Ingyenpénz: évi ötmilliót osztanak négyezer szerencsésnek Kanadában

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 28.

Melitta - 2017 Április 28, 05:29
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Májusban elindulhat a kanadai Ontario tartományban a hónapok óta tervezett alapjövedelem-projekt, amelynek keretében 4000 szerencsés kiválasztott élvezheti majd az extra jövedelem előnyeit.

  Már a résztvevő három települést is kijelölték, így tényleg célegyenesbe érkezett a megvalósítás – írta a Portfolio.hu.

  És hogy mennyit kaphatnak a kiválasztott 18 és 64 év közöttiek három éven keresztül?

  • Az egyedülállók évi majdnem ötmillió forintnak megfelelő amerikai dollárt.
  • A párok mintegy hétmillió forintnyi összeget.
  Fogyatékosság esetén további 6 000 dollár jár, de nem fosztják meg a résztvevőket a jelenlegi család- és betegtámogatási segélyektől sem.

  Az alapjövedelmet akkor is megkapják a programban résztvevők, ha van keresetük. Igaz, ebben az esetben a támogatás összege megkeresett dolláronként 50 centtel csökken.

  Hasonló kísérlet már Finnországban is indult, de ott kicsit más a modell, mert csak munkanélkülieket vontak be. Magyarországon is számos támogatója van az alapjövedelem ötletének, akik úgy látják, semmi akadálya a bevezetésnek. Viszont a kormány mereven elzárkózik az ötlettől.
  24hu

  fizikus_alapjovedelem-e1472541680113-1024x576.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Április 28.

  1. *Rima
   *Rima
   mire is eleg ??
   atszamolva horribilisnek tunik
   itt elve keservesen nyomorusagos kuszkodos mindennapokat nyujt
   • Up to $16,989 per ev az egyedulallonak , megkeresett dolláronként 50 centtel csökken.
   • Up to $24,027 perev a paroknak , megkeresett dolláronként 50 centtel csökken.
   • Up to fogyatékosság esetén további 6 000 dollár jár.
   17ezer $/ev igen szukos sok nelkulezessel jaro letet biztosit
   24ezer$ /ev egy parnak megszukosebb mindennapokat nyujt
   udvarfy és ladybug7spots kedveli ezt.
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Az 5 millió forint jobban hangzik.... ez a zsigeri átszámolósdi nekem is mindig csípi a szememet.... ott és akkor mire elég ez a lényeg !
   Köszönet az infoért.
   udvarfy kedveli ezt.
  3. HaroldKing
   HaroldKing
   Nos, a cikk biztos nem pontos. Amerikai dollár alatt általában USA-dollárt értenek. De ez az egész dolog nem az USA-ban hanem Kanadában van ugye...

   De ha azt nézem mire elég évi 5 millió forintnak megfelelő USA-dollár az USA-ban, akkor:

   —Az körülbelül havi 1500 dollár. Ezt úgy kell tekinteni, mint egy gyakorlatilag pontosan minimálbéres fizetés összegét. A minimálbér ugyanis errefelé nagy általánosságban elég jó közelítéssel 8 dollárnak mondható óránként. Ezt ha beszorzod 8-al (napi 8 óra munka) majd 24-el (5 napos munkahetet feltételezve kb ennyi a munkanapok száma egy hónapban), akkor az épp 1536 dollár, ami nagyon jó közelítéssel épp annyi ami az ingyenpénz mennyisége.

   Na most, hogy ez mire elég? Hát, valahogy már meg lehet élni belőle ha az embernek nincsenek nagy igényei. Az biztos hogy éhen nem hal. Még arra is telik hogy jusson lakbérre. Keleteurópai mércével nézve, szinte az amerikai álom sokaknak. Itteni viszonyok közt úgy kb a nyomorszint. Nem azért mintha fizikai értelemben nyomorogna az illető, mert arról szó sincs. Hanem mert itt egy átlagember messze nem ehhez van hozzászokva.

