Iszapömlés - Tíz vádlottat bűnösnek mondott ki a Győri Törvényszék

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 5.

Melitta - 2019 Február 5, 09:28
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Tíz ember, köztük az első- és másodrendű vádlott bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Öt vádlottat felmentettek.

  [​IMG]
  Tíz ember bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték.

  A bíróság B. Zoltánt két év hat hónap, D. Józsefet pedig két év végrehajtandó fogházbüntetésre ítélte gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt.

  A harmad-, negyed-, ötöd-, hatod-, nyolcad- és tizennegyedrendű vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, a hetedrendű pénzbüntetést, a tizenharmadrendű pedig megrovást kapott.

  Minden vádpont alól felmentett a törvényszék öt vádlottat.

  Németh Miklós bíró mintegy öt órán keresztül ismertette, hogy a vádlottak több foglalkozási szabályt megszegtek 2009-től. Egyebek mellett olyan technológiai változtatásokat vezettek be, amelyek eltértek a hatóságilag engedélyezettektől, és nem tartottak be több üzemeltetési szabályt. Ennek következtében a katasztrófa napján a tározóban lévő lúgos víz mennyisége meghaladta az üzemeltetési szabályok szerinti maximumot, és a lúgosság koncentrációja is magasabb volt az engedélyezettnél.

  Ha a víz mennyisége és a lúgossága nem több a megengedettnél, a kiömlő iszap kevesebb sérülést okozott volna - mondta.

  2010 nyarán a tízes kazetta északi gátján - amely az építkezés befejezése óta süllyedt - a szintkiegyenlítés közben nem tárták fel a süllyedés okát. A gát átszakadása később a rendellenesen megsüllyedt és feltöltött szakaszon történt.

  A bíró azt mondta: a gát szakadásának oka az északi gát alatti altalaj tönkremenetele miatti talajtörés volt, amely tervezői, kivitelezői hiányosságokra és hatósági mulasztásokra vezethető vissza.

  Hozzátette: a vádlottak mulasztásai hozzájárultak a katasztrófához, mert nem törődtek a gátszakadásra figyelmeztető jelekkel, és a környezetvédelmi hatóságot is megtévesztették egy besorolási eljárásnál. Ennek következtében a kazetta besorolása nem a jogszabályoknak megfelelően történt. Ha veszélyes anyagként kezelték volna a lúgos szállítóvizet, a kazettát már 2009-ben be kellett volna zárni - hangsúlyozta.

  Kiemelte, hogy a vádlottak gondatlanságból nem vagy csak késedelemmel értesítették a hatóságokat a katasztrófa után, nem adtak tájékoztatást a kiáramlott anyag lúgosságáról és a szükséges óvintézkedésekről.

  Hozzátette ugyanakkor, hogy ha a vádlottak értesítési kötelezettségeiknek haladéktalanul eleget tettek volna, Kolontár esetében az sem segített volna, mert az árhullám percek alatt elérte a települést.

  A bíró azt mondta: nem volt helytálló a vádlottak azon védekezése, hogy a kárelhárítási terv csak az üzemre vonatkozott, mert a tározóhoz nagyon közel helyezkedik el Kolontár és a Torna-patak is, ezért "egyértelmű, hogy a terv nem vonatkoztatható csak az üzemre".

  Az elsőrendű vádlott, B. Zoltán esetében megállapították, hogy a katasztrófa után Devecserben szándékosan félrevezető nyilatkozott adott a kiömlött anyag veszélyességéről, ami gátolhatta a katasztrófa következményeinek enyhítését.

  Németh Miklós közölte: az első-, másod- és harmadrendű vádlott esetében a törvényi minimumot alkalmazta a büntetés kiszabásakor.

  Az ítélet a tizenkettedrendű vádlott esetében jogerős, a többi vádlottnál nem.

  Fejes Péter ügyész 13 vádlott terhére jelentett be fellebbezést, egyebek mellett a bűnösség és minősítés megállapítása, valamint súlyosbítás miatt.

