Ismét Bill Gates lett a leggazdagabb amerikai

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Bill Gates, a Microsoft társalapítója 81 milliárd dollárosra becsült vagyonával idén már a 21. egymást követő évben vezeti a Forbes magazin 400 leggazdagabb amerikait felvonultató listáját.

A hétfőn nyilvánosságra hozott lista összetétele nagyrészt változatlan az előző évekhez képest, és rávilágít arra, hogy a felsorolt gazdagok egy év alatt még vagyonosabbakká váltak.

A 400 leggazdagabb amerikai összvagyona 13 százalékkal 2,29 billió dollárra növekedett, vagyis Brazília bruttó hazai össztermékének (GDP) felel meg.

Gates vagyona a tavalyihoz képest 9 milliárd dollárral nőtt. Warren Buffett, a Berkshire Hathaway befektetési cég vezetője ismét a második helyen szerepel 67 milliárd dolláros vagyonával. A harmadik leggazdagabb amerikai Larry Ellison, az Oracle társalapítója 50 milliárd dollárral.

A negyedik helyet megosztva Charles és David Koch, a Koch Industries tulajdonosai együtt szerezték meg fejenként 42 milliárd dollárral. A Koch fivéreket a Walmart áruházlánc révén ismert Walton család két tagja, Chrisy Walton követi a hatodik és Jim Walton a hetedik helyen 38, illetve 36 milliárd dollárral.

Christy Walton így az Egyesült Államok, de egyben a világ leggazdagabb nője, vagyona egymilliárd dollárral haladja meg a L'Oreal-örökös Liliane Bettencourt-ét. A nyolcadik Michael Bloomberg üzletember, New York volt polgármestere 35 milliárd dollárral, a kilencedik Alice Walton 34,9 milliárddal.

A lista tizes élmezőnyében szerepel még S. Robson Walton is 34,8 milliárddal. A Forbes jegyzékében 27 "újonc" szerepel, köztük például a 62. helyen Jan Koum, a Facebook által felvásárolt WhatsApp üzenetküldő szolgáltatás társalapítója. Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója 34 milliárd dollárjával a lista 11. helyét foglalta el.

Egy év alatt 15 milliárd dollárral nőtt vagyona, így a 400 leggazdagabb amerikai közül az ő vagyona gyarapodott a legnagyobb mértékben. Százalékosan tekintve viszont a legnagyobb növekedést Nick Woodman, a GoPro hordozható videokamera kitalálója érte el: vagyona 200 százalékkal 3,9 milliárd dollárra növekedett.

A tavalyi listához képest csupán 36 embernek csökkent a vagyona, 21-en estek ki a listáról, hatan elhunytak - írja internetes oldalán a Forbes. A pénzügyi magazin listájára idén 1,55 milliárd dolláros vagyonnal lehetett felkerülni. Ez a legmagasabb összeg 1982 óta - a Forbes ekkor készítette el először a legvagyonosabb amerikaiak éves listáját. Tavaly 1,3 milliárd dollár volt a határ.

Bill_Gates1.jpg
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
A tíz leggazdagabb amerikai (milliárd dollárban)
Bill Gates szoftvergyártás - 81
Warren Buffett befektetések - 68
Larry Ellison szoftvergyártás - 50
Charles Koch energetika - 42
David Koch energetika - 42
Christy Walton kiskereskedelem - 38
Jim Walton kiskereskedelem - 36
Michael Bloomberg média - 35
Alice Walton kiskereskedelem - 34,9
S. Robson Walton kiskereskedelem - 34,8
 

Kyra_

Kitiltott (BANned)
Állandó Tag
A tíz leggazdagabb amerikai (milliárd dollárban)
Bill Gates szoftvergyártás - 81
Warren Buffett befektetések - 68
Larry Ellison szoftvergyártás - 50
Charles Koch energetika - 42
David Koch energetika - 42
Christy Walton kiskereskedelem - 38
Jim Walton kiskereskedelem - 36
Michael Bloomberg média - 35
Alice Walton kiskereskedelem - 34,9
S. Robson Walton kiskereskedelem - 34,8

"A világ 85 leggazdagabb embere annyi vagyon felett rendelkezik, mint a világ legszegényebb 3,5 milliárdja. Az adatot az Oxfam nemzetközi jótékonysági szervezet hozta nyilvánosságra – írja azIndependent. A szervezet a Világgazdasági Fórum (WEF) kezdete előtt publikálta jelentését.

A szervezet szerint a világ leggazdagabbjai 1700 milliárd dolláros vagyonon ülnek, a leggazdagabb a mexikói telekomunnikációs mogul, Carlos Slim a maga 73 milliárd dolláros vagyonával. Slim után jön Bill Gates 67 milliárd dollárral;(
úgy látszik azóta már jókorát nőtt a fenti írás szerint :D) a listán összesen 31 amerikai található. A nők közül Liliane Bettencourt a leggazdagabb 30 milliárd dolláros vagyonnal.

Az Oxfam azt is kiszámolta, hogy a világ vagyonának a felét, 110 ezer milliárd dollárt a népesség egy százaléka birtokolja. Az emberek 70 százaléka pedig olyan államokban él, ahol a gazdagok és szegények közötti különbség nőtt az utóbbi 30 évben a szervezet szerint. A szervezet szerint mindez komoly hatással is jár az országok politikai és gazdasági berendezkedésére, mivel az átlagpolgárok egyre inkább elszeparálódnak a gazdasági és politikai hatalomtól, ez pedig társadalmi feszültségeket okozhat, ami teljes káoszba torkollhat.

Az Oxfam jelentésében azt is megjegyezte, hogy becslésük szerint a világ gazdagjai 18,5 ezer milliárd dollárt rejtegetnek offshore számlákon."

:cool:
 
Oldal tetejére