KÉPES KRÓNIKA szólánc

3agergely témája a 'Szójátékok és játékok' fórumban , 2011 Február 15.

 1. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Antigoné
  Szophoklész i.e. 442-ben írta a drámát, ami a thébai mondakörre építkezik. Antigoné a lelkiismeret parancsát, az istenek íratlan törvényeit követve eltemeti testvérét, Kreón akarata ellenére. Kreón belátja tévedését, de későn - Antigoné meghal.
   
 2. 50evente

  50evente Állandó Tag

  Egri Csillagok
  Gárdonyi Géza regénye (1901) amelyben "Eger várának viadaljáról" emlékezik meg. A török 1552-ben ostromolta Egert, amit Dobó István várkapitány vezetésével (és Bornemissza Gergely furfangos bombáival) sikeresen védett a vár önfeláldozó apraja-nagyja a sokszoros túlerővel szemben.

  Egri nők, Székely Bertalan
   

  Csatolt fájlok:

  3agergely kedveli ezt.
 3. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Kutuzov tábornok
  Mihail Illarionovics Kutuzov (1745 - 1813) a napóleoni háborúk leghíresebb orosz tábornoka. Rérszt vett több hadjáratban (lengyelek, törökök) is, a Napóleon seregei ellen vívott csaták hozták meg neki az elismerést. Az "orosz tél" segítségével és a franciák utánpótlását elvágva sikerült kivernie Napóleon seregeit.
   
 4. esszko

  esszko Állandó Tag

  küklopsz
   
  3agergely kedveli ezt.
 5. 50evente

  50evente Állandó Tag

  Csatolt fájlok:

  3agergely kedveli ezt.
 6. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Nikodemus
  (görögül "aki a néppel győz") a farizeusok közé tartozó tekintélyes zsidó, a főtanács tagja. Felkereste Jézust és elbeszélgetett vele, majd a védelmére kelt, amikor el akarták ítélni, mint hamis prófétát. Miután Jézus meghalt a kereszten, Arimateai Józseffel ketten levették Jézus testét, gyolcsba göngyölték és József sírjába temették.
   
 7. 50evente

  50evente Állandó Tag

  Székely Bertalan
  (Kolozsvár, 1835. május 8.Mátyásföld, 1910. augusztus 21.) magyar festő, a romantikát és az akadémizmust elegyítő magyar történelmi festészet egyik legnagyobb képviselője.
  Első jelentős történelmi kompozíciója, II. Lajos holttestének megtalálása, 1860
   

  Csatolt fájlok:

  3agergely kedveli ezt.
 8. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Nemeskürty István
  (1925 Budapest - ) író, irodalom- és filmtörténész, egyetemi tanár. 1966 óta akadémiai doktor, 1993 óta művelődéstörténetet tanít a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 1994 óta a Magyar Művészeti Akadémia tagja.
   
 9. Ayahuasca

  Ayahuasca Vendég

  Nimfák görög mitológiai nőalakok – a szépség, a termékenység, a természet alkotó és tápláló erőinek megtestesítői. A nimfák különösen szép helyekhez vagy tájakhoz kötődnek; otthonaik a hegyek, völgyek, hűs barlangok, ligetek, fák, patakok és folyók; dús réteken táncolnak, virágos mezőkön pajzánkodnak, mindig jókedvűek .
   
 10. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Kempelen Farkas
  (1734 - 1804) nevéhez fűződik az első beszélőgép (1770), gőzgépeket szerkesztett, de a legismertebb találmánya "A Török" nevű sakkozógép (1769).
  __
  "A Török" és Önarcépe
   
 11. 50evente

  50evente Állandó Tag

  Szúzai mennyegző
  Nagy Sándor makedón király által szervezett tömeges esküvő volt kr.e. 324-ben, amellyel a birodalom egységének megerősításe volt a célja. Ő maga Sztateirát, III. Dareiosz király legidősebb lányát vette el feleségül, legjobb barátjának, Héphaisztionnak, Drüpetiszt választotta, aki szintén Dareiosz lánya volt. (igy sógorok is lettek...)
   

  Csatolt fájlok:

  3agergely kedveli ezt.
 12. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Öveges József
  (1895 - 1979) piarista szerzetes, pap, tanár. 1958-tól a Magyar Televízió 100 kérdés című műsorának főszerkesztője (az adás 135 alkalommal volt műsoron). A Magyar Rádióban 256 előadást tartott.
  Emlékszem, nagyon vártam a tv-műsorat és szeretném, ha a fisfiam is láthatná...
   
  Grandilkó kedveli ezt.
 13. 50evente

  50evente Állandó Tag

  Csatolt fájlok:

  3agergely kedveli ezt.
 14. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Damoklész kardja
  Az anekdota szerint Damoklész Szürakuszaiban élt kr.e. 4. században, és irigykedett a királysággal járó jólét miatt II. Dionüsziosz türannosz-ra. Dipnüszosz trónjára ültette Damoklészt és minden jóval traktálta, de a feje fölé egy kihegyezett kardot lógatott a hegyével lefelé, egyetlen szál lószőrrel felfüggesztve. Ez jelképezi a látszólag kellemes helyzetben is a mindenkor leselkedő veszélyt.
   
 15. kristofl

  kristofl Állandó Tag

  Thomas Alva Edison (1847–1931)
   
  3agergely kedveli ezt.
 16. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Aradi vértanúk
  azok a honvédtisztek, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is
   
 17. kozeput

  kozeput Állandó Tag

  Közlekedő edények elve
  Közlekedőedényeknek nevezzük, amikor két vagy több nyitott edény alsó része egymással össze van kötve oly módon, hogy az egyikbe betöltött folyadék a többi edénybe átfolyhasson. Ha a folyadék egynemű, akkor a folyadékszint minden edényben egy szintbe esik, bármilyen legyen az edények alakja és magassága. Egyensúly csak akkor lehetséges, ha a folyadék belsejében a szabad felszínnel párhuzamos bármely felületen a hidrosztatikai nyomás mindenütt ugyanakkora. Ez akkor lehetséges, ha a folyadékoszlopok magasságai egyenlők.
  [​IMG]
  Egymással nem keveredő folyadékoknak a közös érintkezési szinttől mért magasságai a folyadékok fajsúlyaival (sűrűségével) fordítva arányosak.
   
  3agergely kedveli ezt.
 18. 3agergely

  3agergely Állandó Tag

  Élektra

  a görög mitológiában Agamemnón és Klütaimnésztra lánya.
  Miután anyja megölte a trójai háborúból hazatért apját, feleségül adták egy földműveshez, hogy gyermekei ne tarthassanak igényt a trónra. Amikor testvére, Oresztész hazatért, együtt bosszulták meg apjuk halálát. Később Püládész felesége lett, gyermekeik Médón és Sztrophiosz.
   
 19. 50evente

  50evente Állandó Tag

  Csatolt fájlok:

  3agergely kedveli ezt.
 20. Ayahuasca

  Ayahuasca Vendég

  Notre Dame

  Notre-Dame Párizs legismertebb gótikus stílusú temploma. Monumentális méreteivel és díszítettségével nagy hatást gyakorol a rá tekintőkre. A Notre-Dame francia kifejezés, jelentése: „Mi Asszonyunk”.
  Alapkövét 1163-ban, Párizsban fektette le III. Sándor pápa, ezután 157 évig, 1320-ig építették. A francia forradalom alatt majdnem teljesen elpusztult, 1845 és 1878 között azután az eredeti terveknek megfelelően újjáépítették. Így ma már szinte teljes pompájában látható ez a nagy katedrális, amely mellett eltörpülnek az emberek.
   

Megosztás