Hírek Japánban van egy működő postaláda, amihez 10 méter mélyre kell merülni a tengerben

Elsőre totális baromságnak tűnhet, hogy egy postaládát több méter mélyen helyezzenek el a tengerben, mégis világszerte vannak olyan pontok (Norvégia, Malajzia, Vanuatu például), ahol a kellően lelkes búvárok feladhatják a leveleiket a víz alatt.

A legmélyebben fekvő postaláda Japánban található, és 10 méter mélyre kell ahhoz merülni, hogy valaki fel tudja ott adni a levelét.

A Szuszami-öböl Japán déli részén fekszik, itt található Szuszami, egy közel négyezer fős kis halászfalu, ahol először született meg az a meglehetősen unortodox gondolat, hogy mi lenne, ha postaládát helyeznének a víz alá.

Az ötlettel még 1999-ben állt elő a település akkor 70 éves postása, Macumoto Tosihiko.


Macumoto ezt a nem mindennapi ötletet azért találta ki, mert Szuszami alapvetően egy tök ismeretlen kis település Japánban, amelyen keresztülmegy a turisták körében rettentően népszerű Kumano Kodo zarándokút. Szuszamiban pedig semmi olyan nem volt addig, ami érdekessé tehette volna a turisták számára, így jobb híján tettek egy próbát a helyi postás javaslatával, és a tengerfenékre helyeztek egy postaládát.


A húzás annyira bejött, hogy Szuszami ma már kötelező állomása a túrázóknak, és aki megáll itt, annak szinte kötelező lemerülnie, hogy aztán feladjon valakinek egy levelet a víz alatt. Természetesen nem sima, hanem vízálló bevonattal bekent képeslapot használnak, amelyre olajbázisú filccel lehet írni, és egy speciális, víz alatt is működő pecséttel látják el feladás előtt. Pár naponta a helyi bolt alkalmazottja lemerül, kiveszi a leveleket, és elviszi azokat a postára, ahol aztán feladják a címzetteknek. A turistalátványosság annyira népszerű, hogy

naponta 1000-1500 levelet dobnak a postaládába.
Szuszami víz alatti postaládája még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült mint a legmélyebben fekvő postaláda, azonban az évek során számtalan más országban is indítottak hasonló akciót, és végül 2015-ben elveszítette ezt a címet. A malajziai Pulau Layang-Layangban ugyanis 40 méter mélyre telepítettek egy postaládát, ami azóta is világrekord.

Érdekesség egyébként, hogy hivatalosan a legelső víz alatti posta nem is Japánban volt, hanem a Bahamáknál. John Ernest Williamson, a víz alatti fotózás egyik úttörője hozta létre 1939-ben. Egy hosszú csövet engedett a vízbe, a végére pedig egy kamrát szerelt egy üvegablakkal, hogy azon kémlelve tudja fotózni az állatokat a víz alatt. Már 1914-ben létrehozta ezt a szerkezetet, és azért pont a Bahamákon, mert ott annyira tiszta a tenger vize, hogy a napfény egészen mélyre jut, megvilágítva az ott élő állatokat. Később egy komplett expedíciót indított, hogy víz alatti filmfelvételeket is készítsen, a projektnek pedig úgy csináltak hírverést, hogy 1939-ben létrehozták az első víz alatti postát az általa épített szerkezetben.

John Ernest Williamson víz alatti fotózási megoldása és amint épp alámerül kamerájával – Forrás: George Williamson; Library of Congress

John Ernest Williamson víz alatti fotózási megoldása és amint épp alámerül kamerájával – Forrás: George Williamson; Library of Congress
Az első leveleket a Bahama-szigetek kormányzója adta fel, és egészen 60 méter mélyre merült, hogy aztán ezeket megcímezze Franklin Delano Roosevelt amerikai elnöknek és VI. György brit királynak. Roosevelt még válaszolt is a kormányzónak, miszerint biztos benne, hogy a projekt nagy segítségére lehet a tudománynak. Végül alig két évvel a megnyitása után bezárták a víz alatti postát.

Sajó Dávid


1646948961866.png
 
Ezt a postaládát csak azért vezették be, mert ekkora hülyeség még nem volt Japánban, nosza, vigyük a tenger alá, de ide csak úszógumit lehet postázni!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Zátonyi Sándor Fizika 8.osztályos témazáró füzet megoldását keresem !! Akinek esetleg megvan kérem szépen küldje el!! Köszönöm szépen !!
Micimacko1976 wrote on goyo's profile.
Kedves Admin, kérhetném a fiókom törlését? Nagyon köszönöm előre is!
Sziasztok!
FÖLDRAJZ 9.o-os A FÖLD MINT KŐZETBOLYGÓ TÉMAZÁRÓT keresem.
NAGYON SÜRGŐS és FONTOS lenne!
KÖsZÖNÖM!
Sziasztok!
TÖRTÉNELEM 9,o,-os TÉMAZÁRÓT keresem:A RÓMAI KOR
Nagyon fontos lenne!
Köszönöm!
Noia wrote on diosgyorr's profile.
Szia! A kutyákat már meg is kaptad valakitől?

Statisztikák

Témák
37,460
Üzenet
4,620,525
Tagok
604,293
Legújabb tagunk
Szalainé Kálovics Erzsébe
Oldal tetejére