Hírek Kártyavárként omlik össze Orbán gazdaságpolitikája

A nemzetközi pénzügyi befektetők bizalomvesztése egyértelműen látszik abból, hogy hiába történnek kormányzati intézkedések, akár költségvetési megszorítás, akár jegybanki kamatemelés, a piac megítélése szerint a kormány és a jegybank sodródik a folyamatokkal, és halvány fogalmuk nincs arról, hogy mit kellene csinálni.

Az év elején a lengyel és a cseh jegybanknak elhitték, hogy amint támadás éri a valutájukat, azonnal és mindenáron beavatkoznak, megvédik azt, az MNB ezt nem mondta, nem üzente. Nem volt hozzá elég devizatartaléka, másrészt el sem hitték volna neki, hiszen mindenki látja a számokat – mondta lapunknak Bodnár Zoltán jogász, volt MNB alelnök.

Mi a valódi jelentése annak, hogy a cégek euróban és dollárban is megfizethetik a társasági és az iparűzési adót? Varga Mihály pénzügyminiszter szerint adókönnyítésről van szó.
Nagyon kedves gesztus volna a kormány részéről, ha valóban erről lenne szó. Szerintem annak beismerését jelenti, hogy komoly bajok vannak a folyó fizetési mérleggel és a devizatartalékkal. Éppen azt nézzük végig, ahogy kártyavárként omlik össze az Orbán-Matolcsy-féle új magyar unortodox gazdaságpolitika felépítménye.
Mennyi devizatartaléka van Magyarországnak?
Szeptember végén a júliusi adatokat látjuk, e szerint 36 milliárd euró.
És az elég? Mire elég?
Az IMF által alkalmazott metodika azt mondja, hogy minimum a következő egy évben lejáró adósság finanszírozásához szükséges tartalékkal kell rendelkezni. Most úgy látszik, ez a feltétel teljesül. A másik alkalmazott megközelítés szerint a devizatartaléknak minimum három, de inkább hathavi importot kell fedeznie. Innen nézve már vannak problémák. Egyrészt azért, mert az import értéke az elmúlt három hónapban havi 12 milliárd, azaz összesen 36 milliárd euró körül volt, vagyis már a három havi feltételnek is éppen szűken felelne meg az ország devizatartaléka. Persze azt nem tudjuk, hogy mi történt szeptemberben az importban, vagy hogy érkezett-e bármilyen pénz az Európai Uniótól, de semmi jót nem feltételezek, vagyis arra számítok, hogy a következő hónapokban tovább fogy az ország devizatartaléka, és akkor már alatta lesz a három havi határnak. Részben ezt szeretnék kompenzálni azzal, hogy a vállalkozások devizában is fizethetik az adójukat.
Minden fillér számít?
Igen, és ez arra az időre emlékeztet, amikor az 1980-as évek elején, a különböző idegenforgalmi helyekről naponta gyűjtötték be a devizát azért, hogy az MNB fel tudja mutatni és fenn tudja tartani az ország fizetőképességét. Nem is szólva azokról a trükkökről, amelyek a fizetési értesítésekre vonatkozó telexek elakadását, elvesztését vagy elkallódását jelentették. Rendkívül kiélezett helyzetben vagyunk. Nem látszik olyan külső tényező, ami jelentősebb devizabeáramlást eredményezhetne.
Az Államadósság Kezelő Központ nyáron megemelte az erre az évre meghatározott devizakötvény-kibocsátási keretet, azaz engedi növekedni az ország ilyen típusú eladósodottságát. Ráadásul az elmúlt években már eleve szokatlanul nagy mennyiségű dollár- és eurókötvényt dobott piacra. Ez mit mutat?
Az elmúlt 12 év egyik pozitív eredménye volt, hogy a korábbi 60 százalékról 25 százalék alá ment le az adósságfinanszírozásban a külföldiek kezében lévő papírok értéke, vagyis ennyivel csökkent a devizakitettség. Matolcsy György jegybankelnök 2020 márciusában azt mondta, szerinte devizában eladósodni öngyilkosság, így kifejezetten tilos. Aztán jött a Covid. A bizonytalanság miatt az emberek elkezdték devizára átváltani a megtakarításaikat, ami veszélyes folyamatokat indított el, s a kormány belátta, hogy nagyon gyorsan fel kell tölteni a devizatartalékot.
