Itt a nők átlagosan 10 gyereket szülnek

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Április 23.

Melitta - 2014 Április 23, 16:55
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Négyszázan voltak, ma 42 ezren vannak. Magyarországon is éltek, ma már a legtöbben Kanadában.

  A hutteriták közösségéről nagyon keveset lehetett tudni sokáig, mert például fényképen sem szerepelhettek ennek a vallási közösségnek a tagjai. Sokáig elutasították a technikai vívmányokat, manapság viszont a fiataloknak is lehet mobiltelefonja.

  Kelly Hofer hangulatos fotósorozata idilli képeken mutatja be, hogyan telnek a hétköznapok a kanadai hutteriták zárt közösségében, ahol a modern vívmányok keverednek a hagyományokkal. A pénzre nincsen gondjuk, mivel saját vagyonuk sincsen, a nőknek kötelező a fejkendő, tilos a fogamzásgátlás, és a gyerekeik csak a kolónián járhatnak iskolába.

  [​IMG]A hutteriták, vagy magyar nevükön habánok a protestanizmus egyik ágából létrejött keresztény vallási csoport. Közép-Európában éltek, például a Magyar Királyság területén is, de a 18. században kivándoroltak Kanadába.


  [​IMG]Ezek a fotók Kanadában készültek, ahol több kolóniában is élnek a hutteriták. Egy kolóniában nagyjából 15-20 család él, amikor már „kinövik” az adott területet, kicsit távolabb újabb kolóniát építenek.


  [​IMG]Mezőgazdaságból élnek szigorú munkamegosztás szerint, ugyanakkor – ahogy a fotó is mutatja – nem utasítják el a modern kor vívmányait, mint például az amishok. A hutteriták nem félnek a traktortól, a markolótól vagy a kombájntól sem.


  [​IMG]A mai napig minden születésszabályozó módszer tilos, így egy hutterita nő átlagosan 10 gyereknek ad életet.


  [​IMG]A gyerekek a saját, kolónián belüli iskolába járnak, ahova hívnak „külsős” tanárokat is, nemcsak a saját közösségük tagjai tanítják a diákokat. A munkamegosztás szerint az a nő, aki vállal mondjuk óvónői vagy tanári feladatokat, mentesül a mezőgazdasági munkák alól.


  [​IMG]


  [​IMG]Már több 100 évvel ezelőtt is nagy hangsúlyt fektettek a diákok egészségére, és állítólag Európában az elsők között voltak, akik tudományos módszereket alkalmaztak a gyerekbetegségek ellen.


  [​IMG]A közösség élén két lelkész és egy gazdasági vezető áll, akik a tisztségüket életük végéig töltik be.


  [​IMG]A közösség pénzét a vezetők kezelik, külön-külön senkinek nem lehet pénze vagy bármilyen saját vagyontárgya.


  [​IMG]Anya és lánya


  [​IMG]


  [​IMG]


  [​IMG]A férfiak általában feketében járnak, a nők járhatnak színes ruhákban, mondjuk a fejkendő kötelező.


  [​IMG]


  [​IMG]Régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy mobiltelefont használjanak. Először az üzleti ügyek intézésre használták, most már a fiataloknak is lehet telefonjuk, hogy tarthassák a kapcsolatot a barátaikkal. Sőt simán internetezhetnek is.


  [​IMG]


  [​IMG]2007 májusában az albertai hutterita közösség a bíróságon harcolta ki, hogy a jogosítványukba ne kelljen fotó, mert ellenkezik a vallásukkal. Ugyanakkor más hutterita közösségeknek, például ahol ezek a képek készültek, nincs kifogásuk a fényképezés ellen.


  [​IMG]

  hugenottak.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Április 23.

  1. 075
   075
   Rakják ki őket egy kisebb, mondjuk 100 négyzetkilométeres szigetre, adják azt nekik hogy az az ő országuk, és legyen tilos onnan kitelepedniük. (turistaútra mehetnek azért). Szerintem már 100 év múlva rá fognak jönni, hogy a fogamzásgátlás mégis bölcs dolog, mert kellemetlen, hogy már 2 négyzetméter hely se jut egy polgárukra, annak ellenére, hogy a sziget minden pontja 50 emeletes felhőkarcolókkal van beépítve...
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  2. Alextron
   Alextron
   Üdv ! Szerintem meg az ilyen "075" - féle hozzászolókat kéne kirakni egy szigetre.
   Mert mi is itt a probléma ? Az hogy ezek az emberek másképp élnek, mint a megszokott globalizált trutymóba stresszelő többség ?
   És hogy a vallásuk törvényeit követik ? És akkor deportálni kell őket ?
   Mélységesen röstelkedem, hogy napjainkban vannak ilyen emberek.
   Remélem, alakul úgy az életük, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a hasonló megítélést.
   Bár az is lehet, hogy abból sem tanulnának....
   pitti és cortes kedveli ezt.
  3. peter92
   peter92
   Bár rosszul hangzik ahogy élnek, de nekik már szerintem megszokott. Meg szerintem ők boldogok és elvileg szeretnek mezőgazdaságban dolgozni. Csak azt nem értem ha nem lehet saját vagyonuk akkor, hogy lehet mobil telefonjuk? Számomra az magán vagyon.
  4. 075
   075
   Azt realizáltad, hogy a Föld már jelenleg is túlnépesedett?! Hogy már a mai népességszám is TÚL SOK, és lezabáljuk a természetet, hogy percenként egy futballpálya nagyságű trópusi esőerdőt semmisítenek meg hogy legyen ennivalója a sok nyomorultnak?!

   Erre ezek minden nemzedékben tízszer többen lesznek mert nekik ez ugye vallási parancs. Hát teszek én az ilyen vallásra! Ezzel a szaporodási rátával kizabálják a Földgolyót a talpunk alól.

   Egészen egyszerűen vess egy pillantást egy földgömbre, s rájössz hogy a felszíne NEM VÉGTELEN. Azaz tetszik vagy sem, vallás ide vagy oda, de az emberiség nem szaporodhat korlátlanul. Amennyiben tehát van egy olyan embercsoport ami akármiféle vallásra vagy más eszmére hivatkozva is de korlátlanul akar szaporodni, akkor azt csak a többiek rovására teheti, s ezért e csoport viselkedése ETIKÁTLAN.

   Ennek semmi köze az egyéb vallási (tév)eszméikhez. Én kizárólag a szaporodásukon háborodtam fel.
   Kicsi Fecske kedveli ezt.
  5. magdusis
   magdusis
   Igen,talán már tényleg ideje lenne kidolgozni,hogy kinek mennyi joga van,vagy mennyi lehetőséget használhat el az adott korlátozottakból.
   Meg kellene állapodni a konkrét elvekben.Először is a betegekre,a fogyatékosokra,a méret fölöttiekre,bizonyos IQ alattiakra,bizonyos életkor fölöttiekre abszolút nincs szükség.Aztán,ha ez még nem elég a népesség csökkentésére,akkor használhatók különböző módszerek,hogy beteggé,fogyatékossá,méreten kívülivé,IQ alattivá tegyünk tömegeket,és akkor egyből szükségtelenné válnak.
   Ha még mindig nem elég,akkor jöhetnek a más ,főleg adminisztatív módszerek,van elég példa a történelemből.
   Elég okosak vagyunk,hogy még etikai alapokat is fogunk találni igazolásul,ha más nem utólag.
   Komolyra fordítva;
   A túltermelés nem a népességben kezdődött.és nem ott a legnagyobb probléma.
   cdurmol és cortes kedveli ezt.
  6. Medwee
   Medwee
   Fú ez de kemény válasz volt... de nagyon igaz egyetértek.... nem kellene inkább a Föld erőforrásait úgy egyesíteni, hogy senki se éhezzen?.. vagy úgy hogy a kiadások nem hadseregre mennek el... sorolhatnám.... Én úgy gondolom ezek boldog emberek.. és azt hiszem kipróbálnám az életüket
   cdurmol kedveli ezt.
  7. shenmen
   shenmen
   Ez a népesedési probléma, azért nem ilyen egyszerű, valahol sok, valahol pedig kevés az utód, például egy magyar hutterita közösség azért jól jönne.
   cdurmol kedveli ezt.
  8. Medwee
   Medwee
   Na azt kipróbálnám bárhol a Földön :) szerintem hamar befuccsolna.... Hogy is volt az ? "Mutass 10 igaz embert és kifordítom a sarkaiból a világot?" Nem vagyok meggyőződve róla, hogy ez csak honfitársainkkal működne.. bár valóban nem jönne rosszul....
  9. magdusis
   magdusis
   Nem hiszem,hogy a statisztika javításán kívül úgymond jól jönne,mert igazából rezervátumszerűen szeretnek élni,nem vegyülnek,nem keverednek,ónémetül beszélnek.Adót persze biztos szívesen fizetnek,ha békén hagyják őket.Nem lennének magyarok,csak magyarországi habánok,hutteriták.Semmire nincs szükségük abból ,ami magyar ,teljes a világuk önmagukban is.
   cdurmol kedveli ezt.
  10. 075
   075
   Nos, e hozzászólásod elülteti bennem a gyanút, hogy netán te is egy bizonyos IQ alatti vagy... Gondolkozz már egy cseppet! Tegyük fel a Föld minden lakosa megtér hutteritának vagy hogy is hívják ezeket. Egy átlagos emberöltő mondjuk 50 év. Ha ezalatt egy nő 10 gyereket szül, akkor fél évszázad alatt a mai 8 milliárdos népessége a bolygónknak felugrik 80 milliárdra. mégegy emberöltő, összesen tehát 100 év műlva pedig lesznek az emberek a Földgolyón 800 milliárdnyian!

