Ingatlan Magyarországon

kisfranci

Állandó Tag
Állandó Tag
Forgószél,

Köszi a hasznos infókat.
Ha az elkövetkező időszakban rendszeresen olvasom írásaid, gondolkodnom kell, hogy egy kezdő ügynök váljék belőlem, mire a lakásvásárláshoz elérünk, beleszámolva, hogy a meglévőket is eladjuk sikeresen.
Minden hasznos számomra.
Köszi,

kisfranci
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Forgószél,

Köszi a hasznos infókat.
Ha az elkövetkező időszakban rendszeresen olvasom írásaid, gondolkodnom kell, hogy egy kezdő ügynök váljék belőlem, mire a lakásvásárláshoz elérünk, beleszámolva, hogy a meglévőket is eladjuk sikeresen.
Minden hasznos számomra.
Köszi,

kisfranci

Nincs mit.

És igen; Mo erről szól. Ha beteg vagy, orvossá kell képezned magad, ha lakást akarsz, akkor ingatlanpiaci szakemberré;) Persze, csak akkor, ha nem akarod, hogy átverjenek (nagyon).

A vásárlásnál, a hivatalos dokumentumokra is nagyon figyelj oda majd. A földhivatali papírokra meg aztán triplán!!!!
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Közel 7 százalékkal drágult a használt lakás

A budapesti lakáspiac adatainak múlt évi összesítése alapján az egyik internetes szakportál legfeljebb 4 százalékos éves árnövekedést vár az elkövetkező időszakra. A fővárosi átlagár ma 272 ezer forint.

Amíg 2005-ben 0,97 százalékkal csökkentek az átlagos fővárosi lakásárak (az év végén 255 ezer forinton álltak), addig a múlt évben a használt lakások árai - átlagosan - 6,77 százalékkal emelkedtek Budapesten, és elérték a 272 ezer forintos négyzetméterenkénti árat - áll az ingatlanpiaci.info szakportál közleményében.

Az ingatlanpiaci.info az elmúlt 11 évben több mint 900 ezer használt lakás adatait szerezte meg, az elemzéseit ezekből származtatja. A használt lakások átlagára négyzetméterenként 71 ezer forint volt 1996-ban. Az első nagy ugrásra 2000-ben került sor, amikor is egy év alatt 120 ezerről 202 ezer forintra nőttek a fajlagos árak. Azóta lényegében egyenletes a növekedés, a múlt évi 272 ezer forintig.

A közlemény - trendfüggvény felhasználásával - valószínűsíti a következő évek átlagárait is. A növekedés évi 3,4 és 4 százalék között ingadozik, és 2010-ben 325 ezer forint lesz egy négyzetméter használt lakás Budapesten.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Cseréljük le a panelt!

Bár tömeges menekülésre nem számíthatunk a panellakásokból, ám a távfűtés díjának drasztikus emelkedése szignifikánsan megnövelheti majd a panelkínálatot az általunk megkérdezett piaci szereplők szerint. Mivel a panellakás az egyik legolcsóbb alternatívát jelenti a lakáspiacon, így igen nehéz helyzetben vannak, akik kevésbé költséges fennartású ingatlanra szeretnk cserélni lakótelepi lakásukat.

Hasonló árkategóriában a panel alternatívája a jóval kisebb lakás és a távolabbi, alapvetően rossz elhelyezkedésű agglomerációs falvakba való kiköltözés mellett azért nem teljesen képtelenség 8-10 millió forintért gázfűtésű, téglaépítésű lakást találni...

A klasszikus csere: olcsó agglomeráció

A felső középosztály kiköltözése mellett az agglomerációt választóknak egy részét már korábban is a panelból elköltözők adták, akik a kedvezőbb fenntartási költségek miatt "cserélték" panellakásukat régebbi építésű, nem túlságosan jó állapotú házra. Ez a jelenség elsősorban Budapesttől délre, illetve keletre eső, távolabbi településeket érintette, mondta Valkó Dávid, az Otthon Centrum vezető elemzője. A szakember szerint az átlagos panellakás áráért megkapható kisebb területű családi házak jellemzően az 50-es, 60-as években épültek, és - ellentétben a panellakásokkal - nem feltétlenül összkomfortosok. Ezt az alternatívát többségében nyugdíjasok használták ki, nekik ugyanis nem kardinális kérdés a város ésszerű közelsége.

Buda: csak a XXII. kerület

Budán mindenképpen kisebb méretű lakásban kell gondolkodia annak, aki panellakását cserélné el és nem a "kiemelt" lakótelepek (Pók utca, Gazdagrét, József A., stb.) egyikén tulajdonol ingatlant. A legkedvezőbb alternatívát a XXII. kerület nyújtja, egy 50-60 négyzetméteres panellakás áráért (átlagosan 180,000 ft/nm-rel számoltunk), max. 10 millió forintért Budafokon akár 45 nm-es gázfűtéses, felújításra nem szoruló téglaépítésű ingatlant találunk.

Bővebb kínálat Pesten

A budainál egyértelműen bővebb kínálat fogad minket a pesti oldalon az alsó árkategóriában. Az egyik kézenfekvő lehetőség a VIII. kerület rosszabb állapotú, olcsóbb része. A Józsefvárost megérintő megújulás érezhetően kihagyott egy területet, a Nagykörút-Baross utca-Népszínház utca által határolt városrészen a lakásárak még mindig igen alacsonyan állnak, így itt könnyedén találhatunk a panellel megközelítőleg azonos négyzetméteráron kínált gázfűtéses-téglaépítésű ingatlanokat. Mindenképpen hozzá kell tenni azonban, hogy ennek a környéknek a közbiztonsága, lakókörnyezete egyértelműen rosszabb a legtöbb lakótelepnél. Ráadásul a Studio Metropolitana közelmúltban publikált kutatása szerint a lakótelepen élők többsége egyértelműen preferálja jelenlegi lakóhelyét a belvárosi bérházakkal szemben.

A jó tömegközlekedésű, a városközponthoz nagyon közel eső józsefvárosi alternatíva mellett Pesten leginkább Újpesten és a X. kerületben találhatnak "panelárban" lakásokat a távfűtéstől megszabadulni vágyók. Szóba jöhet még Angyalföld kevésbé frekventált része és az Örs vezér terétől kifelé eső területek (XVI. kerület) is. Összességében azonban be kell látnunk, hogy a - nem frekventált lakótelepen lévő - panellakásukat elcserélni vágyóknak a legtöbb esetben a méret, a lakókörnyezet, a várostól való távolság és a komfort közül legalább egyben engedniük kell.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Hosszú távon felfejlődhet a Balaton

Az SCD holding átfogó fejlesztési programja alapján a hosszú távon gondolkodó befektetőknek érdemes lehet ingatlanba fektetni a Balaton környékén.

Néptelen utcák, álmos téli falvak - egy hétköznapi délelőttön ez fogadja most azt, aki ellátogat a Balatonhoz. A januári tavasz meleg napsütésében gyönyörű látványt nyújtó tó kihalt környékéről minden vállalkozó szellemű magyarnak az juthat eszébe: továbbra is rengeteg itt az elszalasztott lehetőség, a felfedezetlen kincs.

Azoknak azonban, akik még ingatlan-befektetői vénával is rendelkeznek, érdemes lehet továbbgondolniuk a lehetőségeket. Az SCD-csoport hatalmas fejlesztési projektje ugyanis hónapokon belül nagybefektetőt találhat. Várhatóan egy vagy több nagy angolszász pénzügyi alap akár egészben megfinanszírozhatja a mai áron 104 milliárd forintra rúgó, 22 tókörüli települést érintő, 28 projektet tartalmazó (a nagyobbakat lásd külön), átfogó Balaton-fejlesztési programot. Jászai Gellért elnök legalábbis határozottan bízik ebben. S ha ez így lesz, akkor az ingatlanpiac új lendületet kaphat a környéken.

Érdemes sietni

„Egyre fogynak a megfizethető áron kínált igazi gyöngyszemek a tó körül, a különlegességet kereső egyéni befektetőknek érdemes sietniük” - véli Torma Steffi, a balatonfüredi ImmobilienMarkt Balaton Ingatlaniroda társtulajdonosa. A minap került eladósorba például egy 1,5 hektáros, csodás elhelyezkedésű egykori major a Káli-medencében, mindössze 40 milliós irányáron. Az efféle csemegék mellett a legnépszerűbb part menti városok, falvak egyedi adottságú (panorámás és/vagy víz közeli) ingatlanjai változatlanul keresettek. Torma Steffi ugyanakkor nem érzékeli, hogy a némileg élénkülő kereslet szoros összefüggésben lenne a tervezett fejlesztésekkel.

A déli part meglehetősen csendes. Szászné Frankó Gabriella, a siófoki Balaton-Régió Ingatlanközvetítő Kft. cégvezetőjének tapasztalatai szerint a használt ingatlanok piacán egyelőre nem erősebb a kereslet a tavalyinál. Igaz, a múlt év sokkal jobban sikerült, mint az azt megelőző szűk esztendők. Lehetséges, hogy az SCD beruházásainak lesz pozitív hatása, ám az legfeljebb csak az építkezések elindulásával válik érzékelhetővé. Először az új lakások, illetve apartmanok értékesítési mutatói javulhatnak - véli a szakértő.

