Isten és más mesék

Diogenes-44 témája a 'Kritikus szemmel' fórumban , 2009 Március 25.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Progressor

  Progressor Állandó Tag

  :00:
  Végül is, jó amit mondasz, csak az emberek többsége nem így gondolkozik sajnos. Mára már az emberek annyira elfajultak, hogy csak a saját érdekeik érdeklik és azokat is kihasználják, akik jót tesznek. Ráadásul nem azt nézik ami mindenki számára a legjobb.
   
 2. FagyisSzent

  FagyisSzent Állandó Tag

  Én nem tudom, hogy az emberek többsége hogyan gondolkodik. Ezt viszont igen, hogy az ember, mint állat, alapvetően mindig is önző volt amióta csak megjelent ezen nagy földi szinpadon, és itt grasszál, mintha minden az ővé volna. Az altruizmus ("azt nézik ami mindenki számára a legjobb") az állatvilágban is előfordul, de kizárólag a faj illetve csoport fennmaradásának van alárendelve. Amikor az embertől azt várjuk el, hogy önfeláldozó legyen (saját érdekét rendelje alá a másikénak - a másik egyedi személynek, nem a fajnak vagy csoportnak), akkor két korlátozó principiumon is át kell, hogy lépjen. Az nem megy automatikusan, hogy valaki elfogadja a másik értékesebb voltát, csakis hitből, meggyőződésből. Az elmúlt néhány évtized pedig alapos munkát végzett abban, hogy az emberekből kiölje a hitet és meggyőződést.
   
 3. Progressor

  Progressor Állandó Tag

  :00:
  [FONT=&quot]Szevasz FagyisSzent![/FONT]

  [FONT=&quot]Tökéletesen egyetértek veled! Az embereknek van még egy nem megoldás centrikus hozzáállásuk, olyan értelemben, hogy képesek sodródni az árral. Elvárják hogy mások megoldják helyettük a problémájukat, de ha oda kerül a sor hogy nekik lenne szükségük segítségre, egyszerűen elfordulnak.[/FONT]

  [FONT=&quot]Had mondjak el egy régi, a négy, együtt élő emberről szóló, igaz történetet, s akiket mindannyian úgy ismerünk mint Mindenki, Valaki, Akárki és Senki. Egy alkalommal el kellett volna végezni egy fontos munkát, méghozzá azonnal. Mindenki biztos volt benne, hogy valaki el fogja azt végezni. Az igazság az, hogy bárki el tudta volna azt végezni, ám senki sem végezte el. Valaki nagyon mérges lett, mert az mindenki számára szóló munka volt. Ugyanakkor mindenki azt gondolta, hogy azt bárki meg tudná tenni, de senki sem értette, hogy miért nem teszi. Az incidens nagyon cudarul végződött, mert mindenki valakit hibáztatott, amikor senki sem csinálta meg azt, amit bárki megtehetett volna… Kihívást jelentő időket élünk, és különös módon elvárjuk valakitől, hogy tegyen valamit, amit bárki meg tudna tenni, és jóllehet mindenki meg tudná tenni, ám a jelek szerint senki sem teszi meg.[/FONT]
   
 4. FagyisSzent

  FagyisSzent Állandó Tag

  Igen. Sajnos a történet túlságosan ismerős. De nem kötelező!
   
 5. Progressor

  Progressor Állandó Tag

  :00:
  Szevasz FagyisSzent!

  Írtad, hogy nem kötelező. Az a baj, ha mindenki úgy gondolkozna hogy nem oldok meg semmit, előbb-utóbb úgy is lenne olyan, akit zavarna a dolog és megpróbálná megoldani. Így ha úgy vesszük, az ő nyakába zúdul az egész.
   
 6. FagyisSzent

  FagyisSzent Állandó Tag

  Lehet, hogy félreértettük egymást. A tanmese szerintem arról szól, hogy az elénkálló problémákat, amennyiben felvállaljuk, meg tudjuk oldani. Viszont ha nem, akkor minden marad, sőt oszlani kezd. Amire azt mondom, hogy tulságosan ismerős az a "nem az én problémám", az "én csak alkalmazott vagyok itt" mentalitás, amit mindenfelé tepasztalok. A nem kötelező pedig épp arról, hogy ebből ki lehet és ki kell lépni. Felelősséget kell vállalni! Üdv. :)
   
 7. Progressor

  Progressor Állandó Tag

  :00:
  Szevasz FagyisSzent!

  A tanmeséből kiindulva, gondoljunk például a társadalmi problémákra. Túlnyomó részt az is közös, még akkor is, ha nem te vagy a felelős érte. Hidd el, hogy nem minden ember vállalja fel a tetteiért a felelősséget. A társadalom, meg mindig társadalom marad, és ebbe te is beletartozol, és bele is fogsz tartozni. Ha az alap problémákat nem oldjuk meg (Ezek általában a saját problémáink), és nem keltjük fel egyes emberek figyelmét a dolgokra, akkor a társadalom fog szétfoszlani. Azért érdemes ezen is elgondolkodni.
   
