Hazassagon belul kulon kassza????

danbar

Új tag
Szerintem a külön kassza csak fejlődési szakaszt jelöl egy kapcsolatban. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy "alacsonyabb rendű" a közös kasszánál, sőt... Számomra a következő lépés az, amikor értelmét veszti az enyém-tied fogalma.... De ez csak a "külön kassza" megtapasztalásával lehetséges. És ez a férfiaknak nehezebben megy... kiss (ez a férfiaknak) ;)
 

gyportal

Állandó Tag
Állandó Tag
A külön kassza nem mindig jó, mi például egységes kasszát használunk csak én adom a pénzt a barátnőmnek és mindig elszámol, hogy mire költötte :))
 

1958

Állandó Tag
Állandó Tag
szigorúan külön kassza...2 válás után
Talán egy önismereti tréning lenne szükséges, hogy miért is volt két válás. Mit is akart az élet megtanítani, megmutatni. A külön kassza már eleve nem az összetartozást szimbolizálja. "Tehát ebben a kapcsolatban sem bízok." Vagy talán a pénzt én adom és azzal próbálom magam mellett tartani a páromat. Ebből nem kérnék. Megvétel? :-( nem soha. Ha egy kapcsolat árúvá válik az nem jó.

Fénnyel teli szép napokat kívánok. Kati
 

placaaaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Mindenki maga dönti el. Ha "csak" barátnő az illető, szerintem külön, sosem tudni, mi lesz a kapcsolatból.
Ha a nagy Ő és házasság is cseperedik belőle, akkor közös. Nálunk közös van, több mint 20 éve. Az elején még csak meg sem fordult a fejünkben, hogy külön kassza legyen.
 

evarek

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, valahogy én is berzenkedek attól, amikor valakik külön kasszán vannak, meg hogy az egyik fél tart külön pénzt. Apukám is mindig gyűjtögetett külön, persze alapvetően közös célokra, de mégis olyan furcsa. Én bizalmatlanságnak érezném, ha a férjem külön intézné a pénzügyeket. De persze ez mindenkinek a magánügye.
 

1958

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes, valahogy én is berzenkedek attól, amikor valakik külön kasszán vannak, meg hogy az egyik fél tart külön pénzt. Apukám is mindig gyűjtögetett külön, persze alapvetően közös célokra, de mégis olyan furcsa. Én bizalmatlanságnak érezném, ha a férjem külön intézné a pénzügyeket. De persze ez mindenkinek a magánügye.
Szia!

Teljes mértékben bizalmatlanság és a kapcsolat stabilitására őszinteségére utal. Ha valaki ide kiteszi az már bizony megosztva mégsem az. Ha ide kiteszi akkor bizony megerősítést vár arra, hogy helyesen cselekszik, vagy bizonytalan a döntésének helyességében.

Üdv.:Kati
 

Viki82

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk közös kassza van. Volt időszak, amikor csak én dolgoztam, és nem okozott számomra gondot, hogy letegyem a fizum. Jelenleg csak a férjem dolgozik, én itthon vagyok a babánkkal. Jobb érzésem lenne, ha én is hozzá tudnék járulni a közös költségekhez... Majd egyszer... Azt viszont el sem tudnám képzelni, hogy külön kasszán éljünk.
 

Heikigou

Állandó Tag
Állandó Tag
Meghokkentem Pufinak ezen a beirasan:

"Ja és hogy miért vesztem össze a mamával? Mert most jöttem rá, hogy 30 éve különkasszán vagyunk és fogalmam sincs, hogy mennyit keres. Na ezen... "

Viszont egyre gyakrabban hallom hogy a parok sajat erszennyel gazdalkodnak a hazassagon belul. En ha tobbet keresnek a paromnal vagy ha kevesebbet, ragaszkodnek a kozos bankszamlahoz. En vagyok a maradi vagy a vilagon mar a "kozosben" is mindenki onallo akar lenni?? Miert kene hogy a penz tabu legyen egy parkapcsolaton belul??? Ennyire feltik mar az emberek egymastol a sajat kezuleg megkaparintott kis vagyonukat?? :blink:

A probléma a rohanó világban kezdődik, de nem akarom Ádámnál-Évánál kezdeni az okolást. Az emberek anyagiasabbak lettek, becstelenebbek. A nyílt kapcsolatokkal az együttélésekkel a házasság helyett jött a biztonságérzet hiánya is. Márpedig ha egy embernek egy olyan nővel vagy pasival lesz kapcsolata aki átveri, ha csak az illető nem naiv borzasztóan (bár én erre más szót használnék), akkor olyan gyorsan behúzza a bizalmán a kéziféket, hogy a következő párja már az új állapottal szembesül... Én is így voltam... 1 elszólás kellett csak, hogy mondjam, jó akkor ennyit teszek az asztalra és azonfölül meg semmi köze hozzá mit és mennyit keresek... Szerintem az a legjobb megoldás ha van egy közös tőke, akár közös számlaként értendő, és abba mindenki egyenlő részt pakol be a fizetéséből. NEm ugyanannyit, hanem egyenlő részt, és azon felül minden megmaradó az egyén egyéni tőkéje. Biztonságérzetet ad és tartalékot, nem kell kuncsorogni egy sörre lóvéért, stb.
 

j0in3r

Új tag
A külön kasszának van egy nagyon nagy előnye. Bár nem vagyok házas, véleményem szerint sokkal kevésbé érzi az ember magát "kelepcében", ha saját maga rendelkezik a jövedelme fölött. Bár az optimális szerintem sem a külön kassza, sem pedig a közös kassza (közös lónak túrós a háta, szokták mondani). Az arany közép út. A közös jövő tervezésekor meg lehet beszélni teljes higgadtsággal, hogy a rengeteg fizetnivaló közül ki miből veszi ki a részét. Az ezen felül megmaradt összeget pedig nyugodt szívvel költheti mindenki arra, amire szeretné.
 

kalinkoz

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a külön kassza egy élettársi kapcsolatig gyerek nélkül még megoldható, de egy házasságban gyerekkel nem tudom elképzelni.
Pl. az egyik fél többet keres, akkor azt "saját magára elkölti", mert azt nem adja be a közösbe, a másik fél meg alig tudja összekapari a havi kiadásokra az elég abszurd helyzet lehet.
Nálunk a kezdetektől fogva közös kassza volt, de a nagyobb kiadásokat közösen tervezzük be és nem kérjük számon egymáson ki mit mire költ.
 

kalinkoz

Állandó Tag
Állandó Tag
Amíg nincs gyerek, addig kivitelezhető, de utána ő a legnagyobb kiadás és szerintem mindkét fél "mindent" meg akar neki adni és ezt nehezebb egy külön kasszával kalkulálva.
Az persze a közös kasszánál is lényeges, hogy mindkét félnél legyen bizonyos összeg mindig egyéb kiadásokra.
A legrosszabb ha a közös kasszánál az egyik fél kezeli a pénzt (általában aki többet keres) és a másik félnek szinte kuncsorognia kell a pénzért bármilyen kiadásra. (sajnos van ilyen az ismeretségi körömben) Ennél a külön kassza is százszor jobb, bár nem hiszem, hogy ez egy jól működő kapcsolat .
 

Edit1958

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk külön kassza van, mert 2. házasságban élek. Már tanultam az előzőből.Vannak közös kiadások, azt közösen is álljuk,de szeretem a saját pénzem magam beosztani.
 

moanitama

Állandó Tag
Állandó Tag
Az én szüleim mindig közös kasszán éltek és így el sem tudom képzelni, hogyan lehet megoldani házasságon belül, gyerekekkel a külön kasszát. Talán tényleg úgy, hogy megosztani, ki mit fizet, de ha az egyik többet keres, mint a másik, akkor megint csak igazságtalan. Valamiféle kompromisszumot muszáj kötni...
 

kismatyika

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk egy a család, egy a kassza, de már mindenkinek van külön bankszámlája. Nekünk szülőknek kellett a fizetések átutalása miatt, a gyerekeknek pedig a saját kis megtakarításuk miatt. Ennek ellenére remekül működik a rendszerünk, nincs titkolni valónk egymás előtt. Ha már eltitkolnák anyagi téren valamit is, a család egysége bánná. Szerintem.
 

Ancsipancsi_

Állandó Tag
Állandó Tag
Megoldható, még gyerekek mellett is. Fel kell térképezni, hogy milyen külön kiadások vannak és azokat közösen viselni. Pl. mindkét fél bead havi valamennyit ételre, valamennyit rezsire. Ezen felül pedig mindenki viseli a hóbortjai költségeit, meg a gyerekek kényeztetését a saját pénzéből. Így az ajándékozás is jobb, mert nem "közös" pénzből megy.
 
Oldal tetejére