Vegyes kínálat


A használtpiacon a tervezett fejlesztések két okból is lassabban éreztethetik hatásukat. Egyfelől a régebben épült, eladósorban lévő ingatlanok és nyaralók többsége nem felel meg a tehetős középosztálybeliek igényeinek. Másfelől pedig a rossz összetételű kínálat „gyengébb darabjainak” árszínvonala is meglehetősen magas. Balatonfüreden például a kitűnő elhelyezkedésű - villanegyedbeli, partközeli vagy panorámás -, 120-140 négyzetméteres, nagyon igényes és szép állapotú házakat keresik. Ebből azonban jóval kevesebb van, mint amennyit el lehetne adni. Az efféle ingatlanok 40-50 millióért cserélnek gazdát, de a legszebbek akár 80-100 millióért is elkelnek, ha egyszer-egyszer piacra kerülnek. Sok a 250-300 négyzetméteres lakóház, illetve a panziónak épült 400-450 négyzetméteres épület, de ezek iránt gyér az érdeklődés.

A hatalmas, jó állapotú (s emiatt igen drága), de általában a nyolcvanas évek egyhangú stílusában épült, panorámával vagy víz közeli elhelyezkedéssel nem büszkélkedő ingatlanok pedig még nyomott áron sem kellenek a fővárosi vagy a külföldi tehetősebb rétegeknek. A 30-40 milliós tihanyi vagy éppen a siófoki aranyparti új építésű luxuslakásokra, apartmanokra viszont van kereslet. Szászné Frankó Gabriella szerint azonban nagyon éles szakadék húzódik a 10-15 milliós használt ingatlanokat, illetve az új lakásokat vagy nívós házakat kereső vagyonosok közt.

Új hullám

A legtöbb kis- és középvállalkozó még ma is a nyolcvanas évek „zimmer frei” korszakát sírja vissza, és az akkor megszokottak szerint próbál megélni. Az SCD ugyanakkor az újhullámot képviseli: a legnagyobb létesítmények a modern európai koncepciókat idézik. Balatonfüreden például 2010-re, mai áron 12,6 milliárd forintos beruházással, ötcsillagos szállodát és különálló, de ötcsillagos minősítésű házacskákból álló, manapság divattá váló luxus-üdülőfalut (Füred Resort) terveznek. A szokásos konferencia, wellness és sport funkciókon kívül jachtkikötő, valamint két belső tó is helyet kap benne, amelyeket 80-100 kis villa vesz majd körül, saját úszómedencével és szaunával. Mindezzel aligha versenyeznek majd „azonos ligában” a kiadó szobákat kínáló, 20-25 éve épült házak, panziók.

Igaz, talán a „szobáztatók” is profitálhatnak a déli partra tervezett óriás vidámpark vonzerejéből. A modern, 15 milliárdos fejlesztéssel 2011-re átadni tervezett létesítmény fedett aquaparkkal, vízisport-szimulátorokkal, hullámfürdővel, egzotikus akváriumokkal, színházzal, mozival csábít. A szabadtéren pedig a hagyományos játékok mellett európai kultúrákat bemutató park is helyet kapna. A szomszédban közel 6 milliárdért épülne egy 180-200 szobás, négycsillagos szálloda. Az ilyen és ehhez hasonló kisebb-nagyobb fejlesztések révén pár év múlva akár újra a tömegturizmus térképére kerülhetnének a déli part nagyobb strandjai, illetve ismét a hazai és külföldi középosztály kedvelt célállomása lehet a hangulatos északi part - így a balatoni turizmus talán újra felveheti a kesztyűt az adriai konkurenciával.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Megújíthatja Budapestet a Szervita tér

A Szervita tér közepén emelkedő beton parkolóház helyére egy acélketrecre, ufóűrhajóra vagy hatalmas fémes kavicsra emlékeztető épületszobor kerülne Zaha Hadid világhírű építésznő tervei alapján. Hazai építészek szerint ez az egész városnak új lendületet adhatna.

A Szervita tér reneszánsza címmel világhírű építészek mutatták be budapesti terveiket csütörtök este a parkolóházat tulajdonló Orco Csoport rendezvényén. A hatalmas szakmai érdeklődés övezte eseményen az ingatlanfejlesztő csoport alapító tulajdonosa mellékesen azt is bejelentette, cége a párizsi és a prágai tőzsde után akár már márciusban bevezetheti részvényeit a budapestire börzére.


<TABLE class=Txt11 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=10 align=center border=0 valign="center"><TBODY><TR><TD>
11400
</TD></TR><TR><TD vAlign=center align=middle height=22>A Szervita téri látványterv

Üvegtoronyból acélketrec

A hamarosan szintén átlényegülő – pénzközpontból luxusáruházzá alakuló – Tőzsdepalotában a budapesti belváros egyik terének teljes megújulásáról volt szó. A Fővárosi Polgármesteri Hivataltól néhány méterre található V. kerületi Szervita tér mai arculata meglehetősen heterogén: ott áll a nagy múltú Rózsavölgyi könyves- és lemezbolt, a sarkon egy antik bútorbizományi, középen pedig egy sokemeletes beton parkolóház tövében egy Lukoil-kúttal.

Ebbe a térbe képzelte el a nemzetközi ingatlanfejlesztő csoport a világhírű építésznő, Zaha Hadid épületszobrát. Az iraki születésű, Londonban alkotó tervező most bemutatott változata már egy szelidebb verzió, mint a korábban publikált elképzelés. A tavaly nyáron felröppent hírek szerint a parkolóház helyén egy 75 méteres üvegtorony magasodott volna, az akkori tervek alapján.

Mára alaposan megváltozott az épület formája és magassága is. Mint Galambos Erzsébet, az Orco budapesti irodájának vezetője mondja, a méretekkel már biztos nem lehet probléma, az épület nem lenne magasabb a környékbeli házaknál. A forma is lényegesen átalakult: az acélketrecre emlékeztető építmény kicsit futurisztikus, nincsenek szegletei, és az alapja olyan, mint egy leterített takaró. Az épület és a tér szinte „összefolyik” a képeken.

<TABLE class=Txt11 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=10 align=center border=0 valign="center"><TBODY><TR><TD>
11401
</TD></TR><TR><TD vAlign=center align=middle height=22>A templommal szemben épülne az új parkolóház

Szabad asszociációk

Az azonban nem egyértelmű, hogy mit is ábrázolnak a látványtervek, valószínűleg mindenkinek más jut róluk az eszébe. Ongjert Richárdot, a Studio Metropolitana vezetőjét például hatalmas fémes kavicsra emlékeztették a látványgrafikák; Baross Pál, a RICS (Nemzetközi Ingatlanszakértők magyarországi szervezetének) vezetője egy ufó belvárosban landolt űrhajójára asszociált.

Akadt olyan is, aki szerint, ha megépül ez az épületszobor, akkor az olyan hatással lesz Budapest építészetére, mint a kalácsra az élesztő. Kovász lesz belőle, és megindulnak a változások, az új budapesti építészeti arculat kialakulása. Hogy valóban így lesz-e, ma még nem tudhatjuk, egyelőre csak a látványterveknél tart a folyamat.

Mindenesetre Z. Halmágyi Judit építésztervező véleménye szerint történelmi pillanatokat élünk. Úgy érzi, itt az ideje az olyan épületek létrehozásának, amelyek magas építészeti és design érteket hordoznak. Ha ilyen épületekkel, terekkel gazdagodna a város, akkor „tranzit” helyett ”transzfer” szerepe lehetne a fővárosnak Európában.

A párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a rendezvény másik szervezőjeként az Urbanisszimus Egyesület. Gauder Péter az egyesület vezetője szerint ugyanis azt is fontos tudni, hogy például a Lukoil mit szeretne, vagy miként lehetne a Szervita téren ma csak átsuhanó embereket megállítani, a teret élettel megtölteni. „Párbeszédet kezdeményezünk arról, miként lehet hatékony instrumentumként használni a tereket a Belváros megújulásában. Miként lehet a most megjelenő impulzussal, a gazdasági fejlesztő erővel szövetkezve az időn túlra tekintve a város lelkét is fejleszteni” – vallják az egyesület vezetői.

<TABLE class=Txt11 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=10 align=center border=0 valign="center"><TBODY><TR><TD>
11402
</TD></TR><TR><TD vAlign=center align=middle height=22>Megfér egymás mellett a múlt és a jövő</TD></TR></TBODY></TABLE>​
</TD></TR></TBODY></TABLE>
Februárban döntenek a Budapest Szíve programról

Budapest vezetőit Beleznay Éva megbízott főépítész és Bojár Iván András városarculati tanácsnok képviselték. A megbízott főépítész utalt arra, hogy február 15-én dönt a főváros
a Budapest szíve programról, mindazokról a változtatási szándékokról, amelyek a sajtóhírek szerint 50 milliárd forintba kerülnének, és jelentősen átalakítanák a belvárosi közlekedést.

<TABLE class=Txt11 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=10 align=center border=0 valign="center"><TBODY><TR><TD>
11403
</TD></TR><TR><TD vAlign=center align=middle height=22>Több autó parkolhatna a Szervita téren

</TD></TR></TBODY></TABLE>
Zaha Hadid, a termékenység istennője

A tervezőnő Zaha Hadid a hatvanas években Beirutban matematikusként végzett, majd Londonban folytatta építészeti tanulmányait. 1980-ban hozta létre ugyanitt saját irodáját, és alkotta nemzetközi csapatával formabontó épületeit világszerte.

Sanghajban, az USA-ban, Dubaiban, Bázelben is épített meghökkentő építményeket. „Mindig mindenre más választ ad. Ő egy termékenységi istennő, aki génjeiben hordozza a változatosságot, sokszínűséget. Az első nő a világon, aki szakmájának Nobel-díját, a Pritzker díjat elnyerte" – méltatta Z. Halmágyi Judit építésztervező, aki ősz óta szakpolitikus-ként vesz részt a Fővárosi Önkormányzat munkájában.
</TD></TR></TBODY></TABLE>

<TABLE class=Txt11 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=10 align=center border=0 valign="center"><TBODY><TR><TD>
11404
</TD></TR><TR><TD vAlign=center align=middle height=22>A Szervita tér madártávlatból</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Drágul a távfűtés? Mondja le! Ha tudja

Magyarországon száz városban 640 ezer távfűtéses lakás van, kétmillióan élnek bennük. A fővárosi otthonok egyharmada, a nagyobb vidéki városokban több tízezer lakás van bekapcsolva a távhőszolgáltatásba. Az ezekben élők rezsije jelentősen megnőtt a távhőtámogatás rendszerének megváltoztatásával: a díjak 30-70 százalékkal emelkedtek-emelkednek. A szerződés felmondása lehet a kiút, de nehezen járható.Magyarországon száz városban 640 ezer távfűtéses lakás van, kétmillióan élnek bennük. A fővárosi otthonok egyharmada, a nagyobb vidéki városokban több tízezer lakás van bekapcsolva a távhőszolgáltatásba. Az ezekben élők rezsije jelentősen megnőtt a távhőtámogatás rendszerének megváltoztatásával: a díjak 30-70 százalékkal emelkedtek-emelkednek. A szerződés felmondása lehet a kiút, de nehezen járható.


Budapesten 37, Miskolcon 5,5-38,4, Debrecenben 53,7 százalékkal, Győrött több mint 60 százalékkal drágult a távfűtés januárban, vagy drágul február 1-jén. A fővárosban ráadásul további 8,4 százalékos áremelés várható a fűtési szezon végén. Pécsett novemberben drágítottak 14 százalékkal. Az áremelés miatt egyre többen költöznének el a panelekből, de a legolcsóbb kategóriába tartozó lakások értékéért nehéz másikat találni.

Megnehezített szerződésfelmondás

<TABLE class=tablazat cellSpacing=0 cellPadding=4 align=right border=0><TBODY><TR><TD align=middle colSpan=3>Távfűtés a nagyvárosokban </TD></TR><TR><TD>Város </TD><TD>Lakás </TD><TD>Egyéb fogyasztó </TD></TR><TR><TD>Budapest </TD><TD>240 000 </TD><TD>6000 </TD></TR><TR><TD>Pécs </TD><TD>31 500 </TD><TD>700 </TD></TR><TR><TD>Miskolc </TD><TD>32 000 </TD><TD>1000 </TD></TR><TR><TD>Debrecen </TD><TD>31 000 </TD><TD>2300 </TD></TR><TR><TD>Szeged </TD><TD>27 258 </TD><TD>490 </TD></TR><TR><TD>Győr </TD><TD>23 500 </TD><TD>2400 </TD></TR><TR><TD>Nyíregyháza </TD><TD>16 000 </TD><TD>950 </TD></TR><TR><TD>Tatabánya </TD><TD>22 500 </TD><TD>n.a. </TD></TR></TBODY></TABLE>A másik menekülés a drasztikus díjemelés elől a távhő-szolgáltatási szerződés felmondása lehet. Cseppet sem egyszerű feladat. A távhőszerződés felmondását jogszabály ugyan nem tiltja, de a jogalkotók nagyon megnehezítették annak a lakástulajdonosnak a dolgát, aki fűtési módot szeretne váltani.
A legkomolyabb akadály az az előírás, hogy a társasház vagy lakásszövetkezet minden lakásának hozzá kell járulnia a kiváláshoz. Ez különösen a nagyobb, tízemeletes, 120-130 lakásos házakban számít szinte megoldhatatlan feladatnak.

Román példa indokolja a szigort

A jogalkotók szigorát romániai példával magyarázta az egyik vidéki távhőcég illetékese. Az ottani lakótelepeken gyakran láthatók panelbe fúrt kémények, házilag összetákolt egyedi fűtések. A magyar jogalkotónak az ilyen barkácsolások megakadályozása volt a célja.


Ha valakinek mégis sikerül elintéznie, hogy a ház minden lakástulajdonosa beleegyezzen a kiválásba, jön a hasonlóan kemény feladat, az új fűtési rendszer kialakítása. A jogszabályi előírások szerint az új fűtés nem zavarhatja a ház egyetlen más lakóját sem, és a távhővel azonos komfortfokozatúnak kell lennie.


Ez azt jelenti, hogy fafűtéses vagy olajkályhát nem lehet venni, csak gázkonvektorokat vagy villanyradiátorokat. Előbbivel sem egyszerű a helyzet: a panelek többségébe nem lehet kéményeket beépíteni-beszerelni, a gázfűtést tehát csak a téglaházakban élők választhatják, az ilyenekben viszont nem túl gyakori a távfűtés.

A fővárosban tíz alatt, vidéken nulla

A fővárosban akad néhány ügyfél, aki a nehézségek ellenére felmondja a szerződést, de a számuk nem éri el a tízet évente, mondta el Lázár Róbert, a Főtáv Zrt. szóvivője. Azt még nem tapasztalják, hogy az áremelés miatt akarna bárki is szerződést bontani – de nemcsak a fővárosban, hanem az ország nagyobb, jelentős távhőhálózattal rendelkező városaiban sem.


tavho.jpg

Távfűtéses lakások a fővárosban


Az ország második legnagyobb távhőhálózatát fenntartó Miskolcon nem volt még kilépőjük az áremelés miatt. Ugyanez a helyzet Szegeden, ahol a hőszolgáltató közlése szerint még sohasem mondtak fel szerződést az áremelésre hivatkozva. Debrecenben és Pécsett sem volt, aki az elmúlt hetekben lemondta volna a szolgáltatás. Győrött is csak szerződésmódosításra volt példa; a közös helyiségek fűtését eddig közös költségként számolták el, ám arra nem kapható fogyasztói támogatás, így azokat átírják az egyes lakásokra.


A hőszolgáltató cégeknél dolgozó szakemberek ugyanakkor arra figyelmeztettek, hogy talán azért nem jelentkeztek még kilépők a szolgáltatóknál, mert ilyen gyorsan nem tudnának reagálni. "Lehet, hogy próbálkozások vannak, azonban a hosszadalmas és nehézkes procedúra miatt ezek még nem jelentek meg nálunk" – fogalmazott Győri Csaba, a pécsi távhőszolgáltató műszaki igazgatóhelyettese.

Házak is válthatnak

Nemcsak egyedi lakások, egész házak is felmondhatják a távhőszerződést. A fővárosban erre is van időnként egy-egy példa, de vidéken ilyenre sem emlékeznek.


A házak fűtésváltása annyiban egyszerűbb eljárás, hogy elég a lakóközösség minősített többségének döntése. Nehezíti ugyanakkor a kilépők dolgát, hogy le kell szerelni a hőközpontot. Ezt a munkát csak a távhőszolgáltató cég munkatársai végezhetik el, a költséget, ami milliókra rúghat, a háznak kell kifizetnie (az egyedi lakás leválásakor a fogyasztónak nem kell fizetnie, kiadást csak az új fűtés kialakítása jelent).
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Drasztikusan nőttek a deviza-lakáshitelek

Tavaly az új lakások vásárlására folyósított államilag támogatott hitelek állománya 9 százalékkal, a száma pedig 14 százalékkal csökkent, míg másfélszeresére nőtt a nem támogatott devizaalapú lakáshitelek nagysága - derül ki a DEM Információs és Gazdaságkutató Iroda legújabb Lakáshitel Monitorából.

Új lakások építésére, vásárlására 16 396-an 104,7 milliárd forint összegű államilag támogatott hitelt vettek fel 2006-ban. Miután a hitelek összege 9 százalékkal, a felvevőké pedig 14 százalékkal csökkent a 2005. évihez képest, így az egy szerződésre jutó 6,4 millió forint hitel 400 ezerrel több, mint volt egy évvel korábban.

Amennyiben az ilyen hitelek összegének tendenciáját nézzük, a drasztikus csökkenés megállt. A 2003. évi 236 milliárdról 172 milliárdra csökkent a hitelek összege 2004-ben, majd ez 114 milliárdra esett vissza 2005-ben. Tavaly viszont már csak 10 milliárd forint volt a csökkenés. Hasonlóan alakult a hitelt felvevők száma is, amely 2003-ban még 34 836, míg 2006-ban már csak 16 396 volt.

A használt lakások vásárlására, azok bővítésére, korszerűsítésére, felújítására felvett támogatott hitelek összege 2006-ban 63,5 milliárd forint volt, 14 százalékkal kevesebb, mint 2005-ben. A hitelfelvevők száma 19 459-et tett ki, itt a csökkenés 17 százalék. Vagyis ennél a hiteltípusnál is jobban csökkent a felvevők száma, mint a felvett összeg, így az egy szerződésre jutó 3,26 millió forint volt, ami 100 ezerrel több a 2005. évihez képest.

