Jóféle magyar étkek

beatrixv

Állandó Tag
Állandó Tag
Canadahun will not allow the display of content protected by copyright law, unless they have the necessary legal rights to display or direct traffic to that content.

A canadahun nem enged, bemutatni, vagy a megtalálásához irányítást adni olyan tartalmú anyagoknak, amelyek a copyright (szerzői jog) által védettek,
csak akkor ha a szükséges legális engedély megvan rá.






Éppen ez az amire már fél éve nagyon vágyom! Rendes magyar étel! Csak ezt kívánom! :) Sajnos mikor utoljára (decemberben) otthon jártam, beteg voltam és csak almát tudtam enni így minden kimaradt, a magy és akarácsonyi finomságok is... de szerencsére októberben hazalátogatok és mindent bepótolok (+4 kg :DD)
 

edinaer

Állandó Tag
Állandó Tag
Holnap töltött káposztát csinálok...ez lesz az első alkalom, de muszáj egy főpróbát tartani karácsony előtt..nem igaz
A szakácskönyvben olvastam hogy valami rácsot kell alá tenni hogy ne égjen le...és mi van ha az nincs??
 

edinaer

Állandó Tag
Állandó Tag
Aranygaluska

  • 500 g liszt
  • 25 g élesztő
  • 300 ml tej
  • 5 ek kristálycukor
  • 80 g olvasztott vaj
  • 2 tojássárgája
  • 200 g darált dió
  • 150 g kristálycukor


  1. Az élesztőt 100 ml cukrozott (1 tk cukor), langyos tejben megfuttatjuk. Egy nagy tálban a lisztet összegyúrjuk az élesztővel, tejjel, tojássárgájával és cukorral (5 ek cukor). Addig dolgozzuk a tésztát, amíg selymes állagú nem lesz. Belisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával lefedjük és meleg helyre téve duplájára kelesztjük.
  2. A megkelt tésztát nyújtódeszkán körülbelül fél centiméter vastagra kinyújtjuk. A 3-4 centiméter átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggatott tésztakorongokat elkezdjük sorban lerakni a vajjal kikent kuglófforma alján. Amikor egy sort leraktunk, megkenjük olvasztott vajjal majd megszórjuk a 150 g kristálycukorral elkevert dióval. Így folytatjuk, amíg a tészta el nem fogy. A legfelső sort is vajazzuk és megszórjuk dióval.
  3. A sütőt előmelegítjük 200 ºC-ra, légkeverésen. A kuglófformát letakarjuk, félretesszük meleg helyre és még egyszer kelesztjük. Fél óra elteltével a forró sütőbe dugjuk és aranyszínűre sütjük.
 

Washte1

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyik kedvencem:
Jókai-bableves

Hozzávalók:

  • 60 dkg füstölt sertéscsülök
  • füstölt kolbász
  • 20 dkg szárazbab
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg fehérrépa
  • fél zeller
  • 5 dkg liszt
  • 1 vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • olaj
  • fűszerpaprika
  • csipetketészta
A babot előző este áztasd be, majd a csülökkel együtt tedd fel főni körülbelül két liter vízbe. Add hozzá a megtisztított, egyben hagyott répát, zellert és kolbászt, és lassú tűzön főzd puhára. Ekkor szedj ki belőle mindent, kivéve a babot, a csülökhúst kockázd, a kolbászt karikázd fel. Kevés zsíron készíts rántást a hagymából, a fokhagymából és a pirospaprikából, majd ezzel sűrítsd be a levest. Tedd vissza a csülköt és a kolbászt, majd főzd bele a csipetkét. Tejföllel meglocsolva tálald.
 

gezadu

Állandó Tag
Állandó Tag
Vasi vaddisznópörkölt pirított dödölével

galimage.php


Hozzávalók <hr> 80 dkg kicsontozott, pörköltnek való vaddisznóhús
(legjobb a lapocka, a csülök, a lábszár, a hasaalja)
2 közepes vöröshagyma
8 dkg sertészsír (de 6 evő kanál olajjal is készíthetjük)
3 gerezd fokhagyma
1 kiskanál só
1 mokkáskanál majoránna
2 dl vörösbor
4 szem borókabogyó
2 zöldpaprika
1 erős paprika
1 evőkanál paradicsompüré
8 dkg füstölt szalonna
1 kiskanál csemege pirospaprika
a pirított dödölléhez:
1,2 kg burgonya
1 kiskanál só
20 dkg finomliszt
2 vöröshagyma,
8 dkg sertészsír (vagy 8 evőkanál olaj)

