Hollandiában felmentették az orvost, aki halálba segített egy súlyosan demens beteget

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 12.

Melitta - 2019 Szeptember 12, 06:11
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A "halálba segített" nő lánya kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy anyja meg akart halni.

  Felmentette minden vád alól a hágai bíróság szerdán azt a holland orvost, aki "halálba segített" egy súlyosan demens beteget.

  A törvényszék megállapította, hogy a 74 éves nő még betegségének egy korábbi fázisában kérelmezte az eutanáziát, az orvos pedig körültekintően, a jogszabályoknak és a leadott végakaratnak megfelelően járt el, konzultált több kollégájával és a családtagokkal.

  Az ügyészség azzal vádolta meg a mára visszavonult orvost, hogy nem járt el kellő gondossággal, s nem tett meg mindent azért, hogy tisztázza, a beteg továbbra is meg akar-e halni. A bíróság szerint azonban a kommunikáció nem is lett volna lehetséges a páciens állapota miatt.

  Sanne van der Harg, a vádhatóság szóvivője közölte, hogy alaposan tanulmányozni fogják a határozatot, csak utána döntenek az esetleges fellebbezésről.

  A "halálba segített" nő lánya kijelentette, nincs kétsége afelől, hogy anyja meg akart halni. "Az orvos kiszabadította mentális börtönéből" - fogalmazott.

  Sajtóhírek szerint az ítélet irányadó lehet a későbbi esetekben, segíthet az eutanáziatörvény értelmezésében.

  A világon elsőként Hollandiában legalizálták az eutanáziát 2002-ben, végrehajtását azonban szigorú szabályokhoz kötik ott és a később hasonlóan eljáró Belgiumban is.

  Az önkéntes halált azoknak engedélyezhetik, akik állandó, szinte elviselhetetlen, kevéssé csillapítható fájdalommal járó, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és az eutanáziát még teljesen tiszta tudatállapotban, cselekvőképesen kérelmezik írásban, ismételten.

  Az előrehaladott demenciában szenvedők körében rendkívül ritka az eutanázia, 2002 óta kevesebb mint húsz ilyen esetet regisztráltak Hollandiában.

  ma

  upload_2019-9-12_0-11-19.jpeg
   
  Zadrienne kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Szeptember 12.

  1. johannsebastian
   johannsebastian
   Nehéz dolog. A vonatkozó esetben külön kérdés, hogy vajon mennyire volt beszámítható és cselekvőképes az illető lévén súlyosan demens volt. Vagy esetleg még korábban készített egy ún. living will-t, hogy mit tegyenek vele majd, ha demens állapotba kerül? Ha ilyen nincs, akkor viszont sok a kérdőjel.
  2. JuhJóz
   JuhJóz
   Ez (sajnos) M-on rossz ("keresztyényi") módon szabályozott kérdés. Ha lenne rá mód, azonnal én is így rendelkeznék.
   setni, ladybug7spots és CasaLoma kedveli ezt.
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Pontosan. A súlyosan beteg, menthetetlen betegeket szó szerint halálig kínozza az egészségügy megfelelő jogszabály hiányában, egy olyan országban, ahol szirre-szarra 5 percenként születnek törvények, jogszabályok.
   setni és CasaLoma kedveli ezt.
  4. JuhJóz
   JuhJóz
   Igazad, van, de kifejezetten a demenciáról beszéltem. Lehet ettől függetlenül fizikailag teljesen fitt, de 24 órás felügyeletet igényel. Elfelejt szinte mindent.
   Volt környezetben olyan szomszéd, hogy amíg kisebb volt a gond szemüveg nélkül gyönyörű gobelint varrt.
   De később több kilométert elcsatangolt, mert haza akart menni... (Ahonnan valamikor iskolába járt.) . Kérdezősködött, mert helységet, utca házszámot tudta!!, de azt nem, hogy már nem 10 éves...
   Akkor a mai nem háromnemzedékes modellben tedd mellé a szülőtartási kötelezettséget. TB-ért mit is kapsz?
   Mit gondolsz, a sok közép-európai "ápolót" alapvetően ki finanszírozza?
   setni kedveli ezt.
  5. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Oké, de én már lapoztam és tovább léptem egyet.
   Hogy mit kapunk a több évtized alatt befizetett járulékainkért ? Úrinő maradok és nem írom ide.
   setni kedveli ezt.
  6. Sussi07
   Sussi07
   "Az előrehaladott demenciában szenvedők körében rendkívül ritka az eutanázia, 2002 óta kevesebb mint húsz ilyen esetet regisztráltak Hollandiában."

   Nem lehet csodálkozni ezen az alacsony számon.
   Az ember ritkán gondol arra, hogy majd valamikor élete alkonyatában (vagy korábban, az Alzheimer kór/betegség ugye már 40 év körül kezdödik) demenciában fog "szenvedni". Igy aztán nem is gondol még mikor teljesen "normális", egy irásbeli nyilatkozatra, miszerint demencia esetében nem kiván tovább élni.

   Egyébként én megkérdöjelezném ezt a döntését, mert mindenki abból indul ki, hogy mi a normális, igy joggal gondolja, hogy, ha már "nem normális" akkor inkább be akarja fejezni az életét.

   26 éves demens gondozói/ápolói háttérrel én úgy gondolom, hogy megfelelö gondozással/ápolással és gyógyszerezéssel és föként nem "normalitás" elvárással jól elvannak a demensek.
   Elvannak a maguk kis világában. Muszály nekünk ebböl öket kizökkenteni?

   Gondoljatok bele, egy olyan ember, aki vagabond volt korábban, imádott utazni, most demenciával minden reggel egy "másik helyen" ébred. Hát nem csodálatos számára a világ?
   Beka Holt kedveli ezt.
  7. krabat1
   krabat1
   Az a kérdés, megkapja-e kis hazánkban a megfelelő ellátást.
  8. tornando
   tornando
   Nem nem kell jól van Ő úgy az álomvilágában.
   Boldog ha nem szenved fizikai hiányt.
  9. JuhJóz
   JuhJóz
   Ez költői kérdés volt. Nem kapja meg. Családot, lelkileg-anyagilag tönkreteszi. A "keresztyényi" rezsim pedig a tv. erejével gondoskodik róluk, ha az utódok nem elég lelkiismeretesek.
   És engedtesség meg röhögnöm, akik bármit is gondolnak az "álomvilágukról". Testi funkciók rendben lehetnek, de amitől embernek nevezzük magunkat, már nincs meg, és ez irreverzibilis.
   krabat1 kedveli ezt.

Megosztás