A négyéves tendencia megegyezik az új lakásokhoz felvehető támogatott hitelekével.

A harmadik kategória a nem támogatott lakáscélú hiteleké, amelyeknek túlnyomó többsége devizahitel. Ezek éppen ellentétes tendenciájúak, mint a támogatott hitelek: összegükben és a felvevők számában is drasztikusan növekszenek. A múlt évben felvett 430,4 milliárd forintos összeg 47 százalékkal több, mint volt 2005-ben. A hitelfelvevők száma 82 214 volt 2006-ban, 25 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az átlagos hitel 800 ezer forinttal növekedve 5,24 millió forint volt a múlt évben.

A támogatott hitelek aránya - a teljes lakáscélú hitelösszegen belül - 28,1 százalék volt tavaly. A visszaszorulásra jellemző, hogy 2005-ben 39,1 százalék, míg 2004-ben 64,2 százalék volt az aránya. A DEM elemzése megjegyzi, hogy a hitelfelvevők a havi törlesztőrészletet nézik, és ebből a szempontból nincs különbség a támogatott forinthitelek, valamint a deviza- (leginkább svájcifrank-alapú) hitelek között.

Az elmúlt év második felében fellendült a lakáshitelezés, amin csak kismértékben rontott az utolsó két hónapban tapasztalt visszaesés. A Lakáshitel Monitor ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy decemberben - a kevesebb munkanap miatt - minden évben csökken a felvett hitelek nagysága.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Negyedével több könnyűszerkezetes ház épült

A könnyűszerkezetes lakóingatlanokat építő vállalkozások száma 150-ről 200-ra emelkedett, de közülük elenyészően kevés rendelkezik az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs Kht. megfelelőségi engedélyével.

</BEVEZETO>
20070201konnyusze.jpg



Tavaly mintegy kétezer könnyűszerkezetes technológiájú ház épült Magyarországon, ami 25 százalékkal több, mint 2005-ben - mondta Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnökhelyettese az MTI-nek a tagozat közgyűlése után.

Hozzátette: a jelentős emelkedés oka, hogy a technológia egyre ismertebbé válik az építtetők körében, a biztonságos, kényelmesebb, határidőt tartó kivitelezés miatt. Másrészt az emelkedő energiaárak is emelik a típus népszerűségét, mivel a kiváló hőszigetelő technológia miatt az ilyen házak üzemeltetése kimondottan olcsó.

Az elnökhelyettes közölte: tavaly a házanként 20 millió forintos átlagos árat számítva mintegy 40 milliárd forint értékben építettek könnyűszerkezetes készházat Magyarországon, ami mintegy 8 milliárddal több, mint 2005-ben.

Tavaly 50-nel, 200-ra bővült akönnyűszerkezetes házakat építő vállalkozások száma, ám mindössze 43 rendelkezik az Építésügyi Minőség-ellenőrző Innovációs (ÉMI) Kht. által kiállított építőipari megfelelőségi engedéllyel (ÉME).

A tagozat szabályzata szerint aki rendelkezik ÉME-engedéllyel, és átesett az évi kétszeri, pozitív eredménnyel záródó vizsgálaton, az megkapja a tagozat MAKÉSZ védjegyét. Jelenleg 16 ilyen vállalkozás van Magyarországon, ezek építették a könnyűszerkezetes házak 60 százalékát.
Kárpáti József kiemelte: az illegálisan tevékenykedő cégek a legálisan működő vállalkozókkal szemben előnyben vannak, mivel sokszor feketemunka alkalmazásával tevékenykednek, és így kedvezőbb áron kínálják termékeiket, szolgáltatásaikat.

"A 2006-ban használatba vett mintegy 18 ezer családi háznak 11 százaléka volt könnyűszerkezetes, ami csaknem 2 százalékpontos növekedés az azt megelőző évhez viszonyítva, és közelít a nyugat-európai átlaghoz" - mondta a tagozat elnökhelyettese. Európa fejlett országaiban 20-25 százalék a technológia aránya.

Kárpáti József utalt arra, hogy a magyarországi köztudatban gyakran összekeverik a könnyűszerkezetes, illetve a készházat. Az előbbi jellemzője, hogy fa- illetve fémvázból a helyszínen szerelik össze, a készház pedig nagyfokú gyári előkészítést jelent, melynek során a falak teljes hosszban és magasságban, nyílászárókkal, villany- és gépészeti előkészítéssel, a födémekkel, tetőelemekkel együtt készülnek el.

Így szállítják a helyszínre, ahol már "csak" össze kell szerelni őket, ami a betonalap elkészítésével együtt mindössze két hónapot vesz igénybe.
A Magyarországon épült könnyűszerkezetes házak fele helyszínen ácsolt vagy fémelemekből készült, harmada üzemben előre gyártott készház, míg tizede rönk- és gerendaház. Az európai országokban ezzel szemben a könnyűszerkezetes házak 92 százaléka üzemben előre gyártott elemekből épül.

A beadott építési engedélyek alapján 2007-ben Magyarországon várhatóan 30-40 százalékos növekedéssel, 2600-2800 könnyűszerkezetes ház épülhet, megközelítve az összes újonnan átadandó családi ház 15 százalékát.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Lakónegyed épül a zöldek közreműködésével

Hatszáz lakásos fejlesztés indult Budapest XIII. kerületében, egy hajdani ipari területen. A belső kertes épület környezetét a lakókat bevonva teszi rendbe egy környezetvédelemmel foglalkozó alapítvány.

</BEVEZETO>
20070202narancsli.jpg
A helyszín

Pénteken letették a XIII. kerületi Narancsliget lakónegyed alapkövét. A Reitter Ferenc utca és a Szegedi út találkozásánál épülő ház környezetének kialakításába a fejlesztő SL Group bevonta a Független Ökológiai Központ (FÖK) szakértőit is.

Az alapkőletétel alkalmából tartott sajtótájékoztatón Danny Bercovich, az SL Group ügyvezető igazgatója elmondta, az 50 ezer négyzetméteres telekre tervezett, belső parkos épületben négy ütemben 600 lakást, valamint irodákat és üzlethelyiségeket alakítanak ki.

A beruházást az MKB Bank finanszírozza, a saját erő a közel 13 milliárd forintos összköltség 20 százaléka. Az első ütem 225 lakásának átadását jövőre tervezik. A zömmel 48-52 négyzetméteres, kétszobás otthonok közös költsége a cég szándékai szerint az átlagosnál alacsonyabb lesz, a belső terek gazdaságos kialakítása miatt.

Borszéki Gyula alpolgármester megemlítette, a19. században Angyalföldön kialakult ipari területek közül egyre több változik át lakónegyeddé: a kerületben jelenleg 7500 lakás van a kivitelezés vagy az engedélyeztetés fázisában. Hozzátette, az önkormányzat maga is 500 lakást épített az elmúlt években, sőt további 200 megépítésére és 300 felújítására készül.

A Róbert Károly körút és a Rákos-patak közé eső területen magasabb ugyan a zöldterületek aránya, mint a budapesti átlag, de egy tavalyi felmérés szerint (részben a szaporodó beruházások miatt) rohamosan csökken - mondta Kovács Bence, az elsősorban faültetési kampányairól ismert FÖK alapítványának ügyvezetője.

Az SL Group e tendenciára tekintettel kérte fel az alapítványt, hogy szakértői járuljanak hozzá a környező közterületek parkosításának megtervezéséhez. A FÖK emellett három éven át akciókkal és rendezvényekkel igyekszik a lakókat bevonni a zöldterületek gondozásába.
E tevékenységét összesen hárommillió forinttal támogatja az beruházó.

Kovács Bence jelezte, reményeik szerint angyalföldi programjuk a negyedik évben önfenntartóvá válik, amint sikerül bevonniuk a civileket.

Az SL Groupnak nem ez az első nagyszabású fejlesztése a fővárosban: a Récsei-garázs átalakításával létrejött bevásárlóközpont, a szomszédos István Park lakónegyed, egy Dob utcai bérház felújítása és egy óbudai lakónegyed építése kötődik a nevéhez.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Megkapják a lakást, takaríthatják az utcát

Lakópark-építés és lakóterület-fejlesztés - a 13. kerületben épülő Narancsliget projektben egy civil szervezet is segít a környezet parkosításában. A hatszáz lakásos beruházás 13 milliárd forintból valósul meg, az első lakásokat jövőre adják át.

A 13. kerületben épülő Narancsliget lakópark fejlesztői egy civil szervezetet is bevontak a fejlesztébe a lakónegyed körüli közterület kialakítására. A Független Ökológiai Központ négy évre szóló lakóterület-fejlesztési programot indít - munkájáért három éven keresztül évi egymillió forintot kap a beruházó SL Grouptól.

A több száz lakásos beruházások egész városrészek életére kihatnak. A Róbert Károly körút és a Rákos-patak közé eső területen még viszonylag maga a zöldterületek aránya - főleg a belvároshoz képest, de a beépítések hatására ez egyre kevesebb lesz. Ezt a folyamatot forítaná meg a kivitelező a civil szervezet segítségével.

A hosszú távú program lényege, hogy a lakóközösség bevonásával alakítsanak ki szebb környezetet a köztereken - magyarázta Kovács Bence, a Független Ökológiai Központ Alapítvány ügyvezető igazgatója. A program négyéves: az első évben felveszik a kapcsolatot a helyi partnerekkel, például az ökormányzattal, az iskolákkal. Később különböző akciókat szerveznek a helyi lakók közreműködésével: utcatakarítás, faültetés, fa örökbe fogadása, ápolása. A tervek szerint a program a negyedik évtől önjáróvá válik.

Maga a beruházás egyébként 13 milliárd forintból valósul meg, a lakások többsége kétszobás, 48-52 négyzetméteres lesz. Az épületegyüttes ötezer négyzetméteres kertet fog majd közre. A 600 lakás mellett irodák és üzletek is helyet kapnak. Az első ütemben megépülő 225 lakást jövőre adják át.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Mennyiért bérelhetünk lakást?

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD colSpan=2>
</TD></TR><TR><TD>
</TD><TD class=headerboxtd rowSpan=2>

</TD></TR><TR><TD>Budapest belvárosában havi 40–60 ezer forintért is bérelhetünk lakást, bár egyesek ennek tízszeresét is kipengetik egy-egy nívósabb otthonért. Lakásbérleti körkép.


</TD></TR></TBODY></TABLE>
A lakásbérlők jelentős hányada felsőoktatási hallgató Budapesten. Az egyetemisták beérik 40–70 ezer forintos garzonnal, netán négyen-hatan összeköltöznek egy nagyobb, 2,5–3 szobás lakásba. Az ilyen szállásokhoz persze magasabb, havi 100 ezer forintos bérleti díj tartozik, rezsi nélkül. A 60–70 ezer forintos árkategória is igencsak kelendő, és minőségtől függően a 200–260 ezer forintos otthonok is jól kiadhatók - tudtuk meg Szilvágyi Józseftől, a CityCartel erzsébetvárosi irodájának vezetőjétől. A legnagyobb kereslet a kisebb méretű, ezáltal megfizethető lakások iránt van; ezeket leginkább a belvárosi egyetemek diákjai, valamint a környéken dolgozók veszik ki. Szintén jelentős, nem utolsó sorban pedig fizetőképes keresletet jelentenek a nagyobb cégek Budapesten lakást bérlő közép- és felsővezetői.

Sokat számít a felújítás


<TABLE class=imageTable id=imageTable cellSpacing=0 cellPadding=0 align=right border=0><TBODY><TR><TD>

</TD></TR></TBODY></TABLE>
A fővárosban még a lepusztultabb belvárosi lakásokra is van kereslet, ezek ára persze erősen behatárolt. Mindent bérbe lehet adni, a lényeg, hogy az ingatlan árazása megfeleljen a környezetének. A fölújított épület például nagyon sokat számít, ahogy a szép és csendes környezet is – magyarázza Szilvágyi József, majd fölhívja a figyelmet egy sajnálatos jelenségre: magyar viszonyok között még mindig gyakori, hogy a bérleti díjat a tulajdonos egyszerűen elteszi, és egy fillért sem forgat vissza az ingatlanba. A hosszú távú bérlőkkel többnyire még a lakás festését, felújítását, korszerűsítését is megfinanszíroztatják.


Luxusalbérlet: havi 750 ezerért


Van persze olyan ingatlan is, amelyet csak teljesen felújítva, tökéletes állapotban lehet jól kiadni: az ilyen 50 négyzetméteres, jó elhelyezkedésű belvárosi ingatlanok havi bérleti díja 500 eurónál kezdődik. Nem mennek ritkaságszámba a havi 2–3 ezer euróért (500–750 ezer forint), sőt, akár ennél is többért kivehető 100-150 négyzetméteres luxuslakások sem, amelyek árát nem véletlenül tüntetik föl euróban. Amint azt Szekrényesy Máriától, a Real Home Agency közvetítőjétől megtudtuk, álomotthonokat 90 százalékban külföldiek bérelnek. Ők mindenképpen nívós újépítésű, vagy kívül-belül teljesen felújított lakásokat keresnek. Az új lakások általában előnyt élveznek, mivel ezekhez garázs is tartozik.


Garázs vagy parkolóhely tehát mindenképpen kell, nélküle gyakorlatilag nem lehet kiadni az ilyen ingatlant. A klasszikus, belvárosi épületeknél is „kötelező” áthidalni ezt a problémát. A lift szintén kulcskérdés: ennek hiányában csak a második emeletig forgalomképesek a nívós otthonok. A régi házakban lévő bérlakások csakis akkor versenyképesek az újakkal, ha maga az épület kívülről is teljesen fel van újítva, és a lépcsőház, valamint a lift is tetszetős - magyarázza Szekrényesy Mária. A tehetős bérlők a lakásbelsőre is figyelnek: megkövetelik a legújabb divat szerinti felújítást, a teljes burkolat- és nyílászárócserét, a konyhában pedig a mosogatógépet. A bútorozottság kérdésében már megoszlanak az igények: kis lakást általában bútorozottan keresnek, nagyobbat pedig bútorozatlanul.


Luxuslakásokat általában hosszabb távra, minimum egy évre bérelnek, a lakók pedig leggyakrabban 1–2 évig maradnak. Nagykövetségek esetében már inkább a 3–4 éves bérleti idő mondható tipikusnak. A külföldiek mellett magyarok is megfordulnak luxusbérlakásokban: van olyan üzletember, akinek mindez az életstílusához tartozik, van, aki építkezés miatt költözik családjával egy időre ilyen ingatlanba, és akad olyan tehetős diák is, akinek szülei bérelnek ilyesmit egyetemi éveire - bár ez utóbbiak ritkán lépik át a havi 200 ezer forintos határt.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyan vegyünk telket?

<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TD colSpan=2>

</TD></TR><TR><TD>
</TD><TD class=headerboxtd rowSpan=2>
</TD></TR><TR><TD>A telek nem csak egyszerű földdarab, kiválasztásakor számos tényezőt figyelembe kell vennünk. A környék, a tulajdoni lap, a fekvés, a benapozás, de még a talajtípus is befolyásolhatja a döntést.

</TD></TR></TBODY></TABLE>

Telek vételekor a környéket és a közvetlen környezetet is tanulmányoznunk kell: tisztáznunk kell, szeretnénk-e egyáltalán az adott környéken lakni, milyen távolságra leszünk a szülőktől, nagyszülőktől, munkahelytől, milyen módon tudunk munkába járni. Ki kell derítenünk, nem szokott-e rendszeresen dugó lenni leendő útvonalunkon, és utána kell néznünk annak is, milyen sűrűn járnak a BKV-járatok, a távolsági buszok és a vonatok. A következő teendő az infrastruktúra felmérése: milyen messze vannak az egészségügyi létesítmények, a szórakozási lehetőségek, a bölcsődék, az óvodák és az iskolák, van-e a közelben a sport- és kulturális létesítmény?

A második lépés a tulajdoni lap tanulmányozása: nézzük meg, milyen besorolású az adott telek, milyen terhek és bejegyzések vannak rajta. Nem kell feltétlenül odébb állnunk akkor sem, ha széljegyet találunk: ha nagyon tetszik a telek, érdemes opciós vételben megegyeznünk az eladóval – javasolja Sztranyák József, a Magyar Ingatlan Tanács elnöke. Ebben az esetben az eladó érdeke, hogy minél hamarabb eltüntesse a kellemetlen bejegyzést, legyen szó akár haszonélvezetről, akár jelzálogjogról. A megoldás a vevő számára is biztonságot jelent, hiszen vállalja, hogy a bejegyzések elrendezése után a telket megveszi, emiatt pedig az eladó sem adja el másnak az áhított ingatlant.

Az is gyakran előfordul, hogy a tulajdonos a lakásmaffia ellen „álbejegyzésekkel“ látja el a tulajdoni lapot. Ebben az esetben különösen jól járunk az opcióval, hiszen a telekkel valójában nincs gond, mindössze a tulajdonos volt elővigyázatos. Ha ekkor az ingatlanra elővásárlási szerződést kötünk, a vásárlást pedig feltételhez és határidőhöz kötjük, kötelezzük az eladót, hogy mihamarabb rendezze a papírokat.

Önkormányzati érdeklődés

Meg kell tudnunk a telek övezeti besorolását is, mivel ebből derül ki, mit építhetünk az ingatlanra. Legjobb, ha a terület jövőbeni sorsáról is érdeklődünk, azaz kiderítjük, milyen sorsot szán az önkormányzat neki. Ha ugyanis a telkek átminősítését fontolgatják, előfordulhat, hogy nem építhetjük rá azt az épületet, amelyet eredetileg szerettünk volna.

Budán gyakran problémás a párkánymagasság is, hiszen egy domboldalba épített ház könnyen elveheti a látképét. Emiatt célszerű minden paramétert ellenőrizni, bemenni az önkormányzat műszaki osztályára, és az előadót kifaggatni az esetleges építési korlátozásokról, valamint arról is, mit építhetnek a környező telkekre, és ezzel elvehetik-e a panorámánkat − tanácsolja Sztranyák József. Mindenképpen érdemes rászánni pár tízezer forintot a hivatalos értékbecslésre is, mivel laikusként nem veszünk, és nem is vehetünk figyelembe minden apróságot.