A húst megmossuk, majd forrásban lévő vízbe rakjuk. Fél perc elteltével leszűrjük, lecsöpögtetve hűlni hagyjuk, azután kb. 2 centis kockákra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, s a hússal együtt a forró olajon megpirítjuk. A zúzott fokhagymával, sóval, majoránnával ízesítjük, azután a fele bort és annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi. Amint forr, kis lángra állítjuk, és lefödve kb. 2 óra alatt puhára pároljuk. Közben a borókabogyót 1 deci vízben pár percig főzzük, a pörköltre szűrjük, aminek elfőtt levét folyamatosan vízzel pótoljuk. Amikor kész, a karikákra szelt paprikákat beledobjuk, a paradicsompürével ízesítjük, és még néhány percig tovább főzzük. A szalonnát apró kockákra vágjuk, kisütjük, a pörcöt sz?r?lapáttal kiemeljük belőle. Visszamaradó zsírját a pirospaprikával színezzük, és azonnal fél deci vízzel fölöntjük, nehogy megégjen. A pörkölthöz keverjük a maradék borral együtt, még 2 percig főzzük, és ha kell, utánasózzuk. Amíg a hús puhul, elkészítjük a dödöllét. Ehhez a burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk és lábasba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk, majd puhára főzzük. A lisztet egy serpenyőben közepes lángon szorgalmasan keverve 8-10 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A burgonyát f?z?levében fakanállal jól összetörjük, azután a lisztet is beleszórjuk. Erőteljesen keverve (ezt nem lehet elmismásolni) a tűzön 2-3 percig főzzük. Ezután lehúzzuk, és a keverést még 5 percig folytatjuk. Ha kész, félretesszük. Pihenésképpen lereszeljük a vöröshagymát (lehet apróra is vágni), és a forró olajon szalmasárgára pirítjuk. Következik a tálalás: a maradék olajba mártott év?kanállal a dödöllét tányérra szaggatjuk, a pirított hagymával megkenegetjük a szalonnapörccel meghintjük. A pörköltet melléhalmozzuk.
<hr> Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.
Egy adag: 4469 kcal / 1069 kJ.
Italajánlat: száraz vörösbor Villányi cabernet sauvignon barrique `97.
 

hozi1302

Állandó Tag
Állandó Tag
Csöröge vagy Forgácsfánk

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
8 dkg vaj
2 csapott evőkanál cukor
csipetnyi só
0,5 dl rum
1 dl tejföl
5 tojássárgája
a nyújtáshoz: egy kevés liszt
a sütéshez: olaj
a tetejére: 2-3 evőkanál vaníliás porcukor
a tálaláshoz: 0,3 dl rum, 30 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés:

A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval rugalmas tésztává gyúrjuk. Két részre osztjuk és letakarva, hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük. Utána a tésztát enyhén belisztezett deszkán 2 milliméter vastagságúra nyújtjuk és derelyemetszővel vagy késsel kb. 10 centi hosszú, 4-5 centi széles lapokra szabjuk, közepét hosszában is bevágjuk. Ezen a nyíláson a tészta egyik rövidebb oldalát átbújtatjuk, azaz mint egy masnit áthúzzuk. Amikor az összes tésztát előkészítettük, egy lábasba olajat töltünk és megforrósítjuk. A fánkokat közepes lángon, oldalanként kb. 2-2 perc alatt pirosra sütjük, végül szalvétára szedve lecsöpögtetjük. Vaníliás porcukorral meghintve, rummal ízesített baracklekvár kíséretében tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc (+ a pihentetés)
 

Bern82

Állandó Tag
Állandó Tag
Esetleg egy jó kis sztrapacsak, túróval, tejföllel, pirított hagymával, szalonnával? Nem is kell recept, én érzésre szoktam: reszelek krumplit, fellisztezem, hogy masszív de folyós tészám legyen, + só és mehet szaggatva a forró vízbe - megfő, leszűröm és eszem is! Igaz, nem teljesen magyar, de itthon is nagyon sokan szeretik :):):)
 