 8. FagyisSzent

  FagyisSzent Állandó Tag

  Teljesen igazad van. A kérdés, amivel mindenkinek el kell tudnia fogadni, hogy mégha a "társadalmi problémák" túl nagyok is ahhoz, hogy egy harapással megoldhatók legyenek, minden megoldás, akárcsak a sokmérföldes út, az első lépéssel kezdődik. Márpedig mindenkinek van módja egy lépést tenni. Csak akarni kell. Elfogadni, hogy minden egyes embernek van befolyása, mégha korlátozott is, a nagy dolgok menetére.
   
 9. Tunturka

  Tunturka Állandó Tag

  Ezt a gondolatot feszeget Issac Asimov az Alapítvány sorozatában a pszihphistória vonal.
   
 10. FagyisSzent

  FagyisSzent Állandó Tag

  Igen, a pszichohistória egy nagyon izgalmas elképzelés, bár én egy sokkal korlátozottabb spekrumú palettára utaltam. Rengetegszer találkozom kollegákkal, tanitványokkal, akik a "nem tudunk semmit tenni, mert a főnökök döntenek el mindent" mentalitást képviselik. Nehezen birják elviképzelni, igenis van módjuk arra, hogy a vállalat, a csoport, stb. életének menetébe beleszóljanak. A legnagyobb korlátozója az embernek saját korlátaihoz való ragaszkodása.
   
 11. Avasi Leslie

  Avasi Leslie Állandó Tag

  Türelem, megértés a mások véleményének tiszteletben tartása! Ennyi röviden a békés nyugodt élet titka!
   
 12. Progressor

  Progressor Állandó Tag

  Avasi Leslie idézetéhez kiegészítve azt mondanám, (A sikeres és tartalmas élet titka a fejlődés, az "egyre jobbá" válás, nem pedig a maximalizmus...)
   
 13. SecunDoom.

  SecunDoom. Állandó Tag

  Nem olvastam végig az eddigieket, de jómagam nem vagyok vallásos személy, de úgymond ateista sem. Nem hiszek a kereszténységben, de hiszek egy felsőbbrendűbb lényben, hívjuk ezt bárminek, akár istennek, akár másnak. Az isten, mint fogalom számomra egy feljebb való valami, egy lét, valami, amiben hisz az ember, amihez fohászkodhat, de lehet egy tárgy is - ami nem feltétlen jelent egyet a bálványozással. És nem is próbáltam soha ezt másokra erőltetni, vagy a saját igazamat másra hárítani. Elfogadom, ha valaki keresztény, csak engem ne akarjon meggyőzni.x)
   
 14. jenny75

  jenny75 Állandó Tag

  Nos!Szerintem nem kell kereszténynek lenni ahhoz hogy hited legyen.Fontos a hit!Ha másban nem akkor magadban érdemes hinni...
   
 15. kekerecsesedike

  kekerecsesedike Állandó Tag

  A hit a kulcsa mindennek!
   
 16. hajnalpir

  hajnalpir Állandó Tag

  óhaj

  Kedves ateisták!

  Bárcsak megismernétek az azt Istent, Aki örökkévaló szeretettel szeret Titeket is, és ezt be is bizonyította Jézus Krisztusban!
   
 17. hajnalpir

  hajnalpir Állandó Tag

  elgondolkadtató...

  "Isten meghalt".

  aláírás: Nietzsche


  Nietzsche meghalt.

  aláírás: Isten
   
 18. jadorka

  jadorka Állandó Tag

  szerintem elsősorban az embernek saját magában kell hinnie, mert csak ő maga teheti jobbá a világot
   
  laja374 kedveli ezt.
 19. hardapa

  hardapa Állandó Tag

  Tisztelettel megkérdezném kedves hajnalpír, hogy hol vannak azok, akiket a keresztényi szeretet nevében lemészároltak a conquistadorok, az inkvizíció és más egyéb népségek?
  Hol van az a rengeteg SS, akiket ők segítettek, hogy megszökjenek az igazságszolgáltatás elől?
  Ne beszéljünk nekem szeretetről és megbocsájtásról, amikor egy olyan vallásról van szó, aminek a prominens képviselői többet törődnek a hatalommal és vagyonnal, mint a lelkek üdvösségével.
  Jézus a toleranciát, a megbocsájtást és békét hirdette. Későbbi követői mindenfélét belemagyaráztak a tanításaiba. Dogmatikus egyház lett, ami nem tűr ellentmondást.
  II. János Pál pápa volt az első keresztény egyházi méltóság, akit tisztelni tudtam. Neki sikerült eljutnia egy olyan szintre, hogy még ellenfelei is tisztelték.
  Köszönöm, de maradok ateista, legfeljebb a pokolra jutok (amiben persze nem hiszek, mivel ez is egy keresztény kitaláció).
   
 20. becenev2222

  becenev2222 Új tag

  Ateista vagyok, nem hiszek semmilyen magasabbrendű lény létezésében. Ön azonban hisz, és úgy gondolja, hogy Isten "örökkévaló szeretettel szeret" engem. Az én elképzeléseim szerint egy örökkévaló szeretetet nem lehet különféle feltételekhez kötni, azaz úgy kell szeretnie engem, amilyen vagyok. Én pedig elégedett vagyok ateista emberként. Ne kívánja tehát tőlem, hogy megismerkedjek Istennel. Én jól érzem így magam, Neki pedig szeretnie kell engem így is.
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás