Ilyen se volt még: olcsóbb az olaj, mint a sör

Kanadában megtörtént az a csoda, hogy egy üveg sör kevesebbe kerül, mint egy hordó WCS fajtájú - enyhén szólva nem a legjobb minőségű, de azért békeidőben simán eladható - kőolaj. Szakértő szerint néhány hét múlva a jobb fajták is olcsóbb válhatnak a sörnél.

Egy pint, azaz nagyjából fél liter sört Kanadában jó eséllyel meg lehet úszni 5 dollárból (1150 forint), ám ezért a pénzért mostanában már egy hordó olajat is vásárolhatunk - írja a CNBC. Egy kereskedő a napokban megmutatta a hírportál újságírójának azt a számítógép-képernyőt, amelyen a Western Canada Select (WCS) kőolaj hordóját 4,18 dolláros áron kínálták eladásra. Az illető elmondta, hogy nem hitt a szemének, amikor ezt meglátta, mert ehhez hasonlóra még nem volt példa.

A pontosság megköveteli, hogy tisztázzuk: a WCS minősége messze van az észak-amerikai WTI szabvány szintjétől. Ez az olajfajta sokkal nehezebb keverék és jóval savasabb, ezrét drágább feldolgozni. Egy hasonlattal élve: ha a WTI víz, akkor a WCS juhaszirup. Ezért mindig jóval alacsonyabb áron forog az olajtőzsdéken, általában 8 és 15 dollár/hordó körül lehet hozzájutni.

Kétforintos sör

A 4 dolláros ár ezzel együtt rendkívüli. A kereskedők azzal magyarázzák, hogy a kínai piac, amely még ezt az olajat is felvette, zárva van. Kanadából a szállítás vasúton és csővezetéken 8-10 dollárral növeli a WCS árát, és ez most, amikor óriási túlkínálat van az olajpiacon, sok. És a helyzet még keményebbé válhat, mivel kezdenek elfogyni a tárolási kapacitások.

Az olajkitermelés egyik alapszabálya, hogy a kutak lezárása és újranyitása drága mulatság, ezért, amikor értékesítési nehézségek támadnak, az olajcégek tárolókban helyezik el a feleslegüket. Ez még mindig olcsóbb. Jelenleg azonban az a helyzet, hogy a folyamatos túlkínálat miatt várhatóan 30-60 napon belül betelnek a tárolók. Ezért a drágább olajfajták ára negatívba fordulhat, mert lehet, hogy az eladó fog fizetni azért, hogy a vevő átvegye tőle az olaját, amit már eltárolni sem tud.

Egyébként ha visszaszámoljuk az árat abból, hogy egy hordó nagyjából 159 liter, akkor az jön ki, hogy ha a sör annyiba kerülne, mint egy hordó WCS olaj, akkor egy üveget egy pennyért (2,5 forint) lehetne megvásárolni. Nem is lenne rossz a lakásfogság idején.

Napi

780
 
Hát,igen...,mindig ez a hasonlítgatás....mi mihez képest mennyibe kerül!:) Természetesen a kőolaj emberi fogyasztásra nem igazán egészséges!:D Mindegy,ki mivel jár,közlekedik.Állítólag Petőfi is megtette a Debrecen-Budapest .....és,akik hisznek benne a Szibéria felé vezető utat is gyalog!:)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok!
Nincs meg valakinek véletlenül pdf formátumban?
1614496598907.png
Maron0212 wrote on Ajuda67's profile.
Szia! Szeretném megköszönni a fordításaidat. Az elmúlt években rengeteg örömet szereztél vele. :):dr_24:
Vörös Klára wrote on Ancsapancsa's profile.
Kedves Ancsapancsa!
És ezeket a Kis Éva könyveket eladod, vagy fel tudnád tölteni?? Egyik topicban olvastam, hogy az írónő újra kiadja bővített formában, es el is küldi annak, aki kéri. Ezèrt érdekelt volna a címe, hogy hova lehetne írni neki.
De nagyon köszi a válaszodat!!
Minta Mordaly wrote on Bubus13's profile.
Nagyon tetszik
vajdakati wrote on Judit mama's profile.
Valahol fent van a minta, de most nem találom ezért inkább átküldöm!

Statisztikák

Témák
36,316
Üzenet
4,370,461
Tagok
588,759
Legújabb tagunk
Ferencz Kata
Oldal tetejére