Kétezer magyar könyvet dobtak ki Montreálban

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 3.

Melitta - 2019 Február 3, 03:09
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Felszámolták a Magyar Otthon könyvtárát.

  Egy teljes konténernyi magyar könyvet -- összesen kétezer kötetet -- vittek el a szemetesek a montreáli Foyer Hongroisból (a Magyar Otthonból). Úgy döntött az intézmény vezetősége, hogy nincsen igény magyar könyvtárra a magyar közösség által alapított és a Québeci tartományi kormány által szubvencionált Foyer Hongrois nevű idősek otthonában, mivel az utóbbi időben a lakók viszonylag ritkán kölcsönöztek ki könyveket.

  Ugyanakkor helységre bőven volt igény, hiszen a québeci CLSC nevű helyi klinika hálózat munkatársainak, illetve egy orvosnak kellett irodát biztosítani. Bár a Magyar Otthon hangsúlyozza, hogy jogilag nem volt semmilyen kötelessége, hogy a konyvtár felszámolása előtt bárkivel is konzultáljon, mégis bírálat éri a vezetőséget, hogy nem adtak senkinek sem lehetőséget arra, hogy a könyvek egy részét megmentsék. E helyett azt jelzi a Magyar Otthon, hogy az alig használt könyvtár lerakodó helységgé vált, ahová állandóan érkeztek kéretlenül az újabb és újabb magyar nyelvű könyvek. Az ominózus döntést a Magyar Otthon kuratóriuma hozta meg.

  A biztonsági kamerák rögzítették a konténer megtöltését és a montreáli magyar könyvtár megsemmisítését. A Facebookon pedig a következő olvasható, nyilván olyan montreáli magyartól aki nem értett egyet a döntéssel: "Egy mérföldkő a montreáli magyar közösség hanyatlásában: A montreáli magyar közösség tulajdonát képező 'Magyar Örökségi Könyvtár', aminek a Montreáli Magyar Otthon adott helyet a 25 éves gyüjtömunka ideje alatt, megsemmisítésre került.

  Több mint 2000 kötetet tartalmazott: magyar szépirodalom, verseskötetek, az 1000 éves magyar történelem könyvei, régi kézmüves és iparművészetek leírása, szótárak, lexikonok, Révai és mások, meg a világirodalom remekművei magyar fordításban: próza és versek."

  [​IMG]
  A fotón a montreáli Magyar Otthon felszámolt könyvtára látható egy szemetes konténerben. Összesen kétezer könyv ment a kukába.

  Christopher Adam
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Február 3.

  1. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Ezt valahogy nem tudom tetszikelni, bocs...

   Pláne ha belegondolok, mióta szeretnék Országh Lászlótól egy magyar-angol és egy angol-magyar NAGYSZÓTÁRT, de még az ebayen is csak kéziszótárat találtam. Jó, persze, egyelőre elvagyok vele... de szerettem volna nagyszótárat, aztán lehet hogy a kidobott könyvek közt volt olyan, hiszen írják hogy voltak ott szótárak... De boldog lettem volna ha elküldik nekem őket, boldogan kifizettem volna a postaköltséget értük, még ha sok is, hiszen nehezek!

   De szerintem a Révay lexikonokra is vevő lettem volna. Mi a fenének nem lehetett ezzel a kukázással várni csak legalább két hetet, s közben meghirdették volna hogy a könyveknek EZ LESZ a sorsuk, de aki meg akar menteni valamit belőle, elviheti?!

