Hideg? Ezeken a helyeken -25 fokban grillpartit rendeznek

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 6.

Melitta - 2017 Január 6, 17:09
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Összeszedtünk pár helyet a Földön, ahol a nálunk aggódva várt mínusz 20-25 fokokra enyhülésként tekintenek, és kimennek kertészkedni. Vagy állatkertbe. Van olyan hely, ahol -46 fokban még van tanítás. Ezek a világ leghidegebb települései.

  Verhojanszk, Oroszország

  2002-ben 1434 lakosa volt a szibériai városkának, az itteni település alapja egy 1638-ban épült erőd volt. Állattenyésztés, ón- és aranybányászat jellemzi. Jakutszktól 404 mérföldre fekszik, az Északi-sarktól pedig 1500 mérföldre délre. A 19. század második felétől az 20. század elejéig politikai interánlótáborként is működött. A januári átlaghőmérséklet -48 fok, októbertől áprilisig a mínuszok uralkodnak. 1892-ben -67 fokot mértek itt.

  [​IMG]
  © AFP / Anadolu Agency / Gunay Nuh
  Ojmjakon, Oroszország

  Verhojanszk nagy ellenlábasa a leghidegebb lakott település címért folyó harcban, az itt lakó 500 ember szerint itt is mértek 1933-ban -67 fokot. A falu egy hőforrásról kapta a nevét, amelynek a helyiek jó hasznát veszik, a hely egyre inkább vonzza az extrém tapasztalatokat kereső turistákat. -46 fokban a helyi iskola még bőven üzemel.

  Íme, egy kedélyes videó egy átlagos -40-50 fokos napról:  Jakutszk, Oroszország

  Ez a világ leghidegebb városa, októbertől májusig fagypont alatt csücsül a higany. A januári átlaghőmérséklet a szolid -36 fok, és -62,7 a hidegrekord. A városnak 200 ezer lakosa didereg az év java részében, található itt színház, múzeum több is, sőt még állatkert is 123 fajt bemutatva, többük nyitott ketrecben akár -50 fokban a mormotától az amuri tigrisen át a jegesmedvééig:
  Hell, Norvégia

  Hell, azaz pokol, és januárban valóban nem mennyei az átlagos -31 fokos hőmérséklet. A pokoltól eltérően itt viszont decembertől márciusig be van fagyva minden.

  Barrow, USA

  1300 mérföldnyire az Északi-sarktól Barrow az USA legészakibb települése a maga 4500 lakosával. November végén lemegy a nap, és január elején bukkan fel ismét – erre mondaná Hosszú Katinka, hogy a leghosszabb éjszakának is vége szakad egyszer. A hidegnek viszont sosem: még a legmelegebb júliusban is 2,7 fokig szökik fel csak a hőmérő higanyszála az átlag tekintetében, amely júniusig a mínusz tartományban tanyázik – a tél az uralkodó évszak egész évben. Az energetikában utazó várost csakis a tenger felől lehet elérni repülővel.

  [​IMG]
  © AFP / Olivier Morin
  Snag, Kanada

  A Yukon területen fekvő falut a Klondike-féle aranyláz idején alapították szerencsevadászok a White folyó völgyében. 1944. február 3-án megtört az egynapos, február 2-án felállított rekord: a kevéssé barátságos -63,9 fokot mérték itt, ami a kontinentális Észak-Amerika hidegrekordja a mai napig – ekkor 8-10 lakója volt a népesnek nem nevezhető településen. Az átlaghőmérséklet a 0 és -12 fok között húzódik meg ott a mélyben. A kutatók itt figyelték meg azt a máig nem magyarázott jelenséget, hogy a hang mérföldekre elhallatszik.

  Plateau állomás, Antarktisz

  Ez már nem a lakott települések, hanem a meteorológiai kutatóállomások kategóriája, ez a több ilyen intézménynek helyet adó Maud királyné földön található. A leghidegebb hónap itt a július, a leghidegebb mért hőmérséklet pedig a -83,8 fok volt. Az éves átlaghőmérséklet -56,4 fok.

  Vosztok állomás, Antarktisz

  Na, ez lenne a Föld leghidegebb pontja, szintén nem állandóan lakott kutatóállomás. 1300 km-re a Déli-sarktól fekszik, és itt mérték a valaha volt leghidegebbet: −89.2 fokot természetes körülmények között, azaz nem hűtőkabinokban, laboratóriumi körülmények között. 3488 méterrel a tengerszint fölött az oxigénhiány és a pára teljes hiánya teszi még lakályosabbá a helyet.