  Az ügyész az ítéletet részben megalapozatlannak tartja, mert a bíróság bizonyítási indítványokat utasított el, nem zárta ki a vádlottak egyik magánszakértőjének igazságügyi szakértőként kirendelését és szakvéleményét, és meglátása szerint nem teljesítette a Győri Ítélőtábla hatályon kívül helyező végzésének egyes iránymutatásait.

  A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.
  MTI
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 5.

  1. setni
   setni
   Végre sikerült ítéletet hozni!
   De , kellett egy kis kormány nyomás is hogy ne felmentés legyen a vége.
   Csak a több mint 8 évet sokallom amennyi idő kellett az ítélethozáshoz.
   CasaLoma kedveli ezt.
  2. CasaLoma
   CasaLoma
   Az ítélet nem jogerős. Mire ebből jogerős ítélet születik, addig még évek fognak eltelni.
  3. tornando
   tornando
   Az hogy valakiket elmarasztaltak végre valahára
   Az jó
   De az engedélyt kiadókat a nem ellenőrzőket vajon mikor?
   Ennyit mondani kevés:
  4. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   És abból a sokmillióból amit ez-az adakozott a károsultak megsegítésére, többek közt Soros úr is, miért nem kaptak még egy centet se maguk a károsultak?! Ez az igazi baj, az hogy kit mennyire sittelnek le, ehhez képest jelentéktelen dolog a szememben.
  5. CasaLoma
   CasaLoma
   Gondolom, a pénz ez esetben is valami alapítvány számlájára ment, azok meg rendszerint első körben a működési költségüket fedezik az adományokból, aztán ha marad, abból juttatnak valamennyit annak is, akinek tulajdonképpen az adományt szánták.
  6. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Régebben olvastam hogy e konkrét esetben a MAGYAR KORMÁNY döntött úgy valami homályos indoklással, hogy az a pénz nem osztható szét a konkrét anyagi kárt elszenvedő magánembereknek, csak valamiféle általános kárelhárításra fordítható vagy ilyesmi. A részletekre nem emlékszem, de a lényeg hogy ez kormányzati döntés volt és nem kaptak egy fillért se belőle a károsultak.
   Utoljára módosítva: 2019 Február 5
   CasaLoma kedveli ezt.
  7. zulufönök
   zulufönök
   Le kell fognom magam!!!! Majdnem tiz éve történt.Ha nem lenne morbid,azt is lehetne mondani,hogy az idő mindent megszépít. Magyarország tényleg egy "KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜLI ORSZÁG". Szerintem például Kinában a felelősöket már a katasztrófa utáni héten elitélik és agyonlövik.
  8. JuhJóz
   JuhJóz
   Valóban következmény nélküli. A katasztrófa előtt a már környezetvédelmi hallja kendként regnáló Illés Zoli bácsi szakkörből avanzsált megbízott tanárnénije tartott ellenőrzést és mindent rendben talált.
   Azért kellett a koncepciós pert, (mert az) 10 évig elhúzni, hogy ez már fel se merülhessen, illetve mára már gond nélkül vérbírónak lehessen adni az ügyet.
   És a katasztrófa ügye és az egykori sofőrből maffiózóvá avanzsált katasztrófát megvédő tolvajlása a mai állapotokhoz képest piti tyúklopás, nem keverendő ide...
  9. Beka Holt
   Beka Holt
   A napokban Brazíliában volt egy gátszakadás.
   Már másnap letartóztatások voltak, ráadásul zárolták a vállalat vagyonának egy részét!
   A helyi hatóságok őrizetbe vették a Vale SA bányavállalat három alkalmazottját, valamint két külső mérnököt, akik legutóbb a gát stabilitását ellenőrizték. A hatóságok további hét gyanúsítottat keresnek. Minas Gerais, valamint Sao Paolo állam ügyészsége gyilkosság gyanúja, okirat-hamisítás, valamint környezet elleni bűntett ügyében folytat vizsgálatot.
   A brazil igazságügyi minisztérium összesen 11 milliárd reált (2,6 milliárd eurót) zárolt a Vale SA bányavállalat vagyonából a gátszakadás okozta károk megtérítésére. A pénzt az áldozatok kártalanítására és a környezeti károk enyhítésére tervezik felhasználni.
   CasaLoma kedveli ezt.

Megosztás