Jön a kanadai “Zombie törvény”

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 1.

Melitta - 2017 November 1, 15:33
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Pont Halloween-ra időzítettek egy amúgy komoly bejelentést Ontario tartományban, az úgynevezett “Zombie törvényről.”

  Yvan Baker liberális képviselő által jegyzett törvénytervezet mindazok bírságolását tenné lehetővé, akik mobiltelefonjukkal vagy egyéb hordozható elektrónikus készülékkel vannak elfoglalva, amikor átsétálnak az úttesten. A törvény hivatalos elnevezése “Telefonokkal le, fejjel fel” (Phones Down, Heads Up), de a médiában szinte mindenki csupán zombie törvénynek nevezi. A törvény lehetővé tenné az 50 dollártól 125 dollárig terjedő bírságokat, ha a rendőrség elkap olyanokat, akik a zebrán úgy mennek át, hogy közben SMS-eznek.

  A törvény azért is fontos, mert ez év első kilenc hónapja alatt 25 járókelő halt meg csupán Toronto utcáin, amikor elütötte őket egy jármű. Tavaly összesen 43-an haltak meg így Kanada legnépesebb városában. Egyre nagyobb azok aránya, akik azért halnak meg, mert járókelőként inkább mobiljukra figyelnek, mintsem saját biztonságukra. A törvény alatt kivétel lenne, ha valaki segélyhívásra használja mobilját. Továbbá egy-egy önkormányzat felfüggesztheti a törvény alkalmazását.

  Amennyiben elfogadják a tervezetet Ontario tartományi törvényhozásában, Honolulu után az ontarioi városok lesznek az első települések, ahol ilyen szabályozást alkalmaznak. A mostani javaslatot alapvetően Toronto önkormányzata kérte a tartománytól. Hasonlót kért Montreál városa Québec tartománytól az elmúlt hónapokban.

  Kathleen Wynne, Ontario liberális kormányfője annyit mondott, hogy szerint “érdekes ötlet” Baker törvénytervezete, de nem jelezte a médiának, hogy támogatja-e azt, vagy sem. A baloldali Új Demokrata Párt azonban aggályokat fejezett ki a javaslat kapcsán. Szerintük a tervezett szöveg úgy tűnhet, hogy az áldozatot (az elütött járókelőt) hibáztatja, nem pedig a jármű vezetőjét. Alapvetően a volán mögött ülő vezető felelőssége, hogy ne üssön el járókelőket akik a zebrát használják.

  KMH

  sms.jpg
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 November 1.

  1. gumelig
  2. ametiszt99
   ametiszt99
   Szerintem ide is kellene ilyen törvény,múltkor is megyek a kis elektromos robogóval a zebránál,én is ott álltam,hogy áttoljam ,ment csajszi teljesen belemerülve a telefonjába,szétnézés nélkül lépett le ,és persze jött egy autó,úgy kellett neki hirtelen visszalépni,majdnem rá ugrott a mocira,naná hogy még neki állt feljebb....
   Utoljára módosítva: 2017 November 1
   Georgina Bojana, setni és analema kedveli ezt.
  3. Tóthné K. Zsuzsa
   Tóthné K. Zsuzsa
   Én úgy gondolom, hogy mind a két fél felelős. A közlekedésben mindenkinek nagyon oda kell figyelni. Ha a gyalogos lelép a járdáról, van zebra, nincs zebra, vagy éppen neki van elsőbbsége, akkor is figyelni kell!
   ABeCee kedveli ezt.
  4. ABeCee
   ABeCee
   Természetes, hogy minden közlekedő felelős a saját és a másik testi épségéért. Viszont ez a szabályozás nem butaság. Tavasszal láttam, hogy egy fiatalember annyira belemerült a telefon nyomkodásba, hogy nekisétált egy mozgó villamos oldalának. Mázlija volt, csak könnyen sérült meg.
   setni kedveli ezt.
  5. analema
   analema
   Ebben igazad van, de tök mindegy, hogy van zebra vagy nincs zebra és kinek volt igaza, ha 5-100 kilós emberként átmegy rajtad egy 1000-1500 kg-os autó, akkor te húzod a rövidebbet. Nem árt ezt nem elfelejteni.
   cdurmol, gumelig, setni és 1 másik tag kedveli ezt.
  6. analema
   analema
   Velem már előfordult, hogy a "zombi" keresztben átment a kereszteződésen úgy, hogy se zebra se semmi, nyomkodta a telefonját, én pedig csak egy erős fékezéssel tudtam megállni.
   És mit gondoltok neki állt feljebb? Nem! Észre sem vette, sétált tovább.
   varázsdoboz, cdurmol és setni kedveli ezt.
  7. roberto2
   roberto2
   Van egy Huawei okostelóm, használom, amire lehet, de az életben meg nem fordult a fejemben, hogy zebrán való áthaladáskor vegyem elő és babráljam. Alapszabály, hogy mielőtt átmegyek az úton, szétnézek. Ha másik nem bírja megérteni, az szerintem már az ő baja.
  8. cdurmol
   cdurmol
   Nemrégiben a HÉV gázolt el egy tizenéves gyereket, akinek a fülében lógott a telefonja, körülnézés nélkül lépett le a sínekre. Az utcán járók hangos kiáltásokkal próbálták figyelmeztetni, de a fülében üvöltő zenétől nem hallotta. A HÉV kocsit a tűzoltók emelték le róla...
  9. cdurmol
   cdurmol
   Nem egészen az ő baja. Aki embert gázolt, az hosszú időn keresztül, vagy talán örökre viseli a gázolás nyomait akkor is, ha ő teljesen vétlen volt.
  10. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Többen a járdán is úgy közlekednek, hogy egymásnak mennek, de ki nem néznének a világba a telójukról...

Megosztás