Justin Trudeau vagány megjegyzéssel válaszolt arra a kérdésre, hogy .....

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 4.

Melitta - 2017 Január 4, 16:54
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Justin Trudeau vagány megjegyzéssel válaszolt arra a kérdésre, hogy Ottawa kapjon-e hivatalos kétnyelvű státuszt.Nem múlik el az a vita, amely Kanada nemzeti fővárosának esetleges hivatalos kétnyelvűségéről szól.

  Az Új Év küszöbén Justin Trudeau miniszterelnök pedig egy igencsak vagány mondattal olajat öntött a tűzre. Ottawabán az önkormányzati szolgáltatások és maga az önkormányzat működése alapvetően kétnyelvű–egyenlőséget élvez az angol és francia nyelv. De Kanada fővárosa nem lett hivatalosan kikiálltva mint kétnyelvű város. Egy jogilag hivatalosan kétnyelvű (angol-francia) város erősebb nyelvi védelmet ad a helyi francia kisebbségnek és a francia nyelvnek mint amikor egy város egyszerűen elfogad egy kétnyelvűségről szóló indítványt, mint ahogy azt Ottawa is tette 2001-ben.

  Egyébként az ottawai lakosság 37 százaléka angolul és franciául egyaránt beszél, ezért gyakorlatban Kanada fővárosa az ország leginkább kétnyelvű metropolisza. Továbbá a helyi lakosság 14 százaléka francia anyanyelvű.

  De mit is mondott Justin Trudeau ami annyira meglepő volt? A tökéletesen kétnyelvű kormányfőt megkérdezték arról, hogy támogatná-e azt, hogy Ottawa hivatalosan kétnyelvű státuszt kapjon. A kormányfő erre visszakérdezte az őt faggató Radio-Canada riportert: “És Gatineau városa is hajlandó lenne arra, hogy szintén kétnyelvűvé váljon?”

  A Québec tartománybeli Gatineau városa az ottawai folyó északi partját található, szemben Ottawa belvárosával. De ott még fel se merülhet a kétnyelvűség ötlete, hiszen a québeci Francia Nyelv Chartája csaknem minden esetben tiltja azt, hogy a francián kívül az angol (vagy bármelyik másik nyelv) hivatalos státuszt élvezzen egy adott városban vagy településen. Pedig Gatineau lakosságának 13 százaléka angol anyanyelvű–tehát alig marad el arányban a Gatineau-i angol kisebbség az ottawai francia kisebbségtől, ahol viszont már évek óta folynak a heves viták a hivatalos kétnyelvűségről. A hatályos québeci törvények szerint akkor számíthat kétnyelvűnek egy québeci település, ha a lakosság legalább 50 százaléka angol nyelvú. Ez pedig egy meglehetősen magas küszöb.

  Trudeau szavai Gatineau esetleges kétnyelvűségéről kiverték a biztosítékot egyes körökben.”Tudtam, hogy vitát fog kavarni. Enyhén szemtelen voltam–bevallom!”–mondta a kormányfő, aztán hozzátette: “Franciát tanítottam egy vancouveri iskolában. Tudom, hogy mennyire fontos a kétnyelvűség.”

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2017 Január 4.

  1. pitti
   pitti
   Vegre egy karakan beszolas tole.
  2. gumelig
   gumelig
   Hirtelen De Gaulle jutott eszembe...;)
   pitti kedveli ezt.
  3. Ernoe
   Ernoe
   Világszerte, legkésöbb az 5. osztálytol kezdve kötelezö egy második nyelv tanulása.
   En nem találok semmi meglepöt abban, hogy Kanadában két hivatalos nyelvet akarnak.
   -
   Nállunk az egyetemen ugy németül mind angolul belehet adni a diplomamunkát. Ez utobbi gyakran elönyösebb.
  4. Hellbrenner
   Hellbrenner
   Most rosszmájú leszek.
   A frankok olyanok mint az (ál)románok. Mindent akarnak, de semmiért cserébe.
   Egyébként meg mindenki vigyen egy csipeszt a zsebében az orrára, és már kész is a frank dünnyögés.
   Nem bántásból írtam, csaképp gonoszkodtam egyet. :dr_64:
   Má' megin' e'gurút a gyógyszerom...:laz: :dr_31:
   sae15w és pitti kedveli ezt.
  5. pitti
   pitti
   Megin nem tajekoztattad magad Ernoe mielott hozzaszolsz a temahoz. Canada hivatalosan ketnyelvu, de Quebec gyakorlatilag csak francia nyelvu.
   Ha utanna nezel a Quebec-i nyelv torvenynek ami a "Bill 101" akkor esetleg megerted miert mondta Trudeau azt amit mondott.

