Holografikus Univerzum

ivanka121 témája a 'Tudomány,Technika' fórumban , 2013 December 22.

 1. ivanka121

  ivanka121 Állandó Tag

  csga és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 2. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  "Úgy gondoljuk, hogy az élet csupán a szén módosulatainak és a molekulák elegyének köszönhető – élünk egy darabig, azután elporladunk/feloszlunk a földben.” Mégis, az egyik szakértő (Robert Lanza az Észak-Karolinai Wake Forest University School of Medicine) kijelentette, hogy rendelkezik olyan bizonyítékkal, amelyek igazolhatják a síron túli létet – ez pedig a kvantumfizikában rejlik. Robert Lanza professzor azt állítja, hogy a biocentrizmus tanítása szerint a halál abban a formában, ahogyan mi ismerjük, egy olyan illúzió, amelyet a tudatunk hoz létre.

  A kvantumfizikusok igazolták, hogy létezik a halál utáni élet. :)

  [​IMG]

  Forrás: http://www.independent.co.uk/news/s...is-claims-professor-robert-lanza-8942558.html
  http://boldognapot.hu/blog/a-kvantumfizikusok-igazoltak-hogy-letezik-a-halal-utani-elet/

  Talán az ősi egyiptomiak mégis csak többet tudtak az univerzumról, mint eddig hittük.
   
 3. ivanka121

  ivanka121 Állandó Tag

  Kedves Kyra! Nagyon érdekes dolgokról írsz, de jobban örülnék, ha ebben a topic-ban konkrétan a címadó témánál maradnánk, vagy legalább is nem kerülnénk attól nagyon távolra.
   
  Utoljára módosítva: 2013 December 22
 4. pitti

  pitti Állandó Tag

  Nem ertem, hogy a fentebbi hozzaszolas miert lenne tavolra a tematol? :(
   
  evapatocs és Kicsi Fecske kedveli ezt.
 5. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Láttam, hogy nem reagál más erre az érdekes témára és nekem eszembe jutott, hogy tulajdonléppen mit is jelenthet a mindennapokban, ha valóban hologram a világegyetem. Mi is következik ebből? Talán többek között az is, hogy az olyan jelenségek, amelyeket a mai ember olyan nehezen képes befogadni (mint például a halálközeli élmények) - mégiscsak megmagyarázhatók ugyanazzal az egyesített elmélettel, ami az általad linkelt cikkben van.

  Nem tudom milyen reagálást vártál? Írjuk azt, hogy hű, de érdekes, meg hogy ez lehetetlen...?

  Szerintem nagyon is idetartozik ez a téma is, hiszen "Robert Lanza azt állítja, hogy az élet hozza létre a világegyetemet, nem pedig fordítva. Ez azt jelenti, hogy a tér és az idő nem létezik abban a lineáris formában, ahogyan mi elgondoljuk. A híres kétrés-kísérletet (kvantumfizika) használja fel arra, hogy illusztrálja célját. És amennyiben a tér és az idő nem lineáris, akkor a halál nem létezhet semmilyen „valódi értelemben véve”.

  Ha a biocentrizmus nézőpontjából vizsgáljuk az univerzumot, az azt is jelenti, hogy a tér és az idő nem viselkedik szigorúan oly módon, ahogyan a tudatosságunk elénk tárja. Összefoglalva, a tér és az idő „egyszerűen az elménk eszközei”. „A tudatunk teszi a világot felfoghatóvá.”

  Egyiptom meg úgy jön ide, hogy nem rég hallgattam meg ismét egy régen olvasott könyvet, az Egyiptomi Halottaskönyvet. Amikor először olvastam, csak valami zagyva horrornak tűnt, de most leesett az állam néhány résznél...:)
   
  Utoljára módosítva: 2013 December 23
 6. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Kyra_!
  Nagyon helyénvaló megállapítás!
  A teret és időt a tudat hozza létre annak érdekében, hogy a mindazon tapasztalatokat elérhesse, és megértse az ember, amiért érkezett. Egy példával élve: Ha egyszerre hallgatnál több rádióadást, több készülékből, ki kellene választanod egyet közülük, amelyikre épp figyelsz és értelmezed! Mert egyszerre nem tudna az agy rögzíteni semmi érdemlegeset a számtalan forrásból! Nyilván, után egy másik adóra is figyelnél, egy másik műsorra:
  azaz, lineárisan értelmezhető az az információ áradat, ami szimultán érkezik! A Most van, csupán az emberi tudat számára szükséges az idő és tér linearitása!
  De a téma címére visszatérve:
  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/07/elet-egy-hologramban-holografikus.html#.Ut4309LH-MY
  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/09/a-holografikus-univerzum-es-spiritualis.html