  Innen integet a hideg: Szevosztok!

  Az éves átlaghőmérsékelt -55,4 fok volt 1966-tól 1990-ig, a Plateau állomáson mérthez képest kész trópusok. De átlaghőmérséklet tekintetében a leghidegebb a Dome A nevű antarktiszi hely, amely távolabb esik a Déli-sarktól, és magasabb ponton, 4092 méterrel a tengerszint felett – itt mérték 2005-ben a -58,3 fokos átlagot, ami rekord.

  [​IMG]
  © AFP / John B. Weller

  imagesYukon -50C.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 6.

  1. Tusyy
   Tusyy
   - volt kollegam szerint -30 fok alatt mar nem kellett kutyaval (nemetjuhasz) jarorozni, de o mar -24 foknal se vitte magaval (vhol Sziberiaban)
   Jaszladany kedveli ezt.
  2. TmintTibi
   TmintTibi
   Szeretem a hideget...de azért ennyire már nem :eek::D
   Jaszladany kedveli ezt.
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ezt olvasva eldöntöttem, maradok a fűtött szobába, a cserépkályha mellett. Ma már olyan "varázslatosnak" tűnik, hogy bizony elindultam dolgozni hóban-fagyban-jeges úton-autóval-gyalog-mindenféle járgánnyal :hurra:-- ha munkámról, a munkáról volt szó. Ma már nyögíjasként, úgy gondolok vissza előző éveimre, mintha milyen rettenthetetlen lettem volna. Pedig csak bindultam, mivel már születésemkor "felhúztak", mint a vekker órát és mentem, csináltam a dolgaimat. Nem tartott vissza sem eső, sem hó, de jég sem, a betegségeket lábon hordtam ki. De az biztos, hogy voltak nehéz időszakaim, éppen az időjárás miatt.
   Beismerem, a nagy meleget sem bírom már, akkor meg az a bajom, hogy meleg van..:dr_38:. Hiába, az évek múlásával egyre kevesebb a tűró képességem. Hiába is titkolnám, elkoptam - kissé.
   Hja igen, ma a tévében láttam JÉG HOTELEKET! varázslatosak voltak. Igaz, nem kívánkoznék oda, de különleges, szépség és élmény. Majd behozom, mert biztosan megtalálom a neten. Aki fiatal és van még benne tűz, annak való, mert az bizots, hogy hihetetlenül különleges az ott tartózkodás. No és nem lehet ám azokban megfagyni! Gondoskodnak a vendégek jó és kellemes ott létéről is.
   Jaszladany és ladybug7spots kedveli ezt.
  4. analema
   analema
   De legalább a nyári napsütéses órák száma bőven duplája annak, ami Magyarországon van, gyakorlatilag majdnem 24 óra. A hőmérséklet csak apró szépséghiba :)
   cdurmol, Jaszladany és ladybug7spots kedveli ezt.
  5. Hellbrenner
   Hellbrenner
   :)
   Mindenesetre Hell csak butuska angoloknak nomeg facebook-cenzoroknak pokol mindig.
   Sem Norvégul, sem Németül nem az...

   Bitte ein Helles Bier. Skol! :)
   Utoljára módosítva: 2017 Január 6
   cdurmol, Jaszladany és analema kedveli ezt.
  6. victorvacendak
   victorvacendak
   Ok, hogy a -25 fok az tulajdonképpen lagyos nyári este, de mikor van hozzá 60 km/h-s szél, akkor egyből -40-nek érződik. És mivel jól megcsinálták a szigetelést, jelenleg plusz 17 fokban ülök a forró radiátor és egy elektromos radiátor mellett (utóbbi miatt majd fogok izzadni, mikor jön a villanyszámla). A hálóban 10 fok van, úgyhogy akár medvének is képzelhetem magam, be is szólok a munkahelyre, hogy tavaszig ne számítsanak rám...
   cdurmol és Jaszladany kedveli ezt.
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nono, a Google fordító sem kutya....:D:D

   https://translate.google.hu/?hl=hu#no/hu/hell
   cdurmol és Jaszladany kedveli ezt.
  8. Jaszladany
   Jaszladany
   Nekem a kanadai Winnipegben volt szerencsém mínusz 20 fokhoz, ott egész télen minden nap ennyi volt, és az itteni, mostani mínusz 15 valóban enyhülésnek számított. A mínusz 20-hoz hozzá lehet szokni, de ha feltámadt a szél, mínusz 40-ig is süllyedt a hőmérő, na az már húzós volt. Azt én legalábbis a legjobban felöltözve se bírtam negyedóránál tovább, és az a fagyos levegő már fájt a tüdőmnek.

