Hogyan éljünk 100 évig?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Július 16.

Melitta - 2014 Július 16, 11:36
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Ki ne szeretné megérni, hogy a születésnapi tortáján már három számjegy szerepeljen, pláne ha ezt a csodálatos napot jó egészségben, egy szerető család körében töltheti el? Hogy lássuk, mi a hosszú élet titka, a legokosabb megkérdezni olyanokat, akiknek sikerült valóra váltani a sokak által vágyott, mégis kevesek által elért célt.

  Íme hat ember, akik már elfújhatták a 100-at formázó gyertyákat, és azóta is boldogan élnek.

  Lili Rudin

  (1912-ben született, négyszer volt házas, két gyereke, négy unokája és három dédunokája van)

  Hogyan érte meg ezt a szép kort?

  -Tizenkét éves koromban otthagytam az iskolát, de aztán körbeutaztam a világot keresztül-kasul. Ez volt az én igazi iskolám. Ezért is megyek el otthonról minden nap, vásárolok, tornaórára járok. És a családtagjaimmal is sokat találkozom, szinte minden áldott nap. Szeretek a részese lenni a dolgoknak. Még 50 évig akarok élni, végtére is olyan sok ország van, amiket nem láttam!

  Mit tanácsol másoknak?

  -Csinálj valami érdekeset minden nap!

  Frieda Falk

  (1911-ben született, egyszer volt házas, két gyereke, egy unokája van)

  Hogyan érte meg ezt a szép kort?

  -Nyolc éves koromban hunyt el édeaspám, attól fogva segítenem kellett otthon a két öcsémmel. Kénytelen voltam hamar felnőni. De azt hiszem, a felelősség és a célok segítettek abban, hogy ilyen sokáig éljek. Később egy általános iskolában tanítottam, és szomszédokhoz jártam felolvasni az újságot, olyanokhoz, akik már ezzel nem boldogultak egyedül. Ma is nagyon aktív vagyok. Hetente egyszer eljön értem egy barátom, és elvisz a Biblia-körbe.

  Mit tanácsol másoknak?

  -Tanulj mindig új dologokat, olyanokat, amik boldoggá tesznek!

  Haruo Ito

  (1912-ben született, egyszer volt házas, egy gyereke van)

  Hogyan érte meg ezt a szép kort?

  -Aznap születtem, amikor elsüllyedt a Titanic. Sose gondoltam volna, hogy megérem a száz évet! De nagyon jó életem van, sok baráttal, családdal, munkával. Régebben volt egy saját éttermem, napi 14 órát dolgoztam, heti hat napon át. Megtanultam leküzdeni az akadályokat. Manapság próbálok független maradni. Bár a lányommal élek, minden nap elmegyek az idősek klubjába ebédelni.

  Mit tanácsol másoknak?

  -Aludj jól, próbálj meg nem aggódni és élvezd az álmaidat!

  Mae Lewis

  (1912-ben született, egyszer volt házas, három gyereke, hat unokája és 13 dédunokája van)

  Hogyan érte meg ezt a szép kort?

  -Nagyon sok tevékenységben részt veszek, bingózom, meditálok, jógázom, fitness órákra is járok, például zumbázni. Elmegyek a helyi idősek klubjába hetente egyszer táncolni, ahol olyan vicces táncokat is járunk, mint a makaréna.

  Mit tanácsol másoknak?

  -Megmondom őszintén, fogalmam sincs, miért éltem ilyen sokáig... Talán a génjeim miatt, de valószínűbb, hogy csak nagy szerencsém volt.

  Justina Sotomayor

  (1913-ben született, egyszer volt házas, öt gyereke, 16 unokája, 53 dédunokája és 28 ükunokája van)

  Hogyan érte meg ezt a szép kort?

  -Talán kívül már egy kicsit összementem, de belül még pontosan olyannak érzem magamat, mint negyven, vagy ötven évvel ezelőtt. A gyerekeim nevelése segített, hogy ilyen sokáig éljek. Mindig is a családom adta meg számomra az élet értelmét. Ők a legfontosabb részei az életemnek, de az is sokat segít, hogy számos barátom is van. Együtt járunk ebédelni, meg partikba.

  Mit tanácsol másoknak?

  -Legyél szeretetreméltó. Azért éltem ilyen sokáig, mert rengeteg ember van, aki szeret engem.

  Herman Solomon

  (1910-ben született, egyszer volt házas, két gyereke, négy unokája, és hét dédunokája van)

  Hogyan érte meg ezt a szép kort?

  -Azt hiszem azért éltem ilyen sokáig egészségben, mert mindig nagyon keményen dolgoztam, egészen 80 éves koromig. De a nyugdíjazásom után is aktív maradtam, labdázni járok, meg moziba, színházba, operába. A feleségemmel most ünnepeltük a 80. házassági évfordulónkat. Bertie 102 éves, mi mindig mindent közösen csinálunk. Még mindig csodálatosan néz ki. Fogjuk egymás kezét és élvezzük az életet.

