Ismerkedés.

Payette témája a 'Calgary és környéke' fórumban , 2010 Október 3.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Félelemmel és izgalommal telve készül új életére és új feladatára Bocskorás Bertalan. Nagydorog református lelkésze Kanadában folytatja hivatását.


  Elbúcsúzott a nagydorogi gyülekezettől, csütörtökön hajnalban repülőre ül Bocskorás Bertalan, várja Calgary. – Sírtunk, ríttunk a búcsú istentiszteleten – meséli. Tizenegy évig élt itt szintén lelkész feleségével, Enikővel és négy gyerekükkel. Bertalant a tanév végén a család is követi. Több ok együttesen vezetett oda, hogy elmennek onnan, ahol szeretik őket, ahol ők is otthonra találtak, gyökeret eresztettek. Ahogy mondják, Isten előkészítette számukra ezt a lehetőséget. Nem kerestek új helyet, abban viszont egyetértenek, hogy nem szabad egy lelkésznek 20-25 évet ugyannál a gyülekezetnél eltölteni, mert szükség van a frissítésre, megújulásra a fásultság elkerülése érdekében.
  <center>

  </center>Enikő emellé még azt is megfogalmazta, hogy ha akadna külföldön hely, ahova az egész család mehetne, szívesen költözne, hogy tanulhassanak nyelvet. Férje ennél továbbment, hozzá is fogott az angol tanuláshoz két éve. Aztán egy napon felhívta egy régi barátnője, hogy megkérdezze, elmenne-e lelkésznek Calgaryba. Rövid gondolkodás után azt mondták, rendben. Bár – mint elárulták – ha tudták volna, ez mivel jár, biztosan megfutamodnak.


  [​IMG]

  Bocskorás Bertalan szintén lelkész feleségével és négy gyermekükkel Kanadában folytatja hivatását. Jó szívvel gondolnak a nagydorogi évekre (Fotó: Vida Tünde)

  Maga a pályáztatás négylépcsős, igen kemény volt. 19 jelölt közül úgy választotta ki a gyülekezet Bertalant, hogy az elvárt tárgyalási szintű angoltudás – mondjuk úgy – hagy még kívánni valót maga után. Nem lesz egyszerű összetartó gyülekezetet kovácsolni, majd azt bővíteni az 1,1 milliós városban. 18 ezer magyar él ott, a kétszáz fős református gyülekezetnek két éve nincs saját lelkésze.

  Félelemmel, mert idegenbe mennek, ugyanakkor nagy bizakodással indulnak útnak, tudván, hogy ez egy nagy kaland szakmailag és magánéleti szempontból is. Nekik is, gyerekeiknek is nehéz ott hagyni a barátokat, de a család hosszú távú érdekét tartották szem előtt. Enikő lelkészgyerek, tudja, milyen a vándorlás. – Mindig lázadoztam ellene, hogy ennyit kellett költözni – fogalmaz. Hozzáteszi, most értette meg az okát.

  Bertalan szerint ez nem jelenti azt, hogy gyökértelenek lennének, mert szerinte, csak úgy érdemes valahol lenni, ha mély emberi kapcsolatokat ápol, gyökeret ereszt. Nagydorogon ez sikerült, szívükbe zárták az ott élőket és viszont. – Itt értünk igazán lelkésszé – fogalmaz a családfő. Büszke arra, hogy olyan gyülekezetet hagy maga mögött, aminek jó a korfája, vannak gyerekek, fiatalok, minden korosztály. Sok, aktív „munkatársuk” segítségével minden korosztályt megszólítottak. – Volt olyan presbiter, aki ott hagyta a másodállását és azt mondta, hogy azt az időt inkább az egyháznak szenteli.

  Ráébredtek, hogy minél többet tesz bele az ember, annál többet tud kivenni a közösből – vélekedik. A lényeg persze az, hogy Isten hogyan fújja a vitorlánkba a szelet, ám ahhoz az kellett, hogy kifeszítsük a vitorlánkat – tette hozzá. Az elmúlt tizenegy évben arra törekedett, hogy a hívek ismerjék fel: ami történik velük, arra választ találnak a Bibliában, s, ami az igehirdetéskor elhangzik, azt tudják alkalmazni a hétköznapokban. Őszinte hála, hogy ennek a gyülekezetnek a lelkésze lehettem – összegezte Bocskorás Bertalan. Felesége hozzátette, sok szeretetet kaptak, tele batyuval vágnak bele a nagy kalandba, amitől tart ugyan, de azt gondolja, minden rendben lesz, hiszen együtt lesznek, gyermekeik jó testvérek, segítik majd egymást.