   Engem inkább az tölt el értetlenséggel, ha fejenként 5 milliót kapnak egyedülállók, a párok miért csak 7-et. Nem félnek attól, hogy erre majd nem házasodnak össze csak együtt élnek, hiszen akkor az 3 millió pluszt hoz nekik koponyánként?!
  4. ladybug7spots
   ladybug7spots
   A mimálbér megvan....az tudható mennyi a hivatalos létminimum ? (Csak mert érdekel.)
   Ez a világon mindenhol így van...egy egyedülálló pl. ugyanakkora lakbért, fűtést kell fizessen, mint ha ketten laknak egy ugyanolyan lakásban.
   Kit érdekel manapság a házasság ?
   Üzlet akkor van benne e felfogás szerint, ha mondjuk egyedülálló bérlőtársaknak vallják magukat.
   udvarfy kedveli ezt.
  5. szundi53
   szundi53
   Erről az ingyen pénzről már volt szó, de 1-2 fontos apróság most is lemaradt. ( a közgazdasági részt hagyjuk)
   1, Hogyan kerültek bele a szerencsések? Kisorsolták mint a lottó számokat vagy volt valami reális, mérhető kritérium. Ha olyan "fogd a pénzt és fuss" szerű megoldás volt, nem jósolok nagy jövőt a programnak.
   2, Mindenki kapja a pénzt 3 évig, mindegy, mire használja? Vagy ki is lehet kerülni a projektből idő előtt?
   3, Figyeli-e a kiválasztottak sorsának alakulását? Az alapjövedelem tényleg segít a többségen?
   3, Miből döntik el, h a kísérlet siker vagy kudarc volt?
  6. HaroldKing
   HaroldKing
   Bevallom fogalmam sincs róla, mi az USA-ban a „hivatalos létminimum”, hogy van-e egyáltalán erre bármiféle statisztika is. Nem is érdekel igazából, annyira nem hogy rákeresni is lusta vagyok. Érdektelenségem oka abban rejlik, hogy e létminimumos számításokat baromságnak tartottam már Magyarországon is. Amiatt, mert számos becslés létezik erre, amiket különböző „módszertanokkal” végeznek, ezek totál eltérő összegeket hoznak ki. Gyakorlatilag pedig ha bármelyiknek is hinnék, azt jelentené hogy a magyar lakosság legalább felének már élni se lenne szabad, hiszen nincs meg a LÉThez szükséges MINIMUMuk ugye...

   Ezt én tehát leszarom, aminek hiszek az a saját tapasztalatom mert statisztikával bármit be lehet bizonyítani... Különben is, tegyük fel látok egy USA-i létminimumos kimutatást. Ezek többnyire valamiféle „kosár”-on alapulnak hogy mit pakolnak „bele” amit meg kell venni ugye az élethez. De ez igen eltérő. Egyrészt, eltér az egyes államok közt is már nagyon. Floridában te simán ÉHEN DÖGLESZ egy akkora összegből, ami messze sokkal több mint amit én jelenleg megkeresek, tehát nagyon boldog lennék vele ha az volna a fizetésem. De én ugye nem Floridában lakom ezt ne felejtsük el...

   Szóval ennek emiatt sincs már értelme de folytatom. Efféle kosarakba betesznek többnyire lakbért is. Közlöm veletek, hogy lakbér és lakbér közt iszonyatos különbségek vannak, szintén államok közt, meg hogy te városban laksz-e vagy kisvárosban vagy „falun”, netán valami farmerhez szegődtél el aki ingyen ad neked szállást... Egyáltalán, te apartmant bérelsz-e vagy olcsó szállodai szobában laksz? Van-e rezsiköltség külön és mennyi?
   Van olyan hogy autóhasználat. A legtöbben el se tudják képzelni az életüket az USA-ban autó nélkül. Holott simán elképzelhető olyan életmód amihez az igenis nem szükséges. De ha szükséges is nagyon eltérő mennyit kell használnod.
   Kaja. Ugye nem kell magyaráznom, ebben mekkora eltérések lehetnek, már azt illetően is kinek mik az igényei. Amióta az USA-ban élek, legalább 4 alkalommal módosítottam gyökeresen a táplálkozási szokásaimat. Nem mintha az éhenhalás réme ösztökélt volna, de felfedeztem egy rakás mindent.
   Kulturális igények. Vannak akik csillagászati összegeket kifizetnek kizárólag telefonszámlára. Nekik az kell, kapcsolattartásra tudomisén. Nekem nincs is telefonom már, ha hiszitek ha nem. Felesleges, és nem érdekel. Vannak akiknek igényük a TV előfizetés huszonsok csatornára, engem az is hidegen hagy, nincs is TV készülékem, nekem elég az internet.