  Mit tanácsol másoknak?

  -Minden este iszom egy pohár whiskey-t és utána pompásan érzem magam.

  100 eves.jpg
   
  Vicuska27, tengelice és Paulikbalivica kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Július 16.

  1. roberto83
   roberto83
   Valószínű esélyem se lesz megélni a 100 évet, még lehet a 65 éves nyugdíj korhatárt se. :(
  2. magdusis
   magdusis
   Nem tudom ,hányan ismerünk ilyen nagyon idős embereket,hogy következtetéseket vonjunk le belőle.
   Én csak tizenvalahány kilencven fölötti embert ismerten eddig összesen,és belőlük lehetnek majd a százévesek,ugye.
   Az első néhány után már figyelni kezdtem,hogy nem elfogult vagyok-e abban,hogy milyennek látom őket.És bizony mindegyikükről előbb-utóbb kiderült,hogy jóval önzőbbek,mint a környezetükben voltak az emberek.A saját történeteik alapján ők minden helyzetet megpróbáltak a saját hasznukra fordítani lelkiismeretfurdalás nélkül.Persze a többiek,akiknek a kárára ezt tették,egyre kevésbé tudják ezt megmondani nekünk,még a saját gyerekeik se.
   Nem nagyon találtam empátiát bennük,keresve sem;annál többször hallottam kárörömet kisebb-nagyobb dolgokban.
   Bár egy tucat száz felé haladó ember nem igazán bizonyíték,de úgy néz ki,ha ilyen soká akarunk élni sokkal önzőbbnek kell lenni mint a körülöttünk levők,és használ ,ha örülünk mások balszerencséjének.
  3. baggins
   baggins
   Nem kell abbahagyni a lélegzést. :dr_38:
   ezoka, Jaszladany, Lacika69 és 1 másik tag kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   A cikk jol kapcsolodik az elözöhoz, a bevándorláshoz. :cool:
   -
   Németországban az elmult évtizedben a százévesek száma megduplázodott, 2050 re a tizszerese lesz.
   Atlagban van ugyan 4 betegségük de meghalásra még nem gondolnak.
   -
   Jézus idelyében az emberek átlagéletkor 30 év volt mind a vadon élö majmok életkora.
   -
   Ha jol tudom világszerte 1 millio 100 éves van (de az is lehet, hogy már több)
   -
   Az idös emberek nagy száma azt jelenti, hogy nemsokára sok privátvagyon fog tulajdonost váltani.
  5. vandorcsillag
   vandorcsillag
   http://index.hu/tudomany/2014/07/16/126_eves_lehet_a_vilag_legidosebb_embere/
   126 éves lehet a világ legidősebb embere
   Egy 126 éves brazíliai férfi lehet a világ legidősebb embere, ám mert egész életét dokumentumok nélkül élte végig, szénizotópos kormeghatározással akarja kideríteni valódi korát a gondját viselő idősotthon – írja az MTI.

   [​IMG]
   José Aguinelo dos Santos
   Jose Aguinelo dos Santos a minap kiállított anyakönyvi kivonata szerint egykori afrikai rabszolgák gyermekeként született 1888. július 7-én, két hónappal az után, hogy a dél-amerikai ország – a világon utolsóként – eltörölte a rabszolgaságot. A férfi egész életében agglegény volt, soha nem nősült, gyermekei sem voltak, még ma is bot nélkül jár, naponta négyszer étkezik és soha nem volt semmilyen betegsége annak ellenére, hogy az elmúlt 50 évben naponta elszívott egy doboz cigarettát.

   A Brazília északkeleti részén fekvő Pedra Branca nevű, rabszolgák számára fenntartott táborban született. Öten voltak testvérek. Bár a rabszolgákat felszabadították, még sokáig a táborban éltek. Később Sao Paolóba ment, és ott élte le élete nagy részét, egy kávéültetvényen dolgozott. 2001 óta a Bauruban lévő idősotthon lakója, és a múlt hónapban kapta meg születési anyakönyvi kivonatát. Elmondása szerint hosszú életének titka az, hogy sok mindent megélt az elmúlt évtizedekben.


   Születésnapján a férfi múltját kutató szakemberek látogatták meg őt, és a legkorábbi emlékeiről faggatták. Dos Santos – akit mindenki csak Zének hív – képes volt még most is a lehető legpontosabban leírni az egykori rabszolgatábort. Az idősotthon vezetői remélik, hogy 14-es szénizotópos (carbon-14) kormeghatározás segítségével kideríthetik a korát.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  6. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Miért nem élünk 140 évig? A táplálkozás és az élet kapcsolata


   Érdemes végignézni a berakott videót, mert kulcsinformációk kerülnek benne terítékre melyeket egyszerű beépíteni a mindennapi életünkbe s jelentős élet minőség javulással járnak...

