Internet

Melitta témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2003 Szeptember 26.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A Bush-kormány 440 tagú technológiai tanácsadó testületet hozott létre Michael Dell vezetésével. A tanácsban helyet kapott Gordon Moore ügyvéd is, aki többek között az Intelt, a Ciscót és a Sun Microsystemet is képviselte már jogi ügyekben. Az új kormány igen lényegesnek tartja az internetes fejlesztéseket, de nagyobb hangsúlyt akar helyezni a biotechnológiára és azokra a technológiákra, amelyek nem veszélyeztetik az USA biztonsági érdekeit. Ennek érdekében növelni akarják a H1-B típusú, képzett szakemberek beléptetésére alkalmas vízumok éves kvótáját.
  Bush az internetet egy világszintű vám- és adómentes zónává alakítaná, és javasolja, hogy az információtechnikai termékeket ne terhelje vám. Tovább erősítik azokat a hatóságokat, amelyek az amerikai szoftverek és más intellektuális termékek védelmét hivatottak ellátni – írja a BBC News.
   
 2. Feri T

  Feri T Vendég

  Újraindul a Napster

  A legelso fájlcserélo, amelyre szintén elsőként csapott le a zeneipar, most újraindul. Ám az ingyenességnek híre-hamva sincs.

  Időközben átvették más cégek, szervezetek a régi Napster helyét, amelyek most ingyen kínálnak zenét, illetve valódi online zeneboltok is nyíltak, ahol legálisan vásárolhatunk - ilyen az Apple Computer féle iTunes Music store, a Buy. com részeként működo BuyMusic.com, a RealNetworks-höz tartozó Rhapsody, illetve még a MusicNow, a MusicNet és a MusicMatch. Ezekkel fog versenyezni a Napster.

  A cég félmillió zeneszámot "tart raktáron" és egy dollárt kér számonként, illetve 10 dollárt lemezenként. Ezért az árért a számot korlátozás nélkül írhatja CD-re a vásárló, de nem készíthet több mint öt CD ugyanazokból a számokból.

  Egyébiránt úgy tűnik, van jövője a fizetős szolgáltatásoknak. Az ingyenes és illegálisnak mondott Kazaa fájlcserélo forgalma (azaz látogatottsága) 41 százalékot csökkent júniustól szeptemberig a Nielsen NetRatings internet forgalmat vizsgáló cég adatai szerint.
   
 3. Laci

  Laci Állandó Tag

  Negyedszázados a magyar internet

  - nav -
  2003. november 29., szombat 22:00


  Éppen huszonöt éve, 1978 őszén létesült Budapest és Bécs között az első közvetlen számítógépes összeköttetés, 64 kilobyte-os TPA 70-esek segítségével. A magyar internet indulása persze nem volt zökkenőmentes: a belügyminisztérium kissé idegesen figyelte a nyugatiakkal levelezgető tudósokat, az osztrák sajtó pedig kémkedéssel vádolta őket. Később az Egyesült Államok és Moszkva közötti kapcsolat is Magyarországon keresztül épült ki.


  Idén ősszel huszonöt éve, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézete (MTA SZTAKI) intézményes számítógépes kapcsolatot létesített az ausztriai Nemzetközi Alkalmazott Rendszerelemzési Intézet (International Institute for Applied Systems Analysis, IIASA) révén a Bécsi Műszaki Egyetemmel, majd az akkoriban az adatátvitellel foglalkozó Radio Austria nevű céggel.

  Az első kapcsolat létrehozásához TPA 70-es számítógépeket használtak. 1979-ben a magyar kutatók már el tudták érni ezen az úton a nyugat-európai és amerikai tudományos adatbázisokat, illetve levelezhettek nyugati kollégáikkal. A rendszerben Arpanetet használtak levelezésre, de számos más hálózaton (Telnet, GE MARK III) keresztül is lehetett adatbázisokban böngészni.

  Kapcsolattartás, együttműködés

  Már ezt megelőzően is voltak egyéni kapcsolatteremtési kísérletek akusztikus modemekkel (ezeknél a telefonhallgatót egy gumialjzatra, a "modemes illesztő egységre" kellett helyezni), de ez volt az első közvetlen számítógépes kapcsolat Magyarországon, mondta el lapunknak Kiss István, aki ekkoriban az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság (OMFB) Rendszerelemzési Irodája igazgatójaként az IIASA-val való kapcsolattartás koordinátora volt. Az IIASA volt az a szervezet, amely létrehozta a vasfüggöny két oldalán élő tudósok együttműködésének - elsősorban politikai - alapjait.

  Akkoriban Magyarországon az MTA SZTAKI Victor Hugo utcai épülete volt az egyetlen hely, ahonnan a fejlett ipari országok számítógépes hálózatát el lehetett érni, mondta lapunknak Kiss István, aki jelenleg a Döntés- és Rendszerelemző Kft. ügyvezető igazgatója. Később a szolgáltatás nyilvánossá vált, egyetemek, akadémiai kutatóhelyek és gazdasági elemzők is hozzáférhettek a külföldi adatbázisokhoz. A technológiai háttér a Szerviták terén levő Postai Központi Távíróhivatalban épült ki.

  Az USA-Budapest-Moszkva tengely

  A belügyminisztérium természetesen nem nézte jó szemmel ezt a hirtelen létrejött kommunikációs szabadságot. "Itthon, a belügyben attól tartottak, hogy az adatlekérésekből az okos nyugatiak kitalálják, hogy mivel foglalkozunk" - avatott be az akkori aggodalmakba Kiss István, aki maga folytatta az adatforgalom-egyeztetési és -ellenőrzési tárgyalásokat a BM-mel.  Ezeknek eredménye a Központi Statisztikai Hivatal rendelete lett (abban az időben a KSH felügyelte a számítástechnikai alkalmazásokat), melynek értelmében másodpercre részletezett naplót kellett vezetni minden külföldi kapcsolatról. Bár az összeköttetés technikai részletei nyilvánosak voltak, a nyolcvanas években egy osztrák lap még kémkedéssel is megvádolta a magyar szakembereket, mesélte Kiss István, de az ügy végül hamar elült.

  A kutatóknak később sikerült Budapest és Moszkva között is kiépíteniük a közvetlen számítógépes kapcsolatot, sőt a nyolcvanas években az Egyesült Államok és Moszkva közötti kapcsolat is Magyarországon keresztül valósult meg, mondta Kiss István.

  Még egy szülinap

  Idén ősszel ünneplik a nemzetközi internet harmincadik születésnapját is, ugyanis 1973 őszén létesítették az első teljes értékű, nemzetközi Arpanet-kapcsolatot a londoni University College és a norvég Kjeller egyetem között.

  Korábban már próbálkoztak nemzetközi összeköttetéssel, 1969-ben Peter Kirstein, az UCL professzora az Egyesült Államokkal, de ezt még nem tekintik teljes értékű kapcsolatnak. Peter Kirstein volt különben az is, aki az USA és Nagy-Britannia között kiépítette a fő internetkapcsolatot a nyolcvanas években.
   
 4. collins

  collins Új tag

  :wink: épül a felvidéken egy Wlan hálózat a kisebbségi magyarok részére, Rimaszécsi központtal.Mindennemű segitséget szivesen fogadunk
   
 5. kandur

  kandur Állandó Tag

  Mi az a Wlan hálózat?
   
 6. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Érettségi: iskolatelevízió vagy futárposta helyett az internet a megoldás

  Kovács Zoltán, az IVSZ elnökének sajtónyilatkozata az érettségik körüli botrány lényegéről.

  "Az internettel élni kell, és nem félni kell tőle. Központilag egyszerre szétküldhetőek lettek volna az internet segítségével a tételek" - állítja Kovács Zoltán. Az IVSZ felajánlja közreműködését minden olyan helyzet szakértő megoldásában, ahol információk azonnali, gyors és biztonságos továbbítása szükséges a közigazgatásban.

  Az érettségi botrány mai állása szerint miután megsemmisítik a kedden írt középszintű matematika érettségiket, az új érettségi vizsgatételeket az intézmények megint csak futárok útján, a megyei közigazgatási hivataloknál vehetik át.

  Az Oktatási Minisztérium illetékese szerint a televízió már nem megoldás a hosszú feladatsorok miatt, ezért tértek át futárpostára. "A XXI. században egy versenyképes oktatásügy nem hagyatkozhat az "iskolatelevízióra" vagy a "futárokra" - jelentette ki válaszul Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke.

  A nyilatkozatok nyomán az érettségi körüli súlyos problémák okaként exponálódott az internet gyorsaságának kérdése. Az IVSZ elnöke a "gépromboló indulatok" fölöslegessége mellett ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy éppen az elektronikus információtovábbítás alkalmazása zárhatta volna ki a problémát. Sajnálatos, hogy jelenleg csak a szabályszegők, a tételeket illegálisan megszerzők alkalmazzák a legkorszerűbb technológiát.
   
 7. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Így erősítheted a WiFi-jelet a lakásban egyetlen alumínium doboz segítségével!

  [​IMG]

  Sokszor megtörténik, ha kicsit távolabb tartózkodsz a lakásban a routertől, gyengének bizonyul a wifi-jel. Az alábbiakban megmutatjuk, mit lehet tenni ilyen esetben.

  Csupán egy bádog (sörös vagy üdítős) dobozra lesz szükség, egy erősebb pengére, kétoldalú ragasztóra, és máris könnyedén orvosolni lehet a problémát. Az ilyen kreatív ötletekkel szinte ingyen oldhatunk meg bonyolultnak tűnő problémákat.

  Mielőtt kidobnánk a régi routert, és egy drága készüléket szereznénk be, mindenképp érdemes kipróbálni az alábbi megoldást. Az alábbi trükkel, akár 2-3 jelerősséggel is növelhetjük a WI-FI erejét.

  Fogjuk meg az alumínium dobozt, és a videón látható módon vágjuk be, de közben vigyázzunk az éles széle, nehogy elvágja a kezünk. Amikor készen vagyunk, húzzuk rá a routerre, majd ajánlatos egy kétoldalú ragasztóval rögzíteni az antenna aljához. A doboz tulajdonképp egy reflektorként működik, mely jobban összegyűjti a jeleket azokra a helyekre is, ahol eddig nem volt olyan erős.

  Nyugodtan el lehet végezni ezután a jelerősségmérő tesztet, láthatjuk, hogy mekkora változás történt.


   
  phoenyx kedveli ezt.

Megosztás