Jelnyelven kell rendelni egy új kanadai étteremben

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 8.

Melitta - 2014 Augusztus 8, 00:20
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Különleges étterem nyílt a kanadai Torontóban: az új helyen minden pincér és dolgozó hallássérült, ezért a vendégeknek jelnyelven kell rendelnie.

  A Torontóban nemrég megnyitott Signs, vagyis Jelek nevű étteremben kizárólag siketek dolgoznak, a vendégeknek pedig jelnyelven kell elmutogatniuk, hogy mit szeretnének rendelni.

  Az étlapon az ételek megnevezése mellett azok a jelek is megtalálhatóak, amelyekkel a vendégek rendelni tudnak, a falakon pedig szintén az egyes kézmozdulatokról készült fényképek segítik a pincérek és a vendégek közötti megértést.

  A tulajdonos, aki egyébként nem hallássérült, azt mondta, jó ötletnek tartotta, hogy így adjon munkalehetőséget a siketeknek, a vendégek pedig egy új éttermi élményt tapasztalhatnak. A dolgozók többségének egyébként nincs vendéglátós tapasztalata, sőt, sokuknak soha nem volt még rendes teljes állása, de nagyon izgatottak, amiért megmutathatják a betérő vendégeknek az ő világukat is – számolt be a kanadai The National.


  jelnyelv.jpg
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2014 Augusztus 8.

  1. Lacika69
   Lacika69
   Nagyon tetszik! Apukám azt tanította nekünk,hogy Magyar ember evés közben nem beszél. Pont tegnap néztem a youtube -on Russell Peters . Ez volt az egyik poén,hogy az olaszok milyen kézmozdulatot használnak előszeretettel és ugyan ez Kínában valami egészen mást jelent. Tegnap azon röhögtem, izé,kacagtam volt oly annyira ( Hofi) ,hogy gyerek koromban volt egy állandó vendég a családban és mi gyerekek onnan tudtuk,hogy piált,hogy sokat használta a bzmeg-ot ,Apu próbálta csititani de mi jól szórakoztunk.
   Utoljára módosítva: 2014 Augusztus 8
   Ernoe és kágyula kedveli ezt.
  2. pacisi
   pacisi
   Annyira jó annyira egyszerű szívetmelengető!Eddig hogy nem jutott senki eszébe?
   GulyiBogee kedveli ezt.
  3. Hanabi
   Hanabi
   Láttátok az Időröl időre című angol vígjátékot? Abban van egy jelenet, amikor egy olyan étterembe mennek vacsorázni, ahol tök sötét van. Ott meg a vakok világát lehet megismerni.
   A film ezen kívül is zseniális.
   Ernoe kedveli ezt.
  4. Ernoe
   Ernoe
   Nem kell süketnémának lenni ahoz, hogy uj-bökéssel rendeljen meg valaki egy fogást. A legtöbb dolgot elsem tudja olvasni az ember a nyitott határok ota.
   -
   Még az olasz éttermekben is minden arabul van irva: "alla ez, meg alla az"
   -
   Evekig tartott amire megtanultam mit jelent "rigatoni ai quattro formaggi", "Galettes de pommes de terre" vagy "La choucroute". Nyugodtan odairhatták volna, hogy reszelt-krumpli, vagy káposztasaláta kolbászkával.
   -
   Németországban az emberek többsége vagy ujjal rábökéssel, vagy az étlaponlevö sorszámmal rendel.
   -
   - Te mit rendeltél?
   - En a 46-ost és te mit eszel.
   - En a 61-est választottam, azon sok ujlenyomat van már, bizos jo lehet.
   -
   Minden világos. Apropo, "világos". Münchenbe egy sör megrendeléséhez elég a korsok számát mutatni az ujainkon.
   -
   Egy régi vicc jut az eszembe. Egy étterembe ajánlatot tesz egy pincér a vendégnek.
   - Ajánhatom önnek az éttermünk specialitását a csigát?
   - Oh nem, Öt már ismerjük, tegnap ö szolgált ki bennünket.
   setni kedveli ezt.
  5. GulyiBogee
   GulyiBogee
   Fantasztikus...:cool: ha nem is ismered a jelbeszédet, még activitizhettek is (csak a többi vendég ne legyen nagyon éhes vagy sok felszolgálót alkalmazzanak), így legalább beleérezhet az ember az Ő világukba is vagy ha nagyon éhes vagy csak "odaböksz", hogy mit ennél. Gratulálok az étterem vezetőjének! Jó ötlet, és egy lehetőség a foglalkoztatásra. :hurra:
   Ernoe kedveli ezt.
  6. Lacika69
   Lacika69
   Azért ne rohanjunk fejjel a falnak,csak óvatosan. Mi van ha találok mondjuk egy
   legyet a levesemben? Simán azt mondja, Uram, ön ezt kérte!
  7. magdusis
   magdusis
   Vajon tudnak-e szájról olvasni is a jelölés mellett?Jobban bíznék a szájról olvasásban,hiszen amúgyse bonyolult dolgokat mondana az ember rendelés közben.
  8. Lacika69
   Lacika69
   Ernoe mondott 2-3 olasz kaját, mondki őket helyesen artikulálva.
   Simán legyet kérsz a levesedbe.
  9. magdusis
   magdusis
   Szóval;fölhívtam őket,vannak,akik olvasnak szájról,de nem mindenki.
   A tulajt nem könnyű megérteni,indiai;de kedves,szerinte akárhogy mutogat az ember,meg fogják érteni.Nem kell félni,szerinte.
   Az étlap nincs fönn,de modern amerikainak írja,nincsenek kifejezetten olasz ételek,szerinte;ha jól értettem ,és ha igaz.Vegetariánus lehetőségek vannak,saláta,szendvics.
   Az oldaluk szerint 30 dollár,ebéd,belvárosi dolgozóknak.
   Szerintem ki tudnám mondani helyesen artikulálva a legtöbb olasz-francia-német ételt,a szakácskönyvek elég jól leírják,hogy kéne.Persze aztán meg kéne kérdezni egy-egy olaszt-stb.,hogy mi a véleménye.
   Lacika69 és bara53 kedveli ezt.
  10. magdusis
   magdusis
   A másik dolog,hogy talán jobb is,ha külön van ilyen étterem,mert legalább tudja az ember,hogy mire számíthat.
   Mert rendkívül kínos,amikor pl.kórházban,bankban hivatalban kerül az ember szembe süketnéma ügyintézővel,és a szokványos és kiszámított idő többszöröse alatt sem képes elintézni,amiért odament,sőt,a tévedések miatt vissza kell mennie a helyrehozásért.
   Ezt persze ott és akkor észre sem veszi az ember,csak később,amikor már elment,hogy már rég elkésett onnan,ahol várták.
   Igaz,hogy eddig előre megkérdezték,hogy van-e kifogása az embernek a süket dolgozó ellen;de hogy mondana valaki erre akármit.Hogy,bocs,de nincs annyi ideje,vagy inkább nem,amikor ott van szemben a süket ember,és vár,hogy szükség van-e rá vagy sem.
  11. Flofo
   Flofo
   Igazán ötletes és tetszik, hogy a tulajdonos ezáltal segít legalább néhány halláskárosultaknak munkához jutni.
  12. Lacika69
   Lacika69
   Én még ilyennel nem találkoztam.Szerintem csak megetettek vele valahol. ? Nem hiszem, hogy ilyen munkára betesznek sérülteket. Persze segítsünk
   ahogy tudunk, de ha nekem van valami problémám azért valamilyen szinten tudom a korlátaimat. Banki munkára vagy ügyfélszolgálatra gondolok. Nekem például tömeg iszonyom van, ha a bankban végig állom a sort és az ablaknál megkérdezik ezt tőlem,hát tuti megbukok ezen a pszichológiai teszten.
   Utoljára módosítva: 2014 Augusztus 14
  13. magdusis
   magdusis
   Hát nem valahol,hanem több helyen,nem egyszer,de többször.A bankban utána többször is láttam a dolgozót,rendesen dolgozott,mint mások,vagy úgy nézett ki.Máshol csak egyszer -egyszer láttam ugyanazt az embert,és tényleg;mind nők voltak,visszagondolva.
  14. vandorcsillag
  15. Lacika69
   Lacika69
   Képzelt riport.
   - Hogy jutott az eszükbe ez a fantasztikus ötlet, Bemutatni a vakok világát egy étteremben?
   -Megbetegedett a mosogató fiú.
   - és a folytatás?
   - Nem jött össze a pénz a felújításra.

Megosztás