Homeopátia: nem hatékony, mondják európai tudósok

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 22.

Melitta - 2017 Szeptember 22, 02:50
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető


  Nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátia bármilyen betegség esetén hatékony lenne. A homeopátiás készítmények bármilyen állítólagos hatása a placebó-hatással magyarázható. Sőt, a homeopátia kártékony is lehet azáltal, hogy eltántorítja a betegeket a bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől.

  Ez a lényege annak a szakvéleménynek, amelyet szeptember 20-án adott ki az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete. A testület javaslatokat is megfogalmaz, például a homeopátiás készítmények összetételének feltüntetésére vonatkozóan.


  Európa-szerte sokan élnek homeopátiás termékekkel, amelyek a betegségek széles skálájára ígérnek gyógyulást. Jóllehet a homeopátiás készítmények egyes országokban igen népszerűek, a tudósokban felmerül a kérdés, hogy vajon hasznosak vagy inkább ártalmasak-e ezek a termékek. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete szeptember 20-án állásfoglalást adott ki, melyben kijelenti: nincs meggyőző és reprodukálható bizonyíték arra nézve, hogy a homeopátiás készítmények bármilyen ismert betegséggel szemben hatékonyak volnának.

  A megfelelően ellenőrzött és igazolható bizonyítékok elemzése arra mutat, hogy a homeopátiás készítményeknek a klinikumban tapasztalt bármilyen állítólagos hatása a placebó-effektussal magyarázható.


  Az állásfoglalás szerint a homeopáthiás szerek biológiailag hatástalanok.

  Az állásfoglalás szerint a homeopátia valójában kártékony is lehet azáltal, hogy időlegesen vagy tartósan eltántorítja a betegeket a megfelelő, bizonyíték-alapú orvoslás igénybe vételétől, illetve aláássa a betegek és a közvélemény tudományos bizonyítékokba vetett bizalmát. Ezen túlmenően a homeopátia aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a beteg a megfelelő tájékoztatás birtokában egyezik-e bele a kezelésbe, hiszen az egészségügyi szakember esetleg annak ellenére ajánl egy terméket a számára, hogy ő maga tudja: a termék biológiailag hatástalan. Végül pedig a homeopátiás készítmények nem kielégítően nyomon követett előállítási eljárásai kapcsán gyógyszerbiztonsági aggályok is felmerülhetnek.

  Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) az EU-tagállamok, valamint Norvégia és Svájc nemzeti tudományos akadémiái által létrehozott együttműködés, amely független, bizonyítékokon alapuló szakértői véleményekkel támogatja az európai szintű döntéshozatalt, s egyben az európai tudomány közös szószólójaként lép fel.

  A homeopátia a tudomány szerint értelmezhetetlen.
  Az állásfoglalásban a tudósok szorgalmazzák egy olyan egységes szabályozói keretrendszer kidolgozását, amely egyaránt kötelező érvényű lenne valamennyi gyógytermékre nézve, beleértve az emberi és állati alkalmazásra szánt homeopátiás készítményeket is.

  Az egyik ajánlásuk az, hogy a homeopátiás készítmények összetételét ugyanolyan módon kellene feltüntetni a csomagolásukon, ahogy az az összes többi, gyógyszertárban szabadpolcos termékként vagy egyebütt megvásárolható gyógytermék esetében megszokott. Ez azt jelenti, hogy a homeopátiás termékek számára jelenleg megengedett különleges termékinformációt olyanra kellene cserélni, amely egyszerűen és világosan leírja a készítményben szereplő összetevőket és azok mennyiségét.

  Az állásfoglalás teljes szövege, további háttér-információk és ábrák az mta.hu összeállításában érhetők el.

  homeopatia.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Szeptember 22.

  1. Melitta
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Az mindenképpen jogos elvárás, hogy tudd, pontosan mit tartalmaz a kis zöld bigyó, amit beléd akarnak diktálni.
   A fő problémát ott látom, hogy a homeopátia hívei (főleg eladói oldalról) a tudományos orvoslás alternatívájaként és nem kiegészítőjeként hirdetik magukat és így számomra hiteltelenek, sőt egyenesen gyanúsak.
   Az ezer év alatt bizonyított gyógynövényeket enyhébb tünek kezelésére gyógyszer helyett magam is alkalmazom, de ennek persze megvannak a maga korlátai és ezzel tisztában vagyok, azaz kétoldali tüdőgyulladásra már kevés a kamilla tea.
   Baalcain, setni, Ernoe és 1 másik tag kedveli ezt.
  3. Ernoe
   Ernoe
   Engem csak az boszant, hogy már a patikában is lehet ilyen csodaszereket kapni. Ezt meg is modtam a patikusnak, amire ugy megsértödött hogy hetekig nem köszön vissza ha az utcán találkozunk. :(
   -
   A napokban csak leállt velem beszélgetni és elmondta, hogy milyen nehéz a megélhetés, a statisztika szerint minden 5. patika befog zárni. Ö nem felelös az emberi butaságér.
   -
   Csak a béke kedvéért nem mondtam neki, hogy váltsa le a fehér köppenyt egy fekete kaftánra és az "Aszklépiosz botja" helyett tegyen egy seprüt és fekete macskát a kirakatba.
   -
   Jégvirág_85, Girzsa és varázsdoboz kedveli ezt.
  4. evapatocs
   evapatocs
   Hatalmas érvelés Ernoe:),mégis vannak országok pl Svájc,Franciaország,ahol a T.B. is támogatja a homeopatias készitményeket.Nem érdekes...?

   Gagamail, udvarfy és vazonosito kedveli ezt.
  5. evapatocs
   evapatocs
   Gagamail és udvarfy kedveli ezt.
  6. Ernoe
   Ernoe
   :rohog::rohog::rohog:
   -
   Nem néztem meg teljesen a filmet de a moderatorrol, Gunnar Mergner-röl tudom, hogy anyi köze van az orvostudomány-hoz, hogy katonaság helyett "Zivildienstet" csinát, az pedig nem több mind "áppolo-segéd". Valoszinü segitett betenni a tolokocsit az autoba ha valakit orvoshoz kelett vinni.
   -
   Néhány helyen belekattintottam és ilyen érveket lehetett hallani:
   A Homöopatia hat mert:
   - a németek 50%-a beszedett az életében egy globulit
   - Goethe is megmondta, hogy az ég és föld között van más is mind iskola-medicin
   - a sogorom szomszédjának a takaritonöje mondta, hogy a nagynénje 1983 telén nem lett náthás.
   - kritikusokkal egyébbként sem akartam beszélni
   - ... mert... mert... aki gyogyit annak igaza van.
   -
   Apropo olvastad az BR-hez beérkezö kommentárokat.
   Azota hivják a müsort "Homöopathie: Faszination Unwissen in Bayerischen Rundfunk" :)
   setni kedveli ezt.
  7. vazonosito
   vazonosito
   Addig nincs nagy baj, amíg a törvényt betartva, csak orvosi végzettséggel használják (időnként) a homeopátiát (pont ahogy a placebót is). Ugyanis vannak olyan "betegek", akik nem is betegek igazán, vagy nem nagyon, stb., őket könnyen gyógyítja a maga tudat is, hogy orvosi kezelés alatt állnak.
   A másik furcsaság az, hogy állítólag (?) az állatgyógyászatban is elterjedt a homeopátia. Ha az állatoknál valóban sikeres, akkor be kellene vallani, hogy nem tudjuk hogy működik, de működik valahogy.
   CasaLoma, Gagamail és evapatocs kedveli ezt.
  8. setni
   setni
   Homeopátiás pálinkát ide.
   Majd kiderül mennyire hatékony...
   Jégvirág_85 kedveli ezt.
  9. Ernoe
   Ernoe
   Már nem egyszer halottam a rádioban tej-reklámot amiben a szegény paraszt azzal verbuvált, hogy a tehenei csak homöopatikus gyogyszer szednek. Elöször azt hittem, hogy vicc és elmeséltem a törzsasztalnál, meglepetésemre nem mindenki nevetett. "Aki megtudja növelni a bevételét annak van igaza", mondta egy, a homöopatikus érvekböl levezetve.
   -
   Már hogyne tudnánk, hogyan müködik a homöopatia: a remény, a tudatlanság és a pénzéhesség ami életbentartja. :)
   varázsdoboz kedveli ezt.
  10. setni
   setni
   Most értem haza a vásárlásból...a pénztárnál épp erről ment a vita volt aki hüleségnek tartotta a másik meg kigyógyult a bajából a homeopátiás szertől..hm..kinek lehet igaz? Vagy mindkettőnek?
   Gagamail és evapatocs kedveli ezt.
  11. evapatocs
   evapatocs
   Nem volt kötelező megnézned a videót,de bele nézned sem,de az korrekten elvárható,hogy valótlan dolgokat ne irj le,mert egyetlen szó sem hangzott el,sem szomszédról,sem takaritókról,ellenben orvosokról,neves klinikákról igen,akik igazolják a homeopátia hatékonyságát.

   Én hiszek az emberi becsületben,és aki szeretne utána járni a dolgoknak,és legfőképpen érdekli,az veszi a fáradtságot,és megnézi,elolvassa azokat a tanulmányokat,amik igazolják a hatásosságát.
   Be teszek ide még egy videót,de a jó Istenre kérlek ne nézd meg,nem neked szánom...

   vazonosito és udvarfy kedveli ezt.
  12. Ernoe
   Ernoe
   Kedves evapatocs
   -
   Nem kell az egész elöadást megnézni, orákat ellopni az életünkböl ahoz, hogy belássuk amit ebben a müsorban mondanak az butitás.
   -
   A magyar adás is arra, hivatkozik, hogy már Paracelzus, Kossuth és Széchenyi háziorvosa is foglalkozott vele.
   Széchenyinek nem sokat segithetett, ö 69 éves korában halt meg egy Döblini ideggyogyintézetben Bécsben.
   Paracelsust egy középfül-gyulladásba vitte el, a csontjaiban talált higgany a megengedett 100-szorosa volt.
   -
   Kossuthot tüdögyulladás és veseelégtelenség közepette halt meg, igaz a 92. életévében.
   -
   Rolla inkább az emliteném meg, hogy a halála elött egy hosszu levelet irt a hiveinek: "... minden olyan törvényjavaslatot megkell szavazni, amely liberalis és demokratikus szellmü" - ugy hangzik mindha Soros mondta volna nemde?
   -
   Földes azt bizonygatja, hogy "nem kell mindig anyagnak lenni ami meggyogyit bennünket".
   Ezzel egyet is lehetne érteni de akkor minek a globuli, a cokorgolyocska? Miért nem lehet erröl is lemondan?
   -
   Erre csak az lehet a válsz, ami pénzbe kerül az hatással van az életünkre. A hokusz-pokuszt nyugodtan ellehetne hagyni.
   -
   Már öszintén, milyen eröfeszitéseket tesznek ezek a kuruzslok, hogy egy globuliba ne kerüljön mondjuk a "vöröshagyma tinkturája", Allium Cepa Globuli, aztán jön az ebéd és a huslevestöl kezdve a pörköltig minden televan vöröshagymával. :)
   -
   Egyébbként ha jol olvasom Dr. Földes Laszlo nem orvos, mert az egy védett foglalkozás.
   -
   Hogy mire használhato a Mantra Szabadegyetem-en kaoptt végzettség arra a saját internetoldaluk ad egy feleletet: "Nehéz arra a kérdésre válaszolni, hogy mire használhatod! Ha azt írom, hogy gyökeresen megváltozik az életed,... " - prost, Mahlzeit :(
  13. vazonosito
   vazonosito
   Az elsőként ajánlott film végén van egy frappáns összegzés: "Wer heilt, der hat recht." ~ "Aki meggyógyít, annak van igaza." Számomra elgondolkodtató, hogy azok, akik meggyógyultak a homeopátiától (vagy a tehenük, tyúkjuk, macskájuk gyógyult mindegy) azok a "Tudomány" minden rágalomhadjárata, lejárató kampánya ellenére is rendületlenül kitartanak a tapasztalataik mellett, akárki akármit mond, akkor is. Az a sejtésem, hogy van a háttérben egy olyan gyógymechanizmus, ami nem molekula-alapú, hanem finomabb és majd egyszer, egyeseknek szégyenkezve kell visszatekinteniük erre a szégyenteljes hazugságáradatra, szelektált publikációkra, aminek a tanúi lehetünk mostanában.
   evapatocs, Gagamail és udvarfy kedveli ezt.
  14. Ernoe
   Ernoe
   Már ne haragudj de ez a frazis "Aki meggyogyit, annak igaza van." egy üres mantra,
   aki kimondja azzal akar büszkélkedni, hogy nem érdekelt egy kritikus vitába belemenni. ;)

   -
   Korrelatio nem azonos a kauzalitással. Azért mert valaki egy globulit nyelt még nem jelenti azt, hogy emiatt gyogyult meg.
   -
   Megjegyzem a "globuli" is valami, tehát a Mantra Doktor kijelentése, "lehet gyogyitani anyag nélkül" saját magának mond ellent,
   miért nem lehet a test öngyogyito képességére tolni az esetet? :(
  15. vazonosito
   vazonosito
   Szerintem ez nem üresség, hanem őszinte gyakorlatiasság. Jelenleg mindkét fél elismeri (vagy el kellene ismernie), hogy nem ismeri a precíz hatásmechanizmusát sem a homeopátiának, sem a placebónak, és még egy sor dolognak (agykontroll, szellemgyógyászat, stb.). A vita frontvonala most még csak ott van, hogy mik a tények. (Mit hiszünk el, milyen vizsgálatok elvégzését hisszük el, milyen közleményeknek hiszünk, stb.)
   Más apróság:
   Írod: "Mantra Doktor", korábban "Egyébbként ha jol olvasom Dr. Földes Laszlo nem orvos, mert az egy védett foglalkozás"
   Nos, én nem láttam a diplomáját, nem ismerem, tehát ez is kicsit hit kérdése, de én azt olvasom róla (http://drfoldes.com/rolam/), hogy "Az egyetemi évek alatt az Országos Mentőszolgálatnál dolgoztam mentőautón és mentőhelikopteren.
   1986-ban kaptam általános orvosi diplomát.Az alternatív gyógyítás iránti érdeklődésem az orvosi munkám végzése mellett is megmaradt"
   evapatocs, Gagamail és udvarfy kedveli ezt.
  16. Ernoe
   Ernoe
   Hidd el, hogy elolvastam a "mantra-doktor" életrajzát a saját tollábol és a következö tünnt fel:
   -
   Egy derék dolog, hogy kiismeri magát a mentöautoval és a helikopterrel.
   "Az egyetemi évek alatt az Országos Mentőszolgálatnál dolgoztam mentőautón és mentőhelikopteren."
   -
   Menyire jelentéktelen lehetett az orvosi tevékenysége ha erröl egy szot sem szol.
   "1986-ban kaptam általános orvosi diplomát. Az alternatív gyógyítás iránti érdeklődésem az orvosi munkám végzése mellett is megmaradt, így természetgyógyászati és spirituális módszereket tanultam és alkalmaztam a betegellátásban."
   -
   A radionika egy tudományosan nem igazolt gyogyitási modszer, ami az ezoterikához sorolando.
   "A radionika elméletét és gyakorlatát Münchenben sajátítottam el Dipl. Ing. Harald Rauernál."
   -
   Tudományos tanulmányok szerint a Reflexzonenmassage messzemenöen hatástalan.
   "A Su Jok terápiát és a kínai medicinát Prof. Dr. Park Je Woo-tól tanultam Moszkvában és Paphoson (Ciprus), "
   -
   A mai napig nem létezik se egy formális, megismételhetö igazolás, sem egy elfogadhato természettudományos magyarázat egy homöopathikus gyogyszer müködésére ami egy placebo effektust tulszárnyalna.
   -
   A Homöopathia áltudománynak számit.
   De a doktot csak fokozza az öntömjénezést:
   "a rendszerszerű homeopátiát pedig Dr. Rajan Sankarantól Goán (India)."
   -
   A tudomány csak kultur-tudományi szemszögböl tekint az asztrologiára. Az összes methodikailag korrekt empirikus tanulmány szerint az astrologia kijelentései nem signifinkánsabbak mind tetszöleges kijelentések. Tehát ezzel dicsekedni sem nagy érdem:
   "Asztrológiára Dr. Janák Lajos tanár úr és John Frawley, a kínai asztrológiára pedig Joey Yap tanított."
   -
   Erdemes a curiculum vitae-nek az utolso mondatát elolvasni:
   "Írtam egy dolgozatot a radionikus kódok és a kínai medicina kapcsolatáról, amelyért a (volt) Szovjetunió Tudományos Akadémiája az “Alternatív medicina tudományok doktora” címet adományozta."
   -
   Akkor most kitöl kapta a doktori cimet? "a (volt) Szovjetunió Tudományos Akadémiátol" :eek:
   -
   Miért ilyen körmönfondtan? Valoszinü mert az "uj tudományos akadémia", ahol az a doktori cim kilett osztva a "részrussian academy of natural science" egy privát organisatio, a tagjai nem tudományos kriteriumok alapján vannak kiválogatva.
   -
   De erröl már beszéltünk P. Gariaeven keresztül aki szerint a (keresztény) bibliában egy genetikai kod van elrejtve.
   Dicsértessék a Jézus Christus. :)
   -
   Már ne haragudj de nincs semmi féle "kétoldali elismerés"!
   Az orvostudomány a homöopathiát hatástalannak tartja és elveti,
   Néhány kezelési modját kifejezetten veszélyesnek nyilvánitja.
   Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 24
   varázsdoboz kedveli ezt.
  17. setni
   setni
   Most olvasom hogy egy orvos a kamerák előtt vett be egy üveg homeopátiás altatót mi lesz most????
   .........Novák Hunor ezzel azt szerette volna bebizonyítani, hogy a homeopátiás gyógyszer egy blöff, így előhúzott a zsebéből egy üvegcsét. "Ezt tegnap vettem egy kifejezetten homeopátiával foglalkozó gyógyszertárban, személyre szabottan a legerősebb altatószert kértem. Ebből néhány szem a napi adag. Kérdeztem, mi történne, ha véletlenül fél üveget megennék, mondták, hogy abba belehalnék. Úgyhogy ezt a százszoros mennyiségű altatót most megeszem..."
   Novák azóta a Facebookon is beszámolt reggeli élményeiről, mint írta, jelenleg "várja a halált", de mindenképpen beszámol állapotáról a mai nap folyamán:
   Ernoe és varázsdoboz kedveli ezt.
  18. Csillagözön
  19. setni
   setni

Megosztás