Eleve elrendelve

A telkek tájolása a kialakított utcák alapján adott, ezért nem mindegy, milyen felhasználásra vesszük meg az adott ingatlant. A terveket mindenképpen a telek tájolásához kell igazítanunk, de ha ragaszkodunk egy meglévő tervhez, akkor ahhoz mind méretében, mind pedig arányaiban megfelelő beépítetlen ingatlant kell találunk. Lényeges, hogy a nap legalább 16 órán keresztül süsse a ház lakott helységeit, elsősorban a szobákat, a nappalit és a konyhát. Éppen ezért legjobb, ha déli, délkeleti fekvésű telket választunk − javasolja Hábele Tamás, a CityCartel XVII. kerületi irodavezetője. Az ingatlan benapozása nagyban meghatározza az fölépülő ház lakhatási értékét, ezért egy napos telek sokkal többet ér egy árnyékosnál.

A talaj szerkezete tipikusan az a szempont, amellyel a vevők nem szoktak foglalkozni, pedig a nem megfelelő talajtípus akár 30 százalékkal is megemelheti az építkezés költségeit. Laza talaj esetén a telek feltöltése is szükséges lehet, magas talajvíz esetén pedig az alap megfelelő szigetelése drágíthatja meg az építkezést. A lejtős telek is emelheti a költségeket, különösen akkor, ha köves talajjal társul. Fontos a közművesítés kérdése is, hiszen a költségek szempontjából nem mindegy, mely közművek vannak az utcában, és melyek azok, amelyek be is vezettek.

Romot csak óvatosan

Bontásra ítélt házat nem feltétlenül éri meg építési teleknek megvenni, hiszen a bontás, a törmelék elszállítása és tereprendezés szintén pluszköltséget jelent. Ilyesmit csak akkor vegyünk, ha a telek egyébként „tökéletes”, nagyon jó adottságú, jó helyen van, és valóban ott szeretnénk felépíteni álmaink házát.

Ebben az esetben a bontási költséget lealkudhatjuk a vételárból, esetleg a romos épületet a bontott anyagért cserébe lebontathatjuk valakivel. A régi mondás, amely szerint „a telek kétszeresét éri, ha nincsen rajta épület”, ebben a formában nem igaz, csupán az új telkek árát szokták felverni ezzel az érveléssel − figyelmeztet Hábele Tamás. Mindezt idézőjelben kell érteni, hiszen egy üres telek valóban értékesebb, mint egy használhatatlan építménnyel beépített, de semmi esetre sem kerülhet kétszer annyiba.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Máris drágítja a lakásokat a kormányzati negyed

Alig jelentették be a leendő kormányzati negyed helyszínét, a környéken található ingatlanok eladói máris 10-15 százalékkal megemelték áraikat. Aki tartotta az eredeti szintet, már az sem megy bele alkudozásba.


Évek óta erős a vevői érdeklődés a XIII. kerület iránt, és van is miből válogatniuk az új építésű lakás vásárlását tervezőknek, hiszen még most is gomba mód szaporodnak a társasházak a városrészben. A legalacsonyabb négyzetméterárak (még a kerület külső részein is) 280-300 ezer forint környékéről indulnak, míg a jellemző négyzetméterár egy különösebb extrákat nem kínáló társasház esetében 330-360 ezer forint között mozog. A legkisebb alapterületű lakásokat 10 millió forint körüli összegért is meg lehet vásárolni. A kínálat óriási: a néhány lakásos, családias társasházaktól kezdve a loftlakásokon át a több száz lakásos nagy projektekig szinte minden kategóriából lehet választani.


Érdemes megemlíteni, hogy a korábban elkészült épületekben néhány lakás az eredetihez képest akár másfélszeres áron került eladósorba mostanában. Különösen igaz ez a kisebb alapterületű, központhoz közeli ingatlanok esetében. A mostanában divatba jövő loftok négyzetméterára megközelíti a félmillió forintot. Ugyanakkor jó vásárt csinált, aki a kerületben elsőként épült, Újlipótvároshoz közeli projektekben vásárolt: a kereslet nagy, a lakásokat az eredetihez képest közel kétszeres áron is értékesíteni lehetne, igaz, nagyon kevés eladó belőlük - jellemzi a helyzetet Murányi Ákos, a Duna House vezető elemzője.

Szintén keresettek az Árpád híd környékén található új építésű házak. Általában itt is az elképzelt és a piaci árak közötti eltéréssel van probléma: sokan keresnek 20 millióért új építésű, 3 szobás lakást, ám ezért az árért nem könnyű találni.

Túlárazott panelek

A Duna House Petneházy utcai irodájának tapasztalatai szerint sok panellakás túlárazott, az eladók még nem látják, hogy az energiaárak emelésének milyen hatása lesz a piacra. Hasonló tapasztalatokról számolt be a Kárpát és a Hollán Ernő utcai iroda is: a belvároshoz közeli panelekben nem ritka a 270 ezer forintos négyzetméterár sem, de a téglaépítésű lakások tulajdonosai is sokszor szeretnének magasabb árat kapni a piacilag indokoltnál. Probléma, hogy az Újlipótvárosban sok a távfűtéses lakás, amelyek iránt csökken az igény.


Földrajzilag a legjobban keresett területek egyrészt az újlipótvárosi, Dunához közeli utcák, például a Hollán Ernő, a Tátra és a Balzac 18-20 millió forintos lakásai, valamint a metró közelében lévő területek. Fontos szempont, hogy a lakások ne főútvonalon helyezkedjenek el, a Váci úton, illetve a Róbert Károly körúton nagyon nehéz az eladás, de még a Nagykörúton sem nevezhető túlzottan gyorsnak és egyszerűnek az ingatlanok értékesítése.

Az épülő kormányzati negyed hírére a környéken található ingatlanok eladói máris 10-15 százalékkal emelték áraikat, de aki tartotta az eredeti szintet, az sem megy bele alkudozásba. Kevésbé keresettek a kiesőbb területek: a Tatai út környéke, valamint viszonylag kisebb az érdeklődés a Kassák Lajos utca és környezete iránt is, noha ott is folyamatosan épülnek a társasházak.

Széles skálán

Az árak igen széles skálán mozognak. A legolcsóbb eladó ingatlanért a Szent László út környékén 7 millió forintnál is kevesebbet kérnek, de számolni kell azzal, hogy ezért az összegért leginkább csak földszinti, belső udvarra néző, 25 négyzetméteres lakások kaphatók. Hasonló kategóriájú, felújított lakásért a Tisza utcában már közel 8 millió forintot kérnek.


Maradva a garzon kategóriánál, a Dráva utcában egy magasföldszinti, 31 négyzetméteres lakás ára már meghaladja a 9 millió forintot. (Az említett ingatlanok négyzetméterára 250-298 ezer forint között alakul.)


Az igen népszerűnek számító Szent István park környékén az árak jóval magasabbak, földszinti garzont itt 345 ezer forintos négyzetméteráron talál a vevő. Az emeleti lakások négyzetméterára könnyen meghaladhatja az 500 ezer forintot. Aki nagyobb, 40-50 négyzetméter alapterületű lakásban gondolkodik, a legolcsóbb megoldást szintén a Szent László út környékén, körfolyosós házban találhatja meg. Itt egy 47 négyzetméteres, felújítandó ingatlanért 9,6 millió forintot kérnek. A Petneházy utcában panelház felső emeletén 47 négyzetméterért már több mint 10 millió forintot kell fizetni, a négyzetméterár kevesebb mint 220 ezer forint, a Kárpát utcai panelekben pedig egy 50 négyzetméteres lakás induló ára általában meghaladja a 14-15 millió forintot.

Balzac és Kleopátra

Az ennél is nagyobb, 60-70 négyzetméteres lakások ára inkább a 18-25 millió forintos sávban mozog, de ezt nagyban befolyásolja a lakás állapota és az ingatlan elhelyezkedése. Míg a Balzac utcában egy 63 négyzetméteres lakás 16 millióért elérhető, addig a néhány éve épült Kleopátra házban 27-30 millió forintot kérnek egy hasonló méretű ingatlanért.


Jóval magasabb árakért ismét csak a Szent István parkig vagy az Újpesti rakpartig kell menni. Előbbi helyszínen egy igényesen felújított, panorámás lakás négyzetméterára megközelíti, utóbbi esetben el is hagyja a 600 ezer forintot - természetesen ezért a pénzért igen exkluzív otthont lehet vásárolni. A száz négyzetméter feletti lakások esetén 20 millió forinttól indulnak az árak, s 25-30 millió forintért akár már egy 4 szobás lakás is elérhető.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Használt lakás is lízingelhető az Erste Banknál

Január közepe óta használt lakásokat is lehet lízingelni az Erste Ingatlanlízing Zrt.-től. Sőt a társaság már nem csak devizabelföldi, hanem devizakülföldi magánszemélyek ingatlanhoz jutását is finanszírozza.

Az Erste Ingatlanlízing Zrt. tavaly júliusban lépett be az ingatlanlízingpiacra, ahol először új lakásokra kínált nyílt végű pénzügyi lízinget devizabelföldi magánszemélyek részére. Idén a társaság tovább bővítette kínálatát, és immár használt lakások is lízingelhetők zárt végű pénzügyi lízing formában.

Jövedelemalapon az ingatlan értékének akár 100, fedezet alapon akár 80 százalékáig vehető igénybe ez a finanszírozási forma. A jövedelemalapú konstrukciónál megfelelő jövedelem, míg fedezetalapon a mindenkori minimálbér igazolása szükséges.