   Amúgy a hideg fogalmának relativitásáról íme egy kis szösszenet :)

   + 25 °C: A görögök felveszik a pulóverüket. (Ha megtalálják)
   + 20°C: A jamaicaiak bekapcsolják a fűtést. (Persze, ha van nekik)
   + 15°C: Az amerikaiak reszketnek a hidegtől, az oroszok a kiskertben uborkát ültetnek.
   + 5°C: Leheletünk már látszik. Az olasz autók felmondják a szolgálatot.
   0°C: Amerikában megfagy a víz, Oroszországban csak sűrűbb lesz.
   - 5°C: A francia autók felmondják a szolgálatot.
   - 10°C: A macska ragaszkodik hozzá, hogy veled aludjon az ágyban. A norvégok előveszik a pulóvert.
   - 15°C: Oslóban bekapcsolják a fűtést, az oroszok a szezon végén utoljára utaznak ki a dácsába.
   - 20°C: Az amerikai autók nem indulnak el.
   - 25°C: A német autókat nem lehet elindítani, a jamaicaiak kihaltak.
   - 30°C: A hatóságok napirendre tűzik az otthontalanok kérdését, a macska a pizsamádban alszik.
   - 35°C: Túl hideg van ahhoz, hogy gondolkozz. A japán autókat sem lehet elindítani.
   - 40°C: A svéd autók is felmondják a szolgálatot.
   - 45°C: Európában már nem működik a közlekedés, az oroszok még az utcán fagylaltoznak.
   - 50°C: Vannak még görögök?
   - 55°C: A szempillák megfagynak két pillantás között. Alaszkában a fürdőszobák kis ablakát fürdéskor behajtják.
   - 60°C: A jegesmedvék délebbre vonulnak.
   - 70°C: A pokol is befagyott.
   - 75°C: A finnek menekítik a Mikulást Lappföldről, az oroszok felveszik a füles sapkájukat.
   - 80°C: Az oroszok nem veszik le a kesztyűjüket még a vodka pohárba töltésekor sem.
   - 115°C: Az alkohol megfagy. Az oroszok k_rva dühösek.
  9. cdurmol
   cdurmol
   OFF
   A google fordítót társadalmi munkában rakjuk össze. Vannak, akik szórakozásból mindenféle ferdítést beírnak. Van lehetőség javítani. Jobb alsó sarok: Módosítási javaslat.
   ON
   pitti, Jaszladany és CasaLoma kedveli ezt.
  10. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Tavalyelőtt év végén/tavaly év elején kb. fél évig küldözgettem be angol javításokat, ill. egyéb jelentéseket. Egy sem jelent meg azóta sem...
  11. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Mondod ezt te ilyen nick(?)névvel... :D
  12. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Nem kell ahhoz Winnipegbe menni....pl. Észak-Magyarországon, vagy az Alföldön nem volt ritka a -20-25 fok télen, sőt az volt a természetes még 30 évvel ezelőtt is...és persze hó, rengeteg hó.
   Az igazság az, hogy elszoktunk tőle, hogy hideg telünk legyen.
   A mai napon 1985-ben -26,5, 2003-ban 12-én -31,9 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet...és persze azt se feledjük, amikor a belügyminiszter úr írt rekünk SMS-t...:D
   Utoljára módosítva: 2017 Január 8
   Jaszladany és setni kedveli ezt.
  13. gumelig
   gumelig
   "[email protected] se ér a hideg szél nélkül"
   Kissebbségi mondás.
   :D
   CasaLoma, Jaszladany, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  14. Kocsis Magdi
   Kocsis Magdi
   Az menjen aki akar!!!
  15. CasaLoma
   CasaLoma
   "Szél a tél!"
   Ez is kisebbségi mondás. De igaz. :)
   gumelig kedveli ezt.

Megosztás