Itt az LMP országos listája: akad rajta meglepetés

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 December 3.

Melitta - 2017 December 3, 17:23
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Kétnapos kongresszust tart szombaton és vasárnap az LMP Kecskeméten, ahol megszavazzák a párt országos listáját is, amivel a 2018-as választáson indulnak. Íme a lista első 10 helyezettje, ők azok, akik – helyezésüktől függően különböző mértékben – reménykedhetnek abban, hogy mandátumot nyernek:

  1. Szél Bernadett, miniszterelnök-jelölt, társelnök
  2. Hadházy Ákos, társelnök, országgyűlési képviselő
  3. Gémesi György, Gödöllő polgármestere, az Új Kezdet elnöke
  4. Schmuck Erzsébet, országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes
  5. Ungár Péter, elnökségi tag, külpolitikai szakszóvivő
  6. Keresztes Lóránt, pécsi önkormányzati képviselő, korábbi elnökségi tag
  7. Demeter Márta, országgyűlési képviselő (az MSZP színeiben jutott a Parlamentbe 2014-ben)
  8. Kanász-Nagy Máté, ifjúsági szakszóvivő
  9. Lengyel Szilvia, 2012-2014 között országgyűlési képviselő, korábbi elnökségi tag
  10. Ferenczi István, kispesti önkormányzati képviselő, elnökségi tag.
  Ez tehát az a csapat, akik Széllel az élen akarják megdönteni a kormányt.

  Demeter Márta aggódhat
  Lefuttattam néhány szimulációt az elmúlt két választás részvételi adatait, illetve a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat felhasználva, és a legvalószínűbb forgatókönyveket végigjátszva a következő jött ki:

  • ha 5 százalékot szerez az LMP (ennyin áll most a párt a teljes népességben), akkor 5 mandátumot szerezhetnek, akár csak 2014-ben,
  • ha 6 százalékot (jelenleg ennyi a legvalószínűbb listás eredményük), akkor 6-ot, vagy 7-et,
  • ha 7 százalékot, akkor 7-8-at,
  • ha 8 százalékot, akkor 9-et,
  • ha 9 százalékot, akkor 10-et,
  • ha 10 százalékot, akkor 11-et, vagy 12-t.
  A szimulációkban sok a bizonytalansági tényező (és a töredékszavazatokat nagyon nehéz megbecsülni), de ha bezuhanna egy-két nagyobb párt népszerűsége, az LMP akkor is egy-egy százalékonként maximum eggyel több mandátumot szerezhetne.


  Az szinte biztos, hogy az első öt helyezett begyalogol 2018-ban a parlamentbe. Az LMP közvélemény-kutatási számait, és a tendenciákat elnézve Keresztes Lórántnak is jó esélye van országgyűlési képviselővé válnia. Viszont az MSZP-ből idén az LMP-be igazoló Demeter Márta hetedikként aggódhat. Ferenczi Istvántól lefelé pedig már csak akkor van esélyük a listán szereplőknek, ha magához képest lényegesen megerősödik az LMP, ami körülbelül plusz 200 ezer szavazót jelent ebben az esetben.

  Demeter Márta. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
  Lecserélődött az LMP élbolya
  Abban semmi meglepő nincs, hogy Szél Bernadett, miniszterelnök-jelölt listavezető lett, valamint Hadházy Ákos, társelnök második helye is borítékolható volt. Illetve Schmuck Erzsébet befutó helye is biztosnak tűnt eddig is. A többi névről viszont már érdemes beszélni.

  [​IMG]
  Szél Bernadett: Képesek vagyunk letarolni az országot

  Új pólusnak akkor van értelme, ha nem áll össze a régivel – mondja az LMP miniszterelnök-jelöltje.
  A 2014-es LMP-lista első 15 helyezettjéből ezen a listán már csak hat név szerepel, és közülük ketten is lényegesen hátrébb sorolódtak. A legnagyobb vesztes Ikotity István, aki jelenleg országgyűlési képviselő (harmadik volt 2014-ben a listán), viszont kisebb csoda kellene ahhoz, hogy újra az legyen belőle. Sallai Róbert Benedek hátra rangsorolása azért nem ugyanez a történet, mert az LMP-s országgyűlési képviselő idén bejelentette, hogy nem szeretne még egy ciklust vállalni.

