Hidak a vilagbol....

Melitta témája a 'Építészet' fórumban , 2016 Május 4.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ez a híd úgy köti össze Dániát Svédországgal, hogy hirtelen vízalatti alagúttá válik

  Az Öresund híd teljesen elképesztő módon köti össze Koppenhágát Malmővel, vagyis Dániát Svédországgal, vagyis Skandináviát Közép- és Nyugat-Európával.


  Maga a híd mintegy 8 km hosszú, ám a felénél vízalatti alagúttá válik, így az autósok 4 km-en keresztül a víz alatt haladnak.

  A hidat a dán Gerige K. S. Rotne tervezte, és kilenc év alatt épült meg.

  2000. július 1-én II. Margit dán királynő és XVI. Károly Gusztáv svéd király adta át az akkor 30.1 milliárd dán koronába kerülő fantasztikus hidat.
  autósok 4 km-en keresztül a víz alatt haladnak.

  upload_2016-5-3_23-55-39.jpeg

  upload_2016-5-3_23-56-3.jpeg

  upload_2016-5-3_23-56-20.jpeg
   
 2. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Hosszában építettek hidat egy kínai folyón


  A világ egyik csodájának tartják azt az 500 méter hosszú hidat, amelyet Kínában a Shiziguan folyóra építettek.
  A palánkokból álló híd a megszokottól eltérően nem keresztben, hanem hosszában épült fel.

  [​IMG]

  A különleges hídon át így akár gyalog is felsétálhatunk a folyó folyásának irányával ellentétesen lévő helyekre. Olyan területeket is láthatunk, ahová csak hajóval vagy úszva juthatnánk el.

  [​IMG]

  Az embereknek május 1-jén mutatták meg az elkészült hidat, az első turisták és a helyiek akkor próbálhatták ki először.

  A híd állítólag olyan élményt jelent, mintha az ember a folyó vizén sétálna- számolt be róla a People’s Daily Online.

  [​IMG]

  A híd páratlanságát az is nyújtja, hogy körülöleli a hegyet a palánkokból épült út.

  [​IMG]

  blikk
   
 3. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Megnyílt a Rákóczi híd gyomra

  Szombaton rendezték meg a hidak és hídépítők napját, Budapesten ebből az alkalomból a látogatók bemászhattak a Rákóczi híd belsejébe, és fellátogathattak a Clark Ádám úszódaru hajójára is.

  [​IMG]
  A Rákóczi híd szervizjárdáján
  © MTI / Szigetváry Zsolt
  [​IMG]
  A Rákóczi híd szervizjárdáján
  © MTI / Szigetváry Zsolt
  [​IMG]
  A Clark Ádám úszódaru a Szabadság hídnál a hidak és hídépítők napján.
  © MTI / Szigetváry Zsolt
  [​IMG]
  A Rákóczi híd hídtestében.
   
  Szabó István Bence kedveli ezt.
 4. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Több tucatnyi áldozatot szedett a Brooklyn-híd

  A Brooklynt Manhattannel összekötő Brooklyn-híd talán a legismertebb hidak egyike, NewYork nevezetessége. Amikor 1883. május 24-én átadták, igazi szenzációnak számított: 84 méter magas tartóoszlopai akkoriban a város legmagasabb építményei voltak, a pillérek közt a híd 486 méteren húzódott az East River felett, és ez volt a világ leghosszabb, és első acélkábeles függőhídja.

  A XIX. században a zsúfolt Manhattanből komppal lehetett eljutni az akkor még igencsak gyéren lakott Brooklynba. Ez az utazóknak komoly kényelmetlenséget, sok várakozást jelentett – köztük volt a német származású mérnök, a tapasztalt hídépítő és acélkábelgyár-tulajdonos John Roebling is.

  Elátkozott híd
  Kompozás közben nyilván sok ideje volt ábrándozni, így született meg fejében a komp útvonalára épített állandó híd ötlete, amihez megkapta a kormány jóváhagyását, gazdasági és politikai támogatását. Létrehozták a New York Bridge Companyt, és 1869-ben megkezdődhettek az előkészületek, a következő évben pedig a valós munka. És már ekkor megtörtént az első tragédia.

  Roebling főmérnökként a helyszíni méréseket végezte, amikor – rögtön az elején – olyan szerencsétlenül szállt ki a “gyűlölt” kompból, hogy lábát a hajótest a rakpart falához nyomta. Nem volt végzetes sérülés, de a seb elfertőződött, a mérnök pedig 1869 nyarán tetanuszban meghalt.

  A tervekkel viszont ekkorra már elkészült, a helyébe lépő fia, Washington Roebling így ezeket felhasználva folytatta a munkát. Ekkor már kezdett úgy tűnni, ez a híd mintha el lenne átkozva. A munkát a legnehezebb feladattal kellet kezdeni: a gránitból készült hídoszlopokat kellett lerakni az East River fenekére.

  Óriási harangokat engedte 14-24 méteres mélységbe, ahol munkások borzalmas körülmények között kezdték meg a munkát a folyó fenekén. Nem voltak tisztában ekkor még a keszonbetegséggel, ráadásul robbantásokat is végeztek, a halálos kamrákban többször pusztított tűz.

  Már ekkor többen meghaltak, és ifjabb Roebling is a keszonbetegség áldozatává vált. Túlélte, de lebénult, ám a munkát ekkor sem adta fel: ettől kezdve felesége, aki ugyancsak magáénak érezte a híd ügyét segített, ő vitte a mérnök utasításait, és intézkedett a helyszínen. Az ünnepélyes avatáson Emily Roebling ment át elsőként a hídon egy győzelmet szimbolizáló kakassal a kezében.

  A Brooklyn-híd volt ekkor a világ leghosszabb függőhídja, a világ nyolcadik csodájaként emlegették. Megvolt az ára: John Roeblinggel együtt az építkezés 27 ember életébe került. És még nem volt vége.  Tömeghisztéria
  Hiába haladt át a hídon 250 ezer ember egy nap alatt, hamar elterjedt a rémhír, hogy bármelyik pillanatban leszakadhat – taláMeghn szokatlan méretei rémítették meg az embereket. 1883. május 30-án aztán, amikor egy nagyobb szél picit megmozdította a hidat, tömegpánik tört ki. A menekülők 12 embert tapostak halálra.

  Pedig Becslések alapján Roeblingék az acél tartókábelek segítségével a szükségesnél négy-hatszor erősebbre tervezték a Brooklyn-hidat, és esztétikai okokból további 250 átlós kábellel is megerősítették az építményt.

  [​IMG]
  Robert Odlum végzetes ugrása (Wikipedia)
  Végül a Barnum Cirkusz tulajdonosa elefántjaival vonult át a hídon, amivel sikerült végleg megnyugtatni a kedélyeket.

  Persze hamar megjelentek az önjelölt hősök is, akik a legsikeresebb ugró címéért versengtek – a hídról a folyóba. Mint Robert E. Odlum, aki ugyan teljesítette a feladatot, de nem élte túl.

  Mindezektől eltekintve az építmény hosszú távon rohamos fejlődést hozott a parti városok számára, és lehetővé tette 1898-as egyesítését.
   
 5. stalkerwalker

  stalkerwalker Állandó Tag

  elképesztő , hogy mennyi híd fajta létezik
   

Megosztás