   Ehm... Melitta, úgy tudom Kanadában sok török is él, ugye? Nincsenek arrafelé török szemetesek? Hátha elvitték e könyveket abba a török könyvtárba, tudod, most volt arról is itt cikked...
  2. tornando
   tornando
   Már nem első szomorú hír Kanadából
   Ami a magyar kulturális élettel kapcsolatos
   A Kanadai magyar közösség pusztul.
   Pusztul mert passzív
   Mi a politikai oka?
   Vagy csak a létszámuk csökkent le?
   Esetleg egyáltalán nem egy általános jelenségről van szó, hanem egyetlen intézmény képtelen vezetéséről?
   setni kedveli ezt.
  3. Melitta
   Melitta
   Sajnos mindket sorozattol en is megvaltam cipeltem 30 evig ahanyszor koltozkodtem, evekig valoban nem vettem elo oket es hagytam magam rabeszelni tegyek tul rajtuk a csalad unszolasra, felesleges ennyi konyv egy szobat elfoglal es rajtam kivul senki nem olvas magyarul.
   Mindenkinek faj a szive , de meg kell mondjam neked minden letezo magyar szervezetet felhivtam ingyen odaadom a konyvtaram felet meg el is viszem, de sehova nem tudtam elhelyezni.
   Van tobb magyar konyvtar ami uzemel ugyan meg az idosebbek jarnak olvasgatni kolcsonozni de ok az 56-osok mar fogynak es rengeteg hagyatek van magyar konyvek, video kazettak Cd stb.
   A masik ok hogy valoban leszoktunk az olvasasrol ugy mint regen hogy megvett az ember 10 konyvet es nekiallt le se tudta tenni. Mindenki meg az idosebb korosztaly is kulonbozo kutyukkel olvas a modern letoltheto konyeket.
   Nem tudom mit kene csinalni otthon se kell senkinek, es a posta kotseg $ ezrekre rugna.
   Az biztos rengeteg ertek van kozottuk olyan konyvek amiket otthon ano betiltottak vagy meg se jelentek Mo-on csak itt.
   Majd minden magyar hazban , magyar templomba a magyar iskola mellett van konyvtar is.
   Keves mar a magyar az ujak akik jonnek , mar ok se a papiros konyveket hozzak magukkal hanem a laptopot es minden konyve lementve meg van.
   Biztos nagy orom lenne szamunkra ha lenne valami otletetek hogy lehetne megmenteni a magyar konyveket.
   setni és tornando kedveli ezt.
  4. Melitta
   Melitta
   Mind a ketto igaz. A politika itt is nagyon megoszto , hisz otthonrol a fidesz teljes gozerovel nyomul, penzzel tamogatasokkal embereket kuld ilyen falmelleki szoveggel magyarsag tudtatunkat erositeni kell.
   56 osok evrol evre kevesebben vannak es ok egy nagy tomeget kepviseltek. a gyerekeik se mai korosztaly es 100-bol ha tiz beszeli a magyart de hogy hany olvas magyarul konyvet talan 1-2. Az unokak sajna 99% ban nem olvasnak magyarul, se nem beszelik a nyelvet. Nekem minden gyerekem beszeli a magyart de ok sem olvasnak magyar konyvet az unokaim egy vakhangot nem beszelnek. Ket mondokat tanitottam meg veluk es azt fujjuk mikor jonnek, de mar csak az en kedvemert mert mar ok nagyok kinottek az ovis mondokakbol.
   setni, sropi, CasaLoma és 1 másik tag kedveli ezt.
  5. tornando
   tornando
   Nem kell alulértékelni.Szerintem mag és csíra lehet mondókából
   .
   Amit most mondok nagyon nem fog tetszeni mert nacis pedagógia
   De értettek hozzá
   Most láttam a neveléssel távolról kapcsolatos egy mondatot
   Most ne azt nézd hol hangzott el
   Igazát nézd:
   Adjunk egy 4 éves gyerek kezébe egy zászlót soha nem felejti el örökké a célé lesz.
   És később is már azzá gyúrható amit akarunk
   Nos az a mondóka is lehet zászló
   Nem felejtődik mag marad
   Szerencse és további események összjátéka kell hogy szárba szökkenjen
  6. Melitta
   Melitta
   A mi esetunkben kizart dolog A bocs boci tarka es a ez elment vadaszni az meglotte stb ebbol nem lesz magyarnyelv sehogy. A szolok azaz az apjuk hallani se akar hogy olyan nyelven kartyoljonak amit o nem ert. O meg angol. Az o ajanlata en tanuljak meg fraciaul mert az lehet egy masik kozosen ertett es beszelt nyelv. A magyar az nem keltette fel erdeklodeset pedig minden szepet es jot elmondtunk sot haza is vittuk latogatoba minden nagyon szep , minden nagyon jo, de o ezt a nyelvet keptelen megtanulni.
  7. tornando
   tornando
   Nem tudni miből lesz hisz zsákba macska
   Most mondok egy vakot egy ki nem próbáltat:
   Éliás Tóbiás egy tál dödölle ettél belőle
   Jobb mert: jobb a ritmusa érdekesebbek a szavak
   dallamos


