Happy Thanksgiving!

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Október 14.

Melitta - 2019 Október 14, 20:20
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Október második hétfője Kanadában a hálaadás ünnepe, de tudjuk-e honnan ered?

  A hálaadás (Thanksgiving) észak-amerikai ünnep. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek.

  A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt az ünneppel, hogy a hálaadást néha „pulyka napnak" (Turkey Day, T-Day) is nevezik. Az ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan fogások, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab illetve a sütőtöktorta.

  A kanadai hagyományok Martin Frobisher 1578-ban, Új-Fundlandon tartott lakomájára vezetik vissza az ünnepet. Valószínű, hogy az amerikai függetlenségi háború idején Kanadába menekült lojalisták hoztak magukkal sok, az ünnephez kapcsolódó hagyományt.

  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Október 14.

  1. prominor
   prominor
   Happy Thanksgiving!!
   Bár szerintem a hagyományok alapja az őszi "pihenőre térés"... Az egész évi termésért való hálaadás...
  2. Beka Holt
   Beka Holt
   Boldog Hálaadást!
   [​IMG]
   Éva Kismadar kedveli ezt.
  3. Éleskés
   Éleskés
   Az biztos, hogy én nem lennék jó amerikai. Ennyi hús! Már a látványától rosszul leszek.
   Maradok a vega étrendnél.
   Ernoe és Beka Holt kedveli ezt.
  4. Beka Holt
   Beka Holt
   Attól hogy vegák vagyunk mások nyugodtan ehetnek azt amit szeretnek. Ha húst, hát akkor húst. :)
   setni kedveli ezt.
  5. Beka Holt
   Beka Holt


   Az első hálaadás története

   A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást a hagyományok szerint 1621-ben ünnepelték a Mayflower fedélzetén az előző évben Plymouthhoz érkező, az Újvilágba az európai vallásüldözések elől menekült telepesek, akiknek mintegy fele a hideg, az éhezés és az idegen, mostoha környezet áldozata lett az első télen. A telepeseket a wampanoag indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben, megtanítva nekik többek közt a helyi halászatot és vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. A történet szerint az őszi bőséges termés után az életben maradt 51 telepes vezetője, William Bradford nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták.
   Hálaadás Kanadában
   A kanadai hagyományok Martin Frobisher 1578-ban, Új-Fundlandon tartott lakomájára vezetik vissza az ünnepet. Valószínű, hogy az amerikai függetlenségi háború idején Kanadába menekült lojalisták hoztak magukkal sok, az ünnephez kapcsolódó hagyományt.


   A világ tele van békétlenséggel, ellenségeskedéssel. Ez az ünnep a kanadaiak és az amerikaiak számára az egyik legfontosabb ünnep, nekem, aki nem él közöttük az elfogadás szimbóluma. Az őslakosok segítőkészségéről, befogadás képességéről szól.
  6. Éleskés
   Éleskés
   Ebben igazad van. De képzeld el, amint beházasodsz egy amerikai családba, ahol meghínak az ősök Thanksgiving-re. A mama pulykája! Csak-egy-pár-falatot-naaaa!
   Na jó, de utána hívjátok a mentőt is!
   Volt már ilyenben részem, amikor nem ettem sokáig, csak keveset. (Le is fogytam 18 kilót) Meghívtak egy falusi ebédre. "Csak nekem" főztek jó tyúkhúslevest, amire ránéztem és rosszul lettem. Nagyon kínos esemény volt visszautasítani.
   Beka Holt kedveli ezt.
  7. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Kanadai tagjainknak, olvasóinknak jó egészséget, boldogságban, örömökben megélt Ünnepet kívánok! A többi tagtársunknak, olvasóinknak u.csak jó egészséget, boldogságot és sok örömet kívánok. Csodaszép ez az Ünnep, mert nemcsak a családokat, de a barátokat is összehozza. Arról nem is beszélve, milyen csoda egy szép pirosra sült pulyka-pecsenye... Elképzeltem, már az illatát is érzem. Fenséges! Az ünnepek azért vannak, hogy színesebbé, szebbé tegyék a dolgos hétköznapokat, nosza, akkor ünnepre fel!
   Beka Holt és Ernoe kedveli ezt.
  8. Emese830

Megosztás