Tisztán fedezetalapon, azaz munkaviszony és jövedelem igazolása nélkül a lakás értékének 60 százaléka finanszírozható. A fedezet- és tisztán fedezetalapú termékek januártól már devizakülföldi magánszemélyek részére is elérhetők.

További újdonság, hogy a lízing során bevont kiegészítő fedezet lehet haszonélvezeti vagy jelzálog joggal terhelt (például banki, lakás-takarékpénztári vagy állami jelzálogjog, munkáltatói kölcsön), bár ebben az esetben a kiegészítő fedezetet a terheléssel csökkentett értéken veszik csak figyelembe. Kizárólag új lakás vásárlásakor lehetőség van a lakáshoz tartozó garázs, garázshely vagy tároló finanszírozására is.

Várkonyi Csaba, az Erste Ingatlanlízing Zrt. nemrég kinevezett vezérigazgatója bejelentette: az általa irányított társaság csökkentette a devizaalapú lízing kamatait, így svájcifrank-alapon 6,49 százalékos, míg euróalapon 7,99 százalékos kamatlábbal vehető igénybe a társaságnál a lízing. Ez a nyílt végű pénzügyi lízinghez kapcsolódó kamatmentes áfafinanszírozást is figyelembe véve az egyik legkedvezőbb ajánlat jelenleg a piacon.

A folyamatban lévő termékfejlesztéssel kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: 2007-ben a meglévő konstrukciók feltételeinek további javítását, valamint a gazdasági társaságok részére új lakás- és üzlethelyiség-lízing termék kidolgozását tervezik.
</BEVEZETO>
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyelőre nem veszünk kevesebb lakást

Az év elején sem esett vissza az értékesítés a lakáspiacon, de hamarosan érezhető lesz a várhatóan az inflációnál is magasabb áremelés. A már felépült házakban érdemes keresgélni.

Lendületes volt a lakások értékesítése az év elején - derül ki a Lakásvásár médiacsoport elemzéséből.

Az idén február utolsó hétvégéjén kerül sor az első Lakásvásárra, a budapesti SYMA csarnokban. A kiállítást szervező csoport felmérést végzett a kiállítók körében, és arra a következtetésre jutott, hogy a tavaly évvégi pesszimista hangok ellenére kifejezetten lendületesen indult az idei értékesítés.

A januári adatokból a 160 kiállító többsége arra következtet, hogy az inflációt is meghaladó áremelés már a február végi kiállításon érezhető lesz. A forgalmazók véleménye szerint azonban a használt lakások piacán és az új, már felépült, de még el nem adott lakások körében szinte lehetetlen árat emelni.

Ezeknél a projekteknél idén, év elején erősebb akciókat is megengedtek maguknak a fejlesztők az értékesítés fellendítésére, hiszen az eladatlan lakás viszi leginkább a pénzt.

A Lakásvásár kiállításokon öt éve folyamatosan készülő felmérések is azt támasztják alá, hogy az ajándék konyhabútorok, beépített konyhagépek és egyéb kedvezmények mellett sokan az árból is engednek, ami nem egyszer egymillió forint megtakarítást is jelenhet a vevőnek. Ilyen alkalmi kínálatok várhatóan lesznek idén is.

A kiállításon jelen lesznek a fejlesztők mellett a bankok (FHB, Erste, CIB, OTP, MKB, Unicredit), és először itt vonulnak fel a készházgyártók is. A könnyűszerkezetes szakma tizenöt képviselője együtt mutatja be különböző technológiával, ám - közösen - MAKÉSZ-védjeggyel épülő házait.

A nagy, egész városrészeket érintő beruházások között megjelennek a Corvin-sétány, a Prestige Towers lakásai, vagy az Engel Group otthonai.
</BEVEZETO>
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Sok a lakás, kevés a vevő

A GKI Gazdaságkutató Zrt. és az AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe a múlt év októberéhez képest 6,8 ponttal -20,8 pontra csökkent idén januárban. A pesszimizmus főleg a lakáspiacon jellemző, az előrejelzések szerint a legjobb esetben is stagnálni fog a kiadott építési engedélyek száma.

Megszokott jelenség az elmúlt két év adatai alapján, hogy az új lakások piacán legfeljebb minimális, az infláció mértékét semmiképpen nem meghaladó nagyságrendű áremelkedés tapasztalható. A GKI Gazdaságkutató Zrt. által negyedévente közzétett, a 2006-os adatokat mutató felmérések alapján az ingatlanpiaci szereplők új lakásokra vonatkozó, nominális áremelkedéssel kapcsolatos várakozásai az év elejétől fokozatosan 0 százalékról 4 százalékra emelkedtek. A budapesti kerületek átlagos árainak változása 2006 végére éves szinten, átlagosan 4 százalék emelkedést mutatott. Ezt annak ellenére tudta elérni, hogy az év elején (2006. február) a 2005. utolsó negyedéves árakhoz képest 1,5 százalékos csökkenést is kénytelen volt elkönyvelni a fővárosi átlagárakat mutató index.

A GKI Zrt.–AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexének értéke 2007 januárjában –20,8., ami az ingatlanpiaci kilátások enyhe romlását jelzi az előző felméréshez képest. Az index értéke lényegében megegyezik az egy évvel korábbival. Most is a lakáspiacon a legpesszimistább a megítélés. A forgalmazói várakozások romlottak, viszont a fejlesztőiek kissé javultak a tavaly októberi megkérdezéshez képest.
Jóslatok 2007-re

A piacon megjelenő új projekteknél nem várható különösebb emelkedés. Az AL Holding elemzése szerint feltehetően stagnálni fog a kiadott építési engedélyek száma, esetleg további csökkenés is várható. A beruházók kivárnak, a 2007-es évre prognosztizált, a lakossági fogyasztást érintő általános visszaeséstől tartva nemigen lesznek új belépők a piacon, vagy ha igen, egy szűk csoportot érintő szegmensben fognak új fejlesztéseket eszközölni. A megkezdett, több ütemben megvalósuló építkezések folytatódni fognak, kihasználva a már megszerzett ismertségüket. Várhatóan az elmúlt időszakban megjelent külföldi nagy beruházók is valamelyest bővítik kínálatukat, amely alapvetően az anyaország fogyasztóit fogja megcélozni.

A keresleti oldalon, az előbb részletezett okok miatt szintén nem várható emelkedés, illetve inkább visszaeséssel számolunk. A tavaly még lakásvásárlásban gondolkodók egy része valószínűleg átértékeli változó jövedelme ismeretében szándékát. Ennek megfelelően a 2007-es évben 8500-9000 körüli eladott lakással lehet számolni.

A csökkenés korábban kezdődött

A 2005-ös év utolsó negyedévére a lakóingatlan-piac szereplői szinte kivétel nélkül olyan időszakként tekintenek, amikor már egyértelmű jelei mutatkoztak annak, hogy a 2000. évtől tapasztalható emelkedés stagnálásba, sőt néhány területen csökkenésbe fordult. 2005 végére soha nem látott mennyiségben kínálták a beruházók új építésű lakásaikat, s ebben az évben jelent meg először – addig még széles körben nem ismert fogalomként – ezen a piacon is a készlet intézménye (kész, de még el nem adott lakások).

Sok tervezett beruházás elhalasztása vagy teljes elmaradása is tapasztalható volt 2005 utolsó negyedévében, illetve főként a 2006-ban. Ennek igazolására leginkább a KSH által közzétett építési, illetve használatba vételi engedélyek számát elemző mutatók szolgálnak.

Az újlakás-állomány 2006 végére csökkenést mutat. Az AL Holding piackutatása szerint 2006-ban 64 projektben összesen 5366 új lakás jelent meg a budapesti piacon. Ez a szám elmarad az előző években tapasztaltaktól (megközelítőleg 30 százalékos a csökkenés).

Az eladott lakások száma ugyanakkor nőtt. 2005-ben a cég által vizsgált kerületekben összesen 8500 lakást adtak el, ez a szám tavaly 9383 volt. Az emelkedés, illetve szinten tartás annak köszönhető, hogy a bankok önerőkímélő konstrukciók bevezetésére kényszerültek az ügyfelekért folytatott versenyben. Ma már nemritkán a teljes vételár 90, sőt extrém esetekben akár a 100 százalékát is megfinanszírozzák. Az új konstrukciók eredményeképpen olyan szereplők is beléphettek a keresleti oldalon a piacra, akik eddig nem gondolkodhattak ilyen típusú vásárlásban.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Elrobog mellettünk Európa lakáspiaca

Az előrejelzéseket megcáfolva, a kametemelési ciklus ellenére sem mérséklődött igazán az európai lakáspiac száguldása 2006-ban. A Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS) legfrissebb európai lakáspiaci körképében (European Housing Review) kitér Magyarországra is, s a megszorítások miatt a hazai lakáspiac mérséklődését tartja valószínűnek 2007-re. Európa legdinamikusabb árnövekedését Dániában, Norvégiában és Lengyelországban regisztrálták, míg Magyarország egyértelműen a sereghajtók közé tartozik.

A tanulmány Magyarországról szóló része kiemeli, hogy az újépítésű lakások ára átlagosan 5-7 százalékkal nőtt, míg a használt piacon ennél szerényebb árnövekedés volt megfigyelhető 2006-ban. Ezzel hazánk kilóg a régiós sorból, melyet az elemzés részben azzal magyaráz, hogy Magyarországon közel sem olyan szűk a kínálat mint a szomszédos országokban.