   "Dr. Wallach egy igen népszerű orvos Amerikában, akit 1991-ben Nobel-díjra jelöltek. (...) ...a halál okainak feltárásához 17500 boncolást végeztem el, és a következő eredményre jutottam: "Minden állat és ember, amely természetes halált hal, atápanyag hiánya miatt halt meg".

   A kémiai és biokémiai elemzések eredményei pontosan arra mutattak, hogy a halál ahelytelen táplálkozás eredményeként következik be és ez annyira meglepett engem... (...)

   Ma szeretném megosztani Önökkel azokat az ismereteket és következtetéseket, amelyeket ez alatt a 10-12 év alatt gyűjtöttem. És ha csak a 10%-át jegyzik meg annak, amit itt hallani fognak, elég sok kellemetlenséget és szenvedést, meg egy csomó pénzt fognak megtakarítani és sok évvel meghosszabbítják az életüket." (...)Dr. Joel Wallach - A 91 esszenciális tápanyag titka
   Az ember élettartamának genetikai potenciálja 120-140 év.

   Napjainkban mindössze öt olyan népcsoport van, amelyek képviselői 120-140 évig élnek. ezek keleten, Tibetben és Nyugat-Kínában élnek. Ezek a népcsoportok szerepeltek James Hilton "Az elveszett horizont" című könyvében, amelyet még 1964-ben írt.

   [​IMG]

   A könyv adatai szerint a legidősebb ember a kínai Li doktor volt, aki Tibetben született. Amikor betöltötte a 150. életévét, a császári kormánytól oklevelet kapott, amely bizonyította, hogy tényleg 150 éves, 1677-ben született. Amikor betöltötte a 200. életévét, akkor egy másik oklevelet kapott. A dokumentumok azt bizonyítják, hogy 256 éves korában halt meg. Amikor 1933-ban meghalt, írtak róla New-York Times-ban és London Times-ban, ahol elég jó dokumentumokkal alátámasztották a leírtakat. Lehet, hogy mindössze 200 éves volt, nem 256 éves -
   Kelet-Pakisztanban élt egy népcsoport, akik bogazoknak nevezték magukat. Ők is híresek voltak a hosszú életükről, 120-140 évig éltek. A volt Szovjetunióban grúzok, akik szeretik savanyú tejtermékeket, 120 évig élnek. Az örmények, abháziak, azerbajdzsániak nagyon jól tartják magukat 120-140 évesen is.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  7. Ernoe
   Ernoe
   Alig birom kivárni, hogy 116 éves legyek. :(
   -
   [​IMG]
  8. zia-t
   zia-t
   Az en nagyim sajnos nem erte meg a 100. :(de a 97et igen. Nem eltek olyan stresszes eltet mint mi. De remenykedek hogy a gyokerek meg vannak. A masik nagyim ebben az evben unnepli a 87.:cool: Nagyon aktiv minden nap foz, kerteszkedik (pletykal:) a szomszeddal)...Isteni palacsintat sut:dr_24:
   ezoka, Lacika69 és Ernoe kedveli ezt.
  9. vandorcsillag
   vandorcsillag
  10. Ernoe
   Ernoe
   Szerintem is, aki megéli a következö 20 évet annak nem kell meghalnia.
   -
   A nyitottszáju bácsi képét azért tettem be mert a legtöbben ugy szeretnénk öregek lenni, hogy aktivak maradunk, ne kelljen segitség ahoz, hogy becsukjuk a szánkat.
   -
   Kellöszámu ápolo és technika segitségével egészen biztos életben lehet tartanunk az agyunkat, mégha nem is ketyegünk ugy mind korábban, de ez az amit szeretnénk?
   -
   Bocsánat, hogy szobahozom a kedvenc témámat, de a felnövekedés, az öregedés folyamata azt mutatja nekünk, hogy evolutios lények vagyunk. Egy teremtötöl ellehetne várni, hogy az ember egészsége évröl évre javuljon.
   -
   Mivel nem egy akarat hanem a véletlen szüleményei vagyunk ezért öregszünk. Az egész procedura tul komplikált ahoz, hogy egy menyei fazekasmester müvei lennénk. Melyik isten tudna nekünk biztositani stabil életkörülményt (az ember mindig belebotlik egy üveg Wiskybe, ami kárositja a májunkat, vagy megsérülünk a táplálékkeresés közben) ki tudna mutatioktol mentes sejtosztodást szavatolni nekünk?
   -
   Szerintem azért élünk tovább mert a szexuális aktivitást meghosszabbitottuk. Azelött 12-14 évesen anyák lettek a nök mind a Szüz Maria, felnevelték a gyereküket a biologiai érettségig és meghaltak a 30. életévükben.
   -
   Ma az öregekotthonában sem kell lemondani az élet ezen örömeiröl, a hormonok mondják, hogy ne haljunk még meg.
   -
   [​IMG]
   -
   Magyarországon az átlagéletkor azért nem magas mert nincs kellö privátsphera. Hogy legyen szex amikor a legtöbb gyerek a szülökkel alszik egy szobában? Modern öregekotthona gondol erre a problémára.
  11. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Lacika69 kedveli ezt.
  12. Melitta
  13. Lacika69
   Lacika69
   Szerintem az tartja jó egészségben,hogy van még akinek imádja a palacsintáját.
   ezoka kedveli ezt.
  14. Lacika69
   Lacika69
   Szerintem azért élünk tovább mert a szexuális aktivitást meghosszabbitottuk. Azelött 12-14 évesen anyák lettek a nök mind a Szüz Maria, felnevelték a gyereküket a biologiai érettségig és meghaltak a 30. életévükben.
   Ja, meghosszabbítottuk, újra vannak 13 éves anyukák :/
   én nem vagyok ennyire optimista. A világ nem bír az erejével és a családokból eltűnnek az óvva intő kezek, a Nagyszüleink akik átélték a háborút.
  15. vandorcsillag
   vandorcsillag
   Lacika69,ez most komoly?szexualis aktivitás?:rohog:
   Nem mindenki olyan "éhes"mint a 87éves lady.
   Szerintem a genetika,valami olyat mondtak a kutatók,hogy az
   Öregedés / kromoszómakárosodás

