Happy Hanukkah!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 2.

Melitta - 2018 December 2, 07:15
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ritka esemény a világtörténelemben a győztes szabadságharc, különösen ritka a zsidó világtörténelemben. Nem véletlen, hogy a makkabeus hősök emlékünnepe, a hanuka mindmáig az egyik legkedveltebb, legmeghittebb zsidó ünnep világszerte. A tél derekán, amikor az éjszakák a leghosszabbra nyúlnak, apró lángokat gyújtunk, amelyek beragyogják otthonainkat és szíveinket.


  Ünnepeink szinte ősi, bibliai korból erednek, messze idők üzenetét hordozzák. Az eltelt évszázadok, évezredek során persze folyamatosan változtak a szokások, a megőrzött lényeg külső megjelenései. Így a hanukát is a különböző korokban más-más módon ünnepelték meg, és ezek a szokások jól kifejezték a történelmi kényszer és a túlélés, a fennmaradás fantasztikus erejét.

  Már i.e. 163 decemberében, egy évvel Jeruzsálem felszabadítása, a Szentély megtisztítása és újjáavatása után törvénybe hozták az örömünnep megülését. (A megtisztított Jeruzsálemi Templom és oltár másodszori avatásának emlékét őrzi az ünnep neve: hanuka.) A Makkabeusok könyvében olvassuk, hogy kiszlév hónap 25-én kivilágították Jeruzsálem városát, vidám öröm és fény hirdette a szabadságharc győzelmét.

  [​IMG]
  A hős vezér, Júda Makkabi, majd testvérei, Jonatán és Simon még sokáig harcoltak az ország függetlenségéért, ám a hanuka minden évben a szabadságra és a hősi küzdelemre emlékeztetett. A felkelés kezdeményezőjének, a modiini ősz papnak, Matitjáhunak mind az öt fia hősi halált halt a zsidó nép szabadságáért (csatában estek el, vagy orvgyilkos merénylet áldozatai lettek), ám a legkisebb fiú, Simon már fejedelmi rangot viselt (héberül nászi), és megalapította a Hasmóneus-dinasztiát. Ebben az időben keletkezett az Al haniszim (= A csodákról) szóló imádság, amelyet az ünnep minden napján, reggel és este elmondunk:
  „Matitjáhu hasmóneus főpap és fiai korában, amikor a gonosz görög uralom néped, Izrael ellen támadt, hogy Tórádat elfeledtessék velük, s hogy elszakítsák őket kedvelt törvényeidtől, Te azonban nagy irgalmadban melléjük álltál szükségük idején, megvívtad perüket, igazságosan ítélkeztél és bosszút álltál értük. Az erőseket a gyengék kezébe adtad, sokakat a kevesek, tisztátalanokat a tiszták, gonoszokat az igazak, bűnösöket a Tórával foglalkozók kezébe. Nagy és szent nevet szereztél Magadnak a világban, Izrael népednek pedig mindmáig tartó megváltást. Ezután eljöttek fiaid Szentélyed csarnokába, megtisztították hajlékodat és megszabták a hanuka nyolc napját, hogy hálát adjanak és magasztalják nagy nevedet.”

  Ebben az időben, a Hasmóneus-dinasztia idején ugyanis a nép azt érezte a legnagyobb csodának, hogy képesek voltak győzni a sokszoros túlerőben levő, állig felfegyverzett ellenség felett. Holott a szabadságharcosoknak kezdetben egyáltalán nem volt fegyverük, Juda országában még fegyverkovács sem működött, csak ellenségeiktől tudtak harci eszközökhöz jutni. Nem értettek a hadviseléshez, hiszen évszázadokon keresztül nem volt háború Izrael területén, Júda Makkabi mégis le tudta győzni a kor legkiválóbb hadvezéreit: Appolónioszt, Gorgiaszt, Nikanort. Hanuka ez idő tájt az igaz kevesek győzelmét, Izrael megszabadulásának isteni csodáját jelképezte.


  [​IMG] [​IMG]
  Júda Makkabi elött Júda Makkabi után


  A Hasmóneus-dinasztia azonban röviddel később elvesztette népszerűségét. Az idegen származású Heródes a rómaiak kiszolgálója lett, akit a nép gyűlölt és megvetett. Nem véletlen, hogy a szabadságharc emléke kissé elhalványult, s helyébe az isteni csoda, a fény csodája lépett. A Talmud korában már csak a gyertyagyújtás volt fontos, amely az olajkorsó történetével függ össze.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 December 2.

  1. Ernoe
  2. setni
   setni
   Boldog Hanuka ünnepet!
   ladybug7spots, Melitta és Ernoe kedveli ezt.
  3. frobbye
   frobbye
   Köszönjük, Boldog Chanukkát mindenkinek!
   Melitta kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Néhány éve a karácsonyt "double pack" ünnepeljük. Meguntam, hogy a feleségem mindig az utolsó pillanatban próbált "adventi koszorút" vásárolni, amit az ünnepek elmúltával szét kellett szedjek, a fenyőágat a bio-, a vasszöget az újrahasznosítható-, a gyertyát pedig a maradék- szemétbe kellett eltávolítanom a lakásból. A vastag gyertyák olyan jo állapotban voltak, hogy a következő évben is fellehetett volna őket használnom de a feleségem babonás, minden évben más színű gyertyák kellenek neki.
   -
   Ahogy említettem, az adventi koszorúról áttértünk a Menorára.
   -
   A Menora az egy "évelő" tartozéka a lakásunknak és pont ugyan olyan gyertyák valók bele mind amit romantikus vacsoráknál is használni szoktunk.
   -
   Azelőtt is volt Menóránk csak egy költözésnél úgy elbujt egy kartonba, hogy nem találtuk meg. Nem kerestük mert úgyis elutazunk továbbá csak a gyerekek tudták fejből mikor melyiket kell meggyújtani. A családunkban csak egy van aki a "Rubik kockát" helyre tudja rakni és ez az a fiunk aki Menórát "kóserül" megtudja gyújtani.
   -

   -
   Happy Hanukkah mindenkinek! :)
   Éva Kismadar, sropi és Melitta kedveli ezt.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Egészségben, örömteli, boldogságban megélt, szép Hanukkah ünnepet kívánok!
   Éva Kismadar és Ernoe kedveli ezt.
  6. Balint1967
   Balint1967
   Boldog Hanukkát!
   Melitta kedveli ezt.

Megosztás