Ide jöhet minden ami delfinekkel kapcsolatos!

Évicus

Állandó Tag
Állandó Tag
%D7%93%D7%95%D7%9C%D7%A4%D7%99%D7%9F3.jpg
 

liber ogoj

Állandó Tag
Állandó Tag
Reality
orca-ent-01.jpg
(Orca - Entertainment - 01) Some unlucky orcas are captured and forced into a life of slavery. Capturing orcas is an extremely barbaric process. Along with bombs and small aircrafts, which are sometimes used to corner the pods into an inlet, nets are used to separate the infants from the adults as they cry out, desperately attempting to reach each other. This is kidnapping! This is evil! The best way to stop this barbarity is to stop going to places that put animals on display.
 
T

TH6777

Vendég
A delfinekkel vagyok...

Egyik kedvenc állatom a delfin. Talán azért, mert számomra egzotikus, szokatlan, de nem lehet rájuk mást mondani, csak kimondottan kedves, megnyerő külsejű lények.
Az állatvilágban jónéhány állatfaj elismerten intelligens, az elsők közt a delfineket szokás megemlíteni.
Gyermekkoromban hallottam vagy olvastam arról, hogy vízbe fulladástól mentettek meg hajótörötteket, és semmiképp nem ártottak az évszázadok során az embernek.
Könyvek tucatjainak lettek főszereplői, mozifilmeket is készítettek e témában.
Gondoljunk csak Robert Merle: Állati elmék c. regényére és annak megfilmesítésére. Akadt olyan regény és ennek filmre feldolgozása, amelyben negatív emberi tulajdonsággal ( bosszú) ruházták fel a főszereplő kardszárnyú delfint. Nem véletlenül váltak méltán világhírűvé.
Mostanában egyre több rosszat lehet hallani velük kapcsolatosan.
Egyre inkább napirenden van pazarló, meggondolatlan, sokszor érthetetlen tetteinknek súlyos következményeként az állatfajok folyamatos kipusztulása. A lista szinte napról napra hosszabbá válik. Mintha nem lennénk képesek felfogni, hogy életünk, létezésünk nem függetleníthető a bennünket körülvevő növényi és állatvilágtól.
Minden mindennel vagy így, vagy úgy, de összefügg! Az evolúció tökéletesen tudta, mit kell alkotni, minden élőlényre egyformán szükség volt, van és lesz az egyensúly fennmaradásához. Ha kihal egy állatfaj, akkor egy másik túlzottan elszaporodhat, ami sok szempontból sem lehet kedvező, s ha ez miatt borul fel az a bizonyos egyensúly, rövidebb-hosszabb idő alatt a legjobb szakemberek sem tudnak megjósolni minden negatív hatást.
A delfináriumokat pl. negatívan és pozitívan is értékelhetünk. Pozitív az ember számára, mert tömegeknek is megadatik a lehetőség közvetlen közelről látni őket. Gyerekeknek is egy életre szóló élmény, mivel nemcsak egy kétdimenziós kép, ami falra vagy könyvespolcra tehető.
Ne felejtsük, vannak olyan emberi betegségek is, amit állatterápiával lehet eredményesen javítani.
Negatív a delfin számára, mert megfosztják természetes életterétől, szabadságától és életminősége, szaporodási esélye sokszor leromlik az ember indiszkrét, tolakodó, pénz és sikeréhes viselkedése miatt. A természetes közegben élők esélyei nagymértékben romlanak pl. a környezetszennyezés miatt is.
Legújabban arról szereztem tudomást, hogy vannak bizonyos halászfaluk, ahol legalább 400 éve a megélhetést a delfinek évenkénti lemészárlása biztosítja.
Megközelítőleg 20 ezer delfin sorsa pecsételődik meg évente. Helyszín: Tokiótól 700 km-re levő Taidzsi nevű halászfalu, 4 ezres lélekszámmal. Ezeken a vadászatokon horgas botokkal, késekkel és lándzsákkal végzik a mészárlást, élelmezési okokra hivatkozva.
A leölt delfinek húsát nemcsak emberi fogyasztásra (elegáns éttermek, nagyobb profit – olcsó élelmiszerboltok), de állati eleség céljára vagy akár trágya előállításra is használják. Arról viszont már nem beszélnek, hogy a delfintrénerek ilyenkor a mutatósabb példányokat nem engedik elpusztítani, de nyerészkedés, gyors meggazdagodás reményében a világpiacon 150 ezer euróért ( kb. 40 millió Ft) értékesítik.
Talán hasonló okok miatt a japán kormány tétlenül nézi a történéseket. Sem az állatvédők tiltakozásával nem foglalkozik, sem azzal, hogy a delfinhús fogyasztása nagyon kockázatos, hiszen a szennyezett vizek miatt, az ólomtartalom nagyon magas.