A megszorító intézkedésktől a jelentés egyértelműen a kereslet visszaszorulását várja, mely a lakáspiac aktivitását várhatóan visszaveti 2007-re, illetve elképzelhetően 2008-ra. Az építési engedélyek száma 2006-ban már jelentős csökeknést mutatott, s az elemzés az építkezések visszaesését prognosztizálja az idei évre is. Emellett a piac egyik legnagyobb kockázataként a devizában való eladósodottságot említi az RICS.

A lakhatás költségei nőnek

Baross Pál FRICS, az RICS magyarországi szövetségének elnöke a European Housing Review-ról a Portfolio-nak elmondta, hogy a magyar lakáspiac "gyengén" szerepel, azaz általánosságban sem a használt, sem az új építésű lakások piacán nem várható áremelkedés. Véleménye szerint ez önmagában nem lenne káros, sőt, inkább az a problémás, amikor a lakásszektor egy erős inflációs spekulatív nyomás alatt van. Szerinte azonban az európai összefoglaló nem tér ki arra, hogy Magyarországon a stagnáló lakásárak ellenére nőni fognak a lakhatási költségek, ami egy bújtatott árnövekedés, mely legalább annyira káros, mintha a lakásárak nőttek volna. - véli Baross Pál.

Varsó robog

Az európai lakáspiac általánosságban nem követte az amerikai példát és tudomást sem véve az emelkedő kamatkörnyzetről és a túlfűtöttséget emlegető elemzőkről, 2006-ban további áremelkedést produkált. Kiemelkedő árnövekedést figyelt meg az RICS Dániában, Norvégiában, Görögországban, Írországban, Svédországban és Lengyelországban. A "nagyok" közül az Egyesült Királyságban tovább folytatódott az árak szárnyalása, míg Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban minimális mérséklődés mutatkozott. Európa "beteg embere" továbbra is Németország a középtávon is várhatóan stagnáló lakásáraival, míg Nyugat-Európában egyedüliként 2006-ban Portugáliában csökkentek a lakásárak.

2006-ban mintegy 33 százalékkal nőttek az ingatlanárak Varsóban, mellyel a lengyel főváros Európa egyik legdinamikusabban "fejlődő" lakáspiacát tudhatja maga mögött. A lengyel árszáguldást a Housing Review a kínálat szűkösségével és a fokozódó külföldi befektetésekkel indokolja. Az EU-hoz idén csatlakozott mindkét országban 10% fölötti áremelkedés volt megfigyelhető 2006-ban, mely folyamat várhatóan tovább folytatódik ebben az évben is.

Az EU 2004-es és 2007-es bővítése kihat a nyugat-európai lakáspiacokra is, elsősorban Írországra és az Egyesült Királyságra. A szigetországokba korlátlanul fogadott kelet-közép európai munkavállalók ugyanis jelentős keresletnövekedést jelentenek a nagyobb ír és angol városokban. A munkavállalói hullámhoz - melyben egyértelműen a lengyelek járnak ez élen - ebben az évben csatlakozhatnak a bolgárok és a románok is, ami további lökést jelent majd az ír és az angol piacnak.

Nerm számít a kamatemelés

Hiába emelt 150 bázispontot 2006 során az EKB, az európai jelzálogpiac még a lakáspiacnál is dinamikusabban fejlődött a tavalyi évben. A 12 eurózóna-beli országból 8-ban kétszámjegyű növekedést regisztrált az RICS, a legmagasabbat Görögországban, Spanyolországban és Írországban. A jelzálogfelvétel az eurózónán kívűl is igen aktív volt 2006-ban, az Egyesült Királyságban és a skandináv országokban is dinamikus bővülést zárt a piac.
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
Befejezés előtt a Marina-part második üteme

A fejlesztő szerint már most nagyon jól járt, aki a Duna Plaza mögött épülő Marina-parton vett lakást. A négyzetméterárak 600 ezer forint fölött járnak.

Az Autóker Holding Marina-parti lakásberuházásának második üteme a befejezéséhez közeledik. Aki az első ütem lakásaiból vásárolt, annak három év alatt felével nőtt a befektetett pénze - hangzott el az ingatlanbefektető cég sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten.

Az angyalföldi Duna-parton, a Duna Plaza mögött, mintegy 18 hektáros területen kezdte meg három éve az Autóker a Marina-part építését. Az első ütemben 224 lakás készült el, és hamarosan költöznek a lakók a második ütem 275 lakásába.

Ez utóbbiban 34 és 105 négyzetméter között változik a lakásméret, a fajlagos ár pedig 400-700 ezer forint. Három évvel ezelőtt, az első ütemben 400-450 ezer forintba került a lakások négyzetmétere, ez mára 600-650 ezer forintra emelkedett. A növekedés 50 százalékos.

Már épül a szerkezete a 350 lakásból álló harmadik ütemnek, és engedélyezés alatt áll a negyedik ütem 300 lakása. A Foka-öböl mellé kerül a következő két ütem, 100-100 lakással. A terület másik felét - mintegy 9 hektárt - az Autóker nemrégiben eladta a spanyol Fadesának.

Aradi Ferenc értékesítési igazgató az MTI-nek ezt azzal indokolta, hogy egy terület látványa annál változatosabb lesz, minél többen építenek ott házakat. Utalt arra is, hogy a nagy fejlesztők - bár egymás konkurensei - együttműködnek egy bizonyos szinten. Így elképzelhetőnek tartja, hogy a Csepel-sziget északi csücskén található Fadesa-telkekből pedig az Autóker vásárol majd.

A Managerent Kft. két évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy kezelje az Autókertől befektetési céllal vásárolt lakásokat. Ez a munka többnyire bérbeadást jelent. Szelevényi Judit ügyvezető az MTI-nek elmondta, hogy egy 50 négyzetméteres lakás bérleti díja a Marina-parton havi 100-120 ezer forint rezsi nélkül. A nagyméretű lakások bérleti díjairól viszont mindig egyedileg állapodnak meg.

Az első ütemből 50 lakást kezelnek, ennek 70 százalékát ki is adták. A Váci úti új irodaházakban elég sok külföldi dolgozik, ők általában 3 éves bérleti szerződést kötnek. A belvárosi Autóker-épületekből több mint félszázat kezel a Managerent Kft.
</BEVEZETO>
 

Forgoszel

Állandó Tag
Állandó Tag
A negatív csúcshoz közelednek a várakozások

Az ingatlan piaci szereplők úgy vélik, idén a használt lakások ára csökken, az újaké infláció alatt nő. Az irodapiacon kiegyenlítettebb változások valószínűek.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. fővárosi ingatlanpiaci indexe a múlt év októberéhez képest 6,8 ponttal, -20,8 pontra csökkent ez év januárban - ismertette Akar László vezérigazgató szerdai sajtótájékoztatóján.

Az AL Holding, valamint az Ingatlan és Befektetés című szaklap támogatásával készített felmérés alapján - mint 2001 januárja óta mindig - az ingatlanpiac szereplőinek várakozásaiból számítják az indexet. A végső pontszámot a részpiacok - lakás, iroda, üzlet és raktár - összegzése adja.
Az összegzett várakozások 2001-ben a skála 0 pontjáról indultak, és azóta folyamatosan a negatív tartományban vannak. A csúcspont 2001 júliusában volt -1,7 ponttal, míg a mélyponton, 2002 júliusában -29,2 ponton állt az index.

A várakozások szerint idén a használt lakások ára 2 százalékkal csökken, az új lakások ára pedig 4,5 százalékkal emelkedik. Az új lakások Nyugat-, illetve Kelet-Magyarországon drágulnak leginkább (5 százalékkal), míg Pest megyében 3,8 százalék, Budapesten pedig 4,1 százalék áremelkedés várható. (A GKI előrejelzése szerint az idén 6 százalékos lesz az infláció.) A felépített lakások száma - előzetes becslés szerint - tavaly 34-35 ezer volt, idén 32-33 ezer várható.

Az "A" kategóriás irodák kihasználtsága jelenleg Pesten 78, míg Budán 84 százalék. Az idén a bérleti díjak várhatóan 3 százalékkal emelkednek (jelenleg 12-14 euró a díj havonta és négyzetméterenként). A frissen felépített új irodák értékesítési ára is 3 százalékkal fog nőni, míg a használt "A" kategóriás irodák ára változatlan marad.

Az üzlethelyiségek piacán 13 százalék volt a bérlőcsere tavaly. A bérleti díjak várhatóan 3 százalékkal emelkednek az idén. Hasonló emelkedés várható az ipari-logisztikai ingatlanok bérleti díjaiban is.

Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója arról számolt be, hogy Budapesten 2005-ben 8500, tavaly viszont 9383 lakást adtak el. A növekedést annak tudta be a vezérigazgató, hogy a bankok egyre csökkenő önerő mellett hitelezik a lakásvásárlókat.

Így nem véletlen, hogy amíg 2005 végén 12 750 szabad lakás volt a fővárosban, addig ezek száma a múlt év végén már csak 8714-et tett ki. (Szabadnak számít minden olyan lakás, amire már építési engedélyt kértek, és még nem adták el.)

A már használatbavételi engedéllyel rendelkező, de még el nem adott (úgynevezett készleten lévő) lakások száma 2006. januárban 1580 volt. Ez a szám csökkent májusra 1322-re, majd decemberben 1523-ra növekedett.
</BEVEZETO>
 
Oldal tetejére