   És még termérdek különbség lehet, szóval engem nem érdekelnek az efféle létminimumos számítások. Ami biztos, hogy havi 200 dollárból már egész szépen eltengődhet valaki itt, 1 személy, kajaügyileg. Sok magyar megirigyelné a táplálkozását! Ebben ismétlem csak a kaja van benne, szállás nem. Ha valaki hajlandó főzni és fogához veri a garast, kijön 100 dollár alatt is már, de azért ahhoz akaraterő kell. Bizonyos értelemben ezt tekinthetjük létminimumnak, persze ez a hajléktalanszint, mert ebben akkor nincs benne a szállás mondom.
  7. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Pusztán azért érdekelt, mert az 1500 USD-ra azt írtad az a minimálbér.
   Mo-on pedig a minimálbér permanensen alatta marad a léminimumnak, annak ellenére, hogy dicső kormányunk megmachináltatta a KSH-val a fogyasztói kosarat....ennek hozadéka volt, hogy statisztikailag jóval kevesebben élnek létminimum alatt, mint a valóságban.

   Egyébként köszönöm, hogy ilyen készségesen álltál rendelkezésre a kérdésem megválaszolásánál....;)
   HaroldKing kedveli ezt.
  8. HaroldKing
   HaroldKing
   Nézd, általában véve úgy tekintheted, hogy a kaja az USA-ban is ugyanannyiba kerülk mint Magyarországon, és nem a fizetéshez viszonyítva hanem abszolút értékben. Tehát ha valami Magyarországon mondjuk 300 forint, az itt az USA-ban kb 1 dollár, mert körülbelül 280 forint a dollár árfolyama.

   Ez majdnem mindenre igaz, nagyon kevés az a termék aminek eltérő az ára, de még ezek többségére is az igaz hogy inkább OLCSÓBB. Például a banán. Az elektronikai cikkek meg még sokkal olcsóbbak is általában. Azaz nem igaz hogy Magyarország lenne az olcsóbb, egyformák, illetve inkább még az USA olcsóbb egy picivel, vagy inkább speciális esetekben.

   Szóval aki Magyarországon él, az is az USA beli árszínvonalat fizeti nagyobbrészt még ha ezt a kormány netán le is hazudja, épp csak a fizetése az ötöde úgy kábé.
   ladybug7spots kedveli ezt.
  9. pitti
   pitti
   Szerintem tegyuk rendbe egy kicsit a szamokat.
   A segely terv evi $15.800 ami havi $1.320 ra jon ki. Ez canadai dollar nem USA.
   Forintra atszamolva ez evi kb. 3,3 millio es nem 5 millo forint.
   Ontarioban a minimal ber most $11.40 orankent. Matekot elvegezve ha valaki teljes foglalkoztatasu a brutto evi jovedelme kb $23.712 ado es egyeb levonasok utan marad kb. $19.000 avagy havi $1.580.
   Torontoban egy 1 haloszobas lakas berlese $800-$1.200 korul van havonta fuggoen hogy milyen kornyeken laksz.
   Innen azutan lehet tovabb talalgatni...kaja, telefon, busz berlet, internet, stb.
   udvarfy kedveli ezt.
  10. HaroldKing
   HaroldKing
   Oké, én hiszek neked, de én nem kanadai árakról meg bérekről írtam. Az 5 milliót se tőlem kérd számon, azt se én találtam ki.
  11. pitti
   pitti
   Tudom, hogy nem te talatad ki, nem is teged akartalak cafolni, csak a szamokat akartam rendbe tenni.
   HaroldKing kedveli ezt.

Megosztás