2020-tól folyamatosak voltak a devizakötvény-kibocsátások, amelyek egyrészt a tartalék feltöltését szolgálták, másrészt arra is jók voltak, hogy Orbán Viktor 2020-ban úgy tudjon tárgyalni, vétóval fenyegetőzni a hétéves költségvetésről és a helyreállítási alapról, hogy azt mondhassa, nem kell az uniós pénz, ad nekünk a piac. Ám ez a fölényeskedés csak addig tartott, amíg el nem kezdett romlani a folyó fizetési mérleg (a beáramló és a kiáramló, külföldi valutában történt ügyletek egyenlege), s nem fordult negatívba. A romlásban leginkább a külkereskedelmi mérleg (a külfölddel folytatott áru- és szolgáltatás-forgalom, az export-kivitel és az import-behozatal egyenlege) hatása érvényesült, amely 2020-ban még egymilliárd eurós többletben volt, de idén júniusban viszont 1,3 milliárd eurós hiány mutatkozott.
Mi okozta ezt a fordulatot, ha azt tudjuk, hogy nem az orosz-ukrán háború?
Valóban, a kormányzati kommunikáció minden baj forrásaként a háborút jelöli meg, továbbá az Európai Unió által bevezetett szankciókat. Csak megjegyzem, Magyarország az összes szankciót megszavazta, másrészt a földgázra nincs európai uniós szankció, az olajra is majd csak január elsejétől, ami alól Magyarország felmentést kapott. Árnyalnám a képet annyival, hogy az orosz export a teljes magyar kivitel 1,5 százalékát teszi ki, következésképpen teljesen kizárt, hogyha ennyi kiesik, akkor az bármilyen szignifikáns hatással tud lenni a külkereskedelmi mérlegre.
Ukrajna esetében is hasonló a helyzet, az ukrán export 2,3 százaléka a teljes magyar exportnak. Vagyis sem a külkereskedelmi mérleg-, sem a fizetési mérleg romlásának nincs köze ahhoz, hogy háború van. Még azt lehetne mondani persze, hogy a gázárak változása jelentős hatás, de hát erre meg ugye az a helyes válasz, hogy az egész magyar import szerkezetében az ásványi anyagok, olaj, gáz, körülbelül kilenc százalékot tesznek ki, ami a drágulás miatt forintban 700-800 milliárdos plusz kiadást jelent. Szóval, máshol kell keresni a probléma forrását.
Hol?
Az elhibázott gazdaságpolitikában. Ahogy az MNB-ben elkeresztelték, a high pressure economy (magas nyomású gazdaság) arról szólt, hogy abban az időszakban, amikor a gazdaság a világgazdasági folyamatokkal összhangban egyébként is növekvő állapotban volt, a költségvetés és az állam a beruházások révén, a központi bank pedig likviditás-teremtéssel önti a pénzt a gazdaságba.
Az MNB körülbelül 11 ezer milliárd forintot nyomott ki a rendszerbe a növekedési hitelprogramokkal és a növekedési kötvényprogramokkal. Ezek részben a beruházási javak importját növelték, gépeket, berendezéseket vettek rajta. Másrészt, a választások előtti költekezés, a rendkívüli bérkiáramlás, az szja-visszatérítés főleg fogyasztásra ment. Ennek a fogyasztásnak legalább a háromnegyede pedig import javakat érintett. A külkereskedelmi mérleg tehát az állami beruházások, a jegybank által finanszírozott programokból megvalósuló beruházások, valamint az importtartalmú fogyasztás növekedése miatt romlott.

Bodnár Zoltán

1665597106622.png
 
minden nézőpont kérdése. Ha csak 5 országos a lista, akkor igy könnyű :D Amúgy a sok autógyár huzza fel az átlagot, de azok csak össze szerelő üzemek.
Valóban, egyfajta számítás szerint a gépkocsi gyártás miatt az 5. helyen vagyunk. Hitech csavarhúzók lettünk. ;)
A fontosabb inovációs rangsorolásban a 34. helyen állunk.

Szóval, ovi csúsztat mint mindig.. Hívei itthon elájulnak. A német autógyáraknak megéri és tuti, hogy nem érdekli öket mit dumál ovi.

"Tényleg van egy high-tech lista, amelyen ötödikek vagyunk, de ezen Szlovákia a harmadik, Csehország pedig a negyedik. A közép-kelet-európai országok jó szereplését az magyarázza, hogy a járműipar komoly szeletet hasít ki a termelésükből." 
Utoljára módosítva:
"A tizenkétéves Martinkát a háziorvos a kórházba utalta, ahonnan azonban hazaküldték, mondván, hogy semmi baja. Másnap a gyermek összeesett és meghalt. A család a kórházra mutogat, az intézményben vizsgálatot rendeltek el az ügyben."


 
"A tizenkétéves Martinkát a háziorvos a kórházba utalta, ahonnan azonban hazaküldték, mondván, hogy semmi baja. Másnap a gyermek összeesett és meghalt. A család a kórházra mutogat, az intézményben vizsgálatot rendeltek el az ügyben."


Martinka nélkül van jövő. Meg egészségügy nélkül is.
 
Kivéve neki...

Mint a középkorban?
Lehet, hogy arra a szintre akarják "visszafejleszteni". Már ami a kórházi ágyszámot és a szakképpzett -vagy már a szakképzetlen is jó- munkaerő létszámát illeti.
Ami problémát nem lehet oltással elintézni, az jóvanazúgyis. Már az ígéretek is visszavándoroltak a legalsó fiók mélyére.
 
Jobb félni, mint megijedni...:rohog:

Nem tart központi ünnepséget a Fidesz Október 23-án.

Szép lassan majd kiüresedik az ünnep hisz az orosz elleni felkelést MOST nem jó emlegetni
A hősöket is majd elbagatellizálják bebizonyítják hogy egy részük köztörvényes bűnöző volt.
Visszatérnek a 60-70-es évek gyakorlatához persze nem fentről kezdik hanem a fizetett embereik kezdik csepegtetni a híreket és majd ezt átveszik így terjesztik.
 
Szép lassan majd kiüresedik az ünnep hisz az orosz elleni felkelést MOST nem jó emlegetni
A hősöket is majd elbagatellizálják bebizonyítják hogy egy részük köztörvényes bűnöző volt.
Visszatérnek a 60-70-es évek gyakorlatához persze nem fentről kezdik hanem a fizetett embereik kezdik csepegtetni a híreket és majd ezt átveszik így terjesztik.
Valószínűleg félnek, hogy a tüntetések ellenük fordulhatnának.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! SOS LENNE valaki tud segíteni ezeknek a feladatoknak a megoldó kulcsában? Az is elég ha csatoltok képet a netről,de én ott mondjuk nem találtam fenn... Kérlek szépen segítsetek....
Sziasztok!Keresem get to the top 1 angol könyvhöz tartozó Teszteket!Esetleg valakinek megvan?
IMOPB wrote on ildi200429's profile.
A Hold sötét oldalán, Bűnös éj, Halálos csók van meg. Kell?
Sziasztok!
Keresem a régi apáczais betűhívóképeket (2002-2003 környéke). Esetleg valakinek megvan scannelve, vagy be tudná nekem scannelni?
Nagyon köszönöm előre is :)

(Tudom, hogy a mostani fent van, de nekem jobban tetszik a régi)
VasMacsi wrote on Animya's profile.
Szia! Nagyon köszönöm, hogy ennyi időt és munkát fektettél a Lara Adrian sorozat 9. részének fordításába! A fordítóprogrammal készült verziók olvasása inkább bosszúságot, mint örömet okoz. Szóval, ha van rá indíttatásod, ne fogd vissza magad és fordítsd le a további részeket is. Velem együtt sokaknak okoznál vele örömöt! Minden jót kívánok!

Statisztikák

Témák
37,561
Üzenet
4,648,998
Tagok
606,076
Legújabb tagunk
Tímea Szabó
Oldal tetejére