Hírek Kína is indult a választásokon Kanadában

A pekingi rezsim 2019-ben és 2021-ben is pénzelte egyes kanadai politikusok kampányát. Trudeau már januárban tudott erről, mégsem tájékoztatta a közvéleményt.

Kína a demokratikus intézmények aláásására törekszik – figyelmeztetett Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. „Jelentős intézkedéseket hoztunk választási folyamataink megerősítésére, és továbbra is nagy figyelmet szentelünk (…) a demokráciánkba és intézményeinkbe való külföldi beavatkozás elleni küzdelemnek” – mondta múlt hétfőn újságíróknak. A baj csak az, hogy Trudeau egy sajtóhír miatt szánta el magát arra, hogy nyilvánosság elé álljon az ügyben. A Global News hírtévé beszámolója szerint a kanadai hírszerzés (CSIS) arra a következtetésre jutott, hogy Peking több választáson is a demokratikus folyamatok aláásásán dolgozott, s erről már idén januárban tájékoztatták a miniszterelnököt és a kabinet magas rangú tagjait. Mindez felháborodást váltott ki Kanadában. A rendőrség alig néhány nappal korábban közölte, hogy nyomoznak a Torontóban működő illegális kínai „rendőrőrsök” után.

A Global News értesülése szerint a kínaiak megpróbáltak ügynököket bejuttatni kanadai törvényhozók stábjába, emellett tisztségviselők „korrumpálására” is kísérletet tettek. Nem tudni, hogy a CSIS szerint sikerrel jártak-e. Bizonyos azonban, hogy a kormányzó liberális párt és az ellenzéki konzervatívok tagjait is célba vették. Michael Chong konzervatív képviselő a brit The Guardiannak elmondta, bizonyítékaik vannak arra, hogy 2021-ben, „a legutóbbi szövetségi választások idején kínai nyelvű dezinformációs kampány folyt a közösségi platformokon, beavatkozva ezzel (azokban a körzetekben), ahol jelentős kínai kisebbség él”. Arról is tudnak, hogy az ontariói egyetemek ujgur és tibeti diákjait ért zaklatásokat Kína torontói konzulátusa koordinálta.
A hírszerzés szerint a konzulátus intézte azokat a pénzügyi tranzakciókat is, melyek révén a 2019-es szövetségi választások 11 jelöltjét és kampánystábjaik kínai kormányzathoz közel álló tagjait finanszírozták. Egy Ontario állambéli képviselőnek 250 ezer kanadai dollárt (mintegy 72 millió forint) juttattak. A szálak a Kínai Kommunista Párt (KKP) apparátusának Egyesült Front osztályához vezetnek, amely a külföldön élő kínaiakat próbálja befolyásolni, megfélemlíteni, s amelyhez a Kanadában és világszerte (köztük hazánkban is) feltárt illegális kínai rendőrőrsök működtetése is tartozik. Pierre Poilievre, a kanadai Konzervatív Párt (CPC) vezetője szerdán Vancouverben kijelentette, hogy a jelek szerint Trudeau-nak nem sikerült megvédenie a kanadai demokráciát, ezért parlamenti vizsgálatot sürgetnek. A kormányfőnek szerinte magyarázatot kell adnia arra, mit tudott a kínai beavatkozásról és hogyan reagált a fenyegetésre.

Közben Mélanie Joly külügyminiszter egy torontói rendezvényen – a kormány régóta kidolgozni ígért indiai–csendes-óceáni stratégiáját felvázolva – „egyre inkább bomlasztó globális hatalomnak” nevezte Kínát. Amikor a választási beavatkozásról kérdezték, Joly megerősítette, Ottawa „nem fogja hagyni, hogy bármilyen külföldi szereplő beavatkozzon a demokráciánkba”. Bár Kína növekvő hatalma sok ország külpolitikáját formálja át, Kanadának tudnia kell, mikor kell erősnek maradnia, és mikor együttműködnie Kínával – mutatott rá. Hozzátette: a hamarosan elfogadásra kerülő stratégia magában foglalja majd a Kína hongkongi politikájával és Tajvan elleni fenyegetésével szembeni fellépést.

A külügyminiszter szerint Kanada „továbbra is a legmagasabb szinten fog fellépni a kínai Hszincsiang régió helyzetével kapcsolatban”, miután az ottani ujgur kisebbséggel szemben elkövetett „emberiesség elleni bűncselekmények hitelesen dokumentáltak”.
A kanadai ujgur közösség vezetői épp múlt héten vonták kérdőre Trudeau-t, hogy kormánya miért nem követte a parlament októberi határozatát, amely népirtásnak nyilvánította a hszincsiangi helyzetet. A felek megvitatták a kényszermunkával előállított termékek importtilalmának lehetőségét is. Ez utóbbi ügyben bizonyosan óvatosságra inti majd Kanadát a Reuters pénteki híre, miszerint június óta több száz millió dollár értékű napelemalkatrész-szállítmány rekedt az Egyesült Államok vámraktáraiban a Hszincsiangból származó importot a kényszermunkával kapcsolatos aggodalmak miatt betiltó új törvény alapján. A hírügynökség név nélkül nyilatkozó forrásai szerint az érintett három kínai cégtől származik az amerikai napelemellátás mintegy harmada, s a lefoglalások lefékezhetik a Biden-kormánynak az energiaszektor szén-dioxid-mentesítésére irányuló lépéseit.

Az elmúlt években számos kérdés aláásta a kanadai–kínai kapcsolatokat, köztük a Huawei kínai távközlési cég egyik vezetőjének, az Egyesült Államokban csalással és az Irán elleni szankciók kijátszásával vádolt Meng Van-csounak a 2018-as kanadai őrizetbe vétele. Mengnek, illetve a megtorlásul Kínában letartóztatott két kanadai, magyar állampolgársággal rendelkező Michael Kovrignak és Michael Spavornak a kálváriája csak 2021 szeptemberében ért véget. A két ország külkereskedelmi forgalma a diplomáciai viszony megromlása ellenére is bővült. Az ottawai kormány azonban idén májusban biztonsági aggályokra hivatkozva megtiltotta a Huawei kínai távközlési vállalatnak, hogy a kanadai 5G hálózaton dolgozzon, s nemrég nemzetbiztonsági aggályok miatt három kínai vállalatot utasított arra, hogy váljon meg kanadai bányavállalatoktól. A múlt hónapban kanadai törvényhozók küldöttsége Tajvanra látogatott, amit Peking felháborodással fogadott.

1668589339337.png
 
Kína sokkal ravaszabban dolgozik mint más világhatalom kész az erőszakra de, egyelőre anyagi és befektetési juttatásokkal próbál előnyhöz jutni......s próbál háttérben maradni és saját magát jelentéktelennek feltüntetni.
 
Az ottawai kormány azonban idén májusban biztonsági aggályokra hivatkozva megtiltotta a Huawei kínai távközlési vállalatnak, hogy a kanadai 5G hálózaton dolgozzon,
Most a tüntetésekkel kapcsolatban olyan hírek is jöttek.....hogy A tüntetések résztvevőit az arcukról készült felvételek alapján azonosítják és másnap keresik fel őket, a Huawei pedig elkezdte törölni a telefonokról a megmozdulásokról készült videókat. (Ne vegyetek kínai eszközöket.)
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,800
Tagok
615,337
Legújabb tagunk
dublikaty_leKt
Oldal tetejére