Nem tévedés annak állítása, hogy az ember tudatosan és közvetetten okozza, saját maga vesztét is!!!

Én a delfinekkel vagyok!

A magam nevében teljes mértékben egyetértek azzal a törekvéssel, hogy ezeket a nagy számú öldökléseket az „ Állatkertek és Akváriumok Világszövetsége”, a „WAZA” tiltsa be!!!

 

liber ogoj

Állandó Tag
Állandó Tag
Japánok?Közelebb is van delfinmészárlás,üssétek be a "Dánia,Faroe-szigetek,calderoni delfin" szavakat a keresőbe...Azzal nem értek egyet,hogy zsigerből be kell tiltani az ilyesmit,de mindenképpen figyelemmel kell kísérni az egyedek(lehető legkevesebb kínzás),a faj,a természet(egyedszám,ökológia) érdekeit is az emberé mellett.
 

Gyertyafény

Kormányos_Silvertag
Kormányos
Sziasztok!!
Én is a" Delfinekkel vagyok", ahogy az egyik elöző hsz.-ben olvastam
Nekem tetszik a "nyelvük" és mennyi mindent eltanulhatunk tőlük .Vannak is már rá kisérletek:

"A delfinek köztudottan ultrahang segítségével tájékozódnak és beszélgetnek egymással. Ez 25 ezer herz körüli magasságot jelent. A különböző időben és frekvencián visszaverődő hanghullámokat különleges hangvezető szövetek közvetítik a belső fülbe, ahol aztán elektromos jelekké változnak, és az agyba jutnak és ebből áll össze egy térbeli kép a delfinek számára.

Egymás között pedig szinte morzéznak, az alaphang frekvenciájának egész számú többszöröseit is elő tudják állítani, így olyan körülmények, például zajos viszonyok között is megértik egymást, amikor a mi technikai lehetőségeink már régen csődöt mondanak. A berlini kutatók most a delfini elvek alapján raknak össze egy ultrahangos diagnosztikai készléket, amely színes képet ad és az ígéretek szerint komoly konkurenciát jelent a jelenlegi berendezéseknek.
 

Gyertyafény

Kormányos_Silvertag
Kormányos
Igen, csodálatosak :)

Van egy olyan képességük, "mintha ultrahang ágyú" lenne, amivel a kisebb méretű állatokat egy pillanat alatt lebénitják. Ha jól emlékszem Szolárnak hivják. Ha többen vannak, akár az embert is képesek lebénítani.
Kevés az információm erről a tulajdonságukról, erről a védekezési mechanizmusukról, örülnék, ha valaki tudna ajánlani leirásokat erröl.
Köszönöm előre is :)
 

Gyertyafény

Kormányos_Silvertag
Kormányos
Sajnos az ultrahanggal történő vadásztukról nem találok semmit.( Pedig keresem:)) A működéséről a következőt:

"A delfinek másodpercenként akár 800 irányított hangot is kibocsátanak a fejük elülső részén található képződményen keresztül. A hang frekvenciája az ultrahang-tartományba esik. A hangsugár az adott objektumról visszaverődik, amit egy, az alsó állkapocsi csontban lévő üregben fognak fel. Ennek a csontnak az alsó része továbbítja a jelzést a közép-, majd a belső fülhöz, ahonnan az agy hallóközpontjába jut az ingerület, és vizuális jelekké fordítódik. Így az állat meg tudja határozni a vízben lévő objektumok távolságát, méretét és alakját, sőt, a sebességét és irányát is. Ez nemcsak a tájékozódásukat segíti elő, hanem ennek alkalmazásával vadásznak is.
 

judyh

Állandó Tag
Állandó Tag
Úgy örülök, hogy talátam ezt a témát! Nagyon szeretem a delfineket, bár még nem láttam élőben. Van róluk egy jó könyvem: A delfinek közelről
Próbálok képeket szerezni és bővíteni az állományt!
 

Jerry-me

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Nemrég találtam erre az oldalra, szívesen csatlakoznék, ha lehet :) Én is nagy tengeri emlős rajongó vagyok, azért így írom, mert delfin, bálna, szilás vagy fogas igazából mindegy, mert mindegyik teljes mértékben lenyűgöz, nem csak a szépségük miatt, hanem tudományos szempontból is. Még nem mondtam le teljesen arról, hogy egyszer talán majd ilyen irányba visz az élet... abszolút kedvencem egyébként a kardszárnyú delfin. Nagyon szép képeket tettetek fel :)