   Szerinted miből fognak megélni?! Tényleg annyira naív vagy, hogy akár ha minden hadsereget is beszüntetünk, s minden erőforrást az élelmezésre fordítunk, akkor is ezeknek lenne mind elegendő zabálnivaló?! És mi maradna a természetből?! Egyetlen betondzsungellé válna minden szárazföld!

   Aztán újabb 50 év múlva, azaz 2165-ben már a Föld lélekszáma 8000 milliárd lenne, érted, NYOLC EZER MILLIÁRD! A jelenlegi EZERSZERESE! Van fogalmad róla ez mit jelent?!

   Idefigyelj, matematikai tény, hogy véges élőhelyen nem lehet végtelenül szaporodni. Ha mi emberek nem vesszük a magunk kezébe a népességkorlátozást, akkor majd a Természet fog arról gondoskodni. És annak rém durva módszerei vannak e célra. Ezen TEMÉSZETES népességszabályozási módszerek nevei ezek:

   -éhínség, járványok, kannibalizmus, háborúk.

   Aki ezt pártolja, az a szememben tényleg olyan IQ-negatív agyhalott zombi, hogy nemigen hiszem hogy szükség volna rá...

   Az embert az teszi emberré, hogy természetELLENESEN él. Természetellenes jólétben. Tetszik vagy sem, ezért azzal kell fizetnie, hogy természetellenes dolgokra kényszerül, tudnillik például arra, hogy tudatosan kontrollálja a szaporodási rátáját. Lehet homokba dugni a fejünket, de annak az lesz a következménye amit fentebb írtam.
  11. cdurmol
   cdurmol
   Gratulálok a kulturált megszólaláshoz, kedves 075, vagy bárhogy is nevezd magad!! Remélem, pontosan tudod, hogy magadról állítasz ki bizonyítványt és nem arról, akiről beszélsz.
  12. 075
   075
   Oké, bunkó vagyok. Ez mennyiben cáfolja azt a MATEMATIKAI számítást, amiben kimutattam, hogy e szekta elveinek általánossá válása a Földgolyón 150 évnél kevesebb idő alatt totális katasztrófába kergetné az emberiséget?!

   Márpedig fenntartom, hogy akinek annyi esze sincs hogy ezt belássa, az nagyon finoman fogalmazva is átlag alatti intelligenciájú a szememben.

Megosztás