  Névjegy

  Bocskorás Bertalan Felvidéken született, lelkészi pályáját a Somogy megyei Látrányban kezdte feleségével Nagy Enikővel, aki „származási helye szerint” lelkészgyerek, azaz több helyen élt hosszabb-rövidebb ideig. Otthonuknak Nagydorogot tekintették, 11 évet éltek a községben. Bertalan itt, Enikő két éve Kajdacson lelkipásztora a református közösségnek. Négy gyermekük van: Boróka 16, Márton 14, Barnabás Bertalan 10, Júlia 8 éves, a két nagyobb már gimnazista. A család Calgaryba költözik, mivel az édesapa az ottani református magyar gyülekezet lelkésze lesz.


   
 2. balazs_26

  balazs_26 Új tag

  Sziasztok!

  Balazs vagyok. Erdekelne a velemenyetek es otleteitek a tortenetemmel kapcsolatban.
  Tavaly 2012 aprilisaban vegeztem Torontoban. A laza saskatchewani torvenyek miatt - miszerint 6 honapot kell dolgoznom barmilyen teruleten, hogy kerelmezhessem a zold kartyat - koltoztem at Saskatoonba 2012 majusaban. Masnap a torvenyt modositottak es immaron 1 evet kellett dolgozni barmely teruleten.
  Elkezdtem tehat dolgozni juniusban olajfejokent az olajmezokon. Most tartok ott, hogy letelt az 1 evem es mar keszultem a dokumentumaimat beadni, erre kiderult, hogy 2 hete azonnali hatallyal bezartak a programomat es nem adhatom be a papirjaimat. Tehat 1 evig eltem tehenek es lovak kozt egy farmon. 1 evig dolgoztam, mint egy marha, hogy utana csak egy tollvonassal megsz*passanak!! Elnezest a nyelvezetert, de rettenet ideges vagyok. Annyi nyugtat csak, hogy a fizetesem magas volt.
  Most ugy nez ki, hogy egy masik skilled worker kategoriaban kell elhelyezkednem, barmely tartomanyban.
  Mindent egybevetve Calgaryra esett a valasztasom. Elsore is ide jottem volna. (Szerencsere van meg 2 ev work permitem)
  Holnap talalkozom az ugyvedemmel, hogy kikerjem a velemenyet ez ugyben, de ugy nez ki, hogy kedden fogom a cuccaimat, bevagom a kocsiba es indulok Calgaryba.
  Borzasztoan idegesito az egesz szitu, de biztos oka van, hogy megtortent......... :)

  Erdekelne, hogy mekkora a magyar kozosseg Calgaryban? Van-e magya haz? Van-e magyar elelmiszerbolt? :--) Minden erdekel, amit egy uj magyar erkezonek jo tudnia:)
  Esetleg, aki tud szallaslehetoseget az is erdekelne. Ha nem, marad a kijiji.

  Magamrol meg annyit, hogy 28 vagyok. 2009-ben a BMF-en vegeztem mernokkent, 2012-ben a Senecan International Business szakon.
  Folyakonyan beszelek oroszul es angolul.

  Elore is koszi a kommenteket,
  Balazs
   
 3. Anthony71

  Anthony71 Állandó Tag
  Nah,én azt csináltam,hogy feladtam egy ingyen hirdetést a "Kijjiji"ben,hogy munkát keres egy europai...vagy 4 -választ kaptam,abból 2 komoly.
  "Payette" itt van még Calgaryban?
   
 4. Payette

  Payette Állandó Tag

  Kedves Anthony71.

  Mar nem vagyok ott :) De "haza" jarok :)
   
 5. Cs.Wurm

  Cs.Wurm Új tag

  sziasztok!
  magyarországról írok, a kint élő rokonaimat szeretném megtalálni. William (Béla)Darago (szül: Hungary TARD 1920. április 9.)
  1986 október 9-én halálozott el,feleségét Elizabeth Daragonak hívják. Utolsó információm hogy Brooks-ban temették el. 1986-ban.Két fiát és családjukat keresem, illetve testvérének aki szintén elhalálozott Miklós Darago neki 3 fiú gyermeke van és természetesen a családjaik.
  Ők nagypapám testvérei voltak, nagyon szeretném megtalálni őket és felvenni velük a
  kapcsolatot. Minden információt szívesen fogadok, amely
  közelebb visz hozzájuk. Szép napot kívánok Nektek!
  CsWurm
   
 6. Pandora's Box

  Pandora's Box Állandó Tag

  1) http://www.keresoszolgalat.hu/
  2) http://www.411.com/
   
 7. juan-nb

  juan-nb Tag

  Érthető, hogy ideges vagy.. esetleg CEC??
   