  Ikotityot és Sallait az LMP politizálástól visszavonult korábbi listavezetőjének és társelnökének, Schiffer Andrásnak a köréhez szokás sorolni. Jelzés értékű, hogy ezek a politikusok hátrébb kerültek, a top ötbe nem is került olyan név, aki Schiffer emberének nevezhető. Ez azért érdekes, mert több LMP-s úgy gondolja, hogy Schiffernek még mindig nagy az informális hatalma a párton belül, most viszont kiderült, hogy már más szelek fújnak.

  [​IMG]
  Ungár Péter. Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

  És ezek a más szelek Ungár Péter felől fújnak, akiből nem csak azért lett befolyásos szereplő, mert milliárdos vagyona van, amiből például fenntartja az LMP háziblogját, a reflektor.hu-t, hanem azért is, mert január óta elnökségi tag és a párton belül is folyamatosan igyekszik növelni a hatalmát. Ki is harcolt egy befutó helyet, ráadásul úgy tudjuk, a harmadik legtöbb szavazatot kapta a kongresszuson, csak Gémesinek volt fenntartva a harmadik hely, a negyedikre pedig az LMP szabályzata szerint (két azonos nemű után egy ellenkező neműnek kell jönnie a listán) nőnek kellett kerülnie. Így lett ötödik Schmidt Mária fia, annak ellenére, hogy Ungár botrányt csinált a Momentum nyári táborában, ami miatt pártja megrovásban részesítette.

  [​IMG]
  Ungár Péter: Milliárdokat örököltem, gazdag ember vagyok, és ez felelősséggel jár

  Az örökségéről, cégügyekről, elszámoltatásról, Mészáros Lőrincről, a kormányváltás esélyeiről is kérdeztük Ungár Pétert, az LMP elnökségi tagját.
  Az Új Kezdet néven pártot alapító Gémesi Györgyből 2018-tól nagy eséllyel országgyűlési képviselő lesz, ami azt jelenti, hogy Gödöllőn időközi választáson kell majd új polgármestert választani néhány hónapra, aki átveszi a várost a 2019-es helyhatósági választásig a Gödöllőt 1990 óta megszakítás nélkül irányító volt MDF-es Gémesitől.

  A hétvégi LMP-kongresszuson a kampányidőszakra szóló együttműködésről is megállapodott a zöldpárt és az Új Kezdet. Az LMP lényegében magába szippantotta átmenetileg az ÚK-t azért, hogy csak egy jelölő szervezet legyen a jövő évi választáson, így ne kelljen 10 százalékot szerezniük a parlamentbe jutáshoz.

  Cserébe az ÚK Gémesi befutó helyén túl nem sok mindent kapott, a top 15-be még a párt alelnöke fért be, de sokban nem mernénk arra fogadni, hogy Hohn Krisztinából országgyűlési képviselő lesz, ahhoz túl hátra került. Az ÚK több egyéni választókerületben ad jelölteket LMP-s színekben, de arról az ágról mandátumra nem számíthatnak.

  Az LMP-listán még egy tanulságos dolog látszik: a párt baranyai szervezete még mindig nagyon erős érdekérvényesítő, amit az mutat, hogy Keresztes Lóránt 2014 után ismét hatodik lett az országos listán. Ezzel megelőzte az MSZP-ből érkező Demeter Mártát, aki jóval ismertebb politikus nála, mégis a baranyai LMP-s került a befutónak látszó helyre, Demeternek pedig egy kétesélyes pozíció jutott.

  Kálmán Attila

  lmp1.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 December 3.

  1. setni
   setni
   Hol is kell meglepődni?
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Szerintem rosszul írták a cikket, nem MOST kell meglepődni, hanem az lesz a meglepi, ha bejutnak a parlamentbe. Bár az még hagyján, csak minor meglepetés. Na de ha kormányalkotó erővé tudnának avanzsálni, na AKKOR lenne a nagy meglepetés...!
  3. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *

   No igen, köd előttem - köd mögöttem stb. ez után a lényeg... szél hozott, szél visz el... a szöveg nagyon ide illik...
  4. Melitta
   Melitta
   Felrobbansz, ha megtudod, hogy döntött az Alkotmánybíróság - Az ukrán nyugdíjasok hálásak lehetnek az LMP-nek

   A tavaly novemberben új tagokkal feltöltött Alkotmánybíróság azt jelezte, hogy nem fog már a választásokig döntéseket hozni a politikailag kínos ügyekben. Az ukrán nyugdíjasok most mégis örülhetnek, mert egy AB-döntés nyomán garantáltan a lehető legmagasabb összegű nyugdíjat fogják kapni a Magyar Államkasszából. Az egész alapja az a Magyar Népköztársaság és a Szovjetunió között 1962-ben kötött egyezmény, amely alapján a Magyar Államnak nyugdíjat kell fizetnie minden ukránnak, aki bejelentkezik egy magyar lakcímre.

   Az ukrán nyugdíjazásra külön iparág épült: van olyan határ menti település, ahova több száz ukrán nyugdíjas van bejelentve. Persze kizárólag papíron. Kizárólag a 2-300 ezer forintos nyugdíjért.
   [​IMG]
   A sajtóban megszólaltatott szakértők szerint nagyjából 40 ezer forintba kerül egy olyan dokumentum, amelynek a bemutatása után a Magyar Állam 300 ezer forint nyugdíjat fizet minden magyarországi lakcímre bejelentett ukránnak. A lakcím is könnyedén elintézhető az interneten, külön cégek foglalkoznak azzal, hogy 10 ezer forintért bejelentett lakcímet intézzenek.

   Hogy jön ide az Alkotmánybíróság? Úgy, hogy megsemmisítettek egy Kúria-határozatot, ami csak kisebb nyugdíjat tett volna lehetővé az ukránoknak. Az AB kimondta: a fideszes alaptörvény szerint nem lehet nekik csökkentett nyugdíjat fizetni.

   Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy innen már csak egy lépés az állampolgárság megadása és - a szép nyugdíjakért cserébe - a Fidesz támogatása 2018-ban. Ki van ez találva. És ki segítette most ezt? Az az Alkotmánybíróság, amely az LMP szerint már független a Fidesztől. Az az AB, amelynek a törvényes működéséhez az LMP adott kétharmadot a Fidesznek.

   A ukrán nyugdíjasok hálásak lehetnek az LMP-nek: 300 ezer forintot kapnak havonta a magyarok által befizetett adóból.
   [​IMG]
   A helyzet rendezését persze nem az AB és nem is a Kúria fogja megtenni, hanem egy olyan kormány, amely felmondja a ‘62-es egyezményt. Erről állítólag már voltak kétoldalú tárgyalások az ukránokkal az elmúltnyolcév előtti elmúltnyolcévben, de ezek a 2010-es kormányváltás után félbeszakadtak.
  5. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ezt és így érzek
   [​IMG]

   No meg ezt is, pontosan EZT. A mi pénzünkből mások húznak hasznot, mi nyomorgunk, s mások dőzsölnek?! Most jó hangosan káromkodtam, remélem Isten is meghallja... Ha már azoknak nem esik le a tantusz, akikre tartozna, hogy ennek nem így kellene működnie. A jófenében!
   [​IMG]
  6. GabrielXY
   GabrielXY
   Nem értem.

   A Szovjetunio útódja az Orosz Föderáció. Ha ez egy érvényben levö 1962-s államközi szerzödés, akkor az orosz állampolgárokat érinti.!?
   De Ukrajnában ukrán állampolgárok vannak. Ukrán papirokkal??!

   Vagy nem??
  7. Melitta
   Melitta
   Most ki mellett allnak ? KIt is tekintenek ellenfelnek ?Kit akarnak legyozni?
   https://streamable.com/bp6s9

   Arrol mar nem is beszelve , most Soros mellett agital manapsag?
   A szelrozsa minden iranyaba....ok a hitelesnek mondott politikusok akikre ra lehetne bizni az orszagot,mert ok a frankok.

   Lehet o fogja atvenni a Sorostol az inkubator program finanszerozasat?
   Utoljára módosítva: 2018 Január 18
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  8. CasaLoma
   CasaLoma
   Még sehol. A selejtező még csak most kezdődik.
   Hozd a sört, meg a szotyit! :D
   varázsdoboz és Georgina Bojana kedveli ezt.
  9. prominor
   prominor
   Én már belefáradtam, hogy jól induló pártok csak forognak körbe körbe... azt hittem a Szakasits unoka távozása után talán megtalálják saját hangjuk.. De be kell vallanom nekem csak eddig volt szimpatikus a politizálásuk..

   Foci Ivád.jpg

   Amíg Ők is szerették a focit... Mert most úgy tűnik átnyergeltek a számháborúsdira....
   Pedig mint a minap olvastam: a dakoták szerint, aki nem szereti a focit, annak is illik a tizenegyest egy üres kapuba berúgni...
   varázsdoboz és CasaLoma kedveli ezt.

Megosztás