Happy Passover!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Április 3.

Melitta - 2015 Április 3, 06:03
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Széder – a Pészach előestéjének rendje.
  Nisszán hónap 15-ének előestéjén, nisszán 14-én köszönt be Peszach ünnepe. Ezt az estét Széder estének nevezik (lél széder).

  A széder szó rendet jelent. Nevezik még ezt az estét az őrködés, a megőrzés éjszakájának is (lél simurim).
  "Őrködés éjszakája volt ez az Örökkévalónak, hogy kivezesse őket Egyiptom országából, ez az éjszaka az, mely az Örökkévalónak van szentelve, melyet meg kell őrizni Izrael összes gyermekeinek, nemzedékein át." ( 2Móz. 12, 42)

  Az este levezetése a hágádából történik, mely külön erre az alkalomra megszerkesztett könyv, s lényegében ebben van az est forgatókönyve: mit, mikor, hogyan, miért kell csinálni. Ez alapján történik a hagyomány továbbadása, elbeszélése is: hogyan hozta ki népét az Örökkévaló a szolgaság földjéről, hogyan lett a zsidó nép néppé, nemzetté. Ezek mellett pedig mivel "minden nemzedékben köteles az ember úgy tekinteni magát, mintha ő maga jött volna ki Egyiptomból" (Peszachi Hágádá), ezért mindannyionknak személyesen kell megélnünk a megszabadulás élményét. Emlékeznünk kell a mi Egyiptomjainkra...

  Az ünnepi asztalon a következők találhatók:
  -széder tál
  -bor (a hálaadás jeleként)
  -egy nagy és díszes serleg (Elijáhu/Illés serlege)
  -egy tálka sós víz (a könnyek szimbóluma)
  -három darab macesz(pászka)
  -ünnepi gyertyák

  A széder tálon a következők vannak:
  -balra felül egy főtt tojás(bécá), mely jelképezi a Szentélyben bemutatott ünnepi áldoztot, ugyanakkor a gyász jele is, mivel már nem áll a Szentély...
  A tojás emlékeztet még a mulandóságra, de az új kezdetre, az újjászületésre is.

  -jobra felül egy darab sült hús(zroá), mely a Szentélyben bemutatott bárányáldozat jelképe. Jelképezi még a kinyújtott kart is, mert: "...kivezetett Isten minket onnét kinyújtott kézzel és hatalmas karral..." (5Móz.26,8 )

  -középen található a keserűfű(máror), mely általában torma

  -ez alatt van a harószet, az alma, dió, bor fahéj keveréke, mely emlékeztet a vályogvetésre, a "malterre", mellyel őseink a szolgaság ideje alatt dolgoztak

  -balra, a keserűfű alatt valamilyen zöldség(kárpász) van, mely lehet zeller, retek, főtt burgonya. Ez emlékeztet a tavaszra, az örök megújulásra.

  -legalul ismét a kesrűfű van(máror), mely az egyiptomi élet keserűségére emlékeztet.

  Az est folyamán 4 pohár bort iszunk emlékezve arra, hogy az Örökkévaló megszabadított, megmentett, megváltott, népévé fogadott bennünket.

  Mi pedig már Illés poharát, a Messiásváró poharat is felemelhetjük hálaadással-és bevezetett minket Kánaán földjére. Elhívásunk, szolgálatunk területére...

  Orbán Béla - Bodnár Eszter
  KMH.


  Kellemes Peszach Unnepeket kivanunk mindenkinek!

  passover.jpg
   
  Éva Kismadar, mustakissa és Jaszladany kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2015 Április 3.

  1. Ernoe
  2. cdurmol
   cdurmol
   Kellemes Pészahot!!
   Melitta kedveli ezt.
  3. Szpacsi
   Szpacsi
   A Karácsony is és a Húsvét is már az időszámításunk előtt is ünnep volt, a zsidóknál. Máshol nem. A Húsvétnak megfelelő zsidó ünnep Krisztus előtt is, Krisztus után is -- a Pészah.
  4. robokop
   robokop
   A fentiekhez nem szertnek semmit hozzafuzni,hiszen a fentiekben leirtak kimeritik az unneprol szolo fogalmat...,csak enis szeretnek kivanni a FORUM osszes allando tagoknak es a forum munkajat segito tagoknak Kellemes Peszachi es Husveti unnepeket a Csaladom osszes tagjanak neveben.
  5. mustakissa
   mustakissa
   Nagyon kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek.
   Szpacsi kedveli ezt.

Megosztás