   Engem amikor megkerdeznek, hogy mikor jottem Canadaba mindig azt mondom hogy 4 ev Quebec-i tartozkodas utan emigraltunk Canadaba.
   Sokan ertik es felrohognek sokan nem ertik es nagy boci szemekkel neznek ram.
   Te erted?
  6. pitti
   pitti
   Draga jo De Gaulle papa tobbet artott Canadanak mint barki mas az eddigi tortenelemben. Bar az oreg Trudeau megprobalta es most a fia is rahajt erre a cimre.
  7. Melitta
   Melitta
   Minden iskolabana legalabb ketnyelvu oktatas fontos. Canada hivatalosan is ketnylevu orszag ahogy aPitti irta.
   Quebec tartomanyban el a legtobb francianyelvu. Szamukra az angol nem "kotelezo"nem is akarjak hasznalni, sot a hetkoznapokban sok esetben meg nem szolal angolul.Aki jart mar arra tudja hogy a szalloda portasaval vagy az etterembe milyen nehezen boldogul ha nem tud franciaul.
   Az egesz orszagba a hivatalos ugyentezes papirok mind ketnyelvu , biztositani kell a tv csatornatol kezdve mindent meg ott is ahol fraciat hirmondoba se lattak. Ezt fentartani nagyon nagy penz az orszagnak.
   1967-ben De Gaulle jol feltuzelte a quebecieket elinditott egy mozgalmat itteni latogatasakor azota is idonkent elojon hogy valjanak ki Canadabol.
   14% francia anyanyelvu koveteli a francia ketnyelvuseget Ottawatol, ugyan akkor a francia kisvaros ahol csak 13% angol anyanylevu el hallani se akar a ketnyelvusegrol. Ez a vita arra jo hogy melegen tartsa a temat allnadoan hogy hogy lehetne az angoloktol megszabadulniuk, csak hogy egesz Canada fizeti ezt a cirkuszt.
  8. Ernoe
   Ernoe
   Igen, értem. Nállunk a Bayorországbol jöttek nevezik magukat menekültnek. :)
   -

   Valoban nem értem miért nem lehet Québeck tartományában bevezetni a francia melett az angolt is végülis az iskolában minden gyerek tanulja ezt, a 39 indián-törzs nyelvét pedig minden további nélkül tudták törölni.
   -
   Egyébbként a ti dolgotok. :)
  9. gumelig
   gumelig
   A francianyelvűek gőgje sajnos svájcban is érezhető. A németnyelvűek nemzeti eledelére utalva "Röstiárok" nak nevezik a két nyelvcsoportot elválasztó mentalitás és hozzáállás különbséget.. Szavazásoknál èlesedik, vagy halványul a határ. A francia Juraba még barátságtalanok is a németnyelvűekkel, főleg a berniekkel szembe. Ha tudnak sem beszélnek németül.

   Mondjuk svájcban senki se "szeret"senkit.Egy magyar származású író, Georg Mikes, a "Svájc kezdőknek" című könyvében viccelődik is ezen. Szerinte azért nem vesznek részt háborúkban mert nincs idejük mást "utálni"egymáson kívül.;)

   Azt azért csodálom, hogy "anyaországaik" beleértve az olaszokat is, számos háborúban irtották egymást, de nekik nem jutott eszükbe éjjenként egymás torkát átvágni.
   Utoljára módosítva: 2017 Január 5
   Soproni Ede, pitti és CasaLoma kedveli ezt.
  10. pitti
   pitti
   Sajnos azt tapasztaltam, hogy a francia idegen gyulolet megelozi a nemet es angol ubermench mentalitast.
   Soproni Ede kedveli ezt.
  11. Soproni Ede
   Soproni Ede
   Pitti , elég ám , ha itt Europában értve az anyaországba mész és nembeszéled a Franciát !! Jó a nagyvárosokba , vagy "forgalmasabb" helyeken elfogadják kényszerböl az angolt , de amugy !!:rohog:
   pitti és CasaLoma kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Ede, ezt ugye Te is úgy érted, hogy elfogadják hogy létezik egy angol nyelv is a valahol a nagyvilágban, de ha kérdezel, nem értik meg, és nem is tudnak válaszolni a kérdésre angolul?
   Kivéve, gondolom az iskolákban csücsülő fiatalokat, de a nem ők ülnek a jegypénztárakban, nem ők állnak a pult mögött a szupermarsékban, nem ők állnak az utcasarkon szolgálni és védeni a rendet vagy egyszerűen útbaigazítani az eltévedt turistát .... pedig a magamfajta átlagturista nem az iskolákat látogatja. :)
   Soproni Ede kedveli ezt.
  13. Soproni Ede
   Soproni Ede
   CasaLoma , nem is tudom , hogy elfogadják e , mert ugye náluk TILOS a médiákba , értve az államilag pénzeltekben és némely más helyen az a "moder" anglicizmus ami nálunk kiépült az utobbi évtizedekben ! Hiszen ma már nem eladó vagy kiárusitás van kiirva , hanem SALES , egyszer bementem a Múzem köruti üzletbe és kértem már egy pár Sales-t ha már annyira reklámozták a cipöboltban :D. Ott olyant nem hallasz vagy olvasol mindenfelé , hogy to go caffe , az milyen kávé ? Aztán most nekem nejöjjön senki a früstükkel meg a vázával , igen van mindenhol jövevény szó , de ez már kész röhej amit egy nyelvböl csinálnak némelyek !
   pitti, gumelig és setni kedveli ezt.
  14. gumelig
   gumelig
   Lájtos reggeli után klikkeltem neked egy lájkot.:D
   ladybug7spots, Soproni Ede és pitti kedveli ezt.
  15. gumelig
   gumelig
   Az én tapasztalataim szerint a németeknek nem übermensch dilijük van, hanem egyszerűen mindent jobban tudnak.
   Aztán a helyzet az, hogy többnyire tényleg jobban tudják.:D
   Soproni Ede kedveli ezt.
  16. Kocsis Magdi
   Kocsis Magdi
   Nekünk az általánosban "tanitották" az oroszt és középiskolától még egy nyelvet..., nem haltunk bele.

Megosztás