 8. Kriszta_SKS

  Kriszta_SKS Új tag

  Sziasztok
  Olyanokat keresek akik Saskatoonban élnek vagy éltek korábban és vannak még ott kapcsolataik.
  Ideiglenesen mennénk ki, nagy segítség lenne ha valakihez fordulhatnánk tanácsokért lakás/óvoda/orvos/közlekedés meg miegymás ügyben.
  Nagyon köszi!

  Kriszta
   
 9. Lacika69

  Lacika69 Állandó Tag

  Snowboardozni tanulok, ha valakit érdekel,a hétvégén Calgaryban vagyok. A kocsiban van még üres hely.
   
  moni-moni kedveli ezt.
 10. Lacika69

  Lacika69 Állandó Tag

  Hát igen,ez egy olyan jó ötletnek tűnik de semmi kedvem hozzá üzenet volt. Nem baj azért jó volt egyedül is.
  Jó hely ez az ismerkedésre,legalább megismerem saját magam.
   
  Grill kedveli ezt.
 11. Grill

  Grill Tag

  Hat nem tul forgalmas ez a topik ugy latszik... :) Ha arra fele laknek tuti elmentem volna veled meg talan tanitani is tudtalak volna (van oktatoim, bar sosem dolgoztam benne). Itt Ontarioban kozel sincsenek olyan lehetosegek boardozni mint arrafele. Az ott kanaan a sziklas hegysegben. En is alltalaban atjarok az usa-ba csuszni. De ez a resz ott sem az igazi. Remelem iden atjutok Alberta vagy B.C.-be s vissza se jovok...... Latom a rally-t is szereted. Biztos megertettuk volna egymast.
   
 12. Lacika69

  Lacika69 Állandó Tag

  Syi
  Szia,még nagyon az elején vagyok így jól jön ha vlaki segít. Nem tudom hova megyek legközelebb,bár tegnap egy srác rabit hill-i liften említette Mt Baker-t. Ha készülsz vagy keszultok valahová szívesen veszem ha írsz privátban. A képhez csak annyit,hogy az unokatesom csinálta a hátsó ülésből (2008WalesRally)és közben ordított,hogy nyomjad mert megelőz. Közben mellettem a másik unokatesom,hogy hagyd mert jön a kanyar,én viszont latni akartam,hogy tényleg Ő az és engem előz,mennyei érintés. Szóval az az igazi állat kép.
   
  Grill kedveli ezt.
 13. tfc

  tfc Új tag

  Nem kell atmenni az USA-a csuszni, probald eloszor ki Kicking Horse-t, Lake Louise-t, Castle-t, Fernie-t, Big White-ot, Nakiska-at, Sunshine-t, Marmot Basin. Gyakoroloj ezeken a palyakon, foleg hogyha a rabit hill-re jarkalsz. Ezek legalabb nincsenek olyan messze, mint a Baker. A Bakeren meg nem voltam, de a kepek alapjan, nem tunik tul nagy kozpontnak...

  PS: a regi Fusti accountom-ra nem tudok belepni!!!! :(
   
 14. Lacika69

  Lacika69 Állandó Tag

  Köszönöm a tippet tfc.Majd utána nézek.Mt Baker úgy jött,hogy a srác Vancouver -i volt,megnéztem és tetszik.
   
 15. Grill

  Grill Tag


  Szia Laci,
  Eleg messze vagyok sajnos (ontario). Ebben a szezonban nem valoszinu, hogy megyek arrafele boardozni de nyar fele tervezem hogy at koltozom, szoval a kovetkezo szezonban mar akar mehetunk is...... Rengeteg super hely van arrafele......
  Igaza van tfc-nek, nem kell olyan messze menned hogy jo helyen csussz..... :) Jo neked!!!
   
 16. Grill

  Grill Tag


  At tudom erezni a rally erzest! Bar engem nem elozott de lattam en is szemelyesen. 2006-2007 Finn rally (1000 to). Ebbol sosem eleg. De tudod te is! :)
   
 17. kovivke

  kovivke Új tag

 18. Lacika69

  Lacika69 Állandó Tag

  Mi újság Grill,találtál már valamit Albertában?
   
 19. Grill

  Grill Tag

  Nem meg itt vagyok Ontarioban. Irtam privatban...
   
 20. Sziasztok!

  Egy hónapja költöztem a férjemmel és kisfiammal Calgaryba! Még tapasztalunk, hogy milyen szokások vannak itt és még minden új! Szívesen fogadok bármilyen jó tanácsot! Evanstonban sikerült egy házat bérelnünk :)
  Üdv,
  Ági
   

Megosztás