Husveti unnepek..................

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 14.

Melitta - 2017 Április 14, 07:34
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Minden tagunknak Kellemes Husveti Unnepeket Kivanunk!

  easter.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 14.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Minden egyet értő és soha egyet nem értő tagtársnak kellemes húsvétolást kívánok !

   animated-easter-bunny-image-0033.gif
  2. Frank27
   Frank27
   Haha ez a husveti cikk setni?
   Eleg rovid.
  3. Frank27
   Frank27
   gondoltam igy lesz, egy mondat
   Utoljára módosítva: 2017 Április 14
  4. Frank27
   Frank27
   Húsvétkor ünnepli a kereszténység Jézus Krisztus feltámadását. A húsvét a legrégibb keresztény ünnep és egyúttal a legjelentősebb is az egyházi év ünnepeinek sorában.   A húsvét ünnepét megelőző vasárnap, virágvasárnapon arról emlékezik meg az egyház, hogy Krisztus pálmaágakat lengető tömeg éljenzése közepette vonult be szamárháton Jeruzsálembe.

   A nagycsütörtök (zöldcsütörtök) Krisztusnak az Olajfák-hegyén történt elfogatását idézi emlékezetünkbe. Nagypéntek Krisztus Pilátus általi halálra ítélésének, megostorozásának és kereszthalálának a napja.

   Nagyszombat este körmenetekkel emlékezik meg a keresztény világ arról, hogy Jézus - amint azt előre megmondta - harmadnap, azaz húsvétvasárnap hajnalán feltámadt halottaiból.

   Igen sok keresztény templomban éjszakai szertartáson ünneplik Krisztus feltámadását. Ekkor gyújtják meg a húsvéti gyertyát, amely azután pünkösd ünnepéig minden szertartáson - különösen keresztelésekkor - ott ég az oltár mellett. A IV. század óta jött szokásba, hogy a húsvétvasárnapra virradó éjjelen szentelik meg a templomokban a keresztvizet.

   Húsvét vasárnapja a tavasz kezdetét követő első holdtölte utáni vasárnap.

   A kereszténység első évszázadaitól fogva szokássá lett, hogy a nagycsütörtök esti szentmisét követően elnémulnak ("Rómába mennek") a katolikus templomok harangjai, és csak a nagyszombat esti szertartáson szólalnak meg újra, jelezve Krisztus feltámadását.

   Több magyarázat ismert arra, hogy honnan kapta nevét "zöldcsütörtök", azaz nagycsütörtök, amely a többek között Leonardo da Vinci remekművén megörökített utolsó vacsora és a katolikus hit szerint az oltáriszentség megalapításának napja is.

   [​IMG]
   Német nyelvterületen egyesek a "greinen" (weinen, azaz sírni) szóból, mások ellenben a zöld szín elnevezéséből vezetik le, mivel azon a napon a böjt okán rendszerint valami zöldet (spenótot) fogyasztanak
   a hívők.

   A nagypéntek német elnevezése, "Karfreitag" az ónémet "kara" (bánat, gyász) szóból ered.

   Jézus Krisztus feltámadásának ünnepe a keresztény egyházak legrégibb, a zsidó pészahra visszavezethető ünnepe. A nagyszombat esti feltámadási körmeneten a hívők égő gyertyákkal vonulnak, jelezve, hogy hitük szerint Jézus - mint maga mondta - a "világ világossága".

   Húsvétvasárnapnak az ősegyházban eredetileg nem volt külön liturgiája, mivel a nagyszombat este kezdődött szertartások hajnalig eltartottak.
   Jaszladany, udvarfy, pitti és 1 másik tag kedveli ezt.
  5. obo
  6. setni
   setni
   Az.
  7. Melitta
  8. Gagamail
  9. *Rima
  10. Jaszladany
   Jaszladany
   Ha valaki még nem látta volna ezt a nagyszerű filmet:

  11. Jaszladany
   Jaszladany
   Nem csak Jézus feltámadása vezethető vissza a pészahra, hanem Jézus kereszthalála, és az eltemetése is.
   Ez a ragyogó kis film gyönyörűen elmagyarázza, hogyan jelképezi a pészah minden eleme Jézus halálát és feltámadását. Tehát a pészah nem csak emlékezés volt az egyiptomi kivonulásra, hanem előre mutatás is a Messiásra:

  12. aniko45
   aniko45
   Kellemes ünnepeket kívánok minden kedves Canadahun. tagnak.
   Melitta kedveli ezt.
  13. Ernoe
   Ernoe
   A mult héten nem voltam számitogép-közelbe, ezért nem kivántam még kellemes husvétot. Egyébbként is a "Nagy-csütörtök" az utolso vacsorárol és az azt megelözö lábmosásrol szol, a "Nagy-péntek" meg a kivégzés napja, amihez nem akartam senkinek gratulálni.
   -
   Husvétvasárnap ota tudjuk, hogy a Jesus Storry, egy Happy End-del végzödik, igy tiszta szivböl kivánhatok mindenkinek fesztelen ünneplést.
   -
   Egy dolgot ugyan nem értek, hogyan lett a Jézus Chrisztust ledöfö romai katonábol Szent-Mauritius, a gyilkos fegyverböl Szent-Lándzsa, miért avatta az egyház szentté a halálos itéletet kimondo Pontius Pilátust (inkluziv feleség)?
   -
   Amerikában is egyre jobban csökken az istenekben hivö emberek száma. A "God's own Country" a multé. 2007-ben még az USA polgárok 78% tartotta magát hivönek, ma minden negyedik kényszerképzetektöl szabadnak valja magát.
   -
   Nem csoda, hogy a szülök megtesznek mindent, hogy a "mindenhato" fogalmát közelebbvigyék a gyerekeikhez és husvéti nyuszi helyett ilyesféle plasztikjátékokkal kedveskednek a csemetéiknek.
   -
   [​IMG]
   -
   Azoknak akik husvétkor a nyulat ünneplik szeretném mondani, hogy egy tévedés azt hinni, hogy a nyulak jo szeretök. Igaz, egy nöstény évente akár négyszer is teherbe tud esni de ez nem az állandoan mögötte olálkodo him képességén mulik. A legtöbb kisérlet ugyanis félresikerül. :(

Megosztás