  No és itt van a mi kiválóságunk is: Dienes István:
  http://www.metaelmelet.hu/egyelm/konferencia_2008/hu/dienes.ppt
   
 7. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  Ez a nézet - mármint a holografikus univerzum - magyarázatot tudna adni a testenkívüli és a halálközeli élményekre is, hiszen ha egy hologram jellemzője, hogy minden részlete tartalmazza a nagy egészet, akkor már érthető, hogy ha a nagy egész (a tested) ott fekszik az ágyon mozdulatlanul, talán élettelenül - akkor miért is érzed minden érzékszerveddel azt, hogy létezel, csak méterekkel a tested fölött. Olyannyira, hogy még a betegség miatt nem működő érzékszerved is működik (szemed, ami vak volt, vagy az amputált lábad vagy kezed...)

  Még megérhetjük, hogy a tudomány mégis megtalálja az elméletet a gyakorlatra. :D
   
  furrier., Kicsi Fecske és Csillagözön kedveli ezt.
 8. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  "A valóság hologram?

  2008-ban a GEO 600 gravitációs hullámdetektor a németországi Hannoverben egy olyan jelet érzékelt, aminek alapján a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a tér-idő pixelekből épül fel – ez csak úgy képzelhető el, hogy a 3 dimenziós valóság egy olyan hologram, ami az univerzum 2 dimenziós határfelszínén kódolt információ projekciójaként jön létre. Ez a bizarr ötlet a fekete lyukakról folytatott vita során alakult ki, amely Stephen Hawking és kollégái között folyt az ezredfordulón. A fekete lyukak ugyanis, azzal, hogy elnyelik az információhordozó anyagot, látszólag megsértik a fizika egyik alapelvét, miszerint információt nem lehet megsemmisíteni. A fizikusok a vitát azzal zárták, hogy feltételezték: az információ a fekete lyuk határát jelentő eseményhorizonton kerül rögzítésre, így elkerüli a megsemmisülést. Ebből a feltételezésből nőtt ki aztán Leonard Susskind és Gerard't Hooft javaslata: az egész univerzum rögzíthet információt a határfelületén, így a valóság ennek a 2 dimenziós információnak a határokon belülre vetülő képe, azaz hologram."

  Az idézett rész itt található:
  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/09/vajon-letezik-valosagra-megfelelo.html#.UuDv_tLH-MY
   
  veritatem, Kicsi Fecske és Kyra_ kedveli ezt.
 9. hi224

  hi224 Állandó Tag

  A kérdés megközelítése más oldalról a csatolt fájl szerint
   

  Csatolt fájlok:

 10. miragem

  miragem Állandó Tag

  Igaz, hogy már én is tettem be hasonló publikációt, de ennek ellenére az a véleményem,
  -vagy inkább kérdésem ?! -, hogy ki az a marha, aki évezredek óta csücsörög a klaviatúra mellett, és irányítja a hologramokat ?!

  Mert ugye ha mi egy csak egy számítógépes program lennénk, akkor csak kék valaki aki ezt programozgassa .
  Netán ő lenne az "isten" ?:rolleyes:
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 11. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  veritatem kedveli ezt.
 12. Kyra_

  Kyra_ Kitiltott (BANned)

  "Az ok-okozati törvény alól kivételt soha nem tapasztalt senki. Ebből a törvényből az következik, hogy mindennek, amit a világegyetemben tapasztalunk, oka van, és minden következményt vissza lehet vezetni egy eredeti okra. Az időt létrehozó eredeti oknak nagyobbnak kellett lennie, mint az idő, végtelennek kellett lennie. Az eredeti oknak pedig nincs eredete. Ez választ ad azoknak, akik azt kérdezik, hogy honnan származik Isten.":)
   
 13. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  "... a Minkowski-féle négydimenziós téridő nem más, mintegy ötdimenziós téridő határoló felülete, és a belső ötdimenziós „Buborék Univerzum" úgy viszonyul a határoló négydimenziós felülethez, vagyis a „Felszíni Univerzumhoz", ahogyan egy hologram által ábrázolt objektum viszonyul magához a hologramhoz.

  De hát mi is az a hologram?

  A holográfiát a magyar származású fizikai Nobeldíjas Gábor Dénes fedezte fel. A felfedezés lényege az volt, hogy egy térbeli objektumot lehetséges sík felületre, például fotólemezre úgy leképezni, hogy abból az eredeti objektum térbeli alakja rekonstruálható legyen. Más szóval: egy felszíni mintázat és egy térbeli alakzat között lehetséges egyértelmű oda-vissza megfeleltetés.

  [​IMG]
  Maldacena felismerése az volt, hogy ha egy háromdimenziós (térbeli) objektum és egy kétdimenziós (felületi) objektum között lehet ilyen kapcsolat, akkor ennek analógiájára lehetséges hasonló kapcsolat a négy- és háromdimenziós, az öt- és négydimenziós stb. objektumok között is. Az ezzel kapcsolatos meglehetősen bonyolult matematikai elemzés az elgondolást igazolni látszik.

  Maldacena elmélete szerint a „Felszíni Univerzum" olyan, mint a belső, „Buborék Univerzumban" található objektumok hologramja, a belső térben tapasztalható objektumok viszont a felszíni hologram vetületei. Hogy melyik volt előbb, nem érdemes megkérdezni, mert a kérdés ahhoz hasonló, hogy melyik volt előbb, a tyúk, vagy a tojás.

  Az elmélet szerint minden jelenség és történés egyszerre két helyen található.

  Egyszer az Einstein-Minkowski-féle négydimenziós felszíni téridőben (ez az általunk tapasztalható világ), másfelől az ötdimenziós belső téridőben, amely azonban számunkra közvetlenül nem tapasztalható.

  Az elmélet szerint a Felszíni Univerzumban létező minden részecskéhez a Buborék Univerzumban egyegy úgynevezett szuperhúr tartozik, a rendszer belsejében érvényesülő gravitációnak pedig, a felszínen a téridő görbülete felel meg. Ezzel a hipotézissel - meglehetősen bonyolult matematikai egyenletek segítségével - kimutatható a két modern elmélet, vagyis a kvantumelmélet és az általános relativitáselmélet kompatibilitása.

  A holografikus univerzum ötlete nem teljesen új, ennek különféle változatait már korábban felvetette például a már említett Leonard Susskind, továbbá Hollandiában az Utrechti Egyetemen kutató Gerard Hooft, és kidolgozott egy hasonló modellt Los Angelesben John A. Gowan kutató is.

  Ha a holografikus univerzum tényleg megfelel a valóságnak, akkor ez azt jelentheti, hogy tapasztalható világunk csupán hatalmas illúzió, egyfajta kozmikus hologram."

  A teljes cikk itt olvasható:
  http://ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/03/az-otodik-dimenzio.html#.UxmXz9LuLfI
   
  Kicsi Fecske kedveli ezt.
 14. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

 15. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Dienes István: Mi az a holografikus univerzum?

  Különböző tudományágak képviselői jutottak arra a meggyőződésre, hogy ez érzékszervek által tapasztalt világ csupán egy szelete a valóságnak. A mélyebb szinteken a teljes világegyetem összefügghet, és az elme nem csak vetítheti, de alakíthatja/alakítja is a valóságot.
  Mondhatni a Világmindenség egy egységes mezőként mind az Anyagot, mind a Tudatosságot magában foglaló hatalmas hologram.

   
 16. miragem

  miragem Állandó Tag

  *****

  Végül is, ha már túlléptünk az isten hiten, kell valami, ami -egy időre - leköti a "jónépet" !;)
   
 17. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Kedves miragem!

  Amennyiben a holografikus témában ennyi hozzáfűznivalód van, tégy belátásod szerint.
  De tudd: minden mindennel összefügg!
  Lehet, valóban azt keresed, hogyan léphess végre túl az egészen, de ez épp nem arról szól!
  Tudod, ez átjárhatóságról, egységről szól, nem arról, hogy bármivel le kellene kötni a jónépet!
   
  miragem kedveli ezt.
 18. miragem

  miragem Állandó Tag

  ****

  Általában nyitott vagyok mindenre, de nem szoktam túl fantáziálni, ha valami szokatlant
  fedeznek fel.
  Az, hogy ma már elő tudnak állítani holografikus képeket, nekem nem ok arra, hogy az világunk,
  sőt az univerzumunk se több ennél.
   
 19. Tothzoltan44

  Tothzoltan44 Állandó Tag

  Számomra mindig az jut eszembe; mi van ha a Matrix filmek ötlete még sem fikció?
  Az biztos, hogy az érzékszervinket könnyen be lehet csapni. Gondoljunk csak a 3D-s TV-kre vagy az IMAX vetítésekre, ahol szinte meg tudod fogni a két dimenzióban vetített képet egy szemüveg használatának segítségével.
   
 20. phoenyx

  phoenyx Állandó Tag

  Kedves Tothzoltan44!

  A Mátrix filmek fikciónak tűnnek, bár annak se lenne rossz, :dr_9:!
  Kissé mesés történetbe burkolva, megfilmesítve, az eladhatóság kedvéért...
  Van Skype elérhetőségem, és tudja mi a mottóm? Amit Neo a Mátrix filmben kijelent: "Nincs kanál"!
  Még tudnék jó néhány film címet sorolni, amibe nem véletlenül kerültek bele bölcsességek, útmutatások: ébresztő szándékkal!
   
  veritatem kedveli ezt.

Megosztás