Clara09

Állandó Tag
Állandó Tag
Az itt említett reszelt krumpliból sütött tócsni vagy lapcsánka, ki hogyan ismeri?
A nyers reszelt krumplit összekeverni liszttel, tojással, kevés sóval és borssal, majd forró olajban kisütni. Aki szereti, egy kevés összetört fokhagymát is tehet a masszába sütés előtt.
 

zszabo2

Állandó Tag
Állandó Tag
A sztrapacskát ahogy felénk hívják magyarosított Szlovák kaja a Palócföldről indulta be pályafutását de spec én dinsztelt káposztával (káposztás tészta) is nagyon szeretem jó borsosan.
 

beamjim

Állandó Tag
Állandó Tag
Az itt említett reszelt krumpliból sütött tócsni vagy lapcsánka, ki hogyan ismeri?
A nyers reszelt krumplit összekeverni liszttel, tojással, kevés sóval és borssal, majd forró olajban kisütni. Aki szereti, egy kevés összetört fokhagymát is tehet a masszába sütés előtt.

Hollandiában ismertette meg velem egy kecskeméti srác,almalekvárral fenséges volt
 
T

TH6777

Vendég
<IFRAME height=175 src="http://www.youtube.com/embed/d2GcdsIf3fc" frameBorder=0 width=210 allowfullscreen></IFRAME>​



XV. Csabai Kolbászfesztivál 2011


A Csabai Kolbászfesztivál 2011-ben is méltó rangot ad e remek ételnek és persze az igazi hazai ízek mellé a körítésről idén is remek fellépők és programok gondoskodnak majd.
A békéscsabai Kolbászfesztivál

Ki ne hallott volna már a Csabai kolbászról? És legalább ennyien ismerik ennek a remek hazai ételnek a legrangosabb ünnepét a Csabai Kolbászfesztivált, amit persze hol máshol, ha nem Békéscsabán - a Városi Sportcsarnokban - tartanak évről évre az éhes látogatók nagy örömére.kisskiss

Békés megye főleg Békéscsaba nem fukarkodik ha 'ételes' rendezvényekről van szó és higyjük el a méltán népszerű Csabai Sörfesztivál és Csülökparádé vagy a Lecsófesztivál igen csak méltó testvére a Kolbászfesztivál.

A Csabai Kolbászfesztivál az inycsiklandozó illatok és falatok meleltt változatos kikapcsolódási lehetőséget is nyújt vendégeinek, miközben tíz ujjunkat nyalogatjuk két falat csabai kolbász között, kiállítások, szakmai konferenciák, szórakoztató és kulturális programok, kolbász -és borbemutatók, versenyek fokozzák a hangulatot étvágyunkat.​

A Kolbászfesztiválhoz 2006 óta kapcsolódik a Borvigadalom, melynek keretein belül 30 pincészet és borászat mutatkozik be. Mivel a kolbászkavalkádhoz és a disznóhús ízeihez, a borhoz hasonlóan a pálinka is remekül illik, amit persze a fesztivál szervezői is jól tudnak, ezért pálinka faházak sora várja a markánsabb italok kedvelőit.​

Kolbász, bor, pálinka és szórakozás a Csabai Kolbászfesztivál hitvallása, ha csak egy mód van rá mindenképp kolbászoljunk arra, hogy az csodás hazai ízek kavalkádjába merülve elismerjük, Békéscsaba hazánk gasztronómiai fővárosa.​


Csabai Kolbászfesztivál 2011 nyitva tartása

Október 28. péntek: 09.00 - 02.00

Október 29. szombat: 09.00 - 02.00

Október 30. vasárnap:
09.00 - 02.00

Október 31. hétfő: 09.00 - 20.00



A Csarnokban (10.28.):
14.00 Békéscsaba Alcoa FKC NB I-es ifjúsági mérkőzés. 16.00 Békéscsaba Alcoa NB I-es junior bajnoki mérkőzés 18.00 Békéscsaba Alcoa FKC NB I-es felnőtt bajnoki mérkőzés
 

csirkebaba77

Állandó Tag
Állandó Tag
Helló mindenki!
szeretném elujságolni,hogy én ma mennyeien finom csülökpörköltet ettem.De holnap biztosan csinálok egy kis fánkot mert megkívántam itt a többiektől:)
 

csirkebaba77

Állandó Tag
Állandó Tag
A tócsni sajtos-tejfölösen isteni finom,a lekváros verziót még nem hallottam, de legközelebb kipróbálom.Ki tudja?!Izlések és pofonok...
 
Oldal tetejére