Ismét együtt Munkácsy Krisztus-trilógiája Debrecenben

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
munkacsy_mti.jpg

Ismét együtt látható Munkácsy híres Krisztus-trilógiája, az Ecce Homo, a Golgota és a Krisztus Pilátus előtt Debrecenben.
A Déri Múzeum felújított Munkácsy Termét a város fideszes polgármestere adta át szerda este. Kósa Lajos egyfajta nemzeti emlékhelynek nevezte a felújított Munkácsy Termet és reményét fejezte ki, hogy olyan zarándokhellyé válik, amelyet minden Debrecenbe látogatónak fel kell keresnie.


Emlékeztetett arra, hogy a Golgotát tulajdonosa, Pákh Imre Amerikában élő magyar műgyűjtő az általa alapított Munkácsy Alapítvány tulajdonába adta. A trilógia másik darabja, az Ecce Homo a magyar állam tulajdonában és a Déri Múzeum kezelésében van, de el kell érni azt, hogy a kanadai Hamilton Galéria tulajdonában lévő, jelenleg 2014 végéig tartós bérletben Debrecenben látható Krisztus Pilátus előtt is véglegesen Magyarországon maradjon.


Kósa Lajos szerint a magyar kormánynak rá kell vennie a kanadai kormányt: tekintsen el attól, hogy kanadai nemzeti kincsként az országban tartsa az alkotást. Szeretnék elérni, hogy a kép 2014 után is, akár kanadai tulajdonként, de "örökre itt legyen Debrecenben".
"Meggyőződésem, hogy meg fogjuk oldani ezt a problémát" - tette hozzá a polgármester.




Pákh Imre rendkívüli eseménynek nevezte, hogy a mai világban, amikor többnyire múzeumokat zárnak be, akkor Debrecenben felújítják a múzeumot és e patinás épület ad helyet a három képnek. Elismeréssel szólt a felújított Munkácsy Teremben elhelyezett alkotások megvilágításáról, amelyet ilyen szépen - ahogy fogalmazott - egyetlen korábbi kiállítási helyen sem tudtak megoldani. A műgyűjtő annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a három képnek véglegesen Debrecenben kell maradnia, amiért ő maga - mint ígérte - mindent megtesz.


Annak kapcsán, hogy a közelmúltban több helyre - így Pécsre, Budapestre, Bécsbe és Szegedre - szállították a képeket, úgy fogalmazott: "szívósak ezek a képek", nem ártott nekik az utaztatás. Emlékeztetett arra, hogy korábban Amerikában 70 helyen mutatták be az alkotásokat, amelyek többször megtették az utat Európa és Amerika között is.
 

gkmarcsi

Állandó Tag
Állandó Tag
Most már tényleg meg kell néznünk, mert hiába vagyok hajdú-bihari, szégyenszemre még nem voltam a Déri múzeumban.
 

Szurujjas

Állandó Tag
Állandó Tag
Addig is, míg Debrecenig eljut, akit érdekelnek A KÉPEK együtt, csendesen ajánlom: Dallos Sándor 2 kötetes Munkányi életrajzát. Viszonylag sokat és mindenevőként olvastam, de nekem benne van a TOP 5-ben, érdemes időt szánni rá!
 
Oldal tetejére