgyilkos merénylet áldozatai lettek), ám a legkisebb fiú, Simon már fejedelmi rangot viselt (héberül nászi), és megalapította a Hasmóneus-dinasztiát. Ebben az időben keletkezett az Al haniszim (= A csodákról) szóló imádság, amelyet az ünnep minden napján, reggel és este elmondunk:
  „Matitjáhu hasmóneus főpap és fiai korában, amikor a gonosz görög uralom néped, Izrael ellen támadt, hogy Tórádat elfeledtessék velük, s hogy elszakítsák őket kedvelt törvényeidtől, Te azonban nagy irgalmadban melléjük álltál szükségük idején, megvívtad perüket, igazságosan ítélkeztél és bosszút álltál értük. Az erőseket a gyengék kezébe adtad, sokakat a kevesek, tisztátalanokat a tiszták, gonoszokat az igazak, bűnösöket a Tórával foglalkozók kezébe. Nagy és szent nevet szereztél Magadnak a világban, Izrael népednek pedig mindmáig tartó megváltást. Ezután eljöttek fiaid Szentélyed csarnokába, megtisztították hajlékodat és megszabták a hanuka nyolc napját, hogy hálát adjanak és magasztalják nagy nevedet.”

  Ebben az időben, a Hasmóneus-dinasztia idején ugyanis a nép azt érezte a legnagyobb csodának, hogy képesek voltak győzni a sokszoros túlerőben levő, állig felfegyverzett ellenség felett. Holott a szabadságharcosoknak kezdetben egyáltalán nem volt fegyverük, Juda országában még fegyverkovács sem működött, csak ellenségeiktől tudtak harci eszközökhöz jutni. Nem értettek a hadviseléshez, hiszen évszázadokon keresztül nem volt háború Izrael területén, Júda Makkabi mégis le tudta győzni a kor legkiválóbb hadvezéreit: Appolónioszt, Gorgiaszt, Nikanort. Hanuka ez idő tájt az igaz kevesek győzelmét, Izrael megszabadulásának isteni csodáját jelképezte.


  [​IMG] [​IMG]
  Júda Makkabi elött Júda Makkabi után


  A Hasmóneus-dinasztia azonban röviddel később elvesztette népszerűségét. Az idegen származású Heródes a rómaiak kiszolgálója lett, akit a nép gyűlölt és megvetett. Nem véletlen, hogy a szabadságharc emléke kissé elhalványult, s helyébe az isteni csoda, a fény csodája lépett. A Talmud korában már csak a gyertyagyújtás volt fontos, amely az olajkorsó történetével függ össze.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 2.

  1. Ernoe
  2. setni
   setni
   Boldog Hanuka ünnepet!
   ladybug7spots, Melitta és Ernoe kedveli ezt.
  3. frobbye
   frobbye
   Köszönjük, Boldog Chanukkát mindenkinek!
  4. Ernoe
   Ernoe
   Néhány éve a karácsonyt "double pack" ünnepeljük. Meguntam, hogy a feleségem mindig az utolsó pillanatban próbált "adventi koszorút" vásárolni, amit az ünnepek elmúltával szét kellett szedjek, a fenyőágat a bio-, a vasszöget az újrahasznosítható-, a gyertyát pedig a maradék- szemétbe kellett eltávolítanom a lakásból. A vastag gyertyák olyan jo állapotban voltak, hogy a következő évben is fellehetett volna őket használnom de a feleségem babonás, minden évben más színű gyertyák kellenek neki.
   -
   Ahogy említettem, az adventi koszorúról áttértünk a Menorára.
   -
   A Menora az egy "évelő" tartozéka a lakásunknak és pont ugyan olyan gyertyák valók bele mind amit romantikus vacsoráknál is használni szoktunk.
   -
   Azelőtt is volt Menóránk csak egy költözésnél úgy elbujt egy kartonba, hogy nem találtuk meg. Nem kerestük mert úgyis elutazunk továbbá csak a gyerekek tudták fejből mikor melyiket kell meggyújtani. A családunkban csak egy van aki a "Rubik kockát" helyre tudja rakni és ez az a fiunk aki Menórát "kóserül" megtudja gyújtani.
   -

   -
   Happy Hanukkah mindenkinek! :)
   Éva Kismadar, sropi és Melitta kedveli ezt.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Egészségben, örömteli, boldogságban megélt, szép Hanukkah ünnepet kívánok!
   Éva Kismadar és Ernoe kedveli ezt.

Megosztás