   A tudósok vizsgálták t Omega -3 zsírsavak hatását a telomer hosszára. A telomer (vagy teloméra) a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz (embernél és emlősállatoknál a TTAGGG kód ismétlődik több ezerszer).
   Szerepe kettős:
   - megakadályozza, hogy a kromoszómavégek összetapadjanak
   - a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól
   A sejtek minden egyes osztódása során a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Ennek mértéke kb. 100 bázis, oka pedig a DNS másolásáért felelős DNS-polimeráz enzimek működési mechanizmusa. Ha ez „értékes” genetikai anyag hiányát okozza, az a keletkező sejt funkcionalitásának és életképességének csökkenésével jár.
   Amíg azonban csak a géneket nem tartalmazó teloméra régió rövidül, a DNS nem károsodik. Minél hosszabb tehát a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős.
   Tovább súlyosbítja a helyzetet az, hogy a telomerrel nem rendelkező kromoszómákat semmi sem gátolja meg abban, hogy végeik összekapcsolódjanak, ezzel teljes genetikai káoszt teremtve. E két tényező következménye az, hogy az újonnan keletkezett sejtek életképtelenek és további osztódásra alkalmatlanok lesznek.
   http://barramundi.hu/tag/oregedes/
  16. Jaszladany
   Jaszladany
   Én csak addig szeretnék élni, ameddig az él, akit szeretek. Egy nappal se tovább!
  17. Jaszladany
   Jaszladany
   Ezt az infót mire alapozod, kedves Ernoe?
  18. Ernoe
   Ernoe
   -
   Kedves Jászladány
   -
   Ha Jézust nem szegezték volna keresztre akkor végelgyengülésben halt volna meg mind korának az átlagembere.
   -
   [​IMG]
   -
   Az átlag életkor a felvilágosodással, a kereszténység hanyatlásával kezdett el rapid növekedni, amikor az emberek az ismereteiket többet nem menyei tolbamondásbol szopták, hanem megfigyelésekböl.
   ezoka kedveli ezt.
  19. Jaszladany
   Jaszladany
   Kedves Ernoe, más az átlagéletkor, és más az életkor. Az emberek sosem 30 évig éltek, mint a majmok. Az emberek Jézus korában is ugyanannyi évet éltek, ha megérték az öregkort, mint napjainkban is, mutatja ezt számos híres ókori ember életkora.
   Az átlagéletkor a magas csecsemőhalandóság és gyermekhalandóság miatt volt alacsony, illetve azért mert sok nő halt meg fiatalon szülésben vagy szülés utáni szövődményben. És persze a gyakori járványok miatt, amik olykor százezreket vittek el fiatalon vagy gyerekkorban.
   Az átlagéletkor növekedéséhez pedig az orvostudomány fejlődésének van köze, pl. Semmelweisnek, az oltásoknak, és a higiéniának.

   Ami pedig a felvilágosodást illeti, abban a korban még simán dühöngtek a kolera és pestisjárványok, amik a higiénia hiánya miatt ütötték fel a fejüket időről időre Európában, és amiket könnyen elkerülhettek volna, ha betartják Biblia higiéniára vonatkozó útmutatásait.

Megosztás