   Vagy ott az
   Alma zenekar dolgai a legkisebbeknek:
   Utoljára módosítva: 2019 Február 3
  8. Párhuzamos_György
   Párhuzamos_György
   Hát én ezen a könyvkidobáson úgy felkúrtam az agyamat hogy megint ránéztem az ebayre, van-e ott országh-féle nagyszótár. Nem találtam, ám mégis nagy öröm ért: épp volt ott egy magyar-angol MŰSZAKI SZÓTÁR! Hú de megörültem neki! És az egész jó nagy szótár kemény borítóval csak 11 dollár volt, szállítással együtt!
   Azonnal lecsaptam rá. Mert tudjátok, ugye fordítgatom a regényeimet én magam angolra, de elég gyakran olyasmit kell lefordítanom hogy gőzöm nincs még körülbelül se, mi lehet az angol megfelelője! Mert addig szép és jó amíg a téma csak annyi hogy „szeretsz? Már nem szeretsz? Miért szeretsz? Te annyira más vagy mint a többi!"
   Na de én nem effélét írok hanem többnyire scifit... És vannak ám a magyar szövegemben nemritkán olyan szavak, amik véletlen sincsenek benne még a kéziszótárakban sem. Épp most is egy ilyenbe futottam bele:
   vezérsík
   Oké, megpróbálkozhatok szóösszetétellel, de mi van ha az angol nem úgy mondja?! Holott ez még egy rém egyszerű szó... Mi van ha olyasmik jönnek szembe velem, hogy például:
   bütykös kardántengely
   differenciálmű
   turbófeltöltés
   vagy hogy a biológiából is mondjak valamit (jó, az lehet hogy nem lesz meg egy műszaki szótárban, de nagyobb rá az esély mint egy általános szótárban):
   négysugarú adaptáció
   Szóval lecsaptam arra a nagy műszaki szótárra, és alig várom hogy megérkezzék...
   setni és evelyn13 kedveli ezt.
  9. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Montreal ugye nagyváros?
   Biztos van városi könyvtára, annak meg idegen nyelvű szekciója.
   Nem lett volna elegánsabb felajánlani oda a könyveket?
   Elszomorító.
  10. CasaLoma
   CasaLoma
   Könyveket megsemmisíteni, nekem is a történelem legsötétebb időszakait idézi fel.
  11. csigafi
   csigafi
   Külön érdekesség hogy ez a cikk csak kanadai hírportálokon jelent meg szinte az egész világon sehol máshol.
   Viszont nem igazán értem hogy olyan könyvek amik Magyar nyelvűek vagy olyanok amiket Magyarok írtak.
   Elkeserít ez a Magyar utálat ami vagy 2-3 éve zajlik a földön. Mindez OV miatt.
   setni és CasaLoma kedveli ezt.
  12. CasaLoma
   CasaLoma
   Szerintem magyar nyelvűek, de a szépirodalom között biztos hogy volt külföldi szerző műve is, csak magyar nyelven. Nehezen tudok elképzelni még egy házikönyvtárat is Hugo, Zola, Irwin Shaw stb. művei nélkül.
   sropi, setni és evelyn13 kedveli ezt.
  13. Beka Holt
   Beka Holt
   Ezeket a könyveket magyarok dobták ki, a magyar házból! Ha magyar utálat miatt, akkor magyarok utálják a magyar nyelvű könyveket? Esetleg pont az ellenkezője lehet? Ők kimaradtak a támogatásokból? Sok magyar házat, közösséget pénzelünk Kanadában, lehet hogy pont őket nem?
   krabat1 és tornando kedveli ezt.
  14. Melitta
   Melitta
   Minden konyvtarba van magyar szecio de a konyvtarak egy reszebe. leglabbis regen volt mikor meg en is jartam konyvtarba.
   kb meteres falon a polcokon magyar konyv van. A refenc konyvtarban ez nagyobb. Ha egyaltalan nem forog a konyv az olvasoknal akkor menthetetlen a helyzet hogy elobb utobb kiteszik akarmilyen remek vilaghiru iro legyen.
   Beka Holt és CasaLoma kedveli ezt.
  15. CasaLoma
   CasaLoma
   Az viszont érthetetlen számomra, ha gondot jelentett nekik a könyvtár további fenntartása, miért nem kértek segítséget a magyar kormánytól? A magyar kormány elsődleges feladatának tekinti a magyar kultúra megvédését, ennek érdekében gondolom nem utasították volna vissza a segítséget, és szívesen átvállalták volna a könyvtár további fenntartásával kapcsolatos költségeket.
  16. evelyn13
   evelyn13
   Ray Bradbury: Fahrenheit 451
   Ez egy sci-fi volt az én lánykoromban.Előbb láttam a filmet és csak utána olvastam ,már pontonosan nem emlékszem,hogy a kisregényt vagy novella volt-e.
   a lényege,hogy olyan erőt feltételeztek a könyvekről ami az akkori uralkodó mondva csinált művilágát megdönthette volna, éppen ezért égették a könyveket. Ha megtudták,hogy valaki olvas akkor házkutatás és könyvégetés stb. Már csak halványan emlékszem rá. A lényeg,hogy fent maradjon a szépirodalom, ezért a számkivetettek egy ligetben ahol nem zavarta meg őket senki egymásnak mondták a könyvet el,mert megtanulták kívülről.
   Nem tudom,hogy ma ez megtörténhetne e ,mert az emberek elkényelmesedtek és az tényleg tény,hogy nem olvasnak és lassan már nem is fognak varrna és hímezni sem mert elsorvasztja a társadalom az erre való igényünket. Régen a Tv adás este és reggel egy bizonyos idősávban volt. Mára már 24 órára is előtte felejthetjük magunkat. Az internetről már nem is beszélve. A gyerekek olvasási igénye is meg változott.Mára egy Jókai könyvet nem tudnának elolvasni hiába szép,de vontatottnak találnák a sok leírás miatt. A mai népszerű írók olyan könyveket írnak amiben rengeteg a cselekmény leírás jóformán nincs is. Szóval elég borúsan látom a könyvek sorsát. nekem is van több ezer könyvem amiket még lánykoromban vásároltam és olvastam. Jelenleg be vannak dobozolva a pincében,mert a lakásban nincs annyi hely . Nem tudom,hogy egyáltalán igény lesz e rá a gyermekeim gyermekeinek arra,hogy olvasgassanak belőlle,vagy csendesen az enyészeté fog válni. Könyvtárnak én is próbáltam felajánlani ,de nincs rá igény. Elkótyavetyélni meg nem fogom. Még lehet rá igény ha másnak nem akkor én fogom újra elolvasni.
   setni és Párhuzamos_György kedveli ezt.
  17. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Ahogy CasaLoma is írta, jelen esetben - már csak kultúrpolitikai okokból is -, nem szabadna számítania az olvasottságnak. Milliárdokat ölt a regnáló kormány a kereskedelmi házakra - eredmény nélkül. Ez milliókba sem kerülne, de átmeneti megoldásként a konzulátus is befogadhatta volna (biztos akadt volna 2-3 m3 tárolóhelyük).
   Ráadásul a nagy számok törvénye alapján, lehet, hogy akadt volna közöttük pár értékes ritkaság.
   Ezzel szemben pl a törökök...
  18. Beka Holt
   Beka Holt
   Magyarországon én sem tudtam elajándékozni, viszont néhány szlovák iskolába, idősek napközijébe, óvodába örömmel vártak a szállítmánnyal.
   evelyn13, 139 és CasaLoma kedveli ezt.
  19. CasaLoma
   CasaLoma
   Flamingo, még ha üzemelteti is, mennyi időt vesz igénybe egy pár ezer kötetes könyvtár rendbentartása? Heti 1-2 óránál szerintem nem többet! Ennyi plusz feladatra némi díjazás ellenében még a konzulátuson belül is találhattak volna jelentkezőt.
   sropi, setni, evelyn13 és 1 másik